wiśnia - 6835 przepisów (strona:267/456)

Naleśniki drożdżowe 81

całej powierzchni patelni. Gdy ciasto się zetnie, obrócić łopatką. Usmażone naleśniki składać na odwróconym do góry dnem talerzu. Naleśniki podałam z bitą śmietaną z serkiem mascarpone i wiśniami

królestwo garów
Tradycyjna nalewka malinowo-jeżynowa 163

pozbyć się cząstek owoców. Butelki z nalewką dokładnie zakręcamy i zostawiamy do dojrzewania na minimum pół roku w chłodnym i ciemnym miejscu. Zobacz także: przedwojenny przepis na nalewkę z wiśni , przepis na tradycyjną jeżynówkę Owoce pozostałe po maceracji możemy jeszcze wykorzystać. Po prostu zalewamy je dobrą, czystą wódką i pozostawiamy do maceracji na kolejne 2 miesiące. Następnie zlewamy nalewkę

Korniszonki
Tradycyjna nalewka malinowo-jeżynowa 248

pozbyć się cząstek owoców. Butelki z nalewką dokładnie zakręcamy i zostawiamy do dojrzewania na minimum pół roku w chłodnym i ciemnym miejscu. Zobacz także: przedwojenny przepis na nalewkę z wiśni , przepis na tradycyjną jeżynówkę Owoce pozostałe po maceracji możemy jeszcze wykorzystać. Po prostu zalewamy je dobrą, czystą wódką i pozostawiamy do maceracji na kolejne 2 miesiące. Następnie zlewamy nalewkę

Gotujemy i jemy
6x wege inspiracji sierpnia (ze sklepów) + kiszonki 128

sezonie postawiłam nie tylko na ogórki, ale też na marchew, cukinię i jabłka. Kisiłam jak ogórki, czyli z gorczycą, chrzanem, czosnkiem i koprem. Do niektórych dodawałam liście porzeczki lub wiśni oraz ziarna czarnego pieprzu. W planach też kiszenie rzodkiewek (jeszcze kolejne rosną), więcej cukinii, buraków (bo okazały się bardzo smaczne, a płyn z ich kiszenia wykorzystałam do przygotowania barszczu

Qlinarnie i Qlinarnie
Obłoczek tęczowy 125

opakowania biszkoptów ·        Mała puszka ananasów ·        ½ puszki brzoskwiń ·        15 dag wiśni Sposób przygotowania: 1.    Każdy kolor galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody ( zielona, pomarańczowa, szafirowa, żółta), odstawiamy do lekkiego stężenia. 2.    Śmietany ubijamy mikserem z cukrem pudrem

Kulinarna Chwila
Sok z wiśni na zimę. 205

Składniki : 3 kg wiśni 80 dkg cukru Sposób wykonania :   W iśnie przebierz, opłucz na cedzaku pod bieżącą wodą , wydryluj, wyciśnij sok w sokowirówce, a najlepiej w wyciskarce wolnoobrotowej. Otrzymany sok wlej do garnka z grubym dnem, postaw na ogniu, dodaj cukier, wymieszaj. Sok zagotuj od czasu do czasu mieszając. Gdy sok się zagotuje, zbierz pianę , zdejmij garnek z ognia

Przepisy i porady kulinarne
Sernik bezglutenowy z wiśniami, na kruchym spodzie 81

Delikatne, kruche ciasto, kremowa masa serowa o lekkiej konsystencji oraz frużelina wiśniowa - to trzy warstwy tego letniego sernika na zimno, który nie zawiera glutenu. Artykuł Sernik bezglutenowy z wiśniami, na kruchym spodzie pochodzi z serwisu Wiszniówka

Wiszniówka
Ogórki małosolne 400

kamionkowym naczyniu.  Ogórki małosolne - przepis Do przygotowania ogórków będziesz potrzebować: 1,5kg małych ogórków gruntowych, główkę czosnku, kilka gałązek kopru, 10cm korzeń chrzanu, kilka liście chrzanu, porzeczki lub wiśni, 2 litry wody, 2 czubate łyżki soli kamiennej niejodowanej. 1. Ogórki i wszystkie dodatki dokładnie umyj i osusz. 2. Zagotuj zalewę z wody i soli. 3. Wyparz naczynie, do którego

Z notatnika dietetyka
WYPIEKI, KTÓRE WARTO ZROBIĆ LATEM! CIASTA I BUŁECZKI NA LATO! 127

MIGDAŁOWĄ BEZĄ Z KRUSZONKĄ . 17.  DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI! 18. CIASTO Z TRUSKAWKAMI , BUDYNIEM I BEZĄ! 19.  SZARLOTKA NA CIEPŁO Z JAGODAMI I MALINAMI ! 20.  DROŻDŻÓWKI Z WIŚNIAMI I SEREM

SMYKWKUCHNI
Sernik z jagodami 163

delikatny w smaku. Nie jest też za słodki, gdyż kwaśne jagody równoważą słodycz masy serowej.  Poza jagodami pasują tu również inne owoce, jak: truskawki, maliny, porzeczki czy wiśnie. Ostrzegam - sernik jest tak dobry, że ciężko poprzestać na jednym kawałku! Składniki: Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 250 g zimnego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki

Kuchnia MagdaLeny
Sernik z jagodami 163

delikatny w smaku. Nie jest też za słodki, gdyż kwaśne jagody równoważą słodycz masy serowej.  Poza jagodami pasują tu również inne owoce, jak: truskawki, maliny, porzeczki czy wiśnie. Ostrzegam - sernik jest tak dobry, że ciężko poprzestać na jednym kawałku! Składniki: Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 250 g zimnego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki

Kuchnia MagdaLeny
Ogórki kiszone 69

nieduże Dodatki na litrowy słoik: 1 baldach kopru 1 – 2 ząbki czosnku korzeń chrzanu  – około 3 cm 1 – 2 liście (do wyboru: liście czarnej porzeczki, wiśni, dębu, winorośli lub ogórecznika) Solanka:  na 1 l przegotowanej wody – 1,5 łyżki soli kamiennej Wykonanie Solanka Zagotowujemy wodę, dodajemy sól, mieszamy, studzimy. Ogórki Ogórki zalewamy zimną wodą

Tajemnice Smaku
Rolada bezowa 144

pieczenia ze spodu ciasta. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Krem: 200 ml słodkiej śmietany 30% 125 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka rumu owoce: borówki / maliny / truskawki / wiśnie / jagody / brzoskwinie / jeżyny / porzeczki Śmietankę i serek wrzucamy do miski i miksujemy. Kiedy masa zacznie gęstnieć dodajemy cukier oraz rum. Miksujemy jeszcze minutkę. Na bezę wykładamy krem pozostawiając margines

Emskie Smaki
Tarta śmietankowa mocno kremowa z owocami 95

cukru pudru, 1 budyń waniliowy 60 g, 180 g serka kremowego śmietankowego topionego, 2 opakowania w bloczku, ponadto: sok z ½ cytryny, 1 łyżeczka cukru, świeże listki mięty. owoce: wiśnie, czarna porzeczka, marakuja, owoce leśne: maliny, jeżyny, jagody, Przygotowanie: Ciasto: Mąkę łączymy z solą, cukrem pudrem, dodajemy pokrojone masło. Dodajemy jajko i szybko zagniatamy na ciasto.  W razie potrzeby dodajemy

Moniki Smakołyki
Tarta z letnimi owocami 109

pestek 200 ml śmietany 30% (słodkiej) 250 g serka mascarpone 1 śmietanfix 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka rumu 1 łyżka soku z cytryny owoce - borówki, maliny, truskawki, wiśnie listki mięty Wystudzone ciasto smarujemy dżemem. Do miski wlewamy śmietankę oraz dokładamy serek mascarpone. Miksujemy do momentu, aż masa zacznie gęstnieć. Dodajemy cukier puder, śmietanfix, rum, sok z cytryny i jeszcze

Emskie Smaki