Składniki: 200g masła 1 szklanka cukru 1 i 2/3 szklanki mąki 1 szt. jajko 1vłyżeczka sody szczypta soli dżem u mnie z całymi wiśniami Wykonanie Roztopić masło. Ubić jajko z cukrem na puch. Dodać stopione masło,wymieszać ,dosypać mąkę z soda i solą .Wszystko wyrobić na gładkie ciasto. Ciasto się klei ,więc trzeba szybkimi ruchami wyrabiać . 1/3 ciasta umieścić
mojej kuchniDodać tężejące galaretki ,wymieszane z żelatyną .Miksować na gładka masę -ja zblendowałam. Dodatkowo - słoiczek dżemu,lub pasty owocowej Składniki pół szklanki moreli pół szklanki żurawiny 1,5 szklanki wiśni z soku Wykonanie wszystko zblendować na pastę . Posypka kokosowa Składniki 120 g wiórek kokosowych 1 duża łyżka masła 1 łyżka cukru 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego Wykonanie rozgrzać w rondlu masło
mojej kuchnijabłecznikiem jest pare różnic. Szarlotka to rodzaj ciasta kruchego lub półkruchego i niekoniecznie musi być z jabłkami, równie dobrze można dodać do niej inne owoce np: morele, śliwki, wiśnie czy truskawki. Podawana jest wyłącznie na zimno. Jabłecznik natomiast może mieć tylko jabłka, jak sama nazwa wskazuje, a ciasto może być inne niż kruche lub półkruche, może być francuskie
Rita creativeZostawiamy w piekarniku do ostygnięcia. Składniki na krem: 500 ml mleka 2 budynie śmietankowe 4 łyżki cukru 250 g masła 250 g zmiksowanego dżemu ( u mnie z wiśni) Z mleka, cukru, budyniów gotujemy budyń. Po ostudzeniu miksujemy z masłem. Pod koniec dodajemy zmiksowany dżem. Dodatkowo: polewa czekoladowa lub lukier czekoladowy WYKONANIE: ciasto pomarańczowe+ ½ kremu sernik ½ kremu
Domowe ciastaKolorowe, wodzi na pokuszenie oko i podniebienie... Bardzo owocowe i orzeźwiające- idealne na lato. Owocowe Trio to połączenie smaku prażonego jabłka z wiśnią( masa różowa), pysznego mlecznego kremu na bazie budyniu oraz orzeźwiających galaretek, w których ukryły się biszkopty udające połówki brzoskwiń:)Ciasteczka również nasączyłam lekko ciepłą galaretką, by były mięciutkie i tworzyły spójną całość. Jeśli lubicie lekkie ciasta
Domowe ciastapołączyć z serkiem mascarpone , a następnie z czekoladą. Masa również będzie stabilna oraz idealnie trzymająca formę. Przykładowe wykorzystanie kremu: Pyszne ciasto z czekoladowym kremem mascarpone, wiśniami i galaretką - klik
Di gotujeCiasto chatka Puchatka to deser zrobiony na bazie sernika. Swoim wyglądem przypomina chatę, stąd właśnie jego nazwa :) Deser ten nie wymaga od nas pieczenia więc jego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!lodówki, w tym czasie nasionka po prostu napęcznieją i będą mieć fakturę, jakby galaretki. Rano na nasionka, nałożyłam gorący sos wiśniowy, który robię w kilka chwil, wyjmuję zamrożone wiśnie wrzucam do garnuszka lub mikrofali i gotuje przez chwilkę, aż znaczna część soku odparuje. Dodałam dwie łyżki serka białego, wybieram zazwyczaj Mój Ulubiony z dwóch powodów, teksturą przypomina mi serek
SMYKWKUCHNIniszczyć warzywa obróbką termiczną . 5. W miarę możliwości i czasu robię przetwory na zimę . W tamtym roku wyjątkowo dużo: śliwkowa nutella bez pasteryzowania , sok z aronii z liśćmi wiśni , dżem truskawkowy , dżem malinowy, ogórki kiszone, do zamrażalnika (to akurat przygotowuje dla mnie moi rodzice): posiekana zielenina, tj. koperek, szczypiorek, natka pietruszki i lubczyk
Qlinarnie i Qlinarnieśnieżny puch Sernik gotowany Chatka z ptasim mleczkiem Sernik jagodowy Sernik w kropki z polewą czekoladowo owocową Sernik krakowski Sernik ananasowo kokosowy Seromakowiec Sernik wiedeński bezglutenowy Sernik czekoladowy z wiśniami Sernik na zimno z owocami Tartaletki sernikowe ze śliwkami Mini serniczki cytrynowo czekoladowe Sernik z marakują Sernik tęczowy Sernik „Zebra” Sernik malinowy Chatka Puchatka Wydrukuj przepis The post Sernik waniliowy
mojewypiekiinietylkożółtko jaj klasy M 3 łyżki miodu* 60 g cukru – u mnie kokosowy, ale możecie również użyć trzcinowy *u mnie miód kremowy – 1 łyżka miodu kremowanego z wiśnią, a 2 miodu kremowanego z czekoladą (użycie miodu kremowanego wspaniale wzbogaciło smak); oczywiście możecie również użyć tradycyjnego miodu np. wielokwiatowego Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę żytnią, cukier (u mnie kokosowy
Słodkie okruszkiClafoutis jest to deser wywodzący się z Francji, oryginalnie podawany z wiśniami. U mnie co sezon to inny dodatek owocowy, aktualnie miałam w domu banany więc przyrządziłam clafoutis bananowy. Oczywiście pyszny, słodki i pożywny. Idealny na śniadanie, szczególnie w pochmurny dzień jak dziś! Składniki: Banany 4 szt. Mleko ½ szklanki Śmietanka 18% ½ szklanki Mąka pszenna 8 łyżek Cukier 10 dag Jajka
Tradycyjna Kuchnia200g maku 1/2 szklanki cukru 0,5 szklanki rodzynków 0,5 szklanki orzechów włoskich 2 łyżki kandyzowanej skorki pomarańczowej łyżeczka esencji migdałowej opcjonalnie: miód oraz inne bakalie (żurawina, śliwki, wiśnie) Mak wsypać do głębokiego rondla, zalać wrzątkiem, żeby woda przykryła mak, odstawić na kilka godzin (najlepiej na cała noc). Następnie odcisnąć w lnianej ściereczce i zmielić na maszynce 3 razy
Obiad gotowy