HISTORIA SUSHI Dobrze pewnie wiecie, że sushi uważane jest za typową, a może nawet tradycyjną japońską potrawę. A ja Was teraz zaskoczę! Sushi nie wywodzi się z Kraju Kwitnącej Wiśni. Przybyło tam z południowo-zachodniej części Azji, najprawdopodobniej z Chin ( rok temu ja byłam w Chinach. Po co? Poczytajcie TUTAJ ). Pierwotną formą sushi był Nare-zushi goszczące na japońskich stołach
Ostra na Słodkogładki, błyszczący i ładnie zgęstnieje. Mieszaj tak jeszcze chwilę po wyłączeniu ognia. Przelej do pucharków. Przed podaniem możesz posypać np. nasionami chia, wiórkami kokosowymi, zmielonymi orzechami, udekorować plasterkami bananów, wiśniami w syropie, albo bitą śmietaną
Lejdi of the housetygodniu już trzy razy. Bułeczki są wilgotne, puszyste, waniliowe i maślane od kruszonki. Wyglądają fantastycznie. Możemy je upiec z ulubionymi owocami, myślę, że równie pyszne będą z malinami, wiśniami, borówkami. Polecam! Przepis i piękne zdjęcia są autorstwa Moniki Szeffler „Przez Ogródek” . Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Mała Cukierenkałyżeczka płaska proszku do pieczenia 1 jajko 150g masła lub smalcu 3-4 łyżki kwaśnej śmietany w razie potrzeby 1 słoiczek kwaśnego dżemu np śliwkowego owoce sezonowe np truskawki, wiśnie Jak zrobić kruche ciasto z owocami: Na stolnicę wysypujemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder, robimy wgłębienie i dodajemy jajko, ekstrakt waniliowy oraz masło pokrojone w kostkę. Zaczynamy
Dorota SmakujeMałej Cukierence z dużą ilością owoców. Jest bardzo smaczne, trochę cytrynowe, delikatnie waniliowe, wilgotne od owoców i pięknie pachnie. Do jego przygotowania możemy użyć dowolnych owoców jagodowych, myślę, że wiśnie też będą dobre. Ciasto jest proste i szybkie, pamiętajmy tylko, aby mieć dobrze schłodzone masło. Bardzo polecam! Ciasto zniknęło u mnie błyskawicznie! :). Zmodyfikowany przepis z książki „bake from scratch
Mała CukierenkaKawy smakowe - ponad 40 różnych smaków, od słodkich, po orzeźwiające i orientalne. Możemy tu znaleźć takie smaki jak: wanilię, czekoladę, creme bule, turecką chałwę, pomarańcza w czekoladzie czy wiśnia w rumie. 6) Jasno palona - nadaje się do parzenia metodami alternatywnymi i na zimno, co pozwala wydobyć z każdego ziarna zupełnie inny smak i aromat. Wszystkie kawy dostępne są zarówno
Kuchnia MagdaLenyKawy smakowe - ponad 40 różnych smaków, od słodkich, po orzeźwiające i orientalne. Możemy tu znaleźć takie smaki jak: wanilię, czekoladę, creme bule, turecką chałwę, pomarańcza w czekoladzie czy wiśnia w rumie. 6) Jasno palona - nadaje się do parzenia metodami alternatywnymi i na zimno, co pozwala wydobyć z każdego ziarna zupełnie inny smak i aromat. Wszystkie kawy dostępne są zarówno
Kuchnia MagdaLenyhomogenizowanego waniliowego 2 czubate łyżki dżemu truskawkowego (lub innego jak wolicie) Można użyć agrestowej od Manufaktury wielkopolskiej 2 łyżki borówek plus kilka na wierzch mango- dojrzałe! lody z kawałkami wiśni 2 kosteczki czekolady pokrojone w słupki Robimy! Serek blendujemy porządnie z dżemem truskawkowym Wykładamy do pucharków i wsypujemy borówki po łyżce na pucharek Mango obieramy, miąższ miksujemy na mus. Wykładamy
Latosiowydomnadzieniem serowym oraz owocami. Ja porządkowałam zamrażarkę po zimie i wykorzystałam mrożone borówki i jeżyny ale pewnie nie muszę Was przekonywać, że równie dobrze sprawdzą się świeże truskawki, maliny, wiśnie czy jagody. Próbujcie z Waszymi ulubionymi owocami :-) składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki cukru pudru 140 g masła 2 żółtka
babka w formieznów bułeczki drożdżowe,ze swoim dżemem z wiśni, pycha.Nadzienie oczywiście może być inne, dżem, marmolada, budyń itd. 500 g mąki około 250 ml mleka 60 g margaryny 40 g drożdży 3 łyżki cukru 1 duże jajko 1 żółtko Mleko podgrzać,dodać pokruszone drożdże i cukier. Wymieszać. Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli, jajko. Margarynę podgrzać
Moje domowe kucharzenienajlepiej na całą noc. POZOSTAŁE: 250 g mascarpone 100 ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 200 g mieszanki owoców najlepiej kwaśnych: maliny, truskawki, porzeczki, wiśnie (u mnie mrożone) Serek mascarpone wymieszać ze śmietanką, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Owoce jeśli są mrożone lekko podgrzać, następnie zblendować , uzyskamy konsystencję musu (nie słodzić). Można mus przetrzeć przez
Mój pomysł namrożone też będą ok). Puszyste, maślane, ekspresowe w wykonaniu, bo całe przygotowanie sprowadza się do wymieszania składników suchych z mokrymi. Do ciasta świetnie nadadzą się truskawki, morele, porzeczki, czereśnie, wiśnie, borówki, agrest czy śliwki. Pyszne ciasto z malinami posypane cukrem z wanilią i sezamem – do kawy idealne! Proste ciasto z malinami SKŁADNIKI: 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
Zasmakuj Kuchnibrązowego sok z 1/3 cytryny dodatki do kompotu ze śliwek: Przed podaniem do kompotu można dodać : listki świeżej mięty kostki lodu (a najlepiej zamrożone owoce np. kilka truskawek, wiśnie ) plasterki cytryny lub limonki Przepis, składniki i przygotowanie kompotu ze śliwek krok po kroku: Krok 1. Jabłka opłukać, cienko obrać, podzielić każde na połowę i wyjąć zalążnię. Następnie jabłka włożyć
Moja Książka KucharskaDodatkowo: 2 galaretki "rubinowe" lub o smaku takim aby były ciemno różowe 3/4 słoiczka gęstego dżemu (użyłam malinowo jeżynowego) 400 g herbatników 2 łyżki jogurtu naturalnego do dekoracji wiśnie kandyzowane folia spożywcza do wyłożenia foremki. 1. Z podanych proporcji gotujemy budyń (słodzimy w zależności od upodobań) i studzimy. 2. Masło ubijamy na puch, a następnie dodajemy po łyżce wystudzonego
Gotowanie...to proste !