składniki: 150 g czekolady gorzkiej 50 ml wina, czerwonego (ja użyłam półsłodkiego) 80 ml śmietanki kremówki 30% kakao do obtoczenia opcjonalnie: wiśnie z likieru wykonanie: Śmietankę podgrzewamy (nie dopuszczamy do wrzenia), gdy będzie gorąca zalewamy nią połamana na mniejsze kawałeczki czekoladę. Na chwilkę odstawiamy. W osobnym naczyniu delikatnie podgrzewamy wino (równie nie dopuszczamy do zagotowania), letnie wlewamy do masy. Całość
Domowy Smak Jedzeniaominęła. Dzisiaj – bogatsza w wiedzę i kulinarne doświadczenia – zdarza się że sama po nie sięgam, najczęściej podczas weekendowych lub dłuższych wyjazdów, przygotowując najszybsze i najbardziej rozpoznawalne danie Kraju Kwitnącej Wiśni – ramen. Do Japonii ramen przywędrował z Chin na początku XIX wieku. Samo słowo ‘ramen’ jest japońskim zapożyczeniem chińskiego słowa ‘lamian’. Do końca lat 50-tych XX wieku ramen nazywany był
Karo in the Kitchenścieramy na tarce o drobnych oczkach. Odciskamy w ściereczce sok. Dodajemy skrobię odstałą w naczyniu i łyżkę mąki oraz sól do smaku. Mieszamy dokładnie ciasto. Formujemy małe kuleczki wielkości wiśni obtaczamy w mące i smażymy w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Podajemy z mlekiem, śmietaną, równie dobrze można podać je do obiadu
Gotowanie jest łatwedobrze smakuje. Ryż na słodko po meksykańsku to pomysł na oryginalne śniadanie lub danie do lunch boxa. Tym, którzy lubią ryż, polecam także inne przepisy: Placek ryżowy z wiśniami i czekoladą Domowy paprykarz z dorszem Domowe mleko ryżowe
My Chcemy Jeśćbrązowego łyżeczka proszku do pieczenia opcjonalnie: 2 łyżki przyprawy do piernika lub grzańca 1 jajko 0,75 szklanki mleka 0,25 szklanki oleju 3 łyżki dżemu z malin, wiśni lub pomarańczy Przygotowanie: W jednej misce mieszamy suche składniki, w drugiej mokre. Następnie mieszamy ze sobą suche i mokre składniki. Dodajemy dżem i bakalie, mieszamy. Masę przekładaj do ¾ wysokości foremek
Zasmakuj Kuchnimlecznej czekolady, lub posiekanej czekolady 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki sody 2 jajka 125g stopionego i lekko przestudzonego masła 1/2 szklanki maślanki 1/3 szklanki suszonych wiśni, posiekanych 1/3 szklanki miękkich, suszonych śliwek, posiekanych Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszkę na muffinki z 12 papilotkami. W jednej misce wymieszaj składniki suche, w drugiej mokre. Wlej mokra mieszankę
Lejdi of the housepopularne-bo jest przepyszne,pięknie się prezentuje no i kto nie lubi bitej śmietanki z mascarpone ,bezy,malinowych galaretek i chrupiących migdałków......mniam polecam gorąco.....(w wersji z wiśniami zamiast malin -nazywa się Zemsta teściowej) Składniki: Składniki na ciasto: 100 gram masła 150 gram mąki pszennej 3 żółtka 30 g cukru pudru pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka
Swojskie jedzonkomąki 10 dkg cukru pudru 10 dkg masła 4 żółtka 1 szklanka mleka 1 łyżka octu lub spirytusu 4 dkg drożdży olej do smażenia … Czytaj dalej Pączki z wiśniami
czarrna od kuchnimiarę szybka, no oprócz sushi 🍣 A gdy nie mamy czasu, aby przygotować wykwintny japoński obiad, możemy skorzystać z jednego z japońskich dań instant OYAKATA, inspirowanych kuchnią Kraju Kwitnącej Wiśni. Dania OYAKATA są oferowane w praktycznych kubkach, dzięki którym można cieszyć się ulubionymi smakami Japonii w każdym miejscu i w każdych warunkach. Materiał, z którego jest wykonany kubek jest bezpieczny
Kuchnia MagdaLenyTorcik ten upiekłyśmy z dziewczynkami na Dzień Babci i Dziadka. Dominował w nim smak likieru jajecznego, który przełamany był wiśniami. Całość smakowała lekko ale wyraźnie. Polecam na imieniny czy wszelakie "dorosłe" okazje. *tortownica o średnicy 24 cm Składniki: na biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki mąki 1/3 szklanki maki ziemniaczanej 2 duże łyżki kakao 1 szklanka cukru
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnianazwa wskazuje - po królewsku. Różnie go nazywano: sernik trójwarstwowy, sernik z ciastem czekoladowym, ciasto sernikowe. Najczęściej u nas pieczony jest z rodzynkami, ale można też dodać skórkę pomarańczową lub wiśnie z kompotu. Ponadczasowy smak! Składniki: ciasto: 3 szklanki mąki 3 łyżki kakao 2/3 szklanki drobnego cukru 250g masła 2 łyżki śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia warstwa serowa
Obiad gotowychmurkę: szklanka śmietanki kremówki 1 łyżka cukru pudru 2 krople aromatu waniliowego Dodatkowo: kilka łyżek dżemu (truskawkowego, wiśniowego, z czarnej porzeczki, opcjonalnie możemy użyć wiśni z nalewki) Wykonanie: Ciasto: w jednej misce łączymy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól i kakao. W drugiej, dużej misce łączymy jajka, maślankę, olej, wanilię i cukier. Mieszamy do połączenia składników. Wsypujemy suche
Smak mojej kuchniSzybkie i pyszne pączki w wersji pieczonej. Słodkie ciasto i kwaśne wiśnie – to naprawdę wspaniałe połączenie ! Można oczywiście użyć każdego dżemu lub owoców z syropu. Spróbujcie koniecznie ! SKŁADNIKI: 250 g mąki pszennej ½ opakowania budyniu śmietankowego 50 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 żółtka ½ szkl. mleka 50 g cukru 15 g świeżych drożdży. PRZYGOTOWANIE: 1.Żółtka ucieramy z cukrem
Marcepanowa kuchniaująć 2 łyżki) 2 łyżki kakao 2 łyżki gęstej śmietany 18% Składniki na krem: 2 budynie waniliowe (bez cukru) 1 kostka masła 3 szklanki mleka 300g ulubionej chałwy Ponadto: wiśnie nektarynka zielone winogrono Mąkę należy przesiać do miski, dodać masło, cukier puder, żółtka oraz śmietanę zmiksować w malakserze lub szybko zagnieść. Ciasto należy lekko schłodzić (ok. 30min). Następnie rozwałkować, wylepić
Słodki Zakątekgodzinie wierzch ciasta polać śmietanką wymieszaną z cukrem. Piec jeszcze 20 minut. Studzić w uchylonym piekarniku. Sernik najlepiej smakuje kolejnego dnia, po wychłodzeniu. Dekorujemy wiśniami lub innymi ulubionymi owocami. Smacznego
Słodki Zakątek