szklanka tego smakołyku zaspokoi największego czekoladowego głoda Składniki (na 3 porcje): 18 daktyli bez pestek 2 łyżki kakao 1 łyżka masła orzechowego 1 łyżka syropu z agawy (opcjonalnie) garść wiśni mrożonych 3 łyżki mrożonych czarnych porzeczek lub malin (mogą być świeże) 1 łyżka płatków kokosowych Wykonanie: Daktyle miksuję w blenderze przez około 1.5 minuty (aż dobrze się rozdrobnią). W przypadku
Lamarida.plłatwe w przygotowaniu, bez dodatku surowych jajek i z niewielką ilością cukru. Pasują do nich wszystkie jagodowe, letnie owoce - już widzę je w połączeniu z malinami, jagodami, porzeczkami czy wiśniami. Pycha! Składniki (6 lodów jak na zdjęciu) Warstwa śmietankowa 250 ml śmietany kremówki łyżka cukru łyżka cukru z wanilią Kremówkę wymieszać z cukrem i cukrem z wanilią do ich rozpuszczenia
Słodkie inspiracjewisienek… osobiście uwielbiam Spróbujcie. Miłego, słodkiego dnia Składniki: 3 pełne łyżki sera na sernik (z wiaderka) 1/2 łyżki nasion chia 1 średni banan około 3 łyżki Naturalnie owocowe wiśnie Stovit (polecam!) bita śmietana rozdrobnione orzeszki ziemne w karmelu Przygotowanie: Do misy blendera przekładamy obranego banana, dodajemy ser i nasiona chia, chwilkę miksujemy (ja zostawiłam malutkie, przyjemnie wyczuwalne kawałki banana
Słodkie okruszkiTruskawki rządzą i myślę, że jeszcze przez najbliższy tydzień tak pozostanie. A później się zaczną jagody, maliny, morele, brzoskwinie, wiśnie, jabłka, śliwki... aż zastanie nas jesień;) Póki jednak do jesieni daleko, cieszmy się sezonowymi owocami. Ja już wiem, że moment znów będę tęsknić za truskawkami, ale na razie korzystam z całych sił. Gdyby tak można było się najeść nimi
Obiad gotowyJaponia nie jest wcale kojarzona. Podróż mego Syna do Japonii i podzielenie się ze mną wrażeniami, sprawiła, że zaczęłam postrzegać ten kraj nieco inaczej. Do tej pory Kraj Kwitnącej Wiśni, jeśli chodzi o jedzenie, kojarzyłam raczej tylko z sushi. Japończycy oprócz ryb uwielbiają również mięso, przecież najdroższa wołowina pochodzi z japońskich krów rasy Wagyu, a popularną potrawą
Kuchcik gotujeSKŁADNIKI 100 g cukru 3 jajka 1 laska wanilii 200 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 130 g jogurtu 100 ml oleju szczypta cynamonu wiśnie, skórka z pomarańczy lub inne dodatki Wrzucamy do miski jajka z cukrem i ubijamy do białości, wyłączyć mikser i dodaćmąkę, proszek, delikatnie mieszamy, dodajemy olej i jogurt i wanilię,cynamon, delikatnie mieszamy. Dodajemy ulubione
harrisamiałam zbyt dużo czasu Dobrze, że ktoś kiedyś wymyślił brownie, ponieważ szybszego ciasta czekoladowego chyba nie ma. Brownie z tego przepisu już kiedyś piekłam jako brownie z wiśniami i wówczas wyszło mi idealnie. Tym razem piekłam w innym piekarniku i niestety czas był odrobinę za długi. Zamiast mazistego brownie, wyszło mi po prostu czekoladowe ciasto. Nie było dokładnie
Relaxtimelyżki * sezam – 2 łyżki KREM JAGLANY: * kasza jaglana ( sucha ) – 0,5 szkl * kokos – 0,5 szkl * mleko kokosowe – 2 szkl * cukier brązowy – 2-3 łyżki * malin, kandyzowane wiśnie, granat SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do misy miksera wkładamy płatki oraz orzechy i namoczone daktyle – blendujemy na drobno. Dodajemy olej kokosowy oraz sezam i w razie potrzeby odrobinę wody – wyrabiamy na gładką
Ostra na Słodkomnie 750 W) i około 3-4 minuty (***). Babeczkę ostudzić i przekroić na pół. Jedną część posmarować kremem i przykryć drugą częścią. Ciastko udekorować według uznania. (Ładnie wyglądają wiśnie kandyzowane .) (*) Jeśli ciastko ma być przełożone kremem - to najlepiej, aby naczynie było szerokie. (**) Tu użyłam masy budyniowej z tego ciasta - klik , która wcześniej zgęstniała w lodówce. (***) Czas "pieczenia" może różnić
Di gotujeduże jajka 3/4 szklanki oleju 1 szklanka naturalnego jogurtu (lejącego, nie gęstego) lub maślanki ½ szklanki mleka 1½ – 2 szklanki dowolnych owoców sezonowych: truskawki, porzeczki, maliny, rabarbar, wiśnie, jabłka (większe owoce pokroić na mniejsze kawałki) Kruszonka: 150 g mąki 100 g cukru 80 g masła 1 czubata łyżka cukru waniliowego Przygotować blaszkę do pieczenie (klasyczną 40x25 cm): wysmarować
Kubki smakugram jogurtu naturalnego Składniki suche: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej 5 łyżek otrębów owsianych wysokobłonnikowych Kupiec szczypta soli 3 łyżki cukru brązowego Diamant 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 6 wiśni 6 łyżek czerwonych porzeczek 1. W jednej misce łączymy ze sobą wszystkie składniki suche. 2. W drugiej misce łączymy ze sobą wszystkie składniki mokre. 3. Łączymy ze sobą składniki mokre
Kuchnia u BietkiDziś zabieram Was na wycieczkę do Kraju Kwitnącej Wiśni. Niestety będzie to tylko wycieczka do kuchni japońskiej, ale mam nadzieję, że uda mi się kiedyś odwiedzić ten kraj o niezwykle ciekawej kulturze. Kuchnia japońska to dla mnie nowość, dlatego trochę poczytałam sobie na jej temat i już na pierwszy rzut oka zauważyłam wiele różnic i to nie tylko z powodu
Cynamonowe szczęścieCorn Flakes Kakao i Miód 1/2 szklanki ksylitol 5 łyżek czekolada gorzka 85 % 100 g. śmietana kremówka 500 g. żelatyna 5 łyżeczek woda zimna 40 ml. wiśnie z kompotu do dekoracji ~~METODA~~ Kaszę jaglaną przepłukujemy gorącą wodą kilka razy, aż woda nie będzie mętna. W garze gotujemy mleko z dodatkiem ksylitolu. Dodajemy kaszę i gotujemy
Kuchnia Paulettesprzygotowywana z podsmażonego makaronu Soba z dodatkiem warzyw i wymieszana z sosem Yakisoba. To proste danie typu stir-fry, które można modyfikować dodając swoje ulubione składniki. W Kraju Kwitnącej Wiśni można ją znaleźć na ulicznych straganach, festiwalach lub szkolnych imprezach. Polecam Składniki: 250 g makaronu Soba 1/3 główki małej kapusty 1 marchewka 160 g cienkich plasterków boczku 2 dymki (cebulki
Oryginalny smakchrupiącym blatem, o smaku waniliowym, z rozmarynem, gruszką karmelizowaną, galaretką malinową i oblany jest błyszczącą, malinową polewą (glasage). Kolejny tort, to tort bezowy „Mokka”. Mocno kawowy z żurawiną i wiśnią, dosyć słodki, z kremem muślinowo – maślanym . Poniżej również tort bezowy „Dacquoise” pomarańczowo – truskawkowy mój faworyt. Biały tort, to tort pralinowo – kawowy, ozdobiony konwaliami z lukru. Jeśli śledzicie mnie
Mała Cukierenka