Mogłabym zjeść jej całą blachę. Nie dziwni mnie, że w kuchni bałkańskiej zajmuje honorowe miejsce. Słowo "gibanica" pochodzi od arabskiego gban - ser. Przepisy na gibanicę są różne: z makiem, wiśnią, kapustą, szpinakiem, dynią lub kaszą manną. Gibanicę w Serbi je się o każdej porze dnia i jest przekąską, którą można szybko zrobić, gdy mamy niespodziewanych gości. Gibanica 500 g kory
AZgotuj!wyśni 500 g cukru (użyłam trzcinowego jednak może być zwykły) jeżeli chcecie bardziej słodki to dodajcie więcej cukru Świetne uzupełnienie znajdziecie tutaj Przygotowanie: Czyste i wydrylowane wiśnie zasypujemy cukrem i gotujemy na małym ogniu ok 2-3 h. Następnie wyłączamy palnik i pozostawiamy do ostygnięcia. Po kilku godzinach lub dnia następnego znowu zaczynamy gotować na małym
Niezły Młynektwarde, jędrne, bez żadnych uszkodzeń czy obić. Trzeba obchodzić się z nimi delikatnie, tak jak na to zasługują te pyszne owoce. Do zimowych ciast i deserów mam przygotowane też wiśnie w syropie - będzie smacznie! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaCzereśnie i letnie truskawki jadłam w ilościach hurtowych, wiśnie przegapiłam, jagody pochłaniałam w jagodziankach u teściowej, borówki jeszcze są i korzystam z nich w rożnych kombinacjach. Miałam upiec ciasto z jabłkami ale niestety jabłek do ciasta w sklepie nie było, za to były borówki właśnie. Przepis na ciasto podpatrzyłam w KUCHNI wrześniowej. Dokonałam zmian kilku. Małżona
Dzieje kuchennej WiewióryKruche babeczki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 250g margaryny 3 żółtka szczypta soli 3 łyżki cukru 2 opakowania budyniu waniliowego owoce sezonowe: truskawki, maliny, wiśnie, czarna porzeczka, czerwona porzeczka, brzoskwinie, borówki 1. Składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy do powstania gładkiej masy. Pozostawiamy w lodówce na około godzinę. 2. Ciasto wałkujemy niezbyt cienko
Szefowa kuchniśmietankę z 4 łyżeczkami cukru, dodajemy serki homogenizowane oraz ostudzoną galaretkę truskawkową (ja rozmieszałam 2 w ok 300ml wody). Całość wylewamy na galaretkę pomarańczową. 4. Na wierzch układamy wydrylowane wiśnie z syropu i zalewamy galaretką wiśniową. Ozdobić wedle uznania:) Całość starcza na ok.12 porcji, robiłam na dużej blasze, po czym foremką okrągłą wycinałam porcje
Kuchnia w czekoladziechyba już jedna z ostatnich tego typu, niedługo powinny się zacząć z prawdziwych świeżych owoców. Już się nie mogę doczekać. Będziemy przynosić z Madzią z bazaru całe kilogramy wiśni, śliwek, malin, truskawek, jeżyn, czereśni i sam nie wiem czego jeszcze, a potem będę produkował i produkował. Tylko kto to potem wszystko wypije? Jakby co, możecie śmiało wpadać, serio. My tego
Marder&Marder Manufacturecrumble z migdałami i płatkami owsianymi 15. Sorbet z jabłek 16. Smalec z cebulą, jabłkami, mięsem i skwarkami 17. Ryż zapiekany z jabłkami 18. Rolada kakaowa z jabłkami i wiśniami 19. Kuchen borracho - chilijski jabłecznik z rumem Smacznego
Przepisy Aleksandryznalazłam w niej kilka fajnych przepisów, inspirujących wielce, dających duże pole manewru w kwestii doboru np. dodatków. Wieczorem zagniotłam ciasto a rano bułeczki napełniłam nie wiśniami tylko powidłem. Naprawdę zapachniało jesienią!!! 10 bułek zniknęło razem z kakao nim się spostrzegłam... Buchty z powidłem 30 g świeżych drożdży 280 g mąki orkiszowej typ 630 150 ml letniego mleka, może być
Dzieje kuchennej WiewióryWiem, że na frużelinę najbardziej nadają się wiśnie i czereśnie, ale frużelina brzoskwiniowa też jest pyszna! Ma kolor słonecznego lata, więc będzie świetnym dodatkiem do jesiennych i zimowych deserów. Teraz ceny brzoskwiń na bazarach są naprawdę niskie, więc warto zaopatrzyć się w kilka kilogramów owoców. Ja kupowałam po 2 zł/kg. Polecam zamykać ją w mały słoiczkach – porcja
Pasja Smakułyżeczka kurkumy - 3-4 małe buraczki - 3 papryczki chili (świeże lub suszone) - 3 ząbki czosnku - 6 ziarenek ziela angielskiego - 6 liści laurowych - kilka liści (chrzanu, wiśni lub porzeczki) - kawałek korzenia chrzanu - kilka gałązek suszonego kopru Najlepiej dodać jak najwięcej dodatków z tej listy, ponieważ oprócz walorów smakowych mają one również inne właściwości np czosnek
zdrowa vege kuchniagotowaniem i dziwnym trafem sława i niesława „zupek chińskich” jakoś mnie ominęła. A dzisiaj chętnie po nie sięgam, przygotowując najszybsze wschodnie danie na świecie- japoński ramen. Do Kraju Kwitnącej Wiśni ramen przywędrował z Chin na początku XIX wieku. Podstawą tej zupy jest wywar mięsny lub rybny i makaron. Dzisiaj ramen w Japonii to główny fast food, który możecie spotkać praktycznie
Karo in the Kitchenwiększości lód – czyli po prostu zmrożona woda. Bo z czego więcej jak nie z wody składają się owoce? W masie truskawki aż 90% to masa wody, w wiśniach to odpowiednio 83%. Jogurt im gęstszy, tym lepszy. Sam jogurt, w zależności od zawartości tłuszczu, to w dalszym ciągu około 68-78% wody. Dlatego tak ważny jest tutaj dodatek tłustej śmietanki
Karo in the Kitchen