Imieninowy tort mojego męża. Lekki, puszysty, niezbyt słodki z nadzieniom wiśniowym. Tak posmakował gościom, że nic nie zostało. Żeby zrobić zdjęcia musiałam upiec go po raz drugi, co zresztą bardzo ucieszyło moje dzieci. Czytaj więcej
Wiem co jemjakiś deser muszę się dostosować do wymagań dzieci. Teraz gdy wyjechały na wakacje mogę nieco zaszaleć i dodać np. alkohol w postaci ajerkoniaku. Przepis dodaję do akcji "W wiśniowym sadzie" ” Czytaj więcej
Wiem co jemtutaj w ogóle się ich nie czuje. Trzeba je tylko dobrze zmielić. Można to zrobić w młynku do mielenia orzechów". Przepis dodaję do akcj i "W wiśniowym sadzie" . Czytaj więcej
Wiem co jemLekkie jak puch i delikatne jak mgiełka pączki z konfiturą wiśniową. Są, tak jak napisałam w tytule wyśmienite. Po prostu idealne. Tak dobre jadłam tylko u mojej mamy. Koniecznie wypróbujcie.” Czytaj więcej
Wiem co jemzlaniu nalewki zostały mi wiśnie, których żal było wyrzucić. Przełożyłam je więc do słoiczków i zalałam sokiem wiśniowym od konfitury (też zawsze mi go sporo zostaje), a następnie zapasteryzowałam. Pomyślałam, że przydadzą się do deserów lub jakiegoś ciasta. Są naprawdę mocne i rozgrzewające. Długo nie czekały na wykorzystanie. Tak się złożyło, że zostało mi trochę sera po upieczeniu sernika. Miałam
Wiem co jemzamieniłam orzechy laskowe na migdały i dodatkowo przełożyłam je masą budyniową. Wyszedł z tego całkiem zgrany duet. Wszystko doskonale się skomponowało. Wilgotne czekoladowo-migdałowe ciasto z wiśniami, nasączone likierem wiśniowym i miękka, czekoladowa masa budyniowa. Najlepsze jest na drugi dzień, chociaż nie jest mu łatwo do niego dotrwać." Czytaj więcej
Wiem co jemtabliczek czekolady tort upiekłam na 18 urodziny mojej siostrzenicy. W końcu na taką uroczystość tort powinien być wyjątkowy. Swoim składem i smakiem nawiązuje do niedawno prezentowanego brownies migdałowo-wiśniowego . Tort nie jest przesłodzony, bo użyłam głównie gorzkiej czekolady. Wymaga trochę czasu i zachodu ale efekt końcowy zrekompensuje nam nasz trud. Najważniejsze, że solenizantka była zadowolona. Poświęciłam na jego przygotowanie cały
Wiem co jemmasy też jest smaczne. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru pół kostki margaryny (rozpuszczonej) 1 jajko 1 szklanka mleka pół słoika dżemu niskosłodzonego (użyłam wiśniowego, ale może być dowolny) 1 łyżeczka sody oczyszczonej ewentualnie 1 czubata łyżka kakao Masa karpatkowa: 2 szklanki mleka pół szklanki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1 kostka masła
Domowa Cookierenka Agizabrać wszędzie. Życzyłabym sobie, żeby takie przypadki przytrafiały mi się częściej :) Składniki: ciasto, które zostało po wypieku kopca kreta lub pokruszone czarne markizy, np. oreo kilka łyżek nalewki wiśniowej do nasączenia ciasta (można pominąć) kilka łodyżek świeżej mięty (do dekoracji) Masa czekoladowa : 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 70 g gorzkiej czekolady 2 łyżki śmietany lub mleka Masa
Domowa Cookierenka AgiKarolina ♥ I mamy w końcu wspólne zdjęcie! Bo na wcześniej wspomnianym koncercie spotkanie nie zostało uwiecznione... :c Ja i mój naleśnik! :D Orkiszowy z serem z wanilią, wiśniami (frużeliną wiśniową?), czekoladą i cukrem pudrem. Pycha pycha pycha! ♥ Nie ważne jak, ważne z kim, haha
breakfast of dreamsomlet z mąki kokosowej z domowym dżemem wiśniowym i tahini ; kawa malibu ~ Dżem tym razem nie został zrobiony przeze mnie... Dostałam go od pani Basi :) Przepyszny. Uwielbiam domowe dżemy! ♥♥♥ Dodatkowo odkryłam nowe przepyszne połączenie - wiśnie i tahini! I drugi raz z rzędu omlet? Tak... Za długo żadnego omleta nie jadłam i teraz włączyła mi się "faza
breakfast of dreamskakaowe ciasto z mąki kokosowej z gruszką nadzianą domowym dżemem wiśniowym ; kawa malibu ~ Co to było za śniadanie! ♥,♥ Jedne z najlepszych ostatnio...Po takim nie straszne pięc godzin praktyk :) Czemu na tak długo zapomniałam o połączeniu maki kokosowej z kakao
breakfast of dreamskażdy, kto spróbował tamtego dżemu podzielał moje zdanie. Żałowałam, że zrobiłam jej tak mało i postanowiłam, że w tym roku na pewno zrobię więcej! Ale...zupełnie przegapiłam sezon wiśniowy i nic z tych planów nie wyszło. Wtedy przypomniałam sobie o czekośliwce, której chciałam spróbować i pomyślałam, że teraz właśnie mam okazję. Ten dżem nie okazał się wcale gorszy od czekowiśni
chili & sugarkulkę. Spłaszczamy i na środku kciukiem robimy wgłębienie na dżem. Wkładamy w zrobione wgłębienie odrobinę dżemu. My daliśmy nasz ulubiony- figowy. Ale równie dobrze może być to marmolada pomarańczowa, wiśniowa, cytrynowa, dżem malinowy, porzeczkowy i jakikolwiek sobie wymarzycie :) Pieczemy 18-20 minut w 180 stopniach. Uff, koniec gadania, bierzcie się do roboty :) Smacznego! Madzia --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto
Marder&Marder Manufacturefanami sorbetów. Zdecydowanie zaliczam się do tej grupy :) Wypróbujcie :) Składniki : 3 szklanki malin szklanka cukru pudru (może być też drobny cukier) pół cytryny (wyciśnięty sok) łyżeczka nalewki ( u mnie wiśniowa, propozycja opcjonalna) 1,5 szklanki jogurtu naturalnego Przygotowanie: Cukier, maliny, jogurt, sok z cytryny oraz nalewkę umieszczamy w dużej misce. Dokładnie blendujemy, aż masa będzie jednolita. Warto pamiętać
ChilliJemy