Składniki: Ostrzegam, że podaję je tak ,,na oko" bo nie wiem ile dokładnie wszystkiego dałam *1/4 małej kostki drożdży *3/4 kg mąki *łyżka cukru *szczypta soli *3/4-litr mleka *dżem wiśniowy *2 duże jabłka Do dzieła! Zaczynamy od zrobienia zaczynu. Mama robi tak: podgrzewa pół szklanki mleka (ma być ciepłe-Nie gorące!!!) wrzuca do niego drożdże i dokładnie rozciera. Dodaje cukier
sierotka maRysia w kuchnimąki pszennej * 2 łyżki ziemniaczanej * 10 łyżeczek wiórków kokosowych * 3 łyżki cukru - można więcej, ja dałam mniej * pół masła/margaryny * kieliszek likieru kokosowego lub wódki * ewentualnie dżem - ja dałam wiśniowy 2 szklanki mleka gotujemy, w pozostałym mleku mieszamy mąki z cukrem i wiórkami - można dodać troszkę mleka jeśli masa jest za gęsta. Do gotującego mleka wlewamy masę mączno wiórkową
sierotka maRysia w kuchnichodziłam, do poniedziałku to w mych myślach nadal krążą te przepyszne dania. Wspaniały był też tort weselny - nie sztuczność napchana cukrem i lukrem ale doskonały biszkopt z orzechami, konfitura wiśniowa i delikatny waniliowy krem - PYCHA!!! Jednak podany już nad ranem wydrążony bochenek chleba napełniony sosem z mięsem rozpływającym się w ustach przebił nawet tort - choć zupy grzybowej
sierotka maRysia w kuchnisody 2 jajka 125 g stopionego przestudzonego masła lub troszkę mniej niż pół szklanki oleju 1/2 szklanki maślanki lub kefiru 1 szklanka wydrylowanych wiśni (mogą być mrożone) lub dżem wiśniowy choć z wiśniami są lepsze odrobinę dowolnego alkoholu lub olejku rumowego Do dzieła!!! Po staremu mokre składniki mieszamy z mokrym. Sypkie z sypkimi na koniec mieszamy wszystko razem i dodajemy
sierotka maRysia w kuchnipatelni. Pancake powinny ładnie wyrosnąć - być delikatnie biszkoptowe w środku a ładnie zarumienione na zewnątrz. Smacznego!!! Moje sugestie: Idealnie pancake z tego przepisu smakują z syropem klonowym oraz konfiturą wiśniową
sierotka maRysia w kuchnicappuccino z nadzieniem z kaszy jaglanej Składniki: 20 dag mąki 1 szklanka wody 1/4 szklanki mleka 2 łyżki cappuccino 20 dag drylowanych wiśni ze słoika - użyłam wiśni z konfitury wiśniowej 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki wody 1 łyżka masła 3 łyżki miodu skórka z jednej cytryny szczypta soli łyżeczka cukru Do dzieła!!! Ze szklanki wody, mleka, mąki, cappuccino, soli
sierotka maRysia w kuchnizgęstnieje formujemy z niej kulki i obtaczamy je w migdałach. Trufle truskawkowe Składniki: 1/2 szklanki śmietanki kremówki 225 g czekolady 2 łyżeczki likieru truskawkowego (można dodać inny likier np wiśniowy) kakao do obtoczenia Do dzieła!!! Postępujemy jak wyżej tylko kulki obtaczamy w kakao. Schładzamy Białe trufle różane Składniki: 85 ml śmietanki 30% 250 g białej czekolady 55 g masła
sierotka maRysia w kuchnismażenia potrzebne 1,5 szklanki mleka 2 jajka 2 szklanki mąki 1 szklanka wody gazowanej 1 łyżka cukru 200 g twarogu 2 łyżki miodu 50 g jogurtu naturalnego powidła wiśniowe kilka kropel oleju co i jak po kolei Jaja mieszamy, trzepaczką lub widelcem z mlekiem, dodajemy mąkę, cukier, oraz wodę gazowaną, uważając, aby ciasto nie zlepiało się w grudki. Naleśnikowe
Kuchnia Babci Basirodzynki. Najlepiej odstawić na noc pomarańcze. Następnie można odlać nadmiar soku, przekładając je na sitko. Wlewamy kilka łyżek aromatycznego amaretto (w moim przypadku jest to migdałowe amaretto z nutą wiśniową). Kropką nad i w tej propozycji deseru jest posypanie pomarańczy dobrą, gorzką lub słodką czekoladą (co kto woli). Topniejące delikatnie lody, chłodne, soczyste i słodkie pomarańcze oraz nutka alkoholu
Right Behind The Kitchenkawowy: 750 ml mleka 2 opakowania budyniu waniliowego 4 łyżki cukru 2 łyżki sypkiej kawy 150 g masła dodatkowo: słoik wiśni w kompocie (około 600 ml) 1 opakowanie galaretki wiśniowej 2 łyżki kakao do posypania Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem. Białka ubić na sztywną pianę. Do utartych żółtek dodawać po łyżce masy makowej i kaszę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamnie od SKWORCU)* 250 ml wody 200 g mąki orkiszowej** 5 jajek (M) szczypta soli szczypta brązowego cukru Mus śliwkowy: 35 dag śliwek (waga bez pestek) 1 galaretka (wiśniowa lub owoce leśne) 330 ml śmietanki 30 % 250 g mascarpone 1 śmietan-fix (można pominąć) 1/3 szkl cukru pudru Dodatkowo : 100 g czekolady garść orzechów arachidowych (niesolonych) * ja użyłam oleju
Kto ugości moich gości?ryżowo-kokosowy omlet z tofu z marchewką (w środku), podany z mini-gruszkami i domowym dżemem wiśniowo-kardmonowym~ Proszę dzisiaj o 8.40 o wsparcie duchowe i kciukowe :D To dla mnie baaaaaardzo ważne... :( Mam nadzieję, że się uda... Wczorajszy drugi etap olimpiady był już o wiele trudniejszy...Część praktyczna mnie zaskoczyła - przygotować paprykę w zalewie octowej :o Wszystkie zadania jednak
breakfast of dreamsksylitolu 50 ml Kirchwasser + 50 ml lub wódki 1+1 op.cukru waniliowego 500 ml śmietany kremówki 2 listki żelatyny Dodatkowo: kandyzowane wiśnie - 16 sztuk wiórki czekoladowe 3 łyżki dżemu wiśniowego małe beziki około 12 sztuk Wykonanie: składniki na kruchy spód rozetrzeć między palcami, aż do otrzymania konsystencji "mokrego piasku". Dodać żółtko, szybko zagnieść, owinąć ciasto w folię i wstawić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!żółtka 220 g masła 100 g cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia duża szczypta soli dodatkowo: 6-7 dużych jabłek 4 białka opakowanie kisielu wiśniowego 120 g cukru pudru+do posypania ciasta łyżeczka cynamonu łyżka cukru 2 łyżki orzechów włoskich Składniki ciasta posiekać a następnie zagnieść. Podzielić ciasto na trzy części, do jednej dodać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaszklanki mąki pszennej tortowej 250 g masła 6 żółtek szklanka kwaśnej śmietany 18% 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia na bezę: 6 białek 3 opakowania kisielu wiśniowego 6 łyżek cukru 2 litrowe słoiki czereśni lub wiśni w kompocie (wydrylowanych) na krem: litr mleka 3 opakowania budyniu śmietankowego 4 łyżki cukru Składniki ciasta zagnieść, zważyć ciasto i podzielić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia