wiśnia - 6835 przepisów (strona:291/456)

KRUCHE BABECZKI Z KAJMAKIEM I BUDYNIEM 277

potem dowolnie wypełnić czym tylko dusza (a raczej nasze apetyt) zapragnie. W sezonie letnim może to być śmietana z dowolnymi owocami, pysznie smakują z kremem czekoladowym przystrojone kandyzowanymi wiśniami, albo moja ostatnia wersja: śmietankowy budyń + kajmak. Oczywiście w kwestii wypełnienia ich pozostawiam Was całkowicie wolną rękę 👍 Składniki na babeczki : (na około 20 sztuk) 200 g masła (82% tłuszczu

Walijskie Pichcenie
Tygodniowy przegląd śniadaniowy – 6 przepisów na zdrowe słodkie śniadania 289

drobnej tarce czekoladą i orzechem brazylijskim, lekko polane miodem. Skyr i owoce leśne 150g skyr naturalny 250g owoców leśnych mrożonych (u mnie to mieszanka jagód, borówek, jeżyn, malin, wiśni i truskawek)+ 2 łyżki mleka 80g granoli owocowej bez cukru truskawki i bita śmietana do dekoracji   W wysokiej szklance na zmianę układamy porcje skyru , granoli i świeżo zblendowanych z mlekiem

Karo in the Kitchen
trufle czekoladowe z nutką wina 204

składniki: 150 g czekolady gorzkiej 50 ml wina, czerwonego (ja użyłam półsłodkiego) 80 ml śmietanki kremówki 30% kakao do obtoczenia opcjonalnie: wiśnie z likieru wykonanie: Śmietankę podgrzewamy (nie dopuszczamy do wrzenia), gdy będzie gorąca zalewamy nią połamana na mniejsze kawałeczki czekoladę. Na chwilkę odstawiamy. W osobnym naczyniu delikatnie podgrzewamy wino (równie nie dopuszczamy do zagotowania), letnie wlewamy do masy. Całość

Domowy Smak Jedzenia
Ramen w 3 minuty – OYAKATA Kurczak po japońsku 320

ominęła. Dzisiaj – bogatsza w wiedzę i kulinarne doświadczenia – zdarza się że sama po nie sięgam, najczęściej podczas weekendowych lub dłuższych wyjazdów, przygotowując najszybsze i najbardziej rozpoznawalne danie Kraju Kwitnącej Wiśni – ramen. Do Japonii ramen przywędrował z Chin na początku XIX wieku. Samo słowo ‘ramen’ jest japońskim zapożyczeniem chińskiego słowa ‘lamian’. Do końca lat 50-tych XX wieku ramen nazywany był

Karo in the Kitchen
Cybriki - kuchnia kresowa 626

ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Odciskamy w ściereczce sok. Dodajemy skrobię odstałą w naczyniu i łyżkę mąki oraz sól do smaku. Mieszamy dokładnie ciasto. Formujemy małe kuleczki wielkości wiśni obtaczamy w mące i smażymy w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Podajemy z mlekiem, śmietaną, równie dobrze można podać je do obiadu

Gotowanie jest łatwe
Kuchnie świata: ryż na słodko po meksykańsku 204

dobrze smakuje. Ryż na słodko po meksykańsku to pomysł na oryginalne śniadanie lub danie do lunch boxa.  Tym, którzy lubią ryż, polecam także inne przepisy: Placek ryżowy z wiśniami i czekoladą Domowy paprykarz z dorszem Domowe mleko ryżowe

My Chcemy Jeść
Muffinki z bakaliami Helio 183

brązowego łyżeczka proszku do pieczenia opcjonalnie: 2 łyżki przyprawy do piernika lub grzańca 1 jajko 0,75 szklanki mleka 0,25 szklanki oleju 3 łyżki dżemu z malin, wiśni lub pomarańczy Przygotowanie: W jednej misce mieszamy suche składniki, w drugiej mokre. Następnie mieszamy ze sobą suche i mokre składniki. Dodajemy dżem i bakalie, mieszamy. Masę przekładaj do ¾ wysokości foremek

Zasmakuj Kuchni
Muffiny podwójnie czekoladowe z suszonymi wiśniami i śliwkami... 169

mlecznej czekolady, lub posiekanej czekolady 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki sody 2 jajka 125g stopionego i lekko przestudzonego masła 1/2 szklanki maślanki 1/3 szklanki suszonych wiśni, posiekanych 1/3 szklanki miękkich, suszonych śliwek, posiekanych Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszkę na muffinki z 12 papilotkami. W jednej misce wymieszaj składniki suche, w drugiej mokre.   Wlej mokra mieszankę

Lejdi of the house
Malinowa chmurka 1576

popularne-bo jest przepyszne,pięknie się prezentuje no i kto nie lubi bitej śmietanki z mascarpone ,bezy,malinowych galaretek  i chrupiących migdałków......mniam polecam gorąco.....(w wersji z wiśniami zamiast malin -nazywa się Zemsta teściowej) Składniki: Składniki na ciasto: 100 gram masła 150 gram mąki pszennej 3 żółtka 30 g cukru pudru pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka

Swojskie jedzonko
Pączki z wiśniami 233

mąki 10 dkg cukru pudru 10 dkg masła 4 żółtka 1 szklanka mleka 1 łyżka octu lub spirytusu 4 dkg drożdży olej do smażenia … Czytaj dalej Pączki z wiśniami

czarrna od kuchni
WOŁOWINA WASABI PO JAPOŃSKU 216

miarę szybka, no oprócz sushi 🍣 A gdy nie mamy czasu, aby przygotować wykwintny japoński obiad, możemy skorzystać z jednego z japońskich dań instant OYAKATA, inspirowanych kuchnią Kraju Kwitnącej Wiśni. Dania OYAKATA są oferowane w praktycznych kubkach, dzięki którym można cieszyć się ulubionymi smakami Japonii w każdym miejscu i w każdych warunkach. Materiał, z którego jest wykonany kubek jest bezpieczny

Kuchnia MagdaLeny
torcik advocat z wiśnią 238

Torcik ten upiekłyśmy z dziewczynkami na Dzień Babci i Dziadka. Dominował w nim smak likieru jajecznego, który przełamany był wiśniami. Całość smakowała lekko ale wyraźnie. Polecam na imieniny czy wszelakie "dorosłe" okazje.    *tortownica o średnicy 24 cm Składniki: na biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki mąki  1/3 szklanki maki ziemniaczanej 2 duże łyżki kakao 1 szklanka cukru

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sernik królewski 1629

nazwa wskazuje - po królewsku. Różnie go nazywano: sernik trójwarstwowy, sernik z ciastem czekoladowym, ciasto sernikowe. Najczęściej u nas pieczony jest z rodzynkami, ale można też dodać skórkę pomarańczową lub wiśnie z kompotu.  Ponadczasowy smak! Składniki: ciasto: 3 szklanki mąki 3 łyżki kakao 2/3 szklanki drobnego cukru 250g masła 2 łyżki śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia warstwa serowa

Obiad gotowy
Ciasto czekoladowe z białą chmurką 203

chmurkę: szklanka śmietanki  kremówki 1 łyżka cukru pudru 2 krople aromatu waniliowego Dodatkowo: kilka łyżek dżemu (truskawkowego, wiśniowego, z czarnej porzeczki, opcjonalnie  możemy użyć wiśni z nalewki) Wykonanie: Ciasto: w jednej misce łączymy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól i kakao. W drugiej, dużej misce łączymy jajka, maślankę, olej, wanilię i cukier. Mieszamy do połączenia składników. Wsypujemy suche

Smak mojej kuchni
MINI PĄCZKI Z WIŚNIAMI 198

Szybkie i pyszne pączki w wersji pieczonej. Słodkie ciasto i kwaśne wiśnie – to naprawdę wspaniałe połączenie ! Można oczywiście użyć każdego dżemu lub owoców z syropu. Spróbujcie koniecznie ! SKŁADNIKI: 250 g mąki pszennej ½ opakowania budyniu śmietankowego 50 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 żółtka ½ szkl. mleka 50 g cukru 15 g świeżych drożdży. PRZYGOTOWANIE: 1.Żółtka ucieramy z cukrem

Marcepanowa kuchnia