wiśnia - 6835 przepisów (strona:286/456)

ROGALIKI ZE SMALCU 106

Jeśli więc macie ochotę na coś słodkiego to sięgnijcie po ten przepis. Składniki: 1/2 kg mąki  25 dag smalcu  1 szklanka śmietany  szczypta soli marmolada bądź wiśnie  cukier puder Smalec posiekać z mąką,dodać śmietanę oraz szczyptę soli i zarobić na gładkie ciasto. Jeśli ciasto będzie za suche można dodać śmietanę. Ciasto rozwałkować, wykrawać małe trójkąty

Niespełnione zdolności kulinarne
TOP 3 pieczonych ciast - Instagram cz. V 103

Ciasto przełożyć do blaszki i upiec w 170°C przez 30-45 minut do względnie suchego patyczka. Można też przed upieczeniem na górę masy dodać ulubione owoce np. gruszki, wiśnie, maliny itp. Ciasto morelowe proteinowe Składniki: - 60g płatków owsianych - 40g mąki kokosowej - 60g białka roślinnego u nas smak karmelowy - 40g oleju kokosowego - 110g suszonych moreli - 240g zblendowanych gruszek - 150g napoju

Candy Pandas
Wina czerwone dla początkujących 82

zdecydowanie słabsze, a ciemniejsze będą mocniejsze, bardziej wyraziste. Pozostawią również na ściankach kieliszka ślady. Wina czerwone mają najczęściej smak i aromat kawy oraz czerwonych lub ciemnych owoców (truskawki, maliny, wiśnie, śliwki, porzeczki, jagody). Są to zdecydowanie smaki mocno owocowe. Ich soczystość, miękkość czy cierpkość zależą od właściwości danej odmiany gron, sposobu winifikacji oraz długości leżakowania. Większość osób pijających czerwone wina

Kuchcik gotuje
Ciasto różowa łatka 75

również sok z buraka zastępując pół szklanki mleka, pół szklanki soku – wtedy składniki należy podzielić na pół i rozrobić w osobnych miskach) dwie garści orzechów włoskich szklanka mrożonych wiśni lub czereśni Krem: 1 opakowanie budyniu malinowego bez cukru 1 szklanka mleka 200 g śmietanki 30 % 2-3 łyżki słodziwa opcjonalnie: czerwony barwnik spożywczy lub sok z buraka Ciasto: Składniki

Kucharzyca
Beza Pavlova 123

cytryny szczypta soli Dodatkowo: 250 g śmietanki 36% (mocno schłodzonej) owoce na wierzch do dekoracji, u mnie truskawki i borówki, świetnie będą pasowały także porzeczki, jeżyny, maliny, czereśnie, wiśnie, jagody, przekrojone na pół figi, w półksiężyce lub plasterki kiwi, agrest dodatkowo można tort oprószyć cukrem pudrem lub tartą na większych oczkach gorzką czekoladą, dodać listki świeżej mięty lub melisy Szklanka

Zasmakuj Kuchni
Babka czekoladowa na Walentynki 117

wanilii 1 łyżeczka cynamonu 5 jaj L 150 ml kawy espresso opcjonalnie-bakalie Jeśli zdecydujecie się zrobić babkę z bakaliami, to sparzcie je wrzątkiem, a suszone typu porzeczki, żurawina, wiśnie czy rodzynki, które tu bardzo dobrze pasują warto jeszcze namoczyć np. w świeżym soku z pomarańczy. Świetnie też sprawdzają się grubo posiekane orzechy, lekko przed dodaniem przypieczone na patelni

Proste Potrawy
Makaron z twarogiem i śmietaną 97

całość wymieszaj lub słodki sos wyłóż na makaron w talerzach. Smacznego!   Do dania doskonale nadadzą się: świderki, kokardki, kolanka, muszelki, wstążki itp Możesz dodać owoce… truskawki, maliny, wiśnie, czereśnie, morele, jagody, borówki, jeżyny, banany, winogron, brzoskwinie lub ananasa z puszki.             .’       Na obiad proponuję także : – Kurczak Tikka Masala

Kulinarne S.O.S.
Kruche ciasto z budyniem, porzeczkami i migdałową bezą z kruszonką. 110

krem budyniowy. Na krem budyniowy wykładamy dżem porzeczkowy u mnie dwa standardowe słoiki.  Jeśli masz świeże lub mrożone porzeczki, możesz ich użyć.  W zastępstwie porzeczki możesz użyć wiśni lub jagód! Na dżem wykładamy bezę. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 170 stopni C. Czas pieczenia nastawiamy na 1 godzinę. Po upływie 10 minut ostrożnie na bezę wysypujemy kruszonkę

SMYKWKUCHNI
Torty - lepsze i gorsze czasy ;) 147

pierwszy raz w użyciu opłatek. Pomysłu zero ani na tort ani na zdjęcie.  ;( Niżej ciacho a'la torcik mleczna kanapka dla mamy!  To miałbyć czekoladowy tort z wiśniami dla koleżanki. Był mocno czekoladowy, tylko wtedy jeszcze nie widziała że polewa czekoladowa, nie może być z samej czekolady bo jak zastygnie to ani rusz ;))))) Ninjago dla syna koleżanki, był

Życie zaczyna się w kuchni
Czekoladowa drożdżówka z rumem i rodzynkami 93

cukru trzcinowego 2 łyżeczki aromatu waniliowego pół kostki drożdży 3/4 szklanki napoju z orkiszu/ mleka 2 łyżki rumu  garść rodzynek - nie lubisz rodzynek- daj suszoną żurawinę lub posiekane wiśnie. Roztop olej kokosowy/masło. Drożdże rozprowadź pogrzanym lekko napojem/mlekiem (pół szklanki) dodając jedną łyżeczkę ksylitolu i jedną łyżeczkę mąki. Odstaw w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość. Możesz też dodać

AZgotuj!
kartofelki marcepanowe 185

łyżeczka ekstraktu migdałowego 1 białko  1 łyżka kakao do obtaczania wykonanie: Wszystkie składniki (oprócz kakao) łączę i wyrabiam na gładką, jednolitą masę. Z masy odrywam kawałki wielkości wiśni i formuję na kształt kartofelków (jeśli wolicie, możecie przygotować kuleczki w bardziej regularnym kształcie, ja lubię, gdy są nieco nierówne). Na każdy uformowany kawałek palcami nanoszę kakao. Odstawiam do lodówki

babka w formie
Piegusek z galaretką herbacianą Teekanne 119

Zastanawiałam się jak może smakować galaretka z owocowej herbaty... jest przepyszna i przekonałam się o tym piekąc to właśnie ciasto. Ma delikatny smak wiśni i czarnej porzeczki a w połączeniu z puszystym biszkoptem i delikatną kremówką tworzą połączenie idealne.  Naprawdę warto spróbować takiego rozwiązania! Biszkopt makowy: 350 ml białek 1 szkl cukru 1 szkl maku 2 łyżeczki proszku

Smakołyki Asi