dania pieczołowicie w wielkiej brytfannie smażyła wołowe rolady, do tego rzeczone kluski i oczywiście modro kapusta (zn. czerwona kapusta). Nie mogło zabraknąć również kompotu, który przeważnie gotowany był z wiśni, które latem zbieraliśmy z przydomowego ogrodu do blaszanych dzbanków. Jakie to były piękne czasy. Dzisiaj przyznam szerze, że rzadko serwuję takie dania, bo czasy są inne, a i moja chęć
wyjątkowa kucniaszkl. mąki pszennej -1 szkl. brązowego cukru -2 łyżki kakao -łyżeczka proszku do pieczenia -łyżeczka sody oczyszczonej -szczypta soli -1 szkl. mleka -6 łyżek oleju -opcjonalnie dodatki (u mnie wiśnie ze słoika domowej roboty) Przygotowanie Suche składniki wymieszać w 1 misce, mokre w drugiej. Wszystko razem połączyć i wymieszać. Nakładać do foremek na muffinki. Piec ok. 20 minut w temp
Zielona Kuchniasmash - Rum premium biały, świeża mięta i cytryna, świeże truskawki, sok z cytryny, syrop z agawy. Cherry lime lemonade slush - świeży sok z cytryny i limonki, wiśnie maraschino, cukier, syrop grenadine, syrop z agawy. Blackberry Long Island tea - w ódka premium, rum premium biały, gin premium, likier Chambord, likier Triple Sec, owoce jeżyny, świeży sok z limonki
Kulinarne przygody Gatitykawałek ciasta :) Na 4 kawałki, w sumie 2 porcje użyłam: 220 g sera typu włoskiego – Capri 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 2 łyżki ksylitolu 2 garści mrożonych wiśni 1/2 szklanki mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Twaróg pokruszyłam, wymieszałam z pozostałymi składnikami. Masę przelałam do płytkiej formy ok. 20 cm średnicy i piekłam 20 minut
KucharzycaChorwackiego zakwaterowania Wam wspomniałam ale nie wspomniałam o gratisie najlepszym. Cudowna, starsza Pani smażąca nam rano naleśniki z dżemem morelowym i kremem czekoladowym. Pobudki zapachem świeżo upieczonego ciasta z wiśniami, które czekało na tarasie na nas kiedy tylko otworzyliśmy oczy. Niesamowita dobroć serca i ta zdolność porozumiewania się z nami, pomimo tego, że każde z nas mówiło w swoim języku
Mango PapajaWrzesień to także czas aronii,która posiada niezwykle cenne właściwości zdrowotne. Na jesienną słotę i mroźne zimowe wieczory polecam rozgrzewającą nalewkę. 3 litry wody 400 liści wiśni 2 kg aronii 2 kg cukru 700 ml spirytusu 95% 3 cytryny Aronię i liście umyć, następnie zalać wodą, dodać cukier i gotować 20-30 minut (od momentu zagotowania). Odstawić na 24 godziny
Kolorowa kuchnia Elkimleka w proszku, pełnego 1 galaretka żółta 1 galaretka zielona kostka masła 50 g cukru 1,5 szklanki bakalii (żurawina, orzechy, rodzynki, morele, skórka kandyzowana z pomarańczy, kandyzowane wiśnie itp) Zieloną galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody. Przelewamy do płaskiego naczynia i odstawiamy do stężenia. Galaretkę żółtą rozpuszczamy w 1 szklance wody i do gorącej dodajemy masło (gdyby się
Smaki Na Talerzuminimum pracy! Składniki: 500g mirabelek 200g cukru 350g kwaśnej śmietany 18% opcjonalnie 2 łyżki wódki Sposób wykonania: Mirabelki myjemy i pozbawiamy pestek. Ja używam do tego celu drylownice do wiśni. Owoce zasypujemy cukrem i gotujemy aż się rozpadną. Owoce można tez ugotować z pestkami i wyciągnąć z masy owocowej (są duże i odróżniają się kolorem więc jest to dość łatwe
Pyry na Gazmleka 2 opakowania budyniu waniliowego 4 łyżki cukru 200 g masła na polewę: 125 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki wrzątku migdały całe wiśnie kandyzowane Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło rozpuścić w odstawić do wystudzenia. W niewielkim garnku zagotować wodę, zmniejszyć ogień na minimum a na garnku ustawić miskę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnianowy składnik, jednocześnie nie dodając tłuszczu. Przepis na murzynka orzechowego jest prosty i szybki, a ciasto wychodzi znakomite w smaku! Polecam też inne przepisy na murzynka: Pyszny Murzynek z wiśniami z patelni Murzynek z kremem kokosowym Kakaowe babeczki z jeżynami Murzynek z nektarynkami Murzynek z serem Dodatek masła orzechowego z wyczuwalnymi kawałkami orzechów bardzo wzbogacił smak murzynka orzechowego. Składnik
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięktóre łączy ze sobą delikatne nuty i aromaty szczepu Moscato z nutą dojrzałych, czerwonych owoców. W bukiecie smaków wina wyczujecie także nuty mandarynek z dodatkiem jaśminu… dodatkowa porcja wiśni, malin i granatu… i mamy pełną kompozycję! To wszechstronne wino, które pasuje do potraw pikantnych, dań kuchni chińskiej, owoców… idealne także na piknik, grilla czy randkę! Jego smak
Kuchnia Bazyliiciepło i bez przeciągów, a składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Moja drożdżówka jest z dodatkiem nektarynek, ale do tego ciasta można dodać również brzoskwinie, morele, truskawki, śliwki, jabłka lub wiśnie. Ciasto jest o umiarkowanej słodyczy, więc osoby lubiące słodkie wypieki powinny zwiększyć ilość cukru. Jeśli zwiększymy ilości cukru, ciasto będzie szybciej się z wierzchu zapiekać, należy pilnować i ewentualnie przykryć
Kuchcik gotujeplanujecie pierwszy wypiek ze śliwkami nie zawiedziecie się. Idealne ciasto kruche, lekko sypkie, delikatne i rozpływające się w ustach. Dodatkowo można łączyć je z różnymi owocami np. jabłkami czy wiśniami a zawsze wychodzi obłędne. U nas to ciasto to klasyk, więc i wy musicie spróbować. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru 1 jajko + 1 żółtko
Słodka Strefanasza wyobraźnia i upodobania smakowe, ponieważ pamiętajmy, że później chcemy to wypić Wykonanie jest banalnie proste, a rezultat zaskoczy wszystkich. Zatem do dzieła! Składniki: maliny jeżyny przeczki borówki truskawki wiśnie czereśnie kawałki cytrusów mięta bazylia lawenda płatki bratka płatki nagietka itd. woda źródlana lub woda przegotowana Przygotowanie: 1) Owoce, zioła i kwiaty dokładnie myjemy. 2) W foremkach (tutaj nie sprawdzą
Fitsweet.meinternecie znalazłam kilka różnych przepisów w końcu zmajstrowałam swój i tak wyszło pyszne ciacho, które naprawdę warto zrobić. Zapraszam. Skala smaku 10/10 - zamiast borówek można dodać brzoskwinie lub wiśnie. Wierzch można posypać cukrem pudrem ja jednak wole smak czekolady. Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 200g masła 5 żółtek 1 opakowanie
Kubki smaku