drugą przystawkę zamówiliśmy ceviche z tuńczyka z dodatkiem aksamitnych sosów oraz czarnuszki. Delikatny tuńczyk ciekawie połączył się z ostrzejszymi smakami. Do naszej obiadokolacji dobraliśmy dwie smaki nalewki Saska – Wiśnia z nutą rumu oraz Śliwka Węgierka. Co na danie główne? Jedno danie wybraliśmy z karty czyli Halibuta z warzywami sezonowymi (bo jak to być nad morzem i nie zjeść ryby
Kuchnia Bazyliizastąpić zwykłym białym cukrem) 5 łyżek mleka lub mleka skondensowanego lub wody 1 łyżeczka suchych drożdży lub 1 łyżeczka proszku do pieczenia opcjonalnie pół łyżeczki mahlab (pestki dzikich wiśni) Syrop miodowy z sezamem 1/4 szklanki płynnego miodu 4 do 5 łyżek wody Przygotowanie syropu Na niewielkim ogniu podgrzewamy miód z dodatkiem wody, do czasu rozpuszczenia miodu
Cztery Fajeryskładników. Kutię można zapiec w cieście francuskim w formie pasztecików, polecam też wszelkie wariacje na temat wigilijnych ciast – szczególnie cenię sobie połączenie sernika z makiem, do tego mus z wiśni, malin lub żurawiny. Polecam wypróbować karpia w formie quiche (spód z ciasta kruchego z majerankiem, do tego rozdrobniony, wcześniej upieczony karp z rodzynkami, posypany migdałami, zalany śmietaną z jajkami). Wcześniejsze
Cztery Fajerytrakcie sezonu na owoce warto choć raz przygotować, pełen smaku i witamin, domowy kompot. Przygotujecie go ekspresowo i bez najmniejszego wysiłku, ze wszystkich właściwie owoców: truskawek, malin, porzeczek, czereśni, wiśni, jabłek, brzoskwiń i śliwek. Warto pamiętać , że różne owoce wymagają różnej ilości cukru. Te z natury słodkie, jak czereśnie, będą potrzebowały minimalnego dosłodzenia lub wcale. Kwaśne porzeczki powinniśmy posłodzić więcej
cool and mintyprzekąskę. Dodatki to kwestia gustu, ja do środka wsadziłam kilka borówek, dzięki czemu na zdjęciu wyglądają jak by były nadziane dżemem. Inne owoce takie jak np. maliny porzeczki, czy wiśnie sprawdzą się równie dobrze tylko radzę nie przesadzać z ilością, bo muffinki mogą nie wyrosnąć lub owoce mogą puścić za dużo soku. Zresztą muffinki można zrobić też bez żadnych dodatków
Healthy food explorerśnieżny puch Sernik gotowany Chatka z ptasim mleczkiem Sernik jagodowy Sernik w kropki z polewą czekoladowo owocową Sernik krakowski Sernik ananasowo kokosowy Seromakowiec Sernik wiedeński bezglutenowy Sernik czekoladowy z wiśniami Sernik na zimno z owocami Tartaletki sernikowe ze śliwkami Mini serniczki cytrynowo czekoladowe Sernik z marakują Sernik tęczowy Sernik „Zebra” Sernik malinowy Chatka Puchatka Mój sernik na drugim miejscu
mojewypiekiinietylkoowoców. Mieszamy do połączenia się składników. Nie gotujemy! Odstawiamy na bok do wystudzenia. Na każdy serniczek nakładamy porcję frużeliny. Smacznego !!! * użyłam ciastek degistive ** użyłam mrożonej mieszanki owoców: maliny, jagody, wiśnie, czarna porzeczka, truskawki, jeżyny Notes - wszystkie składniki masy serowej powinny mieć temperaturę pokojową - masy serowej nie należy zbyt długo miksować. W przeciwnym wypadku serniczki mocno urosną, a potem opadną
Wędrówki po kuchniprzygotowałam ją i jadłam po wielu latach poczułam się jak mała dziewczynka. Tak naprawdę zupę owocową można przygotować ze wszystkich owoców, ja jako dziecko najbardziej lubiłam ją z czereśni, wiśni, jagód i truskawek :) A jaka jest Wasza ulubiona wersja? Składniki: * około 1,5 litra wody * 500 g świeżych wypestkowanych czereśni * cukier do smaku- ilość zależy od kwaskowatości czereśni (użyłam
Zrób to smaczniezebrania to rzadkość. Trudno się je zbiera, bo jeśli potrząśniemy gałęzią, to pospadają, dlatego warto rozważyć zbieranie tych z ziemi. Jeszcze gorsze jest drylowanie – dużo trudniejsze niż przy wiśniach, bo owoce są małe i twarde a pestka trudno odchodzi. Dlatego polecam, żeby na początek zrobić małą ilość, oraz ugotować śliwki z pestkami i dopiero później usunąć je przepuszczając przez
Ugotowane pozamiatanespóźnialscy, którzy akurat szukają "przetworowego" wsparcia. Jak zrobić pyszne ogórki kiszone? Przeczytacie poniżej. OGÓRKI KISZONE Składniki: ogórki gruntowe czosnek korzeń i liście chrzanu baldachy kopru liście wiśni lub dębu woda sól kamienna Przygotowanie: Ogórki moczymy w wodzie przez około 1 godzinę następnie myjemy, usuwamy resztki okwiatu. Koper,chrzan i liście myjemy. Czosnek obieramy. Zimną wodę rozrabiamy
Bon appetit mon amiewypełnia kremowa masa brzoskwiniowa. Tort można podać osobom z alergią na białka mleka krowiego. Na moim blogu znajdziecie także inne przepisy na torty dla alergika: Tort kokosowo-czekoladowy z wiśniami Tort dla dziecka (bez mleka, jajek, glutenu) Składniki na biszkopt jasny: 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 8 łyżek cukru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta
Dieta bez mlekafasolka smażona w tempurze jest najpopularniejszą przystawką. Do Japonii w XVI wieku tempurę przywieźli portugalscy misjonarze. Z czasem stała się ona jedną z popularniejszych technik gotowania w kraju kwitnącej wiśni. Tempura w języku portugalskim to zwie się inaczej polme i oznacza nic innego jak masę z mąki i wody albo jajek, w której obtacza się głównie warzywa i ryby
Food Squareczas temu zapytałam Was na instagramie o patelnie grillowe – jakie polecacie, która posłuży mi na lata. Dziękuję za wszystkie polecenia! Padło na patelnię grillową żeliwną w kolorze soczysta wiśnia od Chasseur . Muszę przyznać, że zakochałam się w niej od pierwszego wejrzenia! I wierzę, że będzie dobrze mi służyła przez lata! Chcesz by patelnia grillowa żeliwna służyła Ci przez wiele
Moja pasja smakuZachęcam do skorzystania z moich przepisów na pyszne serniki: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ŁACIATY SERNIK CZEKOLADOWY FIT SERNIK Z WANILIĄ SERNIK WANILIOWO KAKAOWY W 10 MINUT SERNIK WIEDEŃSKI Z WIŚNIĄ I ŻURAWINĄ SERNIK Z KULKAMI I POLEWĄ MORELOWĄ SERNIK WANILIOWY Z OWOCAMI NA CZEKOLADOWYM SPODZIE SERNIK BANANOWY Z OWOCAMI SERNIK KRÓLEWSKI (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Zdrowie i pysznie na talerzu