szklanki delikatnego twarogu naturalnego 2-3 łyżeczki cukru pudru 3 łyżki jagód 2 łyżki nasion chia 4 łyżki mleka 4 krople soku z cytryny 2 kostki gorzkiej czekolady z wiśniami i jeżynami Ekoflorka (do starcia) + 1-2 kostki gorzkiej czekolady Ekoflorka waflowa rurka Przygotowanie: Do miseczki wsypujemy nasiona chia i zalewamy je 4 łyżkami zimnego mleka, mieszamy. Odstawiamy
Słodkie okruszkiostudzonego 4 dag drożdży 1/4 szkl mleka 6 łyżeczek cukru 2 1/2 szkl mąki 1 jajko szczypta soli czekolada bądź marmolada do nadziewania, a u mnie nawet i wiśnie z nalewki ;) 1. Mleko podgrzewamy, dodajemy 2 łyżeczki cukru i rozpuszczamy w nim drożdże. Odstawiamy do ruszenia. 2. Do miski wsypujemy mąkę, resztę cukru oraz wbijamy całe jajko. 3. Wyrośnięty zaczyn
Gotowanie...to proste !Jeżeli jesteście zainteresowani nasionami chia zapraszam na supple.pl Składniki: 1 szkl napoju migdałowego z wapniem i witaminami lub mleka 3 łyżki nasion chia 2 połówki brzoskwiń w syropie wiśnie z kompoty listki czekoladowe Przygotowanie: Do napoju wsypać nasiona, wymieszać i pozostawić. Po około 5 minutach ponownie wymieszać i odłożyć na około 1 godzinę by nasionka napęczniały. Brzoskwinie
Ala piecze i gotujemasła 50 ml spirytusu 2 szklanki mleka w proszku Poncz do nasączenia: 300 ml przegotowanej zimnej wody 3 łyżki spirytusu aromat arakowy Dodatkowo: kakao, czekolada, polewa czekoladowa, wiśnie w syropie - dowolnie, według Waszych upodobań ;-) Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę, na koniec dodajemy stopniowo cukier. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy
Czary - gary w kuchniczereśniowy: 400-500 gram czereśni (użyłam mrożonych, mogą być świeże) 2 łyżki wody 3-4 łyżki syropu (dowolnego, może być klonowy, z agawy - ja użyłam syropu z marynowanych wiśni ale głównie chodzi o to, by czereśnie się skarmelizowały) szczypta cynamonu Do podania: mus czereśniowy jogurt naturalny świeże owoce Jajka roztrzepujemy z mlekiem i solą. Każdą kromkę moczymy minutę w masie
Mango Papajamleka ryżowego 60 g mąki kokosowej 2 laski wanilii 4 łyżki oleju kokosowego (nierafinowanego) 2 łyżki syropu klonowego 20 g skórki pomarańczowej 45 g mieszanki suszonych wiśni i żurawin 15 g orzechów pekan 15 g zblanszowanych migdałów szczypta gałki muszkotołowej szczypta soli żurawina i płatki różane do ozdoby (opcjonalnie) Kaszę płuczemy w zimnej wodzie i wrzątku. Gotujemy
Mienta blogWędzony sos sojowy jest bardziej intensywny w smaku od standardowej wersji. Sos sojowy może być stosowany w marynatach lub solankach do ryb. Składniki: Sos sojowy Brykiet Bradley Smoker – Wiśnia Przygotowanie: Umieścić sos sojowy w dużym naczyniu żaroodpornym Wędzić przez około 1 godzinę w temperaturze 70-80 0 C. W ty czasie kilkakrotnie mieszając Wyjąc sos z wędzarni i pozostawić
naRuszcieZachęcam do upieczenia, bo jego konsystencja jest bardzo delikatna i smaczna! :) Składniki: 500g jogurtu greckiego 2 jajka 1 opakowanie budyniu śmietankowego 4 łyżki cukru trzcinowego ananas liofilizowany wiśnia liofilizowana aromat pomarańczowy Sposób przygotowania: Jajka ucieramy z cukrem na puszystą pianę. Następnie dodajemy budyń,aromat pomarańczowy obtoczone w mące owoce liofilizowane i jogurt grecki. Wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy
Truskawkowa FiestaDlatego ilość cukru uzależnij od przeznaczenia frużeliny, owoców, z których ją przygotujesz i od własnych upodobań smakowych. A z jakich owoców można zrobić frużelinę? Z wielu: maliny, truskawki, jeżyny, wiśnie, rabarbar, borówki, jagody, porzeczki... Warto eksperymentować ze smakami. Sprawdź u Pani Doroty, jakie owoce potrzebują najwięcej żelatyny i gdzie można wykorzystać frużelinę. Smacznego! Z podanych proporcji wyszły mi około
Anioszek w kuchnicukru, smakował wyśmienicie. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 3/4 szklanki ugotowanej kaszy owsianej Melvit 1 jogurt Jogobella owocowa wyspa ( z brzoskwiniami ) słodka mandarynka lub pomarańcz kilka suszonych wiśni kilka suszonych owoców żurawiny Wykonanie : Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odstawić do przestygnięcia, mandarynkę lub pomarańcz obrać i pokroić w kostkę.Do kaszy dodać owoce, jogurt
Sama słodycz i szczypta chilibiszkopt. Okrągłą foremką wycinamy mini torciki. Każdy mini torcik polewamy polewą czekoladową (może być rozpuszczona czekolada), ozdabiamy bitą śmietaną i wiórkami kokosowymi. Możemy ozdobić wiśniami. Smacznego
Pyszności Słodkościsernika i zostawiamy do całkowitego stężenia na 6-7 godzin. Wycinamy sernik z tortownicy ostrym nożem, następnie odpinamy obręcz. Podajemy ze świeżymi sezonowymi owocami – świetnie pasują i truskawki, i wiśnie. NA SERNIK 0,5 kg sera na sernik, z wiaderka, trzykrotnie mielonego 0,5 szklanki cukru pudru (jeśli wolicie bardzo słodkie desery-2/3 szklanki) 0,5 szklanki świeżo zagotowanej
Karo in the Kitchenokruszka" . Składniki: 2 szkl napoju migdałowego lub mleka 1 szkl płatków owsianych zwykłych Halina 1 łyżka nasion chia 4 łyżki czerwonej porzeczki 6 łyżek malin 6 łyżek wiśni 3-4 łyżki wody golden syrop wg uznania migdały w płatkach Przygotowanie: Napój migdałowy doprowadzić do wrzenia wsypać płatki owsiane i mod czasu do czasu mieszając gotować do miękkości płatków. Zdjąć
Ala piecze i gotujeprzykrywamy folią, wkładamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Deser wyjmujemy z kokilek poprzez zanurzenie na chwilę w gorącej wodzie, można lekko podważyć nożem. Podajemy z wiśniami nasączonymi w alkoholu. UWAGA!!! Jeśli nie lubicie galaretki, gotową panna cottę można polać ulubionym sosem owocowym
słodki bratekmąki pszennej 100g płatków lub słupków migdałowo-cyt2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu spirytusowego lub jabłkowego skórka otarta z jednej niewoskowanej cytryny około 500g owoców (najlepiej kwaśnych: agrest, wiśnie, maliny) kruszonka: 50 masła 45g cukru 100g płatków owsianych kilka kropli aromatu waniliowego Sposób przygotowania: Miękkie masło ucieramy z cukrem aż powstanie biała, puszysta masa. Stopniowo po jednym dodajemy jaka
Pyry na Gaz