wiśnia - 6835 przepisów (strona:335/456)

Galaretki pomarańczowo-mandarynkowe 70

mandarynek, trochę żelatyny i gotowe. Cytrusy, których użyłam były na tyle słodkie, że obyło się bez dodania nawet grama cukru! Takie galaretki możecie przygotować tak naprawdę z dowolnych owoców: wiśni, malin, truskawek, czy jagód. Własnoręcznie zrobione są także dobrym sposobem na przemycenie dzieciom witamin, bo które z nich odmówi takiego deserku? Wspomnę tylko, że sami zdążyliśmy zjeść tylko 4 sztuki

MyCookBook.pl
Włoskie dwa tygodnie w Lidlu - zakochaj się w tych smakach 97

włoskiej ofercie znajdziecie również obłędne wędliny - od parmeńskiej po aromatyczne salami. Do tego rozmarynowe paluszki grissini i przekąska gotowa.   Amatorom słodyczy polecam zakup kilku słoiczków kandyzowanych wiśni w syropie. Totalna rozpusta w połączeniu z czekoladowym ciastem... A potem tylko dolce far niente.   Zapraszam do odwiedzenia: gazetka tygodnia włoskiego od 19.10 strona internetowa Lidl fanpage Lidl

Gotowanie i blogowanie
Tort czekoladowy z masą chałwową i brzoskwiniami 109

tort przygotowałam prawie rok temu na urodziny syna. Nie miałam jak dotąd okazji, by Wam go zaprezentować. To nie pierwszy tort z masą chałwową na blogu, poprzedni był z wiśniami, również w wersji czekoladowej. Zapraszam... Składniki na 1 biszkopt (należy upiec dwa): 4 jajka 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki kakao 2/3 szklanki cukru 2 łyżki oleju szczypta soli Nasączenie

Czerwień i błękit
Pierogi z kaszą razy dwa i pieczarkami 135

pierogi się nie sklejają.  Pierogi bardzo lubię! Tylko nie jem ich teraz tyle, ile jadłam kiedyś :) Kocham ruskie, z mięsem, z kapustą i grzybami. Uwielbiam z owocami! Truskawki, wiśnie, śliwki, jabłka - to wszystko można upchać w cieście pierogowym. Nie przepadam za pierogami ze szpinakiem, ale chyba na dobre jeszcze nie trafiłam, a sama jeszcze nie próbowałam zrobić. Zainspirowały mnie

bistro mama
Kompot z papierówek 188

Kompot z papierówek Pyszny na letnie upały :) Składniki ok 0,5 kg jabłek u mnie papierówki 1/2 szklanki wiśni kilka gałązek mięty kilka gałązek melisy 2 łyżki cukru   Sposób … Czytaj dalej Kompot z papierówek

czarrna od kuchni
Wegańskie BUCHTY czyli kluski na parze 186

wpływem ciepła rozpuszcza się i daje fajny maślany posmak i do tego np.: - jagody lub dowolne konfitury, - krem czekoladowy ze słoika albo sos czekoladowy zrobiony w międzyczasie, - zestaw wiśnie + czekolada, moja miłość :) - cukier kokosowy albo syrop klonowy, - zamiast oleju kokosowego olej sezamowy + sezam albo - olej konopny + łuskane nasiona konopi, - albo cokolwiek innego sobie wymyślicie, również sosy wytrawne

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Kawowa tapioka 190

kremowy, mocno kawowy i naprawdę szybki oraz prosty do przygotowania. Jeżeli macie ochotę na inne desery z tapioki to przygotujcie tapiokę z dodatkiem musu truskawkowego lub wersję czekoladową z wiśniami. Składniki: 90 g tapioki (1/2 szklanki) 2 szklanki mleka 1 szklanka kawy z 2 łyżeczek 3-4 łyżki cukru (do smaku) trochę mleka kokosowego lub jogurtu naturalnego Tapiokę zalać zimnym

Ugotować
muffinki czekoladowe z bitą śmietaną i wisienką 144

wykładamy papilotkami. Do każdej nakładamy po 1 łyżce ciasta, na środek każdego ciasta nakładamy po ok. 1/2 łyżeczki konfitury (tak żeby, w każdej muffince znajdował się przynajmniej jeden owoc wiśni z konfitury). Następnie przykrywamy konfiturę pozostałym ciastem. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 20 -25 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na bitą śmietanę

Domowy Smak Jedzenia
Muffinki z wiśniami, bez glutenu, bez laktozy i bez jajek 92

Muffinki z wiśniami Składniki: 1 szklanka mąki ryżowej pół szklanki mąki kokosowej pół szklanki mąki gryczanej 100 ml oleju kokosowego 1 banan 1 szklanka mleka ryżowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO syrop z agawy/miód dżem wiśniowy Banana zmiksowałam na gładko, dodałam mąki, olej, agawę/miód oraz proszek do pieczenia. Wszystko wymieszałam i ponownie zmiksowałam. Do foremek nałożyłam

nietadieta
Galaretka z płatkami owsianymi, rozgrzewająca .. na chłodne dni 150

Zagotuj litr wody, dorzuć do niej owoce mrożone po 300 g  wiśnie i śliwki oraz inne jak lubisz. Jedną całą laskę cynamonu , kilka ziaren goździka , i najlepiej w całości garść kardamonu . Przykryj i zagotuj wszystko przez nie dłużej jak 5 minut.  Odstaw do przestygnięcia 10-20 minut, dodaj 2 łyżki   cukieru  brzozowego  lub miódu , jeżeli

Pasje Jolki
Ramen // japoński rosół na wypasie po mojemu 191

ramen trwa w najlepsze! Ta japońska zupa, obok sushi, stała się głównym daniem eksportowym państwa kwitnącej wiśni. Niektórzy pewnie zapytają, o co tyle hałasu. Odpowiedź jest prosta o (nie)zwykły rosół z kluskami i różnymi dodatkami, których wybór zależy tylko i wyłącznie od nas. Niby nic niezwykłego, ale powiedzmy sobie szczerze — któż nie kocha ciepłego maminego czy babcinego rosołu

Food Square
Frużelina owocowa 144

naleśników itp. Nie sprawia żadnych kłopotów podczas przygotowania, a dobrze przechowywana może leżeć do kilku miesięcy w słoiczku. Polecam!     Składniki: 500 g owoców np. porzeczek, wiśni, truskawek, jagód itp. sok z 1/2 cytryny 1/2 szkl cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka żelatyny w proszku     Przygotowanie:   Żelatynę wymieszać z zimną wodą, odstawić

Nastoletnie Wypiekanie
Kuchnie świata: fiński pannukkaku z dżemem owocowym 135

ryżowej 2 szklanki mleka 2 jajka 1 laska wanilii 1 łyżka ksylitolu 1 łyżeczka oleju kokosowego płynnego kilka szczypt kardamonu Dżem: 250 g truskawek (mogą być mrożone) 250 g wiśni (mogą być mrożone) 2 łyżki ksylitolu 3 łyżki nasion chia Dżem najlepiej przygotować dzień wcześniej. Owoce myjemy lub rozmrażamy. Wrzucamy do rondla i smażymy aż ładnie się rozpadną. Kiedy przestygną

My Chcemy Jeść
Karnawałowe gwiazdy 184

wariacja w karnawałowymi różami. Składniki 4 żółtka 1,5 szkl mąki 1 kieliszek spirytusu 3-4 łyżki śmietany 18% olej do smażenia cukier puder do posypania ok. 30 drylowanych wiśni z kompotu białko … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
SEKRETY UDANYCH PĄCZKÓW 231

wiedeńskiej. Podawano je uczestnikom Kongresu Wiedeńskiego, co wpłynęło na ich upowszechnienie. W tym czasie pączki nadziewano marmoladą z moreli. My zaś najczęściej nadziewamy je konfiturą z płatków róży lub wiśniami, albo dobrym dżemem. Sporządzamy je z ciasta drożdżowego, smażymy w dużej ilości tłuszczu i po osączeniu posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy. Troszkę o składnikach. Głównym składnikiem służącym do wyrobu pączków

Ciastka - domowe słodkości