gotowaniem i dziwnym trafem sława i niesława „zupek chińskich” jakoś mnie ominęła. A dzisiaj chętnie po nie sięgam, przygotowując najszybsze wschodnie danie na świecie- japoński ramen. Do Kraju Kwitnącej Wiśni ramen przywędrował z Chin na początku XIX wieku. Podstawą tej zupy jest wywar mięsny lub rybny i makaron. Dzisiaj ramen w Japonii to główny fast food, który możecie spotkać praktycznie
Karo in the Kitchenwiększości lód – czyli po prostu zmrożona woda. Bo z czego więcej jak nie z wody składają się owoce? W masie truskawki aż 90% to masa wody, w wiśniach to odpowiednio 83%. Jogurt im gęstszy, tym lepszy. Sam jogurt, w zależności od zawartości tłuszczu, to w dalszym ciągu około 68-78% wody. Dlatego tak ważny jest tutaj dodatek tłustej śmietanki
Karo in the Kitchenząbki zostawić w skórce, która również ma wiele aromatu i tylko naciąć je lub przeciąć wzdłuż na pół. Koper z baldachami tniemy nożyczkami na krótsze słomki. Dodatek liści dębu, wiśni czy porzeczki ma sprawić, że ogórki zostaną twarde i jędrne. Nie mam dostępu do liści drzewek owocowych, liści dębu też nie używam. Nie widzę różnicy ani w konsystencji
Karo in the Kitchenpoczątek zapraszam na klasyczne ciasto do którego wprowadziłam małą zmianę - dodałam galaretkę, dzięki której ciasto nie jest suche. Zamiast gruszek można użyć innych owoców, np. jabłek czy wiśni. Składniki: Ciasto: 3/4 kostki masła 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka esencji waniliowej 4 łyżki mleka 5 jajek 2 płaskie łyżki kakao 3-4 gruszki
Na Ciasteczkowych Papierachinnych środków żelujących. To już moja trzecia konfitura, ale dopiero pierwsza na blogu. Kiedyś kilka lat temu, przygotowywałam swoją pierwszą konfiturę, a właściwie to nawet bardziej powidła z wiśni. Smażyłam je właśnie na wzór powideł śliwkowych - 3 dni, wyszły tak gęste, że można je było kroić, niestety na kanapkę nie bardzo się nadawały, jedynie do nadziania rogali. Trochę mnie
Smaczne Zdrowefree) 3. ciasto z gruszkami (drobno pokrojonymi)/ cake with pears (cut into small pieces) 4. ciasto z gruszkami (połówkami)/ cake with pears (halves) 5. czekoladowa tarta z wiśniami (raw) / chocolate tart with cherries (raw) 6. ciasto śliwkowe z kaszą manną / semolina plum cake 7. najszybsze ciasto z brzoskwiniami / quickest cake with peaches 8. kruche ciasto
Qlinarnie i QlinarnieSernik z frużeliną odmieni ciasto i nada mu elegancji. Sernik podać możecie z dowolną frużeliną owocową. Ja wybrałam jagody. Doskonale sprawdzą się także maliny czy wiśnie. Owocowa nuta sprawia, że ciasto nie jest "nudne". Spróbujcie koniecznie. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
kolorowotorcikowoziemniaki z obiadu, następnego dnia możecie je wykorzystać do prostych klusek na słodko z powidłami, bądź gęstym dżemem. Można również pokusić się o nadzianie owych klusek owocami sezonowymi jak wiśnie, truskawki, czy też śliwki. Będzie równie smacznie. Danie bardzo proste, bardzo szybkie i bardzo sycące i oczywiście bardzo słodkie i owocowe:) Fajne odstępstwo od dań mięsnych. Składniki: 5 dużych
na moim stole...Wasser 25 ml. Blue Curacao Szampan lub wino musujące do uzupełnienia kieliszka Wykonanie Do kieliszka koktajlowego wkładamy kostki lodu i owoce do dekoracji - w moim wykonaniu po 1 wiśni i po kilka borówek amerykańskich. Kolejno dodajemy: Blue Curacao, Gold Wasser i szampan lub musujące wino. Wypijamy, póki bąbelki nie uciekną. Na zdrowie! Autor: Mirosław Górski
Smaki Ewyzestawy składników efekt za każdym razem będzie nieco inny. Zawsze jednak będzie ona aromatyczna i pełna smaków owoców, z których powstała. Składniki: W mojej ratafii truskawki, porzeczki czerwone, wiśnie, morele, agrest, brzoskwinie, gruszki i śliwki węgierki - po 0,5 kg Cukier - 1/4 szklanki do każdej warstwy. wódka (lub spirytus) - po 200 - 250 ml do każdej porcji owoców. Wykonanie
Smaki EwyTequila z wiśniówką? Czemu nie! Jeżeli zawiesimy te trunki w soku z czerwonych grapefruitów uzyskamy zaskakująco wyrazistą kompozycję. Aromat wiśni, goryczka grapefruita i posmak tequili nie tylko do siebie pasują ale też doskonale wzajemnie się podkreślają. Spróbujcie, a nie poczujecie się zawiedzeni. Składniki: Tequila (dowolna) – 60 ml Likier wiśniowy – 30 ml Sok z czerwonych grapefruitów – u mnie
Smaki Ewywytrzyma tyle czasu w spiżarce :) Mam nadzieję, że przepisy Wam się spodobały i zachęciły Was do przygotowania zapasów na zimę. Już niedługo kolejna porcja przetworów: dżem z wiśni, marynowane cukinie i pewnie wiele innych
W poszukiwaniu inspiracjijęzyki poparzyło. Czego użyłem: -100 gram masła twardego, posiekanego -100 gram cukru pudru przesianego -320 gram mąki orkiszowej przesianej -proszek do pieczenia, na czubku łyżeczki -jajko duże -wiśnie w żelu; opcjonalnie konfitura wiśniowa -kilka kropel oleju rzepakowego Cukier zagniatamy z masłem, dodajemy połowę mąki, dodajemy jajko. Zagniatamy. Dodajemy proszek do pieczenia. Sukcesywnie dodajemy mąki do momentu, aż ciasto się połączy
BaRepaschałwę i likier kawowy. Wstawiamy na ok 2-3 godz do lodówki. Masa w tym czasie znacznie zgęstnieje. Poncz: Likier kawowy + ok 1/2 szklanki wody Dodatkowo: Jedną szklankę mrożonych wiśni oraz jagód wymieszanych z kakao. Do dekoracji: pół tabliczki gorzkiej czekolady dość drobno rozkruszonej (najlepiej blenderem) 1 szklanka drobno posiekanych podpieczonych (na suchej patelni przez kilka minut) orzechów włoskich. Pierwszy
Słodka Kraina Wypiekówkartonik 300 ml opakowanie serka mascarpone, ok 250 g płaska łyżeczka cukru waniliowego Dodatkowo: maliny borówka amerykańska listki świeżej mięty opcjonalnie mrożona mieszanka owoców kompotowych (truskawki, wiśnie, porzeczki, maliny) Wykonanie: Bezę wykonujemy w dwóch fazach, czyli z każdy z dwóch placków z połowy podanych składników wg przepisu z linku TUTAJ . Maliny i borówki myjemy, a jeśli macie również osoce
Taste Of My Day