wisniowe - 1504 przepisów (strona:61/101)

BABKA TULIPAN Z KOKOSEM 145

szklanki cukru kostka margaryny 6 jajek 5 - 6 łyżek mleka 3 łyżki wiórków kokosowych 1 - 2 łyżek kakao  1 łyżka proszku do pieczenia kisiel o smaku np. wiśniowym (według uznania swój ulubiony smak) Przygotowanie: Jajka ubić z cukrem. Dodać margarynę, mleko. Następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić ma 3 części. Do pierwszej części dodać wiórki kokosowe

Ciastka - domowe słodkości
PLEŚNIAK 188

łyżek kakao 1 łyżka cukru waniliowego Pianka: 3 / 4 szklanki cukru 4 białka 1 / 2 szklanki mąki ziemniaczanej szczypta soli Dżem: według uznania np. jabłkowy, czarnej porzeczki, wiśniowy, kiwi z limonką Przygotowanie: Ciasto - margarynę rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy, dodajemy cukier i cukier waniliowy, następnie dodajemy żółtka mieszamy. Na koniec dodajemy roztopioną i schłodzoną

Ciastka - domowe słodkości
MURZYNEK 192

ciasto, które zawsze się udaje, a mianowicie MURZYNEK. Przepis podaję typowo tradycyjny, klasyczny bez żadnych dodatków. Gdyż ja bardzo często robiąc je dodaję do środka orzechy włoskie lub dżem wiśniowy.  Składniki: Polewa 3 / 4 szklanki cukru 1 / 2 szklanki mleka 4 łyżki kakao 250 g margaryny 1 łyżka cukru waniliowego Ciasto: 5 jajek 2 szklanki mąki 1 łyżka proszku

Ciastka - domowe słodkości
Kruche ciasto wiśniowe z pianką 484

ugotowany, gorący kisiel. 0,5 kg mąki 5 jajek 5 dag smalcu 25 dag margaryny niepełna szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 duże (64g) opakowanie kisielu wiśniowego 1 kg wiśni (pozbawić pestek) 5 + 3 łyżki cukru (do białek i do kisielu) Margarynę i smalec posiekać z mąką. Dodać żółtka, cukier, proszek do pieczenia. Zagnieść kruche ciasto

Praktyczna pl
na upał 166

chłodnik jogurtowy z koperkiem i rzodkiewkami chłodnik melonowo arbuzowy chłodnik ogórkowy z pieczonym burakiem chłodnik owocowy, z czarnej porzeczki chłodnik z botwinki i agrestu kompot z czarnej porzeczki kompot wiśniowy lekki chłodnik lody imbirowo cytrynowe lody limonkowe  lody jagodowe, lody borówkowe lody truskawkowe lody w kwiatach cukinii, w tempurze lody zapiekane w cieście lody z owocami   napój imbirowo

królestwo garów
Wegański TORT Z KREMEM w kilku wersjach + mały poradnik JAK W OGÓLE ZROBIĆ TORT + tzw. biszkopt Matki Weganki + bezglutenowy TOR 367

galaretka pokrojona w plasterki i lekko powciskana w krem to patent mojej Babci, który szczerze polecam do tortów nie tylko dziecięcych :) 2. Tort "Mon Cheri" - czekoladowe blaty smarowane konfiturą wiśniową razem z wiśniami (tak konkretnie, na jeden blat jeden słoiczek i w tym przypadku nasączanie niepotrzebne) i jeszcze cienką warstwą gorzkiego kremu czekoladowego. Góra wykończona wiśniami i całość oblana czekoladą

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
BARWENA W SOSIE SŁODKO – KWAŚNYM Z POMIDORAMI 231

obiad. Spróbujcie!   SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * filet z barweny ze skórą – 2 szt * mąka kukurydziana – 4 łyżeczki * czosnek – 3 ząbki * cebula – 1 szt * pomidory ( najlepiej wiśniowe ) – 200 g * cukier – 2 łyżki * passata pomidorowa ( ew. przecier ) – 2 łyżki * olej * sok z cytryny * imbir, sól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Filety z barweny oczyszczamy, nacinamy skórę, skrapiamy

Ostra na Słodko
Nalewka wiśniowa ze skórką cytrynową. 152

filmie poniżej znajdziesz przepis na nalewkę wiśniową z dodatkiem skórki cytrynowej. Zapraszam na film.                                                        Życzę dużo zdrowia

Przepisy i porady kulinarne
Kruche babeczki z budyniem i owocami. 234

żółtko BUDYŃ: 500 ml mleka 30 g mąki ziemniaczanej 30 g mąki pszennej 110 g cukru 3 żółtka 1 laska wanilii PRZYBRANIE: czarne i czerwone porzeczki maliny dżem wiśniowy (opcjonalnie-ja akurat smażyłam, wiec dodałam taki świeżutki, przestudzony, jeszcze trochę płynny, wspaniale się komponował ze słodkim budyniem) cukier puder      Przygotowujemy ciasto. W misce łączymy mąkę, sól, proszek

Rozpustne gotowanie
Staroświecki dżem wiśniowy, długo smażony. 172

jaki robiła moja babcia. Jest gęsty, aksamitny, a smak po prostu zniewala. Idealny na kanapki, choć ja pewnie nadzieję nim rogale drożdżowe lub naleśniki. Polecam. Składniki na staroświecki dżem wiśniowy, długo smażony 4 kg wiśni 1 kg cukru      Wiśnie myjemy, drylujemy (ja nie znoszę drylowania, więc gotowałam ja z pestkami), wkładamy do dużego garnka, przykrywamy i zagotowujemy

Rozpustne gotowanie
3x dżem chia bez cukru czereśniowy, jagodowy, truskawkowy 179

łyżeczki miodu do smaku  2. Jagodowy dżem chia    - 2 szklanki jagód  - 2-3 łyżki chia  - 2 łyżeczki miodu  3. Czereśniowy/ wiśniowy dżem chia   - 2 szklanki wiśni lub czereśni  - 3-4 łyżki nasion chia   - 2 łyżeczki miodu  Przygotowanie :  Zblendować lekko owoce, lub rozgnieść widelcem chwilę zagotować

zdrowa vege kuchnia
Torcik czekoladowo-kokosowy z czereśniami 344

masła 60g wiórków kokosowych 4 łyżki domowego cukru waniliowego 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (każde po 40g) warstwa owocowa 350ml (450ml) wody 1 opakowanie (1,5 opakowania) galaretki wiśniowej 250g czereśni (po wypestkowaniu) Wykonanie: CIASTO CZEKOLADOWE - jajka należy wyjąć wcześniej z lodówki - do rondelka przełożyć masło, czekoladę, cukier, kakao oraz wodę, wszystko podgrzać do momentu roztopienia się masła

Smakołyki Bereniki
Ciasto owocowo śmietankowe 279

użyłam około kg truskawek, dwa kiwi i dwa banany. Banany jak i gruszki skrop cytryną aby za bardzo nie ściemniały. Na koniec potrzebna Ci będzie galaretka, ja użyłam wiśniowej. Opakowanie rozpuść w 250 g wody i jak zacznie tężeć pędzlem lub łyżką oblej każdy kawałek owocu. Wstaw do lodówki na kilka godzin i SMACZNEGO. CMOK . Ja już boków nie robiłam

Pasje Jolki
Dżem wiśniowy 175

Sezon wiśniowy w kuchni u Aniołów zaczynamy:) Składniki: 1,2 kg wiśni 80 dag cukru 1 żelfix Wykonanie; Wiśnie płuczemy, przebieramy i drylujemy. Wydrylowane wiśnie zasypujemy cukrem mieszamy i pozostawiamy najlepiej na noc aby puściły sok (przykrywamy szczelnie ściereczką). Wiśnie gotujemy na małym ogniu około 5 minut, wsypujemy żelfix i jeszcze gotujemy na małym ogniu około 3-4 minuty mieszając

Anioły w kuchni
Galaretkowy deser z truskawkami, jagodami i czereśniami z bitą śmietaną 206

smakowy :) Składniki: 2 galaretki truskawkowe  szklanka świeżych truskawek pół szklanki jagód pół szklanki czereśni łyżka suszonej żurawiny łyżka rodzynek łyżka orzechów ziemnych 3 łyżki soku (ja dałam domowy wiśniowy) bita śmietana  Przygotowanie: Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzątku, energicznie mieszając. Dodajemy do nich sok i łaczymy. Owoce myjemy . Truskawki obieramy z szypułek i kroimy na pół. Czereśnie drylujemy

ChilliJemy

Proponowane wyszukiwania