Niepowtarzalny smak i aromat...niestety możliwy tylko latem. Składniki; liście wiśni, pęczek kopru z kwiatem, 1 kg małych ogórków, po 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu i gorczycy, 2 liście laurowe, 2 łyżki soli, 5 ząbków czosnku, kawałek korzenia chrzanu, Wykonanie; Ogórki myjemy. Czosnek i ogórki zalewamy zimna wodą na 2 godziny.Ziarna pieprzu, gorczycy, sól, liście laurowe, koper zalewamy około
Anioły w kuchnitwardych ogórków 2 ząbki czosnku kawałek korzenia chrzanu (wystarczy 2-3 cm), bądź też liść chrzanu 1 duży, bądź 2 średnie kopry z dużym baldachimem 2-3 liście wiśni 2-3 liście czerwonej porzeczki NA 1 LITR WODY 1 ŁYŻKA STOŁOWA SOLI Sposób przygotowania Ogórki dokładnie umyć. Niektórzy obcinają końcówki ogórków-podobno szybciej się kiszą, ja tego nie robią
na moim stole...Lato to nie tylko słońce i upały, ale też bogactwo owoców. Jedne się kończą, a zaczynają następne. Truskawki, maliny, wiśnie, czereśnie, porzeczki… i nie tylko, to „owocowe symbole” lata. Nie ma lepszego zastosowania dla nich niż… zatopienie w cieście. Oczywiście zjedzone na surowo są bardzo zdrowe, ale co szkodzi nam upiec, np. placek czereśniowo kokosowy na maślance. Składniki
mojewypiekiinietylkoOgórki układać w słoikach pionowo, jaśniejszym końcem do góry. Do każdego słoika dodać 2 ząbki czosnku, 3 kawałki chrzanu, niedużą gałązkę kopru. Można również dołożyć 1-2 liście wiśni, czarnej porzeczki lub liść dębu. 3. Zalać słoje z ogórkami ZIMNĄ zalewą, dobrze zakręcić i odstawić do ukiszenia. A tu zapasy z poprzedniego sezonu i piękne nakładki na słoiczki
Apetyczna babeczkazgadza się pomóc w zabójstwie pana Iidy - bezlitosnego wroga Shigeru. Akcja powieści dzieje się w wymyślonej krainie, bardzo przypominającej jednak średniowieczną Japonię. Choć nigdy nie przeżywałam fascynacji Krajem Kwitnącej Wiśni, opisy zwyczajów w powieści Hearn mnie urzekły. Te książki mają niesamowity klimat, któremu nie potrafiłam się oprzeć, a język, jakim są napisane, tylko potęguje to wrażenie. Kolejne trzy części opowiadają
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszklanki mąki razowej 1 szklanka utartej cukinii (ugniecionej) 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia po 3 łyżki suszonych: - słupków migdałowych - ziaren słonecznika - suszonej żurawin - suszonej wiśni lub czereśni - suszonych śliwek (posiekanych) - rodzynek 1,5 szklanki świeżych jeżyn cukier puder do posypania Jajka i kefir wyjąć z lodówki minimum 2 godziny przed pieczeniem. Otręby zmielić w malakserze. Jajka zmiksować
Czerwień i błękitnajlepszy jest taki z baldachami, dodajemy zarówno kwiaty, jak i łodyżki) chrzan (korzeń o długości 4-5 cm lub kilka liści) 1 nieduża główka czosnku liście czarnej porzeczki lub wiśni (niekoniecznie) ZALEWA: na każdy litr wody dodajemy 30 g soli (najlepiej kamiennej). Ja na ta ilość ogórków użyłam 3 litrów wody, ale wszystko zależy od wielkości garnka i ilości ogórków
Rozpustne gotowanieDziś zapraszam na prawdziwie letni, delikatny deser. Miękkie, puszyste ciasto, kremowa śmietanka i słodka, gęsta frużelina jagodowa. Pycha!!! Polecam, bo naprawdę warto! Frużelinę można przygotować z innych owoców (np. wiśni, truskawek, porzeczek), zarówno świeżych, jak i mrożonych. Składniki na tarteletki z bitą śmietaną i frużeliną jagodową na 6 sztuk CIASTO: 120 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Rozpustne gotowaniemojej kuchni sezon na przetwory w pełni. Truskawki i rabarbar siedzą już w słoikach, teraz przyszła pora na porzeczki i wiśnie. Zacznę od kompotu z porzeczek. Można użyć każdej odmiany tego owocu, proporcje zawsze zostają takie same. Polecam! Składniki na kompot z porzeczek na słoik 0,9 l. 2 szklanki umytych i obranych owoców 6-7 łyżek cukru przegotowana, gorąca
Rozpustne gotowaniejesteście! Na pierwsze urodziny nie będzie żadnego ciasta, będzie za to przepis na Rajskie jabłuszka smażone w syropie. Jabłuszka są wielkości wiśni i idealnie nadają się do ozdabiania tortów lub innych ciast. Są słodziutkie, pyszne i piękne! Polecam! Składniki na Rajskie jabłuszka smażone w syropie: 500 g rajskich jabłuszek 500 g cukru 500 ml wody
Rozpustne gotowanieciasto. Jest to typowy letni wypiek, wypełniony po brzegi sezonowymi owocami, które za każdym razem smakuje doskonale. U mnie na "pierwszy strzał" poszedł rabarbar i truskawki, ale będą też wiśnie, morele, drobne owoce jagodowe, śliwki i wszystkie inne dostępne owoce. Muszę dodać, że nie jest to tradycyjne piaskowe ciasto, gdyż jest z dodatkiem śmietany, co sprawia, ze ciasto nie jest
Rozpustne gotowanieSezon konfiturowy w pełni dlatego postanowiłam przygotować etykiety na słoiki z pysznymi owocami. Zaprojektowałam 11 etykiet na przetwory z jagód, śliwek, agrestu, wiśni, truskawek, porzeczki, brzoskwiń. Mam nadzieję, że skorzystacie. Etykiety przeznaczone do druku , wykonane w wysokiej rozdzielczości. Zestawione na dwóch kartkach A4. Wystarczy kliknąć w obrazek i zapisać na swoim komputerze. Jeśli będziecie potrzebować takich samych na jednym arkuszu
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaDzisiaj świętuję kolejne urodziny, tym razem 27. Kiedyś na każde Mama piekła duży, słodki tort – najczęściej z wiśniami, na które akurat był sezon. Później nastał młodzieńczy bunt i urodziny wolałam spędzać ze znajomymi, gdzieś na wyjeździe, w plenerze, z dala od domu. Od dawna nie miałam już urodzinowego tortu – teraz piekę sobie sama ciasta, w które wtykam jedną
Pasja Smakuorkiszowej pół szklanki otrębów orkiszowych pół szklanki otrębów pszennych 1/3 szklanki słodziku Sussina Gold w proszku* 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4-5 jajek pół szklanki suszonej żurawiny z wiśniami pół szklanki siekanych migdałów płatki migdałów do posypania 2-3 łyżki naturalnego kakao 1,5 łyżeczki mielonego kardamonu *Słodzik możecie zamienić na cukier puder, wtedy będzie to około szklanki cukru
Spektrum SmakuWyjąć zawiniątko z bzem i pestkami, dodać pektynę, wymieszać. Gorący dżem przełożyć do słoiczków, zamknąć, ewentualnie zapasteryzować. Smacznego! W ogóle uważam, że wszelkie wariacje z bzem będą smakowały wybornie. Wiśnie na przykład, albo czerwona porzeczka... Gdybym tylko mogła, przetestowałabym wszystkie
Pożeraczka, czyli raz adobrze