wiśnia - 6835 przepisów (strona:310/456)

Granola - sposób na śniadanie w 5 minut 115

żurawinę, jagody Goji, banan, borówkę/jagodę i truskawki (szkoda, że jeszcze naszych nie mam). Ale tak naprawdę dodaję wszystko co mam i lubię, czyli też gruszkę, jabłko, kiwi, wiśnie, czereśnie, itp., a z bakalii jak nie mam żurawiny to rodzynki, orzechy laskowe, migdały... Siemię lniane też ląduje czasem w misce. Przygotowanie śniadania z gotową (upieczoną) granolą to 5 minut

Kolorowy Przepisownik
Ciasto kakaowe na bazie majonezu 290

Pieczemy przez godzinę. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do wystygnięcia. Ciasto kakaowe podajemy posypane cukrem pudrem. Dobrze komponuje się ze świeżymi owocami lub sosem z mrożonych truskawek, jagód czy wiśni. Smacznego

W kuchni Katie
Porady dla początkującego winiarza 124

wężyk do zlewania wina butelki specjalne drożdże do produkcji wina Każdy wie, że wino można zrobić praktycznie ze wszystkich owoców. Świetnie nadają się do tego jeżyny, truskawki, rabarbar, winogron, wiśnie, porzeczki, a nawet maliny. Warunek jest jeden: owoce muszą być zdrowe i dorodne. Każdy winiarz wie, że sfermentowane zgniłe gruszki czy też jabłka nie wyprodukują alkoholu tylko ocet. Ciekawostką jest

Moja smaczna kuchnia
Łatwe ciasto z rabarbarem i kruszonką 226

minut na środkowym poziomie piekarnika - u mnie bez termoobiegu ; grzałka góra-dół. Uwaga! Przy użyciu rabarbaru jako dodatku, wskazane jest piec ciasto trochę dłużej; przy dodaniu czereśni czy wiśni należałoby skrócić czas pieczenia co najmniej do ok. 45 min.  Wykonać test „suchego patyczka” by upewnić się że się upiekło - jak wyjdzie niczym nie oblepiony – ciasto gotowe!   Po wyjęciu

Grunt to przepis!
placek gryczany z owocami 212

łyżki miodu, mleko, mleko roslinne lub woda gazowana (ok. 300ml), łyżeczka sody oczyszczonej, łyżeczka soku z cytryny. Przepis jest na tyle uniwersalny, że rabarbar możemy zastąpić innymi owocami: truskawki, wiśnie, czereśnie a na wet jabłka czy gruszki. Eksperymentujcie w kuchni – to może tylko wyjść Wam na dobre. Przygotowanie: Rabarbar tak jak ostatnio myjemy i kroimy w niewielka kostke (najpierw

Gar Zdrowia
Miso-shiru – historia prawdziwa – przepis 101

wiecie, ostatnio wyjątkowo dużo działo się w moim życiu, a gwoździem programu był oczywiście prawie dwutygodniowy pobyt w Japonii. W kuchni Kraju Kwitnącej Wiśni byłam zakochana od bardzo, bardzo dawna, jednak dopiero teraz miałam okazję spróbować tych potraw w oryginale. I z dosyć dużą dozą goryczy odkryłam, że to, co jest mi serwowane w restauracjach „japońskich” w kraju, delikatnie mówiąc

Kate's Kitchen
Współpraca z firmą HELIO i moje odkrycie Goldenberry miechunka suszona. 172

coś dla siebie: http://www.helio.pl/produkty Nie byłabym sobą, gdybym zaraz po otrzymaniu paczuszki  nie skosztowała czegoś :) Najbardziej zaciekawiła mnie miechunka  Goldenberry miechunka suszona   ( znana jako wiśnia peruwiańska lub rodzynek brazylijski ). I zostałam bardzo pozytywnie zaskoczona. Owoc duży idealnie nie za mocno wysuszony, o orzeźwiającym słodko-kwaśnym smaku i pobudzającym zapachu. Można jeść i jeść, doskonała

Kuchnia z widokiem na ogród
Słodki omlet z mrożonymi owocami 275

czekoladę, masło orzechowe, miód. Często do omletów dodaję też mrożone owoce. Szczególnie zimą i w okresie wiosennym, korzystam z dobrodziejstwa, jakim są mrożonki. W ofercie marki Poltino znajdziecie truskawki, wiśnie, maliny jagody, czarne porzeczki. Te owoce stanowią świetny dodatek do słodkich omletów. Spróbujcie też omletu z truskawkami i czekoladą -  PRZEPIS PRZEPIS NA SŁODKI OMLET Z MROŻONYMI OWOCAMI Składniki

kolorowotorcikowo
Owoce i warzywa sezonowe – wiosna 133

Morele Kukurydza Pietruszka Seler naciowy Morwa Mirabelki Pomarańcze Smardze Ogórek Morele Por Szczaw Papryka Orzechy Roszponka Szczypiorek Pomidory Pigwa Seler Szparagi Porzeczka Scorzonera Szalotki Szpinak Śliwka Śliwka Topinambur Truskawki Wiśnia Winogrona Ziemniak     Najłatwiejszą porą roku do tej pory była dla mnie zima. Moje zimowe wyzwanie wyglądało tak: klik . Zimą jadłam buraki, mandarynki, fasolę, orzechy, mango czy ziemniaki

Ugotowane pozamiatane
Racuszki z rabarbarem 131

jeśli chcecie można składniki na sos zredukować o połowę. Sos: 500 g rabarbaru 125 ml nektaru wiśniowego (u mnie nektar wieloowocowy pół na pół z kwaśnym sokiem 100% z wiśni) 60 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Racuszki: 2 łyżki masła 4 jajka 120 g cukru 1 op. cukru wanilinowego (16g) 300 g mąki 300 ml maślanki (w temp. pokojowej

Smaki Na Talerzu
Owsianka kawowa z dżemem wiśniowym 122

przekonanie Was, że owsianki nie są nudne, a mogą być pyszne i rozmaite! Czekając na cieplejsze dni i na pierwsze soczyste owoce, zachęcam do kawowej owsianki z dżemem z wiśni. Owsianka kawowa z dżemem wiśniowym / 2 porcje Składniki: 300 ml mleka 5 łyżka płatków owsianych błyskawicznych 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w granulkach, wybrałam moją ulubioną Nescafe 4 łyżeczki dżemu wiśniowego

Moja smaczna kuchnia
Comber Kakaowy 162

łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1/4 szkl alkoholu ( u mnie nalewka jeżynowa ) 2-3 łyżki powideł lub dżemu ( u mnie porzeczkowy) 2 łyżki żurawiny 2 łyżki wiśni np. z nalewki 1 łyżka orzechów pokrojonych na drobno Polewa czekoladowa 1/2 tabliczki deserowej bądź gorzkiej czekolady ( jeśli chcemy aby całe ciasto było w czekoladzie roztapiamy całą tabliczkę ) 1. Masło miksujemy

Gotowanie...to proste !
Ogórki małosolne, kiszone 143

przełomie lipca/sierpnia. Składniki: Na słoik :   ogórki, najlepiej jednakowej wielkości koper kilka kawałków chrzanu 3-4 ząbki czosnku, można więcej jeśli lubicie można również dodać liść chrzanu lub wiśni Zalewa: na 1 litr wody( używam mineralną marketową 5l) + 1 czubata łyżka soli =wymieszać ( bez konieczności gotowania) Przyprawy oraz ogórki ułożyć w słoiku zalać przygotowaną zalewą i już. Po kilku dniach

W garach u Gosi