wiśniami i orzechami 2015-08-03 13:23:00 Bardzo oryginalne, choć proste do przyrządzenia nogi z kaczki duszone w soku z wiśni, porto i cynamonie, podane z sałatką wiśniowo-orzechowo-jabłkową. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 średnie nogi z kaczki po 350-400g 300ml słodkiego soku z wiśni 125ml porto 125ml bulionu drobiowego 1 laska
Kulinarna PokusaKiedy zimą najdzie kogoś na upieczenie ciasta z wiśniami albo wiśniowy deser to będzie miał problem. Można oczywiście wiśnie zawczasu, latem, zamrozić, ale mało kto ma wielką zamrażarkę, która pomieści wszystkie skarby lata. Stąd też pomysł na pakowanie owoców i warzyw w słoiki. Ja ze swoją zamrażarką w zwykłej lodówce zawsze muszę mocno wybierać co zamrożę i chociaż torebka wiśni
Smaczna Pyzawięc smacznego! Składniki: ok. 400 g kawałków ciasta kruchego, biszkoptowego itp. (bez żadnego kremu) 1/4 szkl. mleka 1/2 szkl. cukru 2 łyżki masła ok. 5 łyżek dżemu wiśniowego gdy biszkopt jest inny niż kakaowy to 3 łyżki kakao do ozdoby: np. wiórki kokosowe, rozdrobnione orzechy, kakao, posypka do dekorowania ciast, rozpuszczona czekolada Wykonanie: Kawałki ciasta kruszymy
psgotujemycukru 25 dag mąki 6 jaj 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao 2/3 szkl. zmielonych orzechów włoskich 1 łyżeczka amoniaku 3 galaretki (2 wiśniowe i cytrynowa) 400 ml śmietanki 36% lub 30 % Powidła, filiżanka drelowanych wiśni Wykonanie: Margarynę, cukier, żółtka ucieramy na puszystą masę, potem dodajemy mąkę, proszek, amoniak oraz ubitą pianę z białek. Ciasto
psgotujemywiśniowy gotowany sernik z wiśniami (na zimno)~ Wczoraj na chili&sugar dodałam przepis na wcześniej zapowiedziane bezglutenowe pierogi z jagodami :) Zapraszam! KLIK
breakfast of dreamspudding ryżowy gotowany z wiśniami podany z gorzką czekoladą~ Tato przywiózł mi caaaaałe wiadro wiśni więc będzie wiśniowo...Zaczęłam już od śniadania :D A teraz idę drylować pozostałe 5kg i robić dżemy oraz nalewkę... Wczoraj pogoda dopisała i wsiadłam na rower :) Razem z kolegą troche pojeździliśmy - 1,5h i 18km, nieźle ;) Szkoda tylko że mam niezbyt wygodne siodełko i moja
breakfast of dreamswiśni. Klasycznie i naprawdę przepysznie. Tarta fantastycznie smakuje z lodami waniliowymi lub odrobiną bitej śmietany. Nawet nasze psy nie potrafiły oprzeć się pokusie... co widać na zdjęciach ;-) Kto zrobi wiśniową tartę na weekend? Polecam! Składniki: Ciasto: 400 g mąki pszennej 200 g masła 50 g cukru pudru 1 - 2 łyżki zimnej wody 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Nadzienie
maniapieczeniaBogucice z kolekcji Filona Rolada biszkoptowa z galaretką Składniki: CIASTO jajka - 5 szt cukier - 5 łyżek mąka - 5 łyżek proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki sól szczypta NADZIENIE galaretka wiśniowa 2 opak woda gotowana - 700 ml POLEWA czekolada gorzka - 0,5 szt Sposób przygotowania: Ciasto : Żółtka oddzielić od białek, do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywną pianę. Następnie dodać
Kuchnia Danusiamaretto. Gotuj, aż alkohol odparuje. 3. Placuszki smaż na ceramicznej patelni bez tłuszczu . 4. Po upieczeniu pozwól aby ostygły. 5. Połóż na półmisek rozłóż wiśnie i skąp talerz w wiśniowo- amatettowym sosie. Podawaj gorące wiśnie z kulką lodów śmietankowych. Pycha
AZgotuj!wystudzonym cieście. Polecam wiśnie dodawać wolno i mieszać cały czas galaretkę , wtedy będzie jednolita. Składniki opakowanie ciasta kruchego, opakowanie mrożonych wiśni, galaretka wiśniowa tężejąca w 30 minut Delecta - taką polecam ze względu na czas Wysmaruj formę na tartę masłem, rozłóż ciasto. Ponakłuwaj spód widelcem, aby powietrze miało ujście. Piecz
AZgotuj!który zebrał się na dnie szklanki. Wiśnie przesyp do rondla i na średnim ogniu zacznij podgrzewać. Kiedy puszczą sok natychmiast dodaj cukier i zalej rozprowadzoną skrobią w soku wiśniowym. Zagotuj ciągle mieszając. Zestaw i wystudź. Jeśli będzie mało soku z wiśni weź ok 1/3 szklanki wody źródlanej
AZgotuj!mąki tortowej - 6 jajek - 1 łyżeczka proszku do pieczania - 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej - 1 czubata łyżeczka kakao - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Krem: - 2 galaretki (np. jedna wiśniowa i brzoskwiniowa) - 2 szklanki wody - 400 g śmietany 30% - 6 łyżeczek cukru pudru Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach gorącej wody. Odstawić do ostygnięcia. W tym czasie przygotować biszkopt. Białka oddzielić od żółtek
Corner With Recipespłatki i ponownie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 200 ⁰C. Foremki do muffinek wypełnić ciastem. Piec ok. 20-25 minut. Przepis bierze udział w akcjach: Muffinkowo 2012 oraz W wiśniowym sadzie - Lato
Corner With Recipescynamon, imbir, cukier brązowy. Dusić kilka minut. Wyłączyć gaz, wybrać goździki. Dodać amarantus, wymieszać dokładnie. Formę do tarty lekko posmarować masłem/olejem, wyłożyć 4 połówkami ciasta filo, wyłożyć farsz wiśniowy. Przykryć resztą ciasta filo, posmarować masłem/olejem, posypać migdałami. Piec w 180 stopniach ok. 25-30 minut. Przepis brał udział w akcji Tarty wytrawne i na słodko
Corner With Recipesresztą twarogu. W drugiej misce ubić śmietanę 36%. Dodać do twarogu z żelatyną, delikatnie wymieszać. Gotową masę wylać na ciasteczkowy spód. Schłodzić kilka godzin. Galaretka: 2 opakowania galaretki wiśniowej 200 g wiśni (rozmrożonych) Galaretkę rozpuścić w 500 ml gorącej wody. Wystudzić. Na zastygniętą masę ułożyć wiśnie, zalać galaretką i schłodzić. Źródło
Moja Galeria Smaku