oczekiwanie ok 2 kg pomidorów (najlepsze podobno są odmiany śliwkowej) ważne żeby były twarde kawałek chrzanu wiązka kopru główka czosnku kilka liści wiśni, dębu lub porzeczek 1 łyżeczka gorczycy sól kolorowy pieprz Przygotowanie: 1. Pomidory myjemy i nakłuwamy wykałaczką 2. Zagotowujemy wodę, dodajemy sól (ok 3 łyżki na 1.5 l wody), wodę studzimy 3. Sterylizujemy słoik w temperaturze
Słodki Kompromisekstremalnie słodki bałagan finalnie prowadzi nas do spokoju ducha, bo czyż może być inaczej po czymś tak pysznie słodkim...? Oczywiście porzeczki można zastąpić innymi owocami, nadadzą się maliny, wiśnie, truskawki, ja jednak uwielbiam te rubinowe wisiory porzeczek. Składniki: na 18 szt Czas przygotowania: 120 min Babeczki 250 g mąki pszenne 250 g miękkiego masła 250 g cukru
Słodki Kompromisjajka gotowane na galette, znany we Francji jako galette complète . Wróćmy jednak do ciasta, to wersją prostej, szybkiej rustykalnej tarty, można użyć dowolnych owoców, śliwek, jabłek, jeżyn, wiśni, moreli, lub przygotować galette w wersji wytrawnej, świetnie nada się cukinia, grzyby, pomidory, szparagi czy pokrojone w cieniutkie plasterki ziemniaki w towarzystwie sera. Możliwości są niezliczone, a radość, z jedzenia jeszcze
Słodki KompromisCiasteczka proste i szybkie do zrobienia ...no tylko trzeba ciasto schłodzić..ja do wykrawania swoich ciasteczek użyłam foremki wiśnie ,ale można użyć dowolnych foremek, stempelków.. 35 dkg mąki 20 dkg cukru pudru 20 dkg masła 1 jajko 1 żółtko szczypta soli Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść gładkie ciasto.Owinąć w folię i schłodzić w lodówce co najmniej 30 minut.Nast
Moje domowe kucharzeniezmarły, ramen zadomowił się na dobre i stał się ulubionym daniem pracowników fizycznych :) Dlatego największy boom był w latach 60-tych czyli w momencie najszybszego rozwoju kraju kwitnącej wiśni. Między czasie jeszcze Momofuku Ando wymyślił zupki błyskawiczne, ale to już zupełnie inna historia... Moje abu-ramen klasyka plus sezonowe warzywa, które pasują do kultury japońskiej, a których jest teraz
Kryzysowa Książka Kucharskaprzedświatecznych. Bałwankowy torcik 2 prostokątne blaty biszkoptowe 500 ml śmietanki kremówki 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżka cukru 1 łyżka soku z cytryny polewa czekoladowa owoce z nalewki (np wiśnie) lub syropu (jeśli dla dzieci) nalewka lub lekki syrop do skropienia do dekoracji : wiórki kokosowe, czekoladowe kamyczki, kawałek marchewki W 1/3 szklance wrzatku rozpuść żelatynę cukier. Ubij kremówkę
Gotuj Sam!szklanki ugotowane białej quinoy 4-5 filetów śledziowych w zalewie solankowej 1 por 4 -5 ogórków kiszonych 2 średnie buraki 6 jajek 3 łyżki 100% soku z wiśni 200 ml ekologicznego oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 1 łyżeczka musztardy 4 łyżki soku z cytryny 1 cebulka 2 łyżki octu jabłkowego olej lniany natka pietruszki świeżo mielony czarny pieprz sól
Quinoa Raz!wykluczy nam powstanie grudek :) Pancakes smażymy na teflonowej patelni z małą ilością oleju, wrzucając do każdego naleśnika po parę jagód. Można dodać inne owoce- w moim przypadku były to wiśnie w syropie. Smacznego
Receptura smakunietradycyjne święta, może bardziej sylwestrowa, ale miło było zobaczyć, że do dania został wykorzystany prawdziwy produkt marki Poltino; II miejsce dla Cadavre za Piernik owsiano - czekoladowy z wiśniami na wodzie gazowanej lub sodowej; Gratulujemy. Osoby nagrodzone w ciągu 3 dni od ogłoszenia wyników konkursu są zobowiązane do przekazania danych adresowych i podatkowych na adres bernika@o2.pl
Bernika - moj kulinarny pamietnik200g) 4 jajka 15g proszku do pieczenia (łyżeczka kopiata) 100g rodzynek 100g migdałów bez skórki (blanszowanych) 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej 100-150g kandyzowanych owoców (u mnie miź + wiśnie) Wykonanie: Migdały sparzyć i zdjąć z nich skórkę (chyba, że mamy blanszowane). Bakalie posiekać i razem z rodzynkami obtoczyć w mące. Masło utrzeć dodając po trochę cukier, żółtka
Mania Wypiekaniaswojego dzieciństwa – lat ‘80, które wspomina jako idyllę. Idyllę sezonowego jedzenia, kiedy wprawdzie w kuchennych szafkach nie mieliśmy zbyt wiele, ale za to był czas na wspólne drylowanie wiśni. Nie było też nadmiaru słodyczy, bo były trudniej dostępne. Mam bardzo podobne wspomnienia z tego czasu, który kojarzy mi się z babcią pieczącą ciasta w prodiżu i rodzinnymi zgromadzeniami, kiedy
Ugotowane pozamiataneupiekłam, ale ciut inaczej , a mianowicie chałeczki pieczone w keksówkach..jedną chałeczkę zrobiłam z makiem, a druga była mieszana, bo jeden wałeczek chałki był z makiem,drugi z wiśniami a trzeci z malinami...oj pychota...na zdjęciu może tego nie widać, ale smacznie było.A na święta ma znów być ..i to obowiązkowo.. około 60 dkg mąki
Moje domowe kucharzeniepodbiją podniebienia wszystkich. Poza tym, zawsze przy robieniu makowca pozostaje trochę masy, więc ja wykorzystuję ją do zrobienia pierogów. Jeśli lubisz eksperymentować, do nadzienia możesz dorzucić owoce wiśni. Jeśli chcecie zamrozić pierogi, to można mrozić je surowe, rozłożyć na desce i w całości zamrozić. Potem po kilka sztuk pierogów układamy w torebce i chowamy do zamrażarki. Mrozić możemy też ugotowane
Mieszam w GarnkuKawa Inka podana w formie latte z wiśniami i pikantnym akcentem w postaci mielonych płatków chilli - co powiecie na taki kawowy napój? Słodki smak frużeliny wiśniowej z chilli, a w tle kawa. To naprawdę jest pyszne i zasmakuje każdemu, kto lubi kawowe napoje. Ma też niezaprzeczalną zaletę: można ją podać dzieciom, które przecież bardzo często chcą sięgać po "dorosłe" napoje
Codzienna kuchnia niecodziennaGrzaniec zimowy ! GRZANIEC: - 500 ml wina półwytrawnego różowego - suszone wiśnie - łyżka - kandyzowany imbir- kilka kawałeczków - anyż 2 gwiazdki - cynamon - skórka pomarańczowa bądź plastry pomarańczy - 3- 4 ziarna jałowca - 2-3 łyżki miodu - kilka rodzynek Całość podgrzej w rondelku! Podawaj gorące
SMYKWKUCHNI