wiśnia - 6835 przepisów (strona:299/456)

Pączki z wiśniami 131

mąki 10 dkg cukru pudru 10 dkg masła 4 żółtka 1 szklanka mleka 1 łyżka octu lub spirytusu 4 dkg drożdży olej do smażenia … Czytaj dalej Pączki z wiśniami

czarrna od kuchni
WOŁOWINA WASABI PO JAPOŃSKU 161

miarę szybka, no oprócz sushi 🍣 A gdy nie mamy czasu, aby przygotować wykwintny japoński obiad, możemy skorzystać z jednego z japońskich dań instant OYAKATA, inspirowanych kuchnią Kraju Kwitnącej Wiśni. Dania OYAKATA są oferowane w praktycznych kubkach, dzięki którym można cieszyć się ulubionymi smakami Japonii w każdym miejscu i w każdych warunkach. Materiał, z którego jest wykonany kubek jest bezpieczny

Kuchnia MagdaLeny
torcik advocat z wiśnią 195

Torcik ten upiekłyśmy z dziewczynkami na Dzień Babci i Dziadka. Dominował w nim smak likieru jajecznego, który przełamany był wiśniami. Całość smakowała lekko ale wyraźnie. Polecam na imieniny czy wszelakie "dorosłe" okazje.    *tortownica o średnicy 24 cm Składniki: na biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki mąki  1/3 szklanki maki ziemniaczanej 2 duże łyżki kakao 1 szklanka cukru

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sernik królewski 1538

nazwa wskazuje - po królewsku. Różnie go nazywano: sernik trójwarstwowy, sernik z ciastem czekoladowym, ciasto sernikowe. Najczęściej u nas pieczony jest z rodzynkami, ale można też dodać skórkę pomarańczową lub wiśnie z kompotu.  Ponadczasowy smak! Składniki: ciasto: 3 szklanki mąki 3 łyżki kakao 2/3 szklanki drobnego cukru 250g masła 2 łyżki śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia warstwa serowa

Obiad gotowy
Ciasto czekoladowe z białą chmurką 156

chmurkę: szklanka śmietanki  kremówki 1 łyżka cukru pudru 2 krople aromatu waniliowego Dodatkowo: kilka łyżek dżemu (truskawkowego, wiśniowego, z czarnej porzeczki, opcjonalnie  możemy użyć wiśni z nalewki) Wykonanie: Ciasto: w jednej misce łączymy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól i kakao. W drugiej, dużej misce łączymy jajka, maślankę, olej, wanilię i cukier. Mieszamy do połączenia składników. Wsypujemy suche

Smak mojej kuchni
MINI PĄCZKI Z WIŚNIAMI 148

Szybkie i pyszne pączki w wersji pieczonej. Słodkie ciasto i kwaśne wiśnie – to naprawdę wspaniałe połączenie ! Można oczywiście użyć każdego dżemu lub owoców z syropu. Spróbujcie koniecznie ! SKŁADNIKI: 250 g mąki pszennej ½ opakowania budyniu śmietankowego 50 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 żółtka ½ szkl. mleka 50 g cukru 15 g świeżych drożdży. PRZYGOTOWANIE: 1.Żółtka ucieramy z cukrem

Marcepanowa kuchnia
KAKAOWE BABECZKI Z KREMEM CHAŁWOWYM 77

ująć 2 łyżki) 2 łyżki kakao 2 łyżki gęstej śmietany 18% Składniki na krem: 2 budynie waniliowe (bez cukru) 1 kostka masła 3 szklanki mleka 300g ulubionej chałwy Ponadto: wiśnie nektarynka zielone winogrono Mąkę należy przesiać do miski, dodać masło, cukier puder, żółtka oraz śmietanę zmiksować w malakserze lub szybko zagnieść. Ciasto należy lekko schłodzić (ok. 30min). Następnie rozwałkować, wylepić

Słodki Zakątek
KREMOWY SERNIK CYTRYNOWY 137

godzinie wierzch ciasta polać śmietanką wymieszaną z cukrem. Piec jeszcze 20 minut. Studzić w uchylonym piekarniku. Sernik najlepiej smakuje kolejnego dnia, po wychłodzeniu. Dekorujemy wiśniami lub innymi ulubionymi owocami. Smacznego

Słodki Zakątek
CIASTO BAWOLE OCZY 255

dodajemy kakao, orzechy oraz łyżeczkę śmietany, wyrabiamy aż składniki się połączą z ciastem. Z ciemnego ciasta robimy 32 w miarę równe kulki (do środka każdej można dać rodzynkę lub wiśnie) Układamy na powidło w równych odstępach. Pieczemy w 180 st.C ustawienie góra dół ok. 20-25 minut. BISZKOPT: Ubijamy pianę na sztywno, powoli dosypujemy cukier. Następnie żółtka mieszamy z proszkiem

Pani na deser
Ciasto Trzech Króli 153

plastrów kolorowego kandyzowanego mango do dekoracji 1/2 szkl rumu Bakalie: 50 g skórki kandyzowanej pomarańczowej 50 g kandyzowanych ananasów 50 g rodzynków lub żurawiny garść suszonych moreli 100 g wiśni kandyzowanych (kilka zostawić do dekoracji) Żurawinę i morele zalać rumem na pół godziny. Po tym czasie owoce odsączyć, morele pokroić w paseczki. Ciasto: Do dużej miski przesiać mąkę, drożdże, cukier

Smakołyki Asi
Styczeń... nowości i zaległości 176

jedliśmy gdy apetyty wcale nie dopisywały? Z okazji Świat przygotowałam tradycyjnie dużo słodkości, m.in. fińskie ciasto świąteczne, makowce, piernik dojrzewający , moje ukochane szwajcarskie pierniczki oraz ciastka owsiane z wiśniami i czekoladą. Z wytrawnych smakołyków były zawiezione do teściowej na Wigilię: barszcz i pierwszy raz poczynione uszka z leśnymi grzybami oraz cebulką, pierogi z sandaczem i koperkiem, śledzie w pomidorach oraz

Dzieje kuchennej Wiewióry
Blok czekoladowy FIT 112

szklanka cukru trzcinowego 5 łyżek ciemnego kakao ok. 3/4 szklanki orzechów (u mnie orzechy włoskie i laskowe) ok. 1/2 szklanki suszonych owoców (u mnie suszona żurawina, suszone borówki, suszone wiśnie, rodzynki) ok. 100 g herbatników pełnoziarnistych Przygotowanie: 1) Orzechy podprażyć na suchej patelni, następnie pocierając w ściereczce usunąć z nich skórkę i posiekać. 2) W rondelku na małym ogniu, cały

Fitsweet.me
Deser czekoladowo wisniowy – pianka czekoladowo wisniowa 212

mleko skondensowane. Ubijać aż masa stanie się puszysta. Masę wylać do naczynia opłukanego zimną wodą, lub wyłożonego folia spożywczą. Można dno naczynia wyłożyć herbatnikami. Odstawić do zastygnięcia. Sok z wiśni wlać do garnka, dodać chili, cukier i zagotować. Wyjąć chili. Rozpuścić w nim żelatynę (do miseczki włożyć żelatynę, wlać trochę gorącego soku, zamieszać, następnie wlać więcej soku, wymieszać i przelać

królestwo garów
Wyciskane maślane ciasteczka z konfiturą 95

cukru pudru 4 żółtka 600 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej obrobina aromatu wanliliowego szczypta soli kilka łyżek marmolady, czy domowej konfitury np z wiśni Instructions Masło utrzeć na puszystą masę. Dodać cukier puder i dalej ucierać. Następnie dodać żółtka i aromat waniliowy i zmiksować. Do masy maślanej dodajemy wymieszane mąki i sól. Miksować do połączenia składników na gładką

Rusty Fork
Podchmielony sylwestrowy deser brzoskwiniowy 123

alkoholu, w którym były wisienki* 1 czubata łyżka masła 2 łyżki cukru 2 gałki lodów – u mnie wiśniowe * użyłam takich jak w tym przepisie (klik) ; można też użyć wiśni z domowej nalewki Przygotowanie: Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier. Gdy zacznie się ładnie rozpuszczać dodajemy połówki brzoskwiń. Chwilkę tak smażymy na małym ogniu, po czym dodajemy nasze wisienki

Słodkie okruszki