tylko magii czasu, który sprawia,że jest to wyjątkowy rarytas, jest pyszna, ma doskonały smak i piękny kolor. Nalewka aroniowa 1,2 kg aroni przemrożonej 25 dag liści z wiśni ale takich dojrzałych 3 l wody 1 l spirytusu 2 kg cukru 40 g kwasku cytrynowego W garnku ułożyć na spód liście a na nie aronię. Zalać wodą i gotować
Pieguskowa Kuchniamasła 1/3 szkl mąki pszennej 3/4 szkl migdałów (pomieszałam z orzechami) 3 łyżki cukru starta skórka z 1 pomarańczy DEKORACJA 4 łyżki ajerkoniaku 1 szkl cukru pudru kilka wiśni lub czereśni kandyzowanych Do letniego mleka pokruszyć drożdże i dodać cukier. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. W misce wymieszać mąkę, sól, miękkie masło, jajka, sól
Pieguskowa KuchniaKiedyś bardzo obawiałam się pieczenia bezy, teraz jednak czynność ta nie jest dla mnie wyzwaniem tylko przyjemnością. Piekłam już doskonałą w smaku roladę bezową z malinami , czekoladową Pavlovę z wiśniami i za każdym razem wszystko udało się idealnie!. Dla ułatwienia podsuwam kilka przydatnych informacji, aby upiec bezę idealną:) Oto kilka podstawowych zasad dzięki którym beza zawsze Wam się
Pieguskowa KuchniaBardzo łatwe do przygotowania z wyglądu niepozorne ciasto tortowe które mimo, że nie wygląda ekstra, smakuje bardzo dobrze. Zamiast wiśni polecam też maliny. Biszkopt można upiec dzień wcześniej a złożyć go na następny dzień. Gwarantuję, że uda się każdemu. Polecam na różne słodkie okazje. Składniki: Biszkopt: 5 jaj 3/4 szklanki cukru ¾ szklanki mąki tortowej 1płaska łyżeczka proszku
Wanilia i Kardamonrodzinnym domu oraz rodzinnym domu mojego męża, ogórki kiszone robi się prawie za każdym razem w ten sam sposób. Czasami, ale to bardzo czasami dodawane są jeszcze np. liście wiśni. Tym razem z mężem przygotowaliśmy nasze, tradycyjne kiszone. Zapraszam was do zrobienia domowych kiszonek by móc się nimi delektować gdy nastaną zimne i chłodne dni :) Składniki na około 12 słoików
Gotowanie...to proste !zimę. Nie wymaga gotowania, a jedynie zalania gorącym syropem, dzięki czemu owoce nie rozpadają się, zachowując swój kształt. Przepis można stosować nie tylko do agrestu ale również truskawek, wiśni czy czereśni. Owoce z kompotu posłużą jako świetny dodatek do zimowych wypieków. Składniki: (na 4 litrowe słoiki) agrest 1,5l wody 700g cukru 4 łyżeczki kwasku cytrynowego Sposób przygotowania: Najlepiej
Pyry na Gazpołączenia składników, a następnie wbiłam jajko, krótko miksując. Na ciasto kakaowe wyłożyłam masę serową i piekłam w temp. 170 st. C przez 40 minut. Owoce: - kostki arbuza - borówki - wiśnie (świeże, lub ze słoika
Receptura smakuMiało być ciasno z wiśniami ale ich cena mnie przeraziła i wybrałam dużo tańsze nasze krajowe brzoskwinie, które uśmiechały się do mnie zachęcająco z jednego ze straganów. W towarzystwie orzechowego biszkoptu, kremu budyniowego i galaretki smakowały wybornie, a jak całość pięknie się prezentowała możecie zobaczyć na zdjęciach. Biszkopt orzechowy: 6 jajek 1/2 szklanki cukru 100 g posiekanych orzechów włoskich
Cynamonowe szczęścieUbiegłoroczne lato minęło mi na przerabianiu wielkich ilości wiśni. To lato zapowiada się na królowanie brzoskwiń. Jako pierwsze przygotowałam konfitury z dodatkiem rumu i wanilii. Na początek zrobiłam je na próbę, z resztki owoców, które leżały w koszyczku. Miało być ciasto, ale zabrakło czasu i po kilku dniach brzoskwinie błagały już o uwagę, skupiając wokół siebie owocówki
Codzienna kuchnia niecodziennatakie ciasto łatwiej upiec :) Składniki : 10 łyżek mąki 10 łyżek cukru 10 łyżek oleju 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia owoce: u mnie jeżyny i wydrylowane wiśnie- 30 dag Przygotowanie : Jaja utarłam z cukrem na puszystą masę, dodawałam stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia Dodałam olej i ponownie wymieszałam Ciasto przelałam do wysmarowanej tłuszczem foremki, posypałam po wierzchu
Proste PotrawyPyszny, efektowny i mobilny SERNIK W SŁOIKU świetnie sprawdzi się... Artykuł Sernik w słoiku pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEJednak najważniejsza jest zasada, której zawsze się trzymam: 1 litr wody - 1 łyżka soli. 1-2 kg ogórków 4 ząbki czosnku (dużych) 4 gałązki kopru kilka liści wiśni kilka liści czarnej porzeczki 1 liść chrzanu 1 korzeń chrzanu Zalewa: 2 litry wody 2 łyżki soli (u mnie kamienna do przetworów o'Sole) Z umytych ogórków poodcinać końcówki. Ogórki ciasno ułożyć
Di gotujemojej okolicy w tym roku owoców jak na lekarstwo, więc ludzie ratują się jagodami. Nie było czereśni i wiśni, a nie będzie jabłek, grusz i śliwek. W lesie ludzi sporo i jagody mocno przebrane, ale kilka litrów da się uzbierać. Czarne jagody (borówki czernice) w sosie własnym pamiętam z dzieciństwa - były lekarstwem na sensacje żołądkowe. Dorośli mogą skorzystać w takich
Weekendy w domu i ogrodzieplastikowe butelki 5-6litrowe po wodzie mineralnej. Ścinam nieco górę z zakrętką i układam w nich jak do kiszenia -koper, ząbki z jednej kulki czosnku, chrzan i liście wiśni jeśli akurat je posiadam. Układam ciasno ogórki i tak jak kiszone zalewam solanką 1 czubata łyżka soli na litr wody. Odstawiam gdzieś w kąciku w kuchni do całkowitego ukiszenia
W garach u Gosiwersji cytrynowej, - z przyprawą do piernika i tartymi orzechami, - ze świeżymi owocami, np. truskawkami, borówkami, śliwkami, tartymi jabłkami, - z owocami z puszki: ananasem, brzoskwiniami, - z mrożonymi owocami: malinami, czereśniami, wiśniami, porzeczkami, borówkami, - z suszonymi owocami, bakaliami, żurawiną, rodzynkami, - przełożone kremem, konfiturą, dżemem. Smacznego:) Składniki: (prostokątna forma: 24x28) 2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 szklanka cukru
Zasmakuj Kuchni