wiśnia - 6835 przepisów (strona:273/456)

7 faktów na temat dodatków do sushi 56

Sushi to japoński przysmak, który odniósł międzynarodowy sukces. Dziś jada się je nie tylko w Kraju Kwitnącej Wiśni, ale również w innych zakątkach globu. Rosnąca popularność tego dania i sprawiła, że można go skosztować już nie tylko w sushi barach – potrawę znajdziemy także na […] Artykuł 7 faktów na temat dodatków do sushi pochodzi z serwisu Wędrówki po kuchni

Wędrówki po kuchni
Śmietanowiec zwany Styropianem 71

cukru (40 g na opakowanie) (w przypadku braku budyniu można użyć po 40 g mąki kukurydzianej i ziemniaczanej plus łyżka ekstraktu z wanilii) szczypta soli 400 gr owoców (jagód, wiśni, malin, borówek, porzeczek, czereśni, agrestu) u mnie mrożona Mieszanka Kompotowa z Biedronki (nie rozmrażałam ich przed pieczeniem, warto obsypać mąką, aby nie poszły na dno). Białka ubić na sztywną pianę

moj przepis na
Torcik czekoladowy ze świeżymi owocami 89

ubitej śmietany dodać do rozpuszczonej żelatyny, wymieszać. Mikser ustawić na max obroty ciurkiem wlewać rozpuszczoną żelatynę. Frużelina z owoców lata: 250 g owoców lata (świeżych lub mrożonych): truskawki, porzeczki, wiśnie, borówki amerykańskie, maliny itp. 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości gorącej wody pół szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce

moj przepis na
Walentynkowy torcik z musem z owoców leśnych 113

się upiecze; ja piekłam w ten sposób). Ciasto wystudzić (można upiec wieczór wcześniej). Blaty będą dość niskie. Mus owocowy: 500 g owoców leśnych lub truskawek lub jagód czy borówek, wiśni, czereśni, mogą być również mrożone świeżo wyciśnięty sok z połowy małej cytryny 1/3 szklanki cukru 4 łyżeczki żelatyny w proszku (12 g) 330 ml śmietany kremówki 30 lub 36%, schłodzonej

moj przepis na
Prosty mus owocowy 120

Listonic] Składniki na tortownicę 23 cm lub na 8 pucharków po 200 ml: 750 gr owoców leśnych (ja korzystałam z mrożonki LIDL’a) lub innych owoców (np. maliny, wiśnie, truskawki, żurawina, porzeczki, jagody) 2/3 szklanki cukru (to zależy od owoców, jeżeli są bardzo kwaśne wtedy więcej cukru do smaku) ale nie więcej niż 1 szklankę 1 l śmietany kremówki

moj przepis na
(Nie)zwykłe ciasto ucierane z rabarbarem 129

piekarnika, piec około 50 min (do suchego patyczka). Ciasto wyjąć z piekarnika, zostawić do lekkiego ostygnięcia, posypać cukrem pudrem. Super smakuje lekko ciepłe. *mogą być też maliny, porzeczki, jagody, wiśnie, truskawki czy śliwki :) Smacznego! (Nie)zwykłe ciasto ucierane z rabarbarem (Nie)zwykłe ciasto ucierane z rabarbarem (Nie)zwykłe ciasto ucierane z rabarbarem

moj przepis na
Tort czekoladowo-kawowy 133

miksera i zmiksować na sztywny krem. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką. Na biszkoptowych krążkach wyciskać po 5 małych rozetek, udekorować borówkami lub kawałkami kokosa kandyzowanego lub wiśniami koktajlowymi. Tort wstawić do lodówki na 5-6 godziny, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem, zdjąć obręcz, wyrównać boki szpatułką. Kroić nożem z ząbkami. Przechowywać w lodówce, w szczelnym

moj przepis na
Brzoskwiniówka – Nalewka z brzoskwiń 85

brzoskwiń Coś co lubimy z mężem robić najbardziej – naleweczki. Szczególnie mój mąż para się w przerabianiu wszelkiego rodzaju „owoców” na nalewki. Były już pigwy, jarzębiny, tarniny, wiśnie a nawet orzechy laskowe :) Czasem nalewki robimy na prawdziwym bimbrze Bełchatowskim, mają moc ale są bardzo, bardzo smaczne, polecam. Składniki na około 2 litry 2 kg bardzo słodkich owoców

moj przepis na
Drożdżowe na twarogu 125

długo pozostaje świeże, nie czerstwieje na drugi dzień, nie obsycha, nie kruszy się. U mnie dodatkowo z kruszonką i owocami. Możecie użyć dowolnych owoców: jagód, malin, truskawek, rabarbaru, śliwek, wiśni, czereśni czy jabłek, mogą być też owoce z kompotu, tylko dobrze odsączone. Składniki na formę 24 cm na 34 cm: 400 gr mąki pszennej tortowej 125 ml ciepłego mleka

moj przepis na
Torcik musowy z owocami 82

tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiąć obręcz/tortownicę. Przygotować kremy. Mus z gorzkiej czekolady: 330 ml śmietany 30% dobrze schłodzonej 200 g czekolady gorzkiej 500 g owoców np. wiśni, truskawek, malin, żurawiny, ja użyłam mrożonych truskawek i malin i nie rozmrażałam ich wcześniej Czekoladę połamać, przełożyć do szklanej lub metalowej miseczki, rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Czekoladę

moj przepis na
Leśny mech 89

nakroić na 8 porcji, na każdej ułożyć listek szpinaku, u mnie z braku szpinaku jarmuż, następnie wycisnąć rozetkę z kremu, a na to ułożyć malinę lub na przykład kandyzowaną wiśnię (jakiś czerwony owoc). Ciasto przechowywać w lodówce, najlepiej pod kloszem, aby nie przechodziło obcymi zapachami. Ciasto kroić nożem zanurzonym we wrzątku. Smacznego! Leśny mech Leśny mech Leśny mech

moj przepis na
Muffinki czekoladowe z pysznym nadzieniem 50

łyżeczka sody 2 łyżki kakao ½ szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka mleka 3,2% 1 jajko 1 łyżka olejku pomarańczowego Ok. 100 g marmolady, np. malinowej Mrożone owoce (np. czereśnie, wiśnie, jeżyny, jagody) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Wszystkie składniki oprócz marmolady i owoców dokładnie zmiksować. Z tego względu, że miałam duże foremki do Muffinek otrzymałam ich 11 sztuk, ponieważ nakładałam więcej

Przepisy Babci
Ciasto Kryzysowe/Kwarantanna 115

kwaskowatość masy budyniowo-galaretkowej i słodycz masy śmietanowej plus rodzynki dało bardzo przyjemny efekt! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1,5 litra napoju lub soku owocowego, u mnie tymbark jabłko-wiśnia 3 budynie śmietankowe 2 galaretki, u mnie porzeczkowe ale mogą być wiśniowe, truskawkowe lub inne ok 300 gram herbatników 250 gram serka mascarpone 330 ml śmietany 30% może być

Blog kulinarny S9.PL
Wafle z masą z mleka w proszku 69

ucieranie drewnianym, okrągłym wałkiem, dosypywanie mleka w proszku i sprawdzanie, czy nadzienie do wafla ma już odpowiednią konsystencję. Potem wystarczy wybrać odpowiedni dżem, najlepsze są lekko kwaśne, czyli z wiśni, porzeczek lub śliwek, i przełożyć wafle. Pycha. Składniki na wafle z masą z mleka w proszku 250 g margaryny 2 1 / 2 szklanki mleka w proszku 1 szklanka cukru

niecodziennikpary
Fale Dunaju 88

powstawały podczas pieczenia. W tym przepisie wykorzystaliśmy składniki i proporcje z dawnego domowego przepisu na ciasto, a waniliową otulinę na wierzchu zrobiliśmy wg własnego pomysłu. Wypiek doskonale się udał, wiśnie ładnie ściągnęły czekoladowe ciasto w dół, więc fale Dunaju były widoczne, a lekka waniliowa masa przykryła taflę ciasta jak mgła taflę wody. Składniki na fale Dunaju Ciasto: 6 jajek

niecodziennikpary