wiśnia - 6835 przepisów (strona:333/456)

Owsianka z chia i owocami 161

okruszka" . Składniki: 2 szkl napoju migdałowego lub mleka 1 szkl płatków owsianych zwykłych Halina 1 łyżka nasion chia 4 łyżki czerwonej porzeczki 6 łyżek malin 6 łyżek wiśni 3-4 łyżki wody golden syrop wg uznania migdały w płatkach Przygotowanie: Napój migdałowy doprowadzić do wrzenia wsypać płatki owsiane i mod czasu do czasu mieszając gotować do miękkości płatków. Zdjąć

Ala piecze i gotuje
KAWOWA PANNA COTTA Z GALARETKĄ WIŚNIOWĄ 135

przykrywamy folią, wkładamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Deser wyjmujemy z kokilek poprzez zanurzenie na chwilę w gorącej wodzie, można lekko podważyć nożem. Podajemy z wiśniami nasączonymi w alkoholu.    UWAGA!!! Jeśli nie lubicie galaretki, gotową panna cottę można polać ulubionym sosem owocowym

słodki bratek
Ciasto migdałowo-cytrynowe z owocami 94

mąki pszennej 100g płatków lub słupków migdałowo-cyt2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu spirytusowego lub jabłkowego skórka otarta z jednej niewoskowanej cytryny około 500g owoców (najlepiej kwaśnych: agrest, wiśnie, maliny) kruszonka: 50 masła 45g cukru 100g płatków owsianych kilka kropli aromatu waniliowego Sposób przygotowania: Miękkie masło ucieramy z cukrem aż powstanie biała, puszysta masa. Stopniowo po jednym dodajemy jaka

Pyry na Gaz
Kandyzowana skórka z cytrusów 127

innymi artykułami dekoracyjnymi. Nie jestem fanką gotowych lukrów plastycznych, bo jak dla mnie choć świetnie wyglądają to ciężar słodkości niweczy całość. Wśród moich ulubionych dekoracji są owoce suszone: (żurawina,wiśnia,morela), wszystkie orzechy, oraz mak do bardziej wytrawnych przysmaków, nasiona (pestki dyni czarnuszka)... Jest tego sporo bo przecież w obecnych czasach mamy duży wybór. Popularnym dodatkiem do ciast i ciasteczek

vaniliowoczekoladowa
Ironstone – wina z Kalifornii i tajska kuchnia 107

długo. Następnie podano nam chrupiące pierożki wonton z wieprzowiną oraz dwa wina: Leaping Horse Merlot (39,0 zł) Prosty w stylu merlot. Wino pachnie przyjemnie owocowymi aromatami śliwki, czarnej wiśni i odrobiną oliwek. Idealne do pieczonych mięs, drobiu, ryb i warzyw, potraw z grilla, sałatek. Ironstone Cabernet Sauvignon (56,0zł) Ciemno czerwony cabernet savignon, o wyrazistym smaku. Dominują aromaty ciemnej

królestwo garów
Koktajl z kiwi. 149

będzie domagał się zmiany o 180 stopni, to lekko kwaśny koktajl będzie jak znalazł. Polecam. P.S. Nadarzyła się okazja, aby spróbować Maćka  koktajl z liczi, mleka kokosowego i wiśni . Oczywiście nie wahałam się ani chwili :). I całe szczęście, bo był świetny! Składniki: 4 kiwi sok z połowy pomarańczy banan 2 łyżki syropu klonowego (lub inny słodzik) 200 g jogurtu

zadanie-gotowanie
Kruche ciasto - przepis podstawowy 189

Wszystkie składniki włożyć do miski, szybko zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut Kruche ciasto nr 2 - (z przepisu Tarta wiśniami ) Składniki: 300 g mąki 120 g  cukru 100 g masła 3 żółtka skórka otarta z 1 cytryny 3 łyżki bardzo zimnej wody Wykonanie: Mąkę przesiać przez sito, dodać cukier

Mama Gotuje
Spis sprawdzonych przepisów Wielkanocnych 199

Babka zebra na coca-coli Herbaciana babka Babka Kawowo Bananaowa Muffinki jogurtowo-miodowe Muffinki z musli Czekoladowe muffinki według Nigelli Dwukolorowe muffinki z czekoladą Kawowo-czekoladowe muffinki Muffinki z wiśniami w spirytusie Muffinki z owocami leśnymi Trufle z masy kajmakowej Bombki z mleka w proszku Tarte Buraczki Sałatka z tuńczykiem i jajkiem Sałatka jarzynowa

W Moim Magicznym Domu
Rolada makowa z bakaliowym kremem 217

zmielonego 2 łyżki oleju rzepakowego  Krem bakaliowy: 250 ml kremówki 30% 400 g serka homogenizowanego waniliowego 250 g mieszanki studenckiej koktajlowej ale-raj  Dekoracja: orzechy włoskie rodzynki wiśnie kandyzowane pałeczki czekoladowe Przygotowanie: Białka ubić z cukrami na sztywno. Dodawać po jednym żółtku i ubić na sztywną masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z makiem. Ubijając

Ala piecze i gotuje
Pascha Wielkanocna 141

Zapraszam do przygotowań! Składniki: 2 litry tłustego mleka 1 laska wanilii 500 ml kwaśnej śmietany 6 jaj 250 g miękkiego masła 1 szklanka cukru pudru kandyzowane owoce (u mnie wiśnie, skórka pomarańczy, skórka cytryny) garść płatków migdałów CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN +chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Mleko wlewamy do bardzo dużego garnka. Laskę wanilii kroimy wzdłuż, wydłubujemy ziarenka; laskę

My Culinary Art
Zestawienie przepisów na Święta Wielkanocne 176

Gordona Ramsaya Mazurek królewski z białą czekoladą i kajmakiem Mini serniczki z ciasteczkami oreo Marynowane jajka faszerowane musem z tuńczyka Marynowane jajka nadziewane z sałatką z łososia Mazurek z wiśniami i czekoladą Babka z advocatem Pieczona karkówka w imbirze, anyżu i miodzie Podwójnie lukrowana babka kawowa Jajka herbaciane nadziewane guacamole Anielskie ciasto czekoladowe z polewą i prażonymi orzechami Babka drożdżowa

karmelowy
Mazurek marchewkowy 127

łyżeczka cynamonu 110 ml oleju słonecznikowego Masa serowa: 275 g twarogu tłustego, zmiksowanego 1 opakowanie waniliowego serka homogenizowanego (400 g) 40 g cukru pudru Dekoracja: suszone morele, wiśnie kandyzowane, migdały, orzechy włoskie Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach.  Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, orzechy, goździki oraz cynamon. Za pomocą miksera - jajka i cukier ubić

Świat Ciasta
Granola w Proszku - Mega Zdrowa, Bez Cukru 124

brazylijskie, macadamia , pistacje, pecan, nerkowce, włoskie, migdały) 50 g mieszanych nasion (u mnie mak niebieski, nasiona chia , len, słonecznik, dynia, sezam) 125 mieszanych suszonych owoców ( u mnie figi, żurawina, wiśnie , morele) - mogą być tez rodzynki sułtanki 1,5 łyżki kakao ( u mnie karob) 1/2 łyżki świeżo zmielonej kawy skórka otarta z 1 pomarańczy Wykonanie: Piekarnik nagrzałam do 180 stopni. Płatki

Blondynka Gotuje
Przepis na Paschę Wielkanocną 335

mleka 3.2% laska wanilii 6 jajek 500 ml śmietany 18% 250 g masła 150 g cukru pudru 70 g posiekanych migdałów 70 g posiekanej suszonej żurawiny 50 g kandyzowanej wiśni skórka otarta z 1 pomarańczy sok z 1 pomarańczy Sposób przygotowania Paschy Wielkanocnej: Mleko gotujemy razem z rozciętą laską wanilii. Jaja łączymy razem ze śmietaną i wlewamy do gotującego się

Słodkie Przyjemności
Restaurant Week w Alyki: Z tęsknoty za wiosną 131

barw uzupełniała mistrzowsko przyrządzona kaczka — delikatna i soczysta za sprawą metody sous-vide (gotowania w próżni) z chrupiącą skórką. Jedna z lepszych, jaką jadłem. Świetnie komponowała się z podanymi wiśniami. Uwagę przykuwała również dekoracja z rzepy arbuzowej i bratków. To wszystko tworzyło idealną kompozycję. Mimo że na talerzu stosunkowo dużo się działo, to nie była ona przegadana, jak to zwykle

Food Square