mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 40 g ksylitolu lub innego słodziwa 2 jajka 1/2 szklanki mleka 1/3 szklanki oleju rzepakowego 1,5 szklanki drylowanych czereśni (można też użyć wiśni, jagód lub borówek) Mieszamy suche składniki. Dodajemy żółtka jaj, mleko i olej. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy. Następnie dodajemy owoce i mieszamy. Przygotowaną masą wypełniamy kokilki
Kucharzycarobi się dosłownie w kilka chwil. Jest bardzo łatwe i nie sposób go zepsuć ;) Jest bardzo puszyste i każdemu smakuje. Ciasto można upiec z innymi owocami, np. malinami, jabłkami, wiśniami. Ciasto: 5 jajek 1,5 szkl cukru 2/3 szkl oleju łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2,5 szkl mąki pszennej Kruszonka: 50 g masła 50 g cukru
Smakołyki Asikruchości, a będzie twardsze niż powinno. Czereśnie opłukać, dobrze odsączyć z wody. Pousuwać ogonki i pestki. Wskazówka: do tego ciasta nada się zdecydowana większość owoców. Można użyć wiśni, jabłek, gruszek, borówek, etc. Nadają się też owoce odsączone z syropu lub dobrej jakości dżem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przy pomocy jarzynowej tarki z grubymi oczkami zetrzeć 2/3 ciasta
Codzienna kuchnia niecodziennaPosypuję bułką tartą, dzięki czemu w ciasto nie wsiąkną aż tak rozmrażające się maliny. Ten patent jest też fajny w tartach gdy mamy ciasto kruche i np. jagody czy wiśnie, które puszczają sok. Układam maliny lekko je wtykając w ciasto i wkładam do rozgrzanego piekarnika. Piekę grzaniem góra plus dół bez termoobiegu przez ok. godzinę lub do suchego patyczka. Czas
Zasmakuj KuchniSmak kakaowych muffinek doskonale komponuje się ze smakiem soczystych, lekko kwaśnych wiśni
Przepisy KulinarneWróciły upały, polecam szybkie przepyszne koktajle: kawowy z pianką, wiśniowy oraz sok Kubuś Koktajl Wiśniowy Garści umytych wydrylowanych wiśni włożyć do wysokiego naczynia zalać szklanką zimnego mleka posłodzić według własnego gustu dokładnie zblędować, przelać np. do kieliszka. SOK KUBUŚ Dwie średniej wielkości marchewki ugotować- przestudzić. Chłodne marchewki zblędowąć dodać szklankę chłodnej wody 2-3 kostki lodu wszystkie składniki dokładnie zmiksować
RAROSSAporzeczek sprawia, że nawet osoby nielubiące słodyczy zjedzą to ciasto z przyjemnością. Zamiast porzeczek można dodać inne owoce - ja ostatnio robiłam to ciasto na imprezę do znajomych i dałam wiśnie 🍒 Ciasto zaskoczyło wszystkich! Składniki: 1 duża cukinia 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1 szklanka oleju 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki kakao 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kuchnia MagdaLenyLipiec zawsze kojarzy się mi z owocami. Mnóstwem owoców. Maliny, porzeczki, wiśnie, czereśnie, morele, brzoskwinie, śliwki, papierówki... Jagody w tym roku nie obrodziły tak, jak bym chciała. Niedzielny prawie trzygodzinny spacer po lesie zaowocował zaledwie 2 litrami uzbieranych jagód. Zdecydowanie za mało, ale wystarczyło na pierogi, jagodzianki i dwa słoiczki dżemu:) Co można napisać o jagodziankach? Że są mięciutkie
Obiad gotowySkładniki : 0,5 kg mocno dojrzałych wiśni 1 l dobrego czerwonego wina 25 dkg cukru ( może być trzcinowy ) 0,25 l ( 1 szklanka ) spirytusu 70 % Sposób wykonania : W iśnie opłucz, osusz z nadmiaru wody, wrzuć do słoja, zalej winem. Słój zamknij wieczkiem i odstaw na 3 tygodnie na mocno nasłoneczniony parapet. Pamiętaj, aby od czasu do czasu wstrząsnąć słojem
Przepisy i porady kulinarnegreckiego i śmietany oraz galaretką z owocami. Idealny deser na lato. Ciasto możemy wykonać z różnymi owocami np. truskawkami, malinami, borówkami czy wiśniami. Ciasto jogurtowe z galaretką i owocami Drukuj przepis Składniki Biszkopt: -5 jajek -3/4 szklanki cukru -3/4 szklanki mąki pszennej -1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Masa jogurtowa
Marta Gotujeowoce, lekko wciskając je w ciasto Posypać po wierzchu kruszonką Piec w temp. 170-180*C przez ok. 50 min. , do suchego patyczka. Można wypróbować z porzeczkami , agrestem, malinami, wiśniami, a jeśli z jabłkami to należy drobno je pokroić. Składniki na kruszonkę: ok. 100 g mąki ok. 70 g masła lub margaryny ok. 70 g cukru A jeśli zostanie
Proste PotrawyBardzo szybki i łatwy do zrobienia tort. Biszkopt można upiec sobie dzień wcześniej, a w drugim dniu przełożyć kremem. Truskawki można zastąpić malinami, wiśniami lub innymi owocami. Ciasto wilgotne, smaczne i szybko znika. Polecam! Więcej przepisów na ciasta znajdziecie na moim blogu w zakładce CIASTA. Jeśli przygotowaliście coś z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach
O kuchni z uczuciemlitra). Składniki: 1 kg ogórków (świeżych, niezbyt dużych) 5-6 gałązek kopru kilka ząbków czosnku, obranych i przekrojonych na pół kawałek korzenia chrzanu ok.10 cm kilka liści porzeczki, wiśni lub po prostu liść laurowy 5-6 kulek ziela angielskiego solanka ( na 1,5 litra wody 1 czubata łyżka soli) Przygotowanie: Ogórki dokładnie umyć i poobcinać końcówki. Czosnek obrać i przepołowić
Katarzyna Skórska - dietetyk klinicznyprzepis tutaj. 6. Zdrowy koktajl wiśniowy Nie ma nic zdrowszego niż koktajl z siemienia lnianego Składniki na koktajl: pół szklanki siemienia lnianego zalanego wrzątkiem gruszka lub banan 200 g wiśni bez pestek (mogą być mrożone) Pełen przepis tutaj. 7. Spring Rollsy z borówkami i mascarpone Robi się je w sukundę. Znikają też w sekundę. Borówki to przecież smak lata. Składniki
Ugotowane pozamiatane