naszym kraju jest dość krótka, od maxymalnie dekady uczymy się jej dobrego smaku, wiemy, że w dobrej kawie możemy poczuć, wyczuć wiele aromatów jak czekolada, orzechy, porzeczka, maliny, wiśnia czy czerwone owoce. Wszystko uzależnione jest od wielu czynników, na jakiej wysokości i gdzie rosła kawa, jak była palona, jak przechowywana i na samym końcu jak my z nią postępujemy
SMYKWKUCHNIcynamonem zdarzały się w naszym domu: racuchy z bananami i wiórkami kokosowymi, racuchy z jagodami, racuchy z malinami i posiekanymi drobno orzechami, racuchy z kawałkami śliwek, racuchy z wiśniami i kawałkami gorzkiej czekolady, racuchy z suszonymi owocami. Dziś racuchy z borówkami. Idealnym zwieńczeniem gotowych racuchów na talerzu – oprócz cukru pudru – mogą być miód, syrop klonowy lub lekka polewa
Zasmakuj KuchniDzisiaj mam dla Was przepis z połączeniem mięsa i owoców. Próbowałam już z brzoskwiniami, ananasem, jabłkami, pomarańczą, wiśniami, gruszkami. Dzisiaj przyszedł czas na porzeczki! :) Zainspirowałam się przepisem z bloga Filozofia Smaku Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa oliwa sól pieprz ulubione zioła czosnek przeciśnięty przez praskę Sos: 2 szkl obranych i opłukanych porzeczek czerwonych 4 łyżki cukru 5 łyżek wody Wykonanie: Polędwiczkę
Trufelkowocukru pudru 2 łyżeczki żelatyny, rozpuszczone w 1/4 szkl wrzącej wody Składniki na mus truskawkowy: 2 galaretki 500 ml wody wrzącej 500 g mrożonych truskawek 100 g owoców mrożonych, wiśnie, truskawki, agrest, porzeczka Wykonanie: Najpierw przygotować spód. Sucharki zmiksować w malakserze, lub blenderem na bułkę tartą. Wymieszać, najlepiej ręcznie, z kremem czekoladowym. Wyłożyć spód tortownicy. Schłodzić ok. 30 minut. Przygotować
TrufelkowoeDana 1 szklanka mleka (lub ciut więcej) 3 łyżeczki cukru trzcinowego – do nabycia w eDana duża szczypta cynamonu 1 gruszka Do podania: karob i opcjonalnie 1-2 kandyzowane wiśnie Przygotowanie: W garnuszku z grubszym dnem gotujemy mleko z płatkami, dużą szczyptą cynamonu i cukrem, mieszamy krótko. W razie potrzeby można dolać odrobinę mleka, ale pudding ma być gęsty. Gruszkę
Słodkie okruszkiobtoczenie kawałków warzyw czy ryby w cieście i smażenie ich na głębokim tłuszczu. Taka forma przyrządzania przywędrowała do Japonii z Portugalii, bardzo szybko zdobywając uznanie wśród mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni. Tempura – trudniejsza niż się wydaje, ale... Przygotowanie sushi w tempurze wydaje się być proste i nieskomplikowane, tymczasem osobom początkującym może nastręczać wielu trudności. Wątpliwość może budzić m.in. temperatura wody, proporcje
Tradycyjna Kuchniawyłożyć pozostały krem i lekko posmarować boki kremem. Wierzch ciasta posypać startą gorzką czekolada. Rada: Zamiast dżemu z mirabelek można użyć innego smaku np. z czarnej porzeczki, czy wiśni. Najlepiej wybrać taki dżem, aby był winny lekko kwaskowaty
Ciastka - domowe słodkościBiorę udział w programie dla Ambasadorek Sante. Pierwszym zadaniem które należało wykonać było zdrowe śniadanie z płatkami . Na pierwszy rzut poszły fit-truskawka-malina-wisnia-225g/ . Produkt nie zawiera soli, ma niską zawartość tłuszczów. Fit – nowość od Sante 100% składników pochodzenia naturalnego Bez dodatku cukru Bez pszenicy Rekordowa ilość składnika pełnoziarnistego! Źródło cennych składników mineralnych Fenomenalny smak – dzięki sokom
Różne smaki w kuchnirabarbaru. Banał powiesz? A wiesz jakie to dobre? Sama byłam zaskoczona. To jedna z moich ulubionych. Chłopcy lubią za to wodę z granatem, arbuzem i miętą lub morelą, mango, wiśniami i melisą. Najfajniejsze jest to, że tu nie można się nudzić. Ogranicza Cię jedynie wyobraźnia, bo do zrobienia takiej owocowej, albo warzywnej lub ziołowej wody smakowej możesz użyć dosłownie wszystkiego
Arbuziakismakowym. I choć można ją przyrządzić na wiele sposobów - ja stawiam na sprawdzony przepis, który dostałam od mojej teściowej. Oto on. Zapraszam do wypróbowania :) 1 kg aronii 200 liści wiśni 1 kg cukru 1 l wody 3 g kwasku cytrynowego 0,5 l spirytusu Liście, wodę i aronię zagotować. Gotować jeszcze przez 20 min. Odcedzić przez sito, dodać kwasek
Krokusowy Dommaja z tego,że mieszkamy razem! Składniki: 1kostka masła 1szklanka brązowego cukru 1jajko 2,5szklanki mąki pszennej 1/2łyżeczki soli 1łyżeczka sody tabliczka czekolady 1szklanka orzechów i żurawiny/kandyzowanych wiśni cynomon/przyprawa do piernika chociaż i bez są pyszne! *rozgrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza, a w czasie rozgrzewania...* 1. Miękkie masło zmiksować wraz z cukrem i jajkiem. 2. Dodać przesianą
U Fiolkidania pieczołowicie w wielkiej brytfannie smażyła wołowe rolady, do tego rzeczone kluski i oczywiście modro kapusta (zn. czerwona kapusta). Nie mogło zabraknąć również kompotu, który przeważnie gotowany był z wiśni, które latem zbieraliśmy z przydomowego ogrodu do blaszanych dzbanków. Jakie to były piękne czasy. Dzisiaj przyznam szerze, że rzadko serwuję takie dania, bo czasy są inne, a i moja chęć
wyjątkowa kucniaszkl. mąki pszennej -1 szkl. brązowego cukru -2 łyżki kakao -łyżeczka proszku do pieczenia -łyżeczka sody oczyszczonej -szczypta soli -1 szkl. mleka -6 łyżek oleju -opcjonalnie dodatki (u mnie wiśnie ze słoika domowej roboty) Przygotowanie Suche składniki wymieszać w 1 misce, mokre w drugiej. Wszystko razem połączyć i wymieszać. Nakładać do foremek na muffinki. Piec ok. 20 minut w temp
Zielona Kuchniasmash - Rum premium biały, świeża mięta i cytryna, świeże truskawki, sok z cytryny, syrop z agawy. Cherry lime lemonade slush - świeży sok z cytryny i limonki, wiśnie maraschino, cukier, syrop grenadine, syrop z agawy. Blackberry Long Island tea - w ódka premium, rum premium biały, gin premium, likier Chambord, likier Triple Sec, owoce jeżyny, świeży sok z limonki
Kulinarne przygody Gatitykawałek ciasta :) Na 4 kawałki, w sumie 2 porcje użyłam: 220 g sera typu włoskiego – Capri 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 2 łyżki ksylitolu 2 garści mrożonych wiśni 1/2 szklanki mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Twaróg pokruszyłam, wymieszałam z pozostałymi składnikami. Masę przelałam do płytkiej formy ok. 20 cm średnicy i piekłam 20 minut
Kucharzyca