lyżki * sezam – 2 łyżki KREM JAGLANY: * kasza jaglana ( sucha ) – 0,5 szkl * kokos – 0,5 szkl * mleko kokosowe – 2 szkl * cukier brązowy – 2-3 łyżki * malin, kandyzowane wiśnie, granat SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do misy miksera wkładamy płatki oraz orzechy i namoczone daktyle – blendujemy na drobno. Dodajemy olej kokosowy oraz sezam i w razie potrzeby odrobinę wody – wyrabiamy na gładką
Ostra na Słodkomnie 750 W) i około 3-4 minuty (***). Babeczkę ostudzić i przekroić na pół. Jedną część posmarować kremem i przykryć drugą częścią. Ciastko udekorować według uznania. (Ładnie wyglądają wiśnie kandyzowane .) (*) Jeśli ciastko ma być przełożone kremem - to najlepiej, aby naczynie było szerokie. (**) Tu użyłam masy budyniowej z tego ciasta - klik , która wcześniej zgęstniała w lodówce. (***) Czas "pieczenia" może różnić
Di gotujeduże jajka 3/4 szklanki oleju 1 szklanka naturalnego jogurtu (lejącego, nie gęstego) lub maślanki ½ szklanki mleka 1½ – 2 szklanki dowolnych owoców sezonowych: truskawki, porzeczki, maliny, rabarbar, wiśnie, jabłka (większe owoce pokroić na mniejsze kawałki) Kruszonka: 150 g mąki 100 g cukru 80 g masła 1 czubata łyżka cukru waniliowego Przygotować blaszkę do pieczenie (klasyczną 40x25 cm): wysmarować
Kubki smakugram jogurtu naturalnego Składniki suche: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej 5 łyżek otrębów owsianych wysokobłonnikowych Kupiec szczypta soli 3 łyżki cukru brązowego Diamant 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 6 wiśni 6 łyżek czerwonych porzeczek 1. W jednej misce łączymy ze sobą wszystkie składniki suche. 2. W drugiej misce łączymy ze sobą wszystkie składniki mokre. 3. Łączymy ze sobą składniki mokre
Kuchnia u BietkiDziś zabieram Was na wycieczkę do Kraju Kwitnącej Wiśni. Niestety będzie to tylko wycieczka do kuchni japońskiej, ale mam nadzieję, że uda mi się kiedyś odwiedzić ten kraj o niezwykle ciekawej kulturze. Kuchnia japońska to dla mnie nowość, dlatego trochę poczytałam sobie na jej temat i już na pierwszy rzut oka zauważyłam wiele różnic i to nie tylko z powodu
Cynamonowe szczęścieCorn Flakes Kakao i Miód 1/2 szklanki ksylitol 5 łyżek czekolada gorzka 85 % 100 g. śmietana kremówka 500 g. żelatyna 5 łyżeczek woda zimna 40 ml. wiśnie z kompotu do dekoracji ~~METODA~~ Kaszę jaglaną przepłukujemy gorącą wodą kilka razy, aż woda nie będzie mętna. W garze gotujemy mleko z dodatkiem ksylitolu. Dodajemy kaszę i gotujemy
Kuchnia Paulettesprzygotowywana z podsmażonego makaronu Soba z dodatkiem warzyw i wymieszana z sosem Yakisoba. To proste danie typu stir-fry, które można modyfikować dodając swoje ulubione składniki. W Kraju Kwitnącej Wiśni można ją znaleźć na ulicznych straganach, festiwalach lub szkolnych imprezach. Polecam Składniki: 250 g makaronu Soba 1/3 główki małej kapusty 1 marchewka 160 g cienkich plasterków boczku 2 dymki (cebulki
Oryginalny smakchrupiącym blatem, o smaku waniliowym, z rozmarynem, gruszką karmelizowaną, galaretką malinową i oblany jest błyszczącą, malinową polewą (glasage). Kolejny tort, to tort bezowy „Mokka”. Mocno kawowy z żurawiną i wiśnią, dosyć słodki, z kremem muślinowo – maślanym . Poniżej również tort bezowy „Dacquoise” pomarańczowo – truskawkowy mój faworyt. Biały tort, to tort pralinowo – kawowy, ozdobiony konwaliami z lukru. Jeśli śledzicie mnie
Mała CukierenkaHalloween. Pomysł zaczerpnięty z jednego z popularnych blogów kulinarnych, aczkolwiek nie byłabym sobą gdybym czegoś nie zmieniła;) W oryginale użyta została konfitura wiśniowa, a ja osobiście nie jestem fanką wiśni i użyłam konfitury truskawkowej. Krwawe babeczki z cukrowym szkłem około 12 sztuk Ciasto 165 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 160 g masła 120 g cukru
PatiGotujemnie każdy miał ok 20 cm) 10 ziarenek ziela angielskiego 8 liści laurowych pęczek koperku łyżeczka białej gorczyce Opcjonalnie: liście winogron, lub liście porzeczki, lub liście chrzanu, lub liście wiśni Po pierwsze kupując ogórki wybierajcie te, które są najświeższe, mają być twarde, nieduże i niegrube. Przygotowania zaczynamy od zalewy. Zagotowujemy wodę z dodatkiem soli, liści laurowych, ziela angielskiego i gorczycy
PatiGotujemężem Marianem Bułą postanowili odtworzyć sad. Dziś jest to duże Gospodarstwo Ogrodnicze Szczepanówka, którego nazwa pochodzi od imienia pradziadka Szczepana. Na ponad 25 hektarach rosną czereśnie, jabłonie, grusze, wiśnie, czarny bez. Otrzymanie dotacji z Funduszu Szwajcarskiego umożliwiło właścicielom wprowadzenie nowego rodzaju działalności, polegającej na przetwórstwie płodów rolnych, zostały zakupione maszyny do tłoczenia soków oraz zbiorniki ciśnieniowe do wyrobu cydru
Obiad gotowyjest, aby wszystkie produkty miały temperaturę pokojową. Te, które trzymamy w lodówce najlepiej wyjąć z niej poprzedniego dnia wieczorem. Dobór owoców jest też dowolny. Ciasto pyszne jest z rabarbarem, wiśniami, jabłkami czy brzoskwiniami. U mnie dziś wersja z czarną porzeczką (niestety z kompotu), której lekka kwasowość wspaniale komponowała się ze słodką, maślaną kruszonką 😊💕 Składniki: (na tortownicę o średnicy
Walijskie Pichcenieprzeciąć papieru. Składniki na 4 porcje: 500 g śmietankowego twarożku 3 łyżki miodu ½ laski wanilii 3 łyżeczki żelatyny 8 kostek ulubionej czekolady dowolne owoce – ja użyłam wiśni w syropie Żelatynę rozpuścić według instrukcji na opakowaniu. Wanilię przekroić wzdłuż i końcówką noża lub łyżeczką wyskrobać ziarenka. Twarożek zmiksować razem z miodem i ziarenkami wanilii. Na końcu dodać rozpuszczoną żelatynę. Wszystko
Codzienna kuchnia niecodziennaSKŁADNIKI 1/2 szklanki ryżu 1 szklanka kompotu np. z wiśni szczypta soli cynamon 1 łyżka miodu owoce do wyboru jogurt syrop klonowy Wypłukać dokładnie ryż i ugotować go z dodatkiem kompotu soli i cynamonu. Dodać miód, wymieszać, ostudzić. Podać w pucharkach lub na talerzyku posypany różnymi owocami, jogurtem i opcjonalnie syropem klonowym
harrisatłumaczeniu na język polski oznacza owoce pod kruszonką. Zarówno w kwestii owoców jak i kruszonki panuje tutaj duża dowolność. Do przyrządzenia deseru możemy użyć właściwie każdego rodzaju owoców: wiśni, śliwek, rabarbaru, agrestu, brzoskwiń czy jabłek. Podobnie możemy modyfikować kruszonkę zastępując cukier puder brązowym cukrem, czy dodając do niej płatków migdałów lub wiórków kokosowych. Deser możemy przyrządzić w dużej misce
Walijskie Pichcenie