wiśnia - 6835 przepisów (strona:328/456)

Ogórki małosolne 237

ogórków gruntowych 75g świeżego korzenia chrzanu pęczek kopru – kilka baldachów i łodyg 5 ząbków czosnku 1 łyżka gorczycy 10 ziaren czarnego pieprzu 5 ziaren ziela angielskiego liść laurowy liść wiśni, chrzanu lub porzeczki – opcjonalnie Zalewa 1 litr ciepłej przegotowanej wody 1 łyżka soli Instrukcje Ogórki, korzeń chrzanu i ewentualnie liście dokładnie płuczemy, usuwamy piasek i inne zanieczyszczenia. Czosnek obieramy

Kulinarna Pokusa
Ekspresowe ciasto wiśniowe 2162

ciastka  moczone w likierze a na górę polewa 3. Polewa Czekoladę i masło rozpuścić dodać troszkę wody  posmarować górę ciasta ozdobić wg uznania, ja dałam kandyzowane  wiśnie i listki mięty Z okazji 3. urodzin Akademii Kulinarnej Whirlpool pragnę życzyć wielu miłych gości, wielkiej popularności, słonecznych dni, nowych pomysłów, jeszcze większej kreatywności i spełnienia marzeń

W królestwie smaków Beaty
Deser panna cotta z musem owocowym 142

serka mascarpone 150 ml śmietanki kremówki 200 ml mleka pół laski wanilii 4 łyżki cukru 3 łyżeczki żelatyny na mus owocowy garść truskawek garść białych porzeczek do dekoracji wiśnie Mleko z wanilią i cukrem zagotować, dodać żelatynę i mieszać aż żelatyna się rozpuści. Serek ze śmietanką zmiksować za pomocą blendera, Dodać mleko z wanilią, cukrem i żelatyną, i wymieszać. Wylać

Gotowanie jest łatwe
Pierogi z serem, wiśniami i smażoną śmietaną 190

Dziś przepis na taki mój słodki wynalazek czyli pierogi migdałowe z serem, wiśniami i smażoną śmietaną która jest przepyszna i idealnie pasuje do słodkich pierożków. Z tego przepisu wychodzi około 50 sztuk pierogów. Czytaj więcej

Pychotkaaa
CLAUFOURTIS Z CZEREŚNIAMI 136

Claufourtis to pieczony, francuski deser. Właśnie ten deser przygotowujemy z czereśniami, chociaż możemy  użyć innych owoców jak wiśnie, maliny, jagody czy borówki. Smakuje jak gęsty, kremowy budyń o przyjemnym słodkim smaku. Podajemy ciasto lekko ciepłe, posypane cukrem pudrem i udekorowane owocami. Polecam je szczególnie małym dzieciom, za swoją kremową konsystencję, przyznam że deser znika w migu

Kulinarne Fantazje Marioli
Truskawkowy sok z sokownika 140

który będę używać dosyć często.Nie tylko zrobicie z  niego sok ale również dżemy. Nie wiem czy wiecie ale sok można zrobić z dowolnych owoców -truskawka -jagoda -malina -wiśnia czy jeżyna Dosyć klepania chcę wam pokazać jak to robiłam sok i co z tego wynikło. Najpierw  składamy sokownik, garnek gidzie na sam dół do którego wlewamy

Różowa kuchnia
Czekoladowe ciasto na oleju z truskawkami 230

jego przygotowania wystarczy nam tylko miska, mikser, sitko i odrobina chęci.  Jeżeli nie macie truskawek to oczywiście, możecie je zrobić z innymi sezonowymi owocami (tutaj proponuję wiśnie, borówki, maliny).  Smacznego  ;)  Składniki: 5 jajek  2 łyżki kakao  łyżeczka proszku do pieczenia  łyżeczka sody oczyszczonej  2 i 1/3 szklanki mąki pszennej  2/3 szklanki

Krakowskie smaki Ani
Naleśniki pełnoziarniste z gorącym sosem porzeczkowo – malinowym 137

wykorzystywać sezonowe owoce a w szczególnie gdy rosną w moim ogrodzie. W tym roku staram się też zdążyć przed szpakami, a jest ich sporo. Zjadły już czereśnie, ledwie zaczerwienione wiśnie i zabierają się za porzeczki. I tak dzisiaj przedstawiam naleśniki z gorącym sosem owocowym. Składniki: Naleśniki: ( mleko, jajka, mąka pełnoziarnista, szczypta soli ) Nadzienie: Twaróg Śmietana gęsta ukwaszona Cukier Sos owocowy

Smaki Ewy
MANIACZEK Z CZEREŚNIAMI 228

mnie własnie one.    Składniki: 1 litr mleka 2 szklanki kaszy manny 3 łyżki cukru pudru pół kostki margaryny 1 żółtko 2 galaretki wiśniowe pól kg czereśni ew. wiśni Wykonanie: *Rozpuszczamy jedną galaretkę w 3/4 szklanki wrzątku. Do małej salaterki o poj. jednej szklanki układamy wydrylowane czereśnie, zalewamy ostudzona galaretką, odstawiamy do stężenia * Kiedy galaretka z owocami stężeje wykładamy

Z Majeczką w kuchni
KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM i TRUSKAWKAMI 137

różnymi owocami lub tak jak w tym przepisie z ich połączeniem. Można użyć samego rabarbaru lub jego część zastąpić truskawkami, malinami czy poziomkami. Dobrze sprawdzą się też wiśnie, śliwki, jabłka (to będzie szarlotka), czereśnie. Jeśli używacie mrożonych owoców, pamiętajcie, by wcześniej rozmrozić je na sitku (aby pozbyć się nadmiaru wody). Kruszonka z tego przepis to obowiązkowy must have. SKŁADNIKI

cool and minty
KRUCHE CIASTO Z JAGODAMI i BEZĄ 942

mąki pszennej (1 szklanka) 100 g masła (schłodzonego) 30 g cukru pudru lub zwykłego 2 żółtka NADZIENIE 350-450 g jagód 180 g konfitury (z czarnej porzeczki, jagód, wiśni, malin) 1 łyżka mąki ziemniaczanej BEZA 2 białka 80 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżka mąki ziemniaczanej WYKONANIE Formę o średnicy 20x30 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia

cool and minty
Tiramisu 149

razem klasyczne włoskie tiramisu, wzbogacone jednakże kwaskowatym smakiem wiśni. Na temat tego deseru nie ma jednej historii. Post Tiramisu pojawił się poraz pierwszy w PanCook - Przepisy Kulinarne dla Każdego

Pancook
Orkiszowo- migdałowe clafoutis z truskawkami 111

dodatkiem roślinnego mleka migdałowego to idealna propozycja dla wszystkich tych, którzy lubią lekkie i orzeźwiające desery z dużą ilością owoców. Standardowo do Clafoutis używa się czereśni lub wiśni, nie mniej jednak uważam, że truskawkami sprawdzają się tutaj równie dobrze. Deser, dzięki użytej mące orkiszowej i migdałowej, jest bogaty w składniki odżywcze i świetnie sprawdzi się jako przekąska

Mango Papaja
Ogórki małosolne -kiszone na sucho 2271

swój aromat. Specjalne pole na woreczku pozwala na opisanie jego zawartość. 1 kg ogórków gruntowych 1 korzeń chrzanu pokrojony na małe części (ok. 8-10 cm) 1 porwany liść wiśni, porzeczki lub chrzanu (można pominąć) 2 gałązki kopru z baldachami (poza sezonem: pęczek koperku) 2 pokruszone suszone liście laurowe (można pominąć) 2 zgniecione ziela angielskie (można pominąć) 1 łyżka ziaren

Moje domowe kucharzenie
Clafoutis z malinami 158

malinową pychotę. Clafoutis to francuski deser z regionu Limousin w środkowej Francji. Jest to deser składający się ze świeżych owoców zapieczonych pod warstwą ciasta. W oryginale są to wiśnie u mnie jednak są to maliny. Zapraszam na przepyszny deser, ja zjadłam go na śniadanie. W przepisie podanym przez Gochę pozmieniałam ilości i zrobiłam w dwóch naczyniach do zapiekania wielkości

Moje Małe Czarowanie

Proponowane wyszukiwania