wiśnia - 6835 przepisów (strona:338/456)

Tort bezowy kakaowy z kremem śmietanowym i wiśniami 125

tylko latem kiedy podaję ją ze świeżymi, sezonowymi owocami. Chociaż ta letnia smakuje wyśmienicie to zimowa w niczym jej nie ustępuje. Chrupiące ścianki kakaowej bezy, krem śmietanowy i kwaskowe wiśnie... Marzenie... Było tak pysznie, że dzisiaj, pisząc przepis, na samą myśl o tym deserze muszę sięgnąć po chusteczkę żeby nie zaślinić klawiatury komputera. Koniecznie też zróbcie sobie takie pyszności! ROZWIŃ

Smaczna Pyza
Fale Dunaju z malinami 306

które doskonałe równoważą słodkość kremu. Wiem, że nie ma o tej porze świeżych malin, ale spokojnie można użyć mrożonych (nie trzeba ich wcześniej rozmrażać). Maliny można zastąpić truskawkami, jabłkami, wiśniami itp. Ciasto ładnie wygląda na stole i nie jest bardzo pracochłonne. Polecam! ;)     Składniki: (na blaszkę o wymiarach 35x25 cm)   Ciasto: 5  jajek szczypta soli

Nastoletnie Wypiekanie
Pierniczki 168

piernika Polewa • 200 g czekolady gorzkiej • 100 g masła • 2 łyżki nutelii • kilka łyżek wody ponad to • wiórki kokosowe • orzechy mielone • słoik powideł lub dżemu z czarnej porzeczki lub wiśni miałam  czarną porzeczkę własnej roboty Sposób przygotowania 1. • Do mąki wsypać cukier,przyprawę do piernika,kakao,amoniak  razem wszystko wymieszać Dodać jajko i rozpuszczony nie gorący miód

W królestwie smaków Beaty
ciasto snikers 186

śmietankowe gotować według przepisu na opakowaniu dodając 1/3 mniej mleka.Gorący budyń wylać na  wystudzone ciasto. dodatkowo:  krem krówka - mleko zagęszczone gotowane czekolada rozpuszczona do dekoracji talerza wiśnie w spirytusie Na dole kładziemy ciasto z budyniem , następny blat ciasta - na niego wylać "krówkę" i położyć ciasto z orzechami.  Smacznego

na gazie
WEGAŃSKA IMPREZA U NIE-WEGAN 193

własnej woli przyłączenia się do imprezowych przygotowań. Więc, oprócz tortu, o którym będzie w najbliższym czasie osobno, na wegańsko-niewegańskiej imprezie były jeszcze: SŁODKOŚCI: - nasze ciasto czekoladowe z wiśniami, - dla dzieciaków muffinki bananowo-czekoladowe oraz cytrynowe z nadzieniem owocowym, - sałatka owocowa, - koszyczek niewegańskich słodyczy dla słodyczożerców  ;) Miały być jeszcze nasze ciasteczka piwne ale zapomnieliśmy ich zabrać, ech... Dzieci miały

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Wigilijny kompot z suszu 107

wody 100 g suszonych gruszek 100 g suszonych jabłek 5 szt. suszonych śliwek 5 szt. suszonych wiśni 6 szt. suszonych moreli 5 goździków Owoce wkładamy do garnka i zalewamy wodą, do przykrycia owoców.  Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu ok pół godziny.  Ewent. dosładzamy do smaku. Kompot podajemy na ciepło lub na zimno

Atlas Smaków
Ciasto z czereśniami palce lizać 194

soczystymi owocami. Przyznam trochę pokombinowałam też z polewą, gdyż chciałam w pełni uzyskać czereśniowy smak lata. Powiem tylko jedno Pyszności. Zapraszam... Skala smaku 10/10 inny owoc np. jagoda czy wiśnie również by się sprawdziły w tym cieście.   Składniki: 300 g. czereśni bordowych, dojrzałych (już po usunięciu pestek) 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej 1 szkl. cukru pudru 2 łyżeczki

Kubki smaku
Kawowo-czekoladowe Muffinki 125

bardzo czekoladowe, ani kawowe. Ja osobiście unikam dodatków w postaci lukrów czy posypek. Wystarczy mi sama babeczka. Można ewentualnie zatopić w niej kostkę czekolady czy też kandyzowaną wiśnie :) A może orzechy ? Propozycji jest wiele :) Życzę wszystkim smakowitej soboty

W Moim Magicznym Domu
Orzechowiec ze śliwką i kruszonką ( duża blacha ) 187

wykonania prostego i nie mniej świątecznego ciasta. Prym wiodą orzechy, które przełamane są kwaskowatością śliwek. Używam mrożonych owoców, bądź tych z kompotu. świetnie w tym cieście sprawdzą się również wiśnie czy czerwone porzeczki. Proporcje na blachę 24 x 45 cm Ciasto: - 2 szklanki* mąki pszennej - 1 szklanka mielonych orzechów włoskich - 1 szklanka cukru - 20 dag masła / margaryny - 1,5 łyżeczki

kawawszklance
GRZANIEC ŚWIĄTECZNY! 114

GRZANIEC: - wino półwytrawne różowe włoskie - suszone wiśnie - kandyzowany imbir - anyż - cynamon - skórka pomarańczowa - ziarna jałowca - cukier brązowy - kilka rodzynek  Całość podgrzej w rondelku! Podawaj gorące! SMACZNEGO

SMYKWKUCHNI
Babeczki keksowe 185

waniliowego 125g margaryny 1 i 1/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka L (osobno żółtka i białka) 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej 100g kandyzowanej mieszanki owocowej 100g wiśni kandyzowanych Lukier: 100g cukru pudru gorąca woda 50g kandyzowanej mieszanki owocowej do posypania 1. Wodę podgrzewamy z cukrem i cukrem waniliowym tak by cukier się rozpuścił. Wtedy dodajemy margarynę, gotujemy

Szefowa kuchni
Piernikowe uszka z żurawiną 128

pieczeniu do rana te kilka sztuk (pieczone jako ostatnie) uchowałam do zdjęć ;) W tym przepisie żurawinę można zastąpić innym suszonym owocem, np. śliwką czy morelą. Mogą to być również wiśnie z kompotu czy po prostu dżem/gęsta marmolada. Składniki: około 3 szkl. mąki 1 budyń śmietankowy 1 kostka masła lub margaryny 2 jajka 4 łyżki przyprawy do piernika

Kolorowy Przepisownik
Babka cynamonowa oprószona cukrem pudrem 139

następnie wyjąć i posypać przez siteczko cukrem pudrem lub polukrować lukrem i udekorować według uznania. Ps. Do ciasta można dać 4 łyżki dżemu (np. z czarnej porzeczki, czy z wiśni) lub wymieszać z powidłami (np. 1 łyżka dżemu + 3 łyżki powideł śliwkowych). Wierzch babki można posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą czekoladową. Smacznego Artykuł Babka cynamonowa oprószona cukrem pudrem

Gotowanie-uk
Wędliny domowe 163

Wędliny wędzone dymem z drewna wiśni i olchy, na koniec podprawione gałązką jałowca.   Szynka, boczek, schab, baleron. Te mięsa poszły do solanki na 9 dni wg tabeli . Do zalewy dodałam tylko kilka ziaren ziela angielskiego i kilka listków laurowych. Słoninę nasoliłam z obu stron solą kamienną, posypałam czosnkiem niedźwiedzim i pieprzem i bardzo ciasno zwinęłam w rulon

Gotowanie jest łatwe
Babka keksowa 283

szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka L (osobno żółtka i białka) 400-500gkandyzowanych owoców, u mnie: 200g kandyzowanej mieszanki owocowej, 100g skórki pomarańczowej, 100g wiśni kandyzowanych Lukier: 200g cukru pudru gorąca woda 100g kandyzowanej mieszanki owocowej do posypania 1. Wodę podgrzewamy z cukrem i cukrem waniliowym tak by cukier się rozpuścił. Wtedy dodajemy margarynę, gotujemy

Szefowa kuchni