wisniowe - 1504 przepisów (strona:57/101)

Ciasto Smakosz 665

wszystko szpatułką i rozłożyć na powidłach. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 40-45 minut. Ciasto ciemne 4 białka 1/2 szklanki cukru kryształu 1 kisiel wiśniowy Ciasto, które chłodziło się w lodówce wyłożyć na blaszkę o wymiarach 23x38 cm . Białka ubić z cukrem na sztywno. Na sam koniec dodać kisiel i zmiksować, a następnie wyłożyć pianę

O kuchni z uczuciem
Tęczowy torcik z galaretek 617

mamy ochoty włączać piekarnika, proponuję  tęczowy torcik z galaretek . Na pewno spodoba się dzieciom. Składniki: 450 ml mleka 45 g żelatyny galaretki: cytrynowa, brzoskwiniowa, pomarańczowa, poziomkowa, wiśniowa, z owoców leśnych Każdą galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzącej wody i odstawiamy do ostygnięcia.  Żelatynę namaczamy w zimnym mleku. Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzewamy ją do momentu rozpuszczenia i studzimy. Jeśli

Salonik smaków
Ciasteczka orkiszowe z wiśniami pod cukrem pudrem - autorski przepis. 251

użyłem: -100 gram masła twardego, posiekanego -100 gram cukru pudru przesianego -320 gram mąki orkiszowej przesianej -proszek do pieczenia, na czubku łyżeczki -jajko duże -wiśnie w żelu; opcjonalnie konfitura wiśniowa -kilka kropel oleju rzepakowego Cukier zagniatamy z masłem, dodajemy połowę mąki, dodajemy jajko. Zagniatamy. Dodajemy proszek do pieczenia. Sukcesywnie dodajemy mąki do momentu, aż ciasto się połączy i nie będzie

BaRepas
Torcik na zimno 209

śmietanki 30% (kremówki) 7 łyżeczek żelatyny 8 łyżek cukru pudru  szklanka borówek II warstwa 25 dag twarogu (nie z  wiaderka ) 5 dag masła 1 galaretka np. wiśniowa ( tu dowolność) Na wierzch: 25 dag malin 25 dag borówki 2 galaretki truskawkowe 2 galaretki cytrynowe 1 puszka brzoskwiń WYKONANIE Na początek rozpuszczamy dwie galaretki czerwone i dwie żółte i odstawiamy

W kuchennym oknie Ewy
Nalewka wiśniowa 194

własnej roboty nalewka wiśniowa, wg mnie to najlepszy domowy trunek. Niech nikogo nie przeraża wieloetapowy, czasochłonny proces przygotowania, bo jak to zwykle przy nalewkach bywa - trzeba się wykazać cierpliwością, by nalewka była idealna na chłodne wieczory i dostarczyła podniebieniu maksimum przyjemności :)    Składniki: I etap:  1,5 kg wiśni 1 l spirytusu + 1 szklanka przegotowanej i ostudzonej

Domowa Cookierenka Agi
Wiśnie pod kruszonką 267

same zalety! W medycynie naturalnej cenione są ze względu na zdolność oczyszczania organizmu z produktów przemiany materii. Owoce wiśni usuwają toksyny, kontrolują poziom płynów ustrojowych i oczyszczają nerki. Dieta wiśniowa jest stosowana w leczeniu tarczycy i pęcherza. Skutecznie w tym przypadku działają zarówno świeże owoce, jak i te przetworzone.  Udowodniono także, że sok z wiśni obniża gorączkę i sprawia

W SMAK
Tort Chałwowy 204

Wstawiamy na ok 2-3 godz do lodówki. Masa w tym czasie znacznie zgęstnieje. Dodatkowo: 1,5  szklanki wiśnie ( zalewamy je alkoholem-  u mnie była to nalewka wiśniowa i dosypujemy łyżkę kakao, dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 2 godz.) Poncz: likier kawowy lub inny alkohol kawa rozpuszczalna Do dekoracji: rurki - nadziewane lub puste w środku

Słodka Kraina Wypieków
tarta sernikowa z wiśniami 141

syropem i resztą owoców wiśni, które pozostały po gotowaniu. Całość dokładnie mieszamy i studzimy. Studzimy również wyjętą z piekarnika tartę, a kiedy już ostygnie, wykładamy jej wierzch tężejącą wiśniową galaretką, przed podaniem schładzamy ją jeszcze przez pół godziny w lodówce

Miód i pieprz
Konfiturowa galaretka z wiśni 133

Konfiturowa galaretka z wiśni w tym roku wiśnie obrodziły wyjątkowo dobrze, usmażyłem z nich już powidła, nastawiłem nalewki, pora więc na kolejny żelazny punkt wiśniowego sezonu, delikatną konfiturę, idealną jako dodatek do pieczywa, czy też składnik deserów. Składniki 3 kg wiśni 1 kg cukru środek żelujący na trzy kilo owoców Sposób przygotowania Owoce wiśni myjemy, usuwamy pestki, a następnie wkładamy

Miód i pieprz
Łatwe ciasto na zimno z owocami 611

sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Orchard Fruits .     Składniki: około 80-100g biszkoptów 300ml kefiru lub jogurtu 4 galaretki w proszku (użyłam truskawkowej, malinowej i wiśniowej) około 300-500g świeżych, umytych owoców jagodowych (użyłam malin i jeżyn)     1. Tortownicę o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. 2. Jedną galaretkę rozpuścić w 200ml

Mała Cukierenka
Gofry ze śmietaną i dżemem 179

mąka pszenna 2 szkl · mleko 2 szkl · proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki · cukier puder 2 łyżki · olej rzepakowy 1/3 szkl · jajka 2 szt · sól · śmietana spray · dżem wiśniowy  Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Żółtka połączyć z pozostałymi składnikami i zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji ciasta, na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać całość drewnianą

Camilla w kuchni
Kompot wiśniowy w słoikach 173

Znowu trochę smakołyków na zimę. Tym razem pyszny kompocik wiśniowy. Wisienki z kompociku można wydrylować i wykorzystać do ciasta. składniki: 3 kg wiśni cukier,  dałam po 2 czubate łyżki na każdy słoik 0,5 l zimna woda filtrowana Wiśnie dokładnie opłukać i osuszyć. Następnie wisienki przełożyć do słoików, owoców nie ugniatać i nie wciskać na siłę. Ja użyłam słoiczków

Monia miesza i gotuje
Domowe wiśnie suszone 169

tego skarbu jakim są niepryskane, uprawiane ekologicznie owoce. Zawsze przeznaczam je na nalewkę i konfiturę. Z jednego drzewka nie ma ich niestety za wiele. Mam jeszcze trzy młode drzewka wiśniowe na leśnej działce, które nawet w tym roku miały sporo owoców. Niestety one padły łupem os. Nawet sobie nie wyobrażacie w jakim tempie potrafią je unicestwić. Nakłuwają owoc i wysysają

Wiem co jem
Wiśnie drylowane w syropie 211

Takie wiśnie z pewnością wykorzystacie. Są idealne do tortu szwardzwaldzkiego, lodów, deserów oraz można zrobić pyszny sos wiśniowy na zimno i na ciepło. Warto poświęcić trochę czasu na ich zrobienie bo na sklepowych półkach są bardzo drogie.  Składniki: 3 kg wiśni 250 ml wody 0,5 kg cukru  Przygotowanie: Wiśnie umyć i odsączyć. Za pomocą drylownicy lub nożyka

Ala piecze i gotuje
Na zimę. Domowy kompot z renklod i mirabelek 162

już. Zrobienie kompotu to łatwizna, sami zobaczcie! Kompoty robiła moja Babcia. Pamiętam rzędy dużych słoików stojące na półkach w piwnicy. Był obowiązkowo kompot z gruszek, śliwkowy z renklod, wiśniowy... Żaden rodzinny obiad nie mógł się bez nich obejść. Jeśli chcecie wiedzieć co jeszcze przygotowuję na zimę zajrzyjcie koniecznie do działu Przetwory . Znajdziecie tam wiele inspiracji i pomysłów na zapakowanie owoców

Smaczna Pyza

Proponowane wyszukiwania