żurawinę, jagody Goji, banan, borówkę/jagodę i truskawki (szkoda, że jeszcze naszych nie mam). Ale tak naprawdę dodaję wszystko co mam i lubię, czyli też gruszkę, jabłko, kiwi, wiśnie, czereśnie, itp., a z bakalii jak nie mam żurawiny to rodzynki, orzechy laskowe, migdały... Siemię lniane też ląduje czasem w misce. Przygotowanie śniadania z gotową (upieczoną) granolą to 5 minut
Kolorowy PrzepisownikPieczemy przez godzinę. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do wystygnięcia. Ciasto kakaowe podajemy posypane cukrem pudrem. Dobrze komponuje się ze świeżymi owocami lub sosem z mrożonych truskawek, jagód czy wiśni. Smacznego
W kuchni Katiewężyk do zlewania wina butelki specjalne drożdże do produkcji wina Każdy wie, że wino można zrobić praktycznie ze wszystkich owoców. Świetnie nadają się do tego jeżyny, truskawki, rabarbar, winogron, wiśnie, porzeczki, a nawet maliny. Warunek jest jeden: owoce muszą być zdrowe i dorodne. Każdy winiarz wie, że sfermentowane zgniłe gruszki czy też jabłka nie wyprodukują alkoholu tylko ocet. Ciekawostką jest
Moja smaczna kuchniaminut na środkowym poziomie piekarnika - u mnie bez termoobiegu ; grzałka góra-dół. Uwaga! Przy użyciu rabarbaru jako dodatku, wskazane jest piec ciasto trochę dłużej; przy dodaniu czereśni czy wiśni należałoby skrócić czas pieczenia co najmniej do ok. 45 min. Wykonać test „suchego patyczka” by upewnić się że się upiekło - jak wyjdzie niczym nie oblepiony – ciasto gotowe! Po wyjęciu
Grunt to przepis!łyżki miodu, mleko, mleko roslinne lub woda gazowana (ok. 300ml), łyżeczka sody oczyszczonej, łyżeczka soku z cytryny. Przepis jest na tyle uniwersalny, że rabarbar możemy zastąpić innymi owocami: truskawki, wiśnie, czereśnie a na wet jabłka czy gruszki. Eksperymentujcie w kuchni – to może tylko wyjść Wam na dobre. Przygotowanie: Rabarbar tak jak ostatnio myjemy i kroimy w niewielka kostke (najpierw
Gar Zdrowiawiecie, ostatnio wyjątkowo dużo działo się w moim życiu, a gwoździem programu był oczywiście prawie dwutygodniowy pobyt w Japonii. W kuchni Kraju Kwitnącej Wiśni byłam zakochana od bardzo, bardzo dawna, jednak dopiero teraz miałam okazję spróbować tych potraw w oryginale. I z dosyć dużą dozą goryczy odkryłam, że to, co jest mi serwowane w restauracjach „japońskich” w kraju, delikatnie mówiąc
Kate's Kitchencoś dla siebie: http://www.helio.pl/produkty Nie byłabym sobą, gdybym zaraz po otrzymaniu paczuszki nie skosztowała czegoś :) Najbardziej zaciekawiła mnie miechunka Goldenberry miechunka suszona ( znana jako wiśnia peruwiańska lub rodzynek brazylijski ). I zostałam bardzo pozytywnie zaskoczona. Owoc duży idealnie nie za mocno wysuszony, o orzeźwiającym słodko-kwaśnym smaku i pobudzającym zapachu. Można jeść i jeść, doskonała
Kuchnia z widokiem na ogródczekoladę, masło orzechowe, miód. Często do omletów dodaję też mrożone owoce. Szczególnie zimą i w okresie wiosennym, korzystam z dobrodziejstwa, jakim są mrożonki. W ofercie marki Poltino znajdziecie truskawki, wiśnie, maliny jagody, czarne porzeczki. Te owoce stanowią świetny dodatek do słodkich omletów. Spróbujcie też omletu z truskawkami i czekoladą - PRZEPIS PRZEPIS NA SŁODKI OMLET Z MROŻONYMI OWOCAMI Składniki
kolorowotorcikowoMorele Kukurydza Pietruszka Seler naciowy Morwa Mirabelki Pomarańcze Smardze Ogórek Morele Por Szczaw Papryka Orzechy Roszponka Szczypiorek Pomidory Pigwa Seler Szparagi Porzeczka Scorzonera Szalotki Szpinak Śliwka Śliwka Topinambur Truskawki Wiśnia Winogrona Ziemniak Najłatwiejszą porą roku do tej pory była dla mnie zima. Moje zimowe wyzwanie wyglądało tak: klik . Zimą jadłam buraki, mandarynki, fasolę, orzechy, mango czy ziemniaki
Ugotowane pozamiatanejeśli chcecie można składniki na sos zredukować o połowę. Sos: 500 g rabarbaru 125 ml nektaru wiśniowego (u mnie nektar wieloowocowy pół na pół z kwaśnym sokiem 100% z wiśni) 60 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Racuszki: 2 łyżki masła 4 jajka 120 g cukru 1 op. cukru wanilinowego (16g) 300 g mąki 300 ml maślanki (w temp. pokojowej
Smaki Na Talerzuprzekonanie Was, że owsianki nie są nudne, a mogą być pyszne i rozmaite! Czekając na cieplejsze dni i na pierwsze soczyste owoce, zachęcam do kawowej owsianki z dżemem z wiśni. Owsianka kawowa z dżemem wiśniowym / 2 porcje Składniki: 300 ml mleka 5 łyżka płatków owsianych błyskawicznych 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w granulkach, wybrałam moją ulubioną Nescafe 4 łyżeczki dżemu wiśniowego
Moja smaczna kuchniałyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1/4 szkl alkoholu ( u mnie nalewka jeżynowa ) 2-3 łyżki powideł lub dżemu ( u mnie porzeczkowy) 2 łyżki żurawiny 2 łyżki wiśni np. z nalewki 1 łyżka orzechów pokrojonych na drobno Polewa czekoladowa 1/2 tabliczki deserowej bądź gorzkiej czekolady ( jeśli chcemy aby całe ciasto było w czekoladzie roztapiamy całą tabliczkę ) 1. Masło miksujemy
Gotowanie...to proste !przełomie lipca/sierpnia. Składniki: Na słoik : ogórki, najlepiej jednakowej wielkości koper kilka kawałków chrzanu 3-4 ząbki czosnku, można więcej jeśli lubicie można również dodać liść chrzanu lub wiśni Zalewa: na 1 litr wody( używam mineralną marketową 5l) + 1 czubata łyżka soli =wymieszać ( bez konieczności gotowania) Przyprawy oraz ogórki ułożyć w słoiku zalać przygotowaną zalewą i już. Po kilku dniach
W garach u Gosi