więcej „ciała” i mocy. Moim trikiem na przygotowanie idealnej nalewki wiśniowej jest połączenie nalewki staropolskiej i nalewki ekspresowej. Efekt jest naprawdę świetny! Składniki: 500 g wiśni 200 g cukru 500 ml wódki 40% 500 ml spirytusu 95% Wykonanie: Czyste i dojrzałe owoce wsypać Czytaj dalej... Artykuł Staropolska nalewka wiśniowa pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakuzgęstnieje. Ciepłą masą przekładamy biszkopt. Okrągłą foremką wycinamy mini torciki. Każdy mini torcik polewamy polewą czkoladową (może być rozpuszczona czekolada), ozdabiamy bitą śmietaną i wiórkami kokosowymi. Możemy ozdobić wiśniami. Smacznego
Salonik smakówProste i smaczne...do ciasta można dodawać dowolne owoce..u mnie jagody, porzeczki , troszkę agrestu i wiśni. 4 jajka 2 szkl.mąki 3/4 szkl.cukru 3/4szkl.oleju 1/2 szkl.kefiru cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia dowolne owoce Żółtka utrzeć z cukrem, po trochu dodawać kefir.Następnie dodawać na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej.Na koniec dodać ubite
Moje domowe kucharzenieulubionych owoców (ja użyłam czarne porzeczki, maliny oraz drylowane wiśnie) jogurt grecki Wszystkie owoce zmiksowałam, podzieliłam na 2 części, do jednej dodałam jogurt grecki i dokładnie wymieszałam. Można również dodać kilka kostek lodu, koktajl jest bardzo orzeźwiający i sycący
The Sweet DamselWystarczy wyłożyć do formy owoce, zmiksować wszystkie składniki ciasta i zapiec. Sprawdza się z dowolnymi owocami. Tradycyjnie są to czereśnie ale równie dobry jest z kwaskowatymi malinami, porzeczkami czy wiśniami. SKŁADNIKI: (składniki na formę o średnicy 20cm) czereśnie około 300g 100g cukru drobnego 125g maki pszennej 3 jajka 200ml mleka 2 łyżeczki cukru waniliowego PRZYGOTOWANIE: Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni
Pyry na Gazherbacie i idealnie smakuje zimna w lecie - na ochłodę - lub jako polewa do deserów lodowych. Dobrze zrobiona zachowa wiele wartości odżywczych i witamin i całe bogactwo smaku wiśni
Milion SmakówNiepowtarzalny smak i aromat...niestety możliwy tylko latem. Składniki; liście wiśni, pęczek kopru z kwiatem, 1 kg małych ogórków, po 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu i gorczycy, 2 liście laurowe, 2 łyżki soli, 5 ząbków czosnku, kawałek korzenia chrzanu, Wykonanie; Ogórki myjemy. Czosnek i ogórki zalewamy zimna wodą na 2 godziny.Ziarna pieprzu, gorczycy, sól, liście laurowe, koper zalewamy około
Anioły w kuchnitwardych ogórków 2 ząbki czosnku kawałek korzenia chrzanu (wystarczy 2-3 cm), bądź też liść chrzanu 1 duży, bądź 2 średnie kopry z dużym baldachimem 2-3 liście wiśni 2-3 liście czerwonej porzeczki NA 1 LITR WODY 1 ŁYŻKA STOŁOWA SOLI Sposób przygotowania Ogórki dokładnie umyć. Niektórzy obcinają końcówki ogórków-podobno szybciej się kiszą, ja tego nie robią
na moim stole...Lato to nie tylko słońce i upały, ale też bogactwo owoców. Jedne się kończą, a zaczynają następne. Truskawki, maliny, wiśnie, czereśnie, porzeczki… i nie tylko, to „owocowe symbole” lata. Nie ma lepszego zastosowania dla nich niż… zatopienie w cieście. Oczywiście zjedzone na surowo są bardzo zdrowe, ale co szkodzi nam upiec, np. placek czereśniowo kokosowy na maślance. Składniki
mojewypiekiinietylkoOgórki układać w słoikach pionowo, jaśniejszym końcem do góry. Do każdego słoika dodać 2 ząbki czosnku, 3 kawałki chrzanu, niedużą gałązkę kopru. Można również dołożyć 1-2 liście wiśni, czarnej porzeczki lub liść dębu. 3. Zalać słoje z ogórkami ZIMNĄ zalewą, dobrze zakręcić i odstawić do ukiszenia. A tu zapasy z poprzedniego sezonu i piękne nakładki na słoiczki
Apetyczna babeczkazgadza się pomóc w zabójstwie pana Iidy - bezlitosnego wroga Shigeru. Akcja powieści dzieje się w wymyślonej krainie, bardzo przypominającej jednak średniowieczną Japonię. Choć nigdy nie przeżywałam fascynacji Krajem Kwitnącej Wiśni, opisy zwyczajów w powieści Hearn mnie urzekły. Te książki mają niesamowity klimat, któremu nie potrafiłam się oprzeć, a język, jakim są napisane, tylko potęguje to wrażenie. Kolejne trzy części opowiadają
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszklanki mąki razowej 1 szklanka utartej cukinii (ugniecionej) 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia po 3 łyżki suszonych: - słupków migdałowych - ziaren słonecznika - suszonej żurawin - suszonej wiśni lub czereśni - suszonych śliwek (posiekanych) - rodzynek 1,5 szklanki świeżych jeżyn cukier puder do posypania Jajka i kefir wyjąć z lodówki minimum 2 godziny przed pieczeniem. Otręby zmielić w malakserze. Jajka zmiksować
Czerwień i błękitnajlepszy jest taki z baldachami, dodajemy zarówno kwiaty, jak i łodyżki) chrzan (korzeń o długości 4-5 cm lub kilka liści) 1 nieduża główka czosnku liście czarnej porzeczki lub wiśni (niekoniecznie) ZALEWA: na każdy litr wody dodajemy 30 g soli (najlepiej kamiennej). Ja na ta ilość ogórków użyłam 3 litrów wody, ale wszystko zależy od wielkości garnka i ilości ogórków
Rozpustne gotowanieDziś zapraszam na prawdziwie letni, delikatny deser. Miękkie, puszyste ciasto, kremowa śmietanka i słodka, gęsta frużelina jagodowa. Pycha!!! Polecam, bo naprawdę warto! Frużelinę można przygotować z innych owoców (np. wiśni, truskawek, porzeczek), zarówno świeżych, jak i mrożonych. Składniki na tarteletki z bitą śmietaną i frużeliną jagodową na 6 sztuk CIASTO: 120 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Rozpustne gotowanie