szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka suchego maku 2 łyżeczki proszku do pieczenia puszka brzoskwiń w puszce banany - 2 szt. sok z połowy cytryny 2 galaretki wiśniowe paczka biszkoptów okrągłych Krem: 2 żółtka 1 szklanka cukru syrop brzoskwiniowy z puszki duży budyń śmietankowy (na 3/4 litra) pół szklanki wody kostka masła Wykonanie: Białka ubijamy, dodajemy cukier, żółtka, mąkę wymieszaną
kgwjanczewocoś słodkiego – Deser na Walentynki. Składniki: - pączki bez nadzienia i lukru (ilość zależy od potrzeb) - 500ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej) - 2 łyżki mleka w proszku instant - 1 galaretka wiśniowa (w proszku) - wiśnie w syropie (do dekoracji) - cukier puder do oprószenia Śmietanę ubijamy robotem z 2 łyżkami mleka w proszku (mleko zapobiegnie podchodzeniu śmietany wodą). Gdy śmietana zaczyna gęstnieć zmniejszamy
mojewypiekiinietylkotemperatury 180C i pieczemy około 45 minut. Po upieczeniu i przestudzeniu posypujemy nasz jabłecznik cukrem pudrem. Rada : Zamiast kisielu truskawkowego możemy dać kisiel o innym smaku np. cytrynowy,wiśniowy itp. według naszego gustu. PS. Ciasto smakuje wyśmienicie
Przepisy i porady kulinarnekakao cukier waniliowy Masa: 300 g serka mascarpone 150 g schłodzonej śmietanki kremówki 30% ok. 4-5 łyżek cukru pudru czubata łyżka żelatyny-fix w proszku galaretka wiśniowa Polewa: 70 g czekolady gorzkiej (lub pół na pół z mleczną) 70 ml śmietany kremówki 30% Walentynkowa Czekoladowa Rolada z Mascarpone i Serduszkową Galaretką - Sposób przygotowania: Galaretkę rozpuszczamy
Słodka Stronamusu owocowego. Lody zawierają sztuczne barwniki i konserwanty Raczej nieprawda Konserwanty są lodom niepotrzebne, gdyż konserwuje je bardzo niska temperatura. Większość producentów stosuje barwniki naturalne np. kolor lodów wiśniowych często zawdzięczamy nie sokowi z wiśni, ale z buraków. Do lodów dodaje się środki emulgujące i zagęszczające, dzięki którym możliwe jest zmieszanie składników
ClauditteMissCookingplasterkami jabłka zatopionymi w ciecie, z cukrem pudrem a nasz hit ostatnio - z czekoladą gorzką do smarowania (EnerBio z Rossmanna, słoik 16 zł - PRZE-PY-SZNA :)) i konfiturą wiśniową równocześnie - oczywiście popijamy czarną kawką... Po takim śniadaniu lokomotywa rusza tak, że aż gorąco się robi, autentycznie :) I tak jak kiedyś mieliśmy tradycję - naleśniki na niedzielne śniadanie, tak teraz jemy
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEciemnej czekolady (70%) 50 ml amaretto 200 g mąki pszennej 15 g kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia beza: 3 białka 150 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej frużelina wiśniowa: 400 g wiśni ze słoika 200 ml soku z wiśni (zalewa ze słoika) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki zimnej wody 3 listki żelatyny krem chałwowy: 300 ml śmietany kremówki
Pożeraczka, czyli raz adobrzewaniliowy Krem: - 3 opakowania kremu ajerkoniakowego - 800ml mleka (mocno schłodzone) - 4 łyżki żelatyny - ½ szklanki wody (do żelatyny) Dodatkowo: - 1 puszka brzoskwiń w syropie - sok z ½ cytryny - dżem porzeczkowy lub wiśniowy - 125g czekolady na polewę (+ 1 łyżka oleju arachidowego) Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy suchy mak – mieszamy. Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy
mojewypiekiinietylkoRozgrzewamy patelnię, smarujemy olejem i smażymy na niej placuszki po kilka minut z każdej strony (podczas smażenia, patelnię przykrywamy pokrywką). Gotowe przekładamy na talerz i podajemy np. z sosem wiśniowym , kremem orzechowym lub posmarowane masłem z awokado
Kuchenny Skrawek Niebaminut od wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe wyciągamy cedzakiem i kładziemy na talerz. Odstawiamy na chwilę do przestygnięcia, dodajemy dodatki i pałaszujemy. Kluski świetnie będą smakować z pysznym sosem wiśniowym
Kuchenny Skrawek Niebaczego tu zacząć... :)Po pierwsze - muffinki czekoladowe z dżemem wiśniowym wg Nigelli były mi dobrze znane na długo zanim zaczęłam przygodę z blogiem.Przepis od zawsze "pożyczałam" z forum cincin.Po drugie - pozwoliłam sobie tym babeczkom nadać nazwę "cupcakes", bo jak wiadomo, cupcakes to muffinka, tylko ozdobiona czymś więcej niż cukrem pudrem czy polewą. Cupcakes to już właściwie
bistro mamaMój mąż zrobił ostatnio cudowne caffè latte, idealne do wiśniowych muffinek (przepis niebawem na blogu). Od dziś będę rzadziej pić kawę na mieście, bo domowa kawa jest pyszna, ładnie wygląda no i jest tańsza ;-) Co prawda nie mamy ekspresu do kawy i piję rozpuszczalną, ale i tak przepis jest smaczny i prosty. Czytaj więcej
Ana Mari's worldDziś polecam przepis na pyszne wiśniowe muffiny. Bardzo szybki pomysł na poczęstunek dla niespodziewanych gości.Czytaj więcej
Ana Mari's worldbardzo dobrze do siebie pasuje Ciasto przygotowałam na świąteczny stół i wszystkim bardzo smakowało. Zachęcam do zrobienia, na pewno zachwyci nie jednego gościa Post Wiśniowa fantazja pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeJuż kiedyś robiłam pleśniaka, ale tego zrobiłam trochę inaczej. I wydaje mi się, że właśni przy tym przepisie pozostanę. Wyszedł pyszny, idealny na dużą blaszkę.Składniki
Moje pyszne gotowanie