Spróbujcie. Składniki: 1 banan 1 łyżka masła 1 łyżka cukru 2 kokosowe ciasteczka – polecam ciasteczka bez cukru z eSłoneczko 2 gałki ulubionych lodów – u mnie śmietankowe z wiśniami i sosem wiśniowym listki świeżej mięty Przygotowanie: Banana obieramy, kroimy w grubsze plastry. Na patelni rozpuszczamy masło z cukrem, dodajemy naszego pokrojonego banana. Smażymy, co jakiś czas mieszając. Do miseczki
Słodkie okruszkiPodczas pieczenia tego ciasta koniecznie zerkaj przez szybę piekarnika. Obserwując ciasto, zobaczysz bowiem gotujące się owoce wiśni.. burzący się, gęsty, wiśniowy syrop. Ciasto zaś, gdzieś tam.. pod spodem, jednak całkowicie pod kontrolą ;-) Ten niby piernik piekę zawsze, gdy mam ochotę na ciasto z przyprawami korzennymi i powidła wiśniowe w jednym! Czas przygotowywania: około 30 minut Czas
AniaGotuje.plorzechów: cała noc Czas przygotowywania: 20 minut Ilość porcji: słoik o pojemności około 350 ml Składniki: • 100 g orzechów laskowych • 2 łyżki konfitury z wiśni • 200 g mleka kokosowego (gęstego) • 4 łyżki kakao • szczypta soli i łyżka cukru pudru • 3-6 łyżek mleka w proszku - opcjonalnie
AniaGotuje.plpieczenia: 30 minut Ilość ciasteczek: około 40 sztuk wielkości około 2 cm Składniki: • 1 jajko • 100 g masła • 1 łyżka kakao • garść suszonych wiśni lub żurawiny • 2 łyżki nasion chia • 3 łyżki cukru trzcinowego • mąki: 3 łyżki jaglanej, 2 kokosowej, 2 z pestek dyni, 2 z pestek arbuza
AniaGotuje.plProsty przepis na pyszną, domową galaretkę wiśniową. Taka galaretka jest idealna dla dzieci oraz osób na wymagającej diecie np. chorych na WZW - tylko 4 składniki - naturalny kolor wiśni - bardzo prosta do zrobienia
AniaGotuje.plzastąpić zwykłym białym cukrem) 5 łyżek mleka lub mleka skondensowanego lub wody 1 łyżeczka suchych drożdży lub 1 łyżeczka proszku do pieczenia opcjonalnie pół łyżeczki mahlab (pestki dzikich wiśni) Syrop miodowy z sezamem 1/4 szklanki płynnego miodu 4 do 5 łyżek wody Przygotowanie syropu Na niewielkim ogniu podgrzewamy miód z dodatkiem wody, do czasu rozpuszczenia miodu
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamieć okazję współpracować. Dziękuję:) A tutaj lista przepisów, które wykonałam: 1. Kokosowa babka z polewą i bakaliami 2. Zawijane keksowe bułeczki z lukrem 3. Sernik na kruchym cieście z wiśniami 4. Piaskowa babka z pomarańczową nutką 5. Tort orzechowy 6. Krówkowe muffinki z kremem 7. Aksamitny sernik z ajerkoniakiem 8. Kruche ciasteczka z kajmakiem i żurawiną 9. Bezowe gniazdka
Izabelawkuchninaszym kraju jest dość krótka, od maxymalnie dekady uczymy się jej dobrego smaku, wiemy, że w dobrej kawie możemy poczuć, wyczuć wiele aromatów jak czekolada, orzechy, porzeczka, maliny, wiśnia czy czerwone owoce. Wszystko uzależnione jest od wielu czynników, na jakiej wysokości i gdzie rosła kawa, jak była palona, jak przechowywana i na samym końcu jak my z nią postępujemy
SMYKWKUCHNIcynamonem zdarzały się w naszym domu: racuchy z bananami i wiórkami kokosowymi, racuchy z jagodami, racuchy z malinami i posiekanymi drobno orzechami, racuchy z kawałkami śliwek, racuchy z wiśniami i kawałkami gorzkiej czekolady, racuchy z suszonymi owocami. Dziś racuchy z borówkami. Idealnym zwieńczeniem gotowych racuchów na talerzu – oprócz cukru pudru – mogą być miód, syrop klonowy lub lekka polewa
Zasmakuj KuchniDzisiaj mam dla Was przepis z połączeniem mięsa i owoców. Próbowałam już z brzoskwiniami, ananasem, jabłkami, pomarańczą, wiśniami, gruszkami. Dzisiaj przyszedł czas na porzeczki! :) Zainspirowałam się przepisem z bloga Filozofia Smaku Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa oliwa sól pieprz ulubione zioła czosnek przeciśnięty przez praskę Sos: 2 szkl obranych i opłukanych porzeczek czerwonych 4 łyżki cukru 5 łyżek wody Wykonanie: Polędwiczkę
Trufelkowocukru pudru 2 łyżeczki żelatyny, rozpuszczone w 1/4 szkl wrzącej wody Składniki na mus truskawkowy: 2 galaretki 500 ml wody wrzącej 500 g mrożonych truskawek 100 g owoców mrożonych, wiśnie, truskawki, agrest, porzeczka Wykonanie: Najpierw przygotować spód. Sucharki zmiksować w malakserze, lub blenderem na bułkę tartą. Wymieszać, najlepiej ręcznie, z kremem czekoladowym. Wyłożyć spód tortownicy. Schłodzić ok. 30 minut. Przygotować
TrufelkowoeDana 1 szklanka mleka (lub ciut więcej) 3 łyżeczki cukru trzcinowego – do nabycia w eDana duża szczypta cynamonu 1 gruszka Do podania: karob i opcjonalnie 1-2 kandyzowane wiśnie Przygotowanie: W garnuszku z grubszym dnem gotujemy mleko z płatkami, dużą szczyptą cynamonu i cukrem, mieszamy krótko. W razie potrzeby można dolać odrobinę mleka, ale pudding ma być gęsty. Gruszkę
Słodkie okruszkiobtoczenie kawałków warzyw czy ryby w cieście i smażenie ich na głębokim tłuszczu. Taka forma przyrządzania przywędrowała do Japonii z Portugalii, bardzo szybko zdobywając uznanie wśród mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni. Tempura – trudniejsza niż się wydaje, ale... Przygotowanie sushi w tempurze wydaje się być proste i nieskomplikowane, tymczasem osobom początkującym może nastręczać wielu trudności. Wątpliwość może budzić m.in. temperatura wody, proporcje
Tradycyjna Kuchniawyłożyć pozostały krem i lekko posmarować boki kremem. Wierzch ciasta posypać startą gorzką czekolada. Rada: Zamiast dżemu z mirabelek można użyć innego smaku np. z czarnej porzeczki, czy wiśni. Najlepiej wybrać taki dżem, aby był winny lekko kwaskowaty
Ciastka - domowe słodkościBiorę udział w programie dla Ambasadorek Sante. Pierwszym zadaniem które należało wykonać było zdrowe śniadanie z płatkami . Na pierwszy rzut poszły fit-truskawka-malina-wisnia-225g/ . Produkt nie zawiera soli, ma niską zawartość tłuszczów. Fit – nowość od Sante 100% składników pochodzenia naturalnego Bez dodatku cukru Bez pszenicy Rekordowa ilość składnika pełnoziarnistego! Źródło cennych składników mineralnych Fenomenalny smak – dzięki sokom
Różne smaki w kuchni