wiśnia - 6835 przepisów (strona:324/456)

Powidła śliwkowe z dodatkiem kakao 134

Mamy taką jedną niepozorną śliwę. Oczywiście jeszcze w marcu, kiedy stała  taka goła, bez liści, nawet nie wiedzieliśmy co to jest. Mąż mówił, że młoda jabłonka, teść obstawiał wiśnię, ale kiedy pojawiły się liście, a później kwiaty, już nie mieliśmy wątpliwości. Ta niepozorna śliwa obrodziła tak, że miałam wrażenie, że na drzewie jest więcej fioletowego niż zielonego. Śliwki dojrzały

bistro mama
Ogórki małosolne na sucho babci Basi 166

pęczek koperku. 4-5 ząbków czosnku pokrojonego w plasterki. 2 liście laurowe ( pokruszone,) 2 ziela angielskie (też pokruszone ) 1 łyżka ziaren gorczycy, 2 płaskie łyżeczki miałkiej soli. opcjonalnie : liść wiśni, lub porzeczki ( porwane) Jako opakowanie do ogórków potrzebujemy grubszego woreczka foliowego do żywności ( najlepiej z zapięciem strunowym ) o pojemności 3-5 litrów. Umyte ogórki obcinamy z obu stron końcówki

Pysznosci Babci Basi
Biszkopt 96

wymieszane, piekę przez 20 minut w temp. 160'C (grzałki  góra/dół ). Biszkopt można wykorzystać do zrobienia tortu z czerwoną porzeczką (link)  czy np. tortu w wiśniami i whisky (link) . Po przekrojeniu najczęściej nasączam go syropem z kwiatów czarnego bzu . SMACZNEGO

Wielopokoleniowo
Wegańskie smoothie z wiśni i śliwek 78

smoothie ma smak słodko-kwaśny dzięki zawartości wiśni i śliwek. Jest też prawdziwą bombą witaminową i skarbnicą makroelementów. Dzięki użyciu mleka roślinnego jest też odpowiednie dla wegan

Milion Smaków
BEZGLUTENOWE TARTY NA SŁODKO I SŁONO 154

Bezglutenowa tarta z warzywami Bezglutenowa tarta z gruszkami i orzechową kruszonką Bezglutenowa tarta z borówkami Bezglutenowa tarta serowa z borówkami Bezglutenowa tarta z wiśniami i kruszonką Bezglutenowa tarta ze szparagami, łososiem i serkiem mascarpone Bezglutenowa wytrawna tarta z polędwiczką i marchewką Bezglutenowa tarta z szynką i młodym groszkiem Bezglutenowa, bezmleczna tarta z truskawkami Bezglutenowa tarta z łososiem i cukinią Bezglutenowa

Kuchnia bezglutenowa
Szybki przekładaniec 454

Banitki 1 budyń śmietankowy 1 łyżkę mąki pszennej 2 łyżki cukru 1łyżkę mąki ziemniaczanej 1/2 litra mleka 1 kostka margaryny ''Palma'' 1 puszka masy krówkowej 1 słoik dżemu z wiśni 1/2 litra śmietany kremówki 10 dag prażonych migdałów 1 paczka krakersów Wykonanie: W jednej szklance mleka rozprowadzamy budyń , cukier i dwa rodzaje mąki. Pozostałe mleko zagotować, do dotującego mleka wlewamy

kgwjanczewo
Eton mess z malinami 141

Szybko i smacznie..do tego słodkiego "bałaganu" można dać dowolne owoce..kiedyś robiłam z wiśniami ..a tym razem malinki , zerwane z  własnej działki..mniam..polecam. śmietana kremówka+  cukier puder do smaku  bezy maliny [ czerwone i żółte] Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać kilka pokruszonych bezików.Trochę malin rozetrzeć razem z odrobiną cukru -powstanie tak jakby

Moje domowe kucharzenie
Placek z kokosową kruszonką 109

szklanka cukru 3 całe jajka 12 łyżek oliwy 12 łyżek kwaśnej śmietany lub jogurtu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 1/2 łyżki octu 1/2 kg wydrylowanych śliwek lub wiśni  kruszonka 1 żółtko 15 dag wiórek kokosowych 10 dag masła roślinnego 15 dag cukru   Wykonanie: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Jajka, olej, śmietanę miksujemy. Do zmiksowanej masy dodajemy

kgwjanczewo
Ciasto lodowiec 116

mleka 5 żółtek 1 budyń śmietankowy 1 łyżka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 200 g miękkiego masła 1,5 łyżki kakao 75 g gorzkiej czekolady owoce (maliny, wiśnie, jeżyny, truskawki) Galaretki rozpuścić w 750 ml gorącej wody, odłożyć do wystudzenia. 250 ml mleka zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, dodać mąkę, proszek budyniowy i pozostałe mleko, zmiksować

Domowa cukiernia Ewy
17 WRZEŚNIA – ŁÓDZKI DZIEŃ SUSHI – ŁÓDŹ 108

Łódzki Dzień Sushi w Strefie Piotrkowska 217 już w tę sobotę! Z wielką przyjemnością wyruszamy w podróż do Kraju Kwitnącej Wiśni, gdzie smak sushi i aromat herbaty wyznaczają ścieżki na kulinarnej mapie świata. Artykuł 17 WRZEŚNIA – ŁÓDZKI DZIEŃ SUSHI – ŁÓDŹ pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Pierogi z owocami - jagodami 153

gęstym jogurtem i odrobiną cukru. *Lepiej używać owoców świeżych, gdyż mrożone mają znacznie więcej wody i ich struktura jest odmienna. Sposób przyrządzania pozostaje ten sam, czy to truskawki, wiśnie, brzoskwinie a może maliny

Karczma Honorietty
Placuszki z kwiatkami cukinii 139

trochę brzoskwiniowo-cytrusowo (?) i mają piękny, żółty kolor! W placuszkach wyraźnie czuć ich delikatną nutę. Jem je zawsze na obiad jako miłe urozmaicenie codziennych dań. Do tego kompot z wiśni i jesteś w siódmym niebie! Kwiatki można też faszerować, zapiec lub jeść na surowo. W Polsce są trudno dostępne, ale coraz bardziej popularne! Szukaj ich na targach, w gospodarstwach rolnych

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
orzechowo-kawowy tort koszyk 98

Tort ten upiekłam na urodziny Mamy. Blaty ciasta orzechowego przełożyłam kremem kawowym, smak przełamał dżem z wiśni a do tego wszystkiego dodałam jeszcze beziki. Tort bogaty w smaku ale ani zbyt tłusty, ani nie przesłodzony.  Wykończyłam go polewą a na wierzchu zrobiłam wzorek koszyka z kwiatami. Pierwszy raz robiłam splot koszykowy, średnio mi to wyszło, bo miałam złą tylkę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Migdałowe ciasto z malinowym dżemem chia 237

płatków owsianych i migdałów. Nie zawiera mąki pszennej ani masła. Pod bardzo chrupiącą kruszonką jest malinowy dżem chia, który przygotowuje się bardzo szybko. Można użyć dowolnych owoców np. wiśnie, czereśnie, truskawki, jagody, jeżyny. Jest to potężna dawka energii i daje uczucie sytości na długi czas. Polecam podawać polane jogurtem naturalnym. Migdałowe ciasto z malinami około 10 porcji Składniki: na spód

Jaglusia
Jaglanka z karmelizowanymi jagodami 161

Kremowa kasza jaglana z karmelizowanymi jagodami i skropiona syropem klonowym. Możecie użyć mleka krowiego lub roślinnego, jednak najlepiej sprawdzi się mleko kokosowe. Skarmelizować można dowolne owoce np. truskawki, czereśnie, wiśnie, borówki. Jaglanka z karmelizowanymi jagodami porcja dla 1 osoby Składniki: jaglanka: 5 łyżek kaszy jaglanej 1/3 szklanki wody 1/2 szklanki mleka karmelizowane jagody: garść jagód 1 łyżka miodu na wierzch

Jaglusia