cukru 100 g masła 150 ml mleka 2 jajka 50 g czekolady deserowej, posiekanej 2 łyżki kakao 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 słoiczka konfitur wiśniowych wykonanie: Masło roztapiamy. W misce mieszamy mąkę, cukier, kakao, czekoladę oraz proszek do pieczenia. W osobnym naczyniu mieszamy mleko oraz jajka. Do mokrych składników dodajemy suche składniki i mieszamy. Na koniec dodajemy
Domowy Smak Jedzeniaszklanka mąki ryżowej 1/4 szklanki mąki kasztanowej 1/4 szklanki mąki gryczanej 1 szklanka mleka ryżowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki kakao 1/2 szklanki oleju dżem wiśniowy Mąki wsypałam do miski, dodałam proszek do pieczenia, mleko, olej i dżem. Wszystkie składniki połączyłam za pomocą miksera. Mąkę kasztanową można zastąpić ryżową lub kokosową. Piekarnik nagrzałam do 180°C, ciasto
nietadietakokosowego 1 szklanka mleka ryżowego 2 jajka 3 łyżki kakao ksylitol/agawa Polewa: 12 daktyli bez pestek 1 szklanka mleka ryżowego 2 łyżki kakao pół łyżki masła kokosowego Dodatkowo: dżem wiśniowy Wszystkie składniki na ciasto wymieszałam za pomocą miksera. Ciasto przelałam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiłam do piekarnika na 45 min, temp. 180 °C. (wypiekamy do suchego
nietadietaskładniki: 1 płat ciasta francuskiego 1/2 małego słoiczka konfitur wiśniowych 1 jajko 1 łyża mleka opcjonalnie: cukier puder do oprószenia wykonanie: Ciasto francuskie rozwijamy. Wykrawamy (w moim przypadku) 10 dużych serduszek, w 5 z nich, na środku wykrawamy mniejsze serduszka. Pełne serduszka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy je roztrzepanym z mlekiem jajkiem. Następnie przyklejamy serca
Domowy Smak Jedzeniałyżki cukru pudru (ilość według uznania) 1 małe opakowanie cukru wanilinowego (8 g) 2,5 łyżki żelatyny 5 łyżek gorącej wody 1 opakowanie czerwonej galaretki (malinowej, truskawkowej lub wiśniowej) 0,3 l gorącej wody WYKONANIE: Żelatynę rozpuść w 4 łyżkach gorącej wody i pozostaw do lekkiego napęcznienia. Kremówkę podgrzej lekko w garnuszku wraz z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym
Słodko-Słony Świat Ilonybudyń zgęstnieje, powoli zagotować i zestawić z ognia.Posypać cukrem ,aby nie powstał kożuch. Składniki na galaretkę: ½ szklanki wody, 1 łyżka żelatyny (bez smaku), 1 szklanka soku wiśniowego Wykonanie W rondelku rozpuścić żelatynę w wodzie. Dokładnie wymieszać i poczekać aż zmięknie. Zagotować na małym ogniu i odstawić z palnika. Mieszając powoli dolać sok owocowy. Całość dokładnie wymieszać. wykonanie końcowe
w mojej kuchniwersji trochę bardziej ekskluzywnej :-) ? Myślę, że chyba mi się to udało. Chrupiące z na zewnątrz, puszystce w środku, posypane ulubionymi nasionami szczególnie z masłem i konfiturą wiśniową smakowały pysznie :) Składniki: (na 18 niedużych sztuk) 500 g m ąki pszennej 30 g świeżych drożdży 1/2 szkl. mleka 1/4 szkl. wody 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka cukru 1/3 szkl. oleju
Walijskie Pichcenieilością oleju kokosowego i wlej zmiksowaną masę. 5. Piecz 25-30 minut. 6. Dodaj ulubione dodatki, ja polałam wszystko bitą śmietaną z mleka kokosowego oraz domową konfiturą wiśniową. Smacznego
Pland based fillezielona: 3 jabłka pokrojone w plasterki 4 łyżki wody 1 galaretka agrestowa Masa jabłkowa bordowa: 3 jabłka pokrojone w plasterki 4 łyżki wody 1 paczka galaretki truskawkowej lub wiśniowej lub jak u mnie z czarnej porzeczki Polewa czekoladowa 2 czubate łyżeczki ciemnego kakao 1/3 szklanki cukru pudru 50 gramów masła lub margaryny 3 łyżki mleka Dodatkowo: kolorowa posypka
Gotowanie...to proste !Miałam jedynie problem z czekoladą, ale z pomocą przyszła Terravita i jej nowa czeko 70% cocoa. Długo nie mogłam zdecydować, która będzie najlepsza (z miętą, pomarańczowa, wiśniowa, cytrynowa, crunchy, etc.) więc wybrałam gorzką i to był strzał w dziesiątkę. Następna porcja będzie z miętą - polecam spróbować to magiczne połączenie czekolady i mięty - mi posmakowało. Składniki
IzaGotujezależy od jogurtu jaki wybierzemy. Ja pomieszałam smaki i użyłam brzoskwiniowego oraz truskawkowego. Czytelniczka Małej Cukierenki Pani Katarzyny M., od której dostałam ten przepis lubi go robić w wersji wiśniowej i marakui. Polecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Fabuleux oraz Birds of Europe . Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki proszku
Mała CukierenkaJakiś czas temu dostałyśmy do testowania nową linię czekolad Terravita z aż 70% zawartością kakao. Dostałyśmy do skosztowania kilka smaków takich jak ciemna czekolada, cytrynowa, pomarańczowa, miętowa, wiśniowa i chrupiące crunchy. Czekolady po odpakowaniu miały piękny intensywny kolor. Ciemna czekolada smakowała wyśmienicie, doskonale można było odczuć smak prawdziwej gorzkiej czekolady. Czekolady z nadzieniem miały go bardzo dużo. Smakowały przepysznie
Kolizje Smakównajlepsze na taką pogodę będą łakocie, które smakiem przenoszą w wakacyjne miesiące przypominając, jakie życie może być piękne. Właśnie dlatego mam dziś dla Was przepis na cherry curd - przepyszny wiśniowy krem, wzbogacony przeze mnie odrobiną kokosa. Jego zapach i smak pozwolą Wam oderwać się od rutyny, poprawią humor i zachwycą kumpelę, która wpadła na kawę. Cherry curd może spędzić
W poszukiwaniu inspiracjikoleżanki z pracy. Tym razem dla starszej dziewczynki. Kolorowy i mocno czekoladowy. Polecam! Składniki : * biszkopt z tego przepisu jest najlepszy * litr śmietany kremówki * łyżka cukru pudru * słoiczek dżemu wiśniowego * szklanka ciepłej, przegotowanej wody * sok z połowy cytryny * kolorowe lentylki do dekoracji * rurki waflowe do dekoracji * 200g czekolady mlecznej * 100ml kremówki Przygotowanie : Wystudzony biszkopt przekroić na 3 części. Kremówkę ubić
Magiczne Życie MartyBatatowa kasza manna; z sosem wiśniowym i gorzką czekoladą tradycyjnie najpierw trochę za gęsta, potem trochę za rzadka, jak zwykle ;) trzymajcie kciuki ..mocno
More food, love and dreams