zakwasie z pestkami dyni. Muszę przyznać, że dawno nie jadłam tak dobrego żytniego chleba! Jako, że mój zakwas ma dopiero kilka dni, dodałam trochę drożdży, kulkę wielkości małej wiśni. Dziękuję Ani za zaproszenie do wspólnego pieczenia oraz Małgosi za wybór dzisiejszego wypieku :) CHLEB PYTLOWY NA ZAKWASIE Z PESTKAMI DYNI Składniki zaczyn 115 g aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego
Posadzone i zjedzoneMuffiny robi się w miarę szybka i bardzo prosto. Jako nadzienie tych muffinek można wykorzystać ulubiony dżem lub marmoladę. Ja polecam kwaśny dżem, np z wiśni. Składniki: 1 szklanka mleka ½ szklanki oleju 1 jajko ½ szklanki cukru 2 szklanki mąki 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody dżem kruszonka: 100 g mąki 50 g masła
Mama Gotujesłoiczkach. Na 1 kg ogórków gruntowych 2 płaskie łyżki soli mały pęczek koperku 4-5 ząbków czosnku ( kroje na połówki aby wydobyć smak) Liście chrzanu u mnie dodatkowo liście wiśni Kawałek korzenia chrzanu ale nie koniecznie Ogórki umyć, obciąć końcówki z obu stron. Wszystkie produkty wrzucić do woreczka foliowego, zamieszać i zawiązać. Na 3-4 godzinki wstawić do lodówki
W garach u GosiIdealne na drugie śniadanie lub popołudniową przekąskę. Składniki: Chleb tostowy Serek u mnie mascarpone ale równie dobrze może być każdy gęsty owocowy serek homogenizowany Owoce u mnie porzeczka, drylowane wiśnie , pokrojone na ćwiartki czereśnie. Ale super smakują z jeżynami czy malinami. 2 jajka 1 łyżeczka jogurtu naturalnego 3 łyżeczki wiórków kokosowych Cukier lub cukier waniliowy, szczypta soli Olej do smażenia
W garach u Gosiwyboru jest 8 różnych smaków jogurtów: 1.jogurt naturalny + musli czekolada i banan 2.jogurt naturalny + musli tropikalne 3.jogurt naturalny + musli orzechowe 4.jogurt naturalny + chrupiące miodowe musli 5.jogurt naturalny + soczysta wiśnia 6.jogurt naturalny + słodka jagoda 7.jogurt naturalny + rajska brzoskwinia 8.jogurt naturalny + słoneczna truskawka Jak na razie udało mi się zakupić tylko jogurty z owocami.Bardzo mnie cieszy,że owoce są w kawałkach
słodkie i nie tylko historie kulinarnepuszystą masę i powoli, łyżka po łyżce dodawać ostudzony budyń. Do masy dodać makaron, wódkę oraz wiórki kokosowe. Rozsmarować na wystudzonym biszkopcie, schłodzić w lodówce. Masa wiśniowa: 300 g wiśni 2 galaretki wiśniowe Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić. Do tężejącej galaretki dodać owoce, odłożyć do stężenia. Tężejącą galaretkę wyłożyć na masę kokosową, schłodzić w lodówce. Smacznego :) Przepis dodaję
Domowa cukiernia Ewydobrej jakości gorzkiego kakao i domowego ekstraktu wanilii bije na głowę taki z torebki. Można zajadać sam albo z ulubionymi dodatkami. Dla mnie idealnym dodatkiem do budyniu czekoladowego są wiśnie. Może to być konfitura wiśniowa albo tak jak w tym przypadku domowa frużelina . Do tego kilka orzeszków nerkowca i gotowe.” Czytaj więcej
Wiem co jemTakie wytrawne rolowane naleśniki są idealne na śniadanie. Ciasto na te naleśniki nie ma w składzie jajek, ani mleka podobnie jak naleśniki , które podałam na słodko z twarogiem i wiśniami. Do tej pory we wszystkich naszych przepisach na naleśniki miały w składzie jajka, ale jeśli wychodzą mi świetne naleśniki bez jajek, które nie odbiegają w niczym od tych tradycyjnych naleśników
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTakie czekoladki to powrót do dzieciństwa, zabawa z czekoladą, fantazja odnośnie wypełnienia środka brzuszka takiej smacznej czekoladki. Takim "farszem" mogą być wiśnie, maliny, kajmak, orzechy, rodzynki, chałwa.... Mogą być też całe czekoladowe. Do tego kształt, który możemy sami im nadać. Dla Walentynki lub ukochanego Rodzica, Rodzeństwa - serduszka, dla koleżanki - kwiatuszki, buźki, dla dzieci - bałwanki, gwiazdeczki, słoneczka, misie. Ale najwspanialsze
Zasmakuj Kuchnijajko kilka kropli ekstraktu z wanilii (lub cukru waniliowego) szczypta soli pół łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka oleju kokosowego ok. 60 ml mleka pasek posiekanej gorzkiej czekolady ekologiczne wiśnie, śliwki i orzechy włoskie Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Odstawić na 15 minut. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni. Następnie przelać ciasto do natłuszczonego naczynia, na wierzchu udekorować bakaliami
Poranek na słodkopół łyżeczki proszku do pieczenia aromat pomarańczowy łyżka konfitury bananowej (Lucien Georgelin) jajko cynamon kardamon pieprz Do podania: dojrzałe awokado + cynamonki bio (Becla.pl) + sos wiśniowy: puree z mrożonych wiśni + 2 łyżki błonnika malinowego (Becla.pl) Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać jajko, zarodki, aromat, miąższ z dyni i konfiturę. Zmiksować na gładką masę i dodać przyprawy. Formować łyżką
Poranek na słodko