czarnej porzeczki Dżem truskawkowy z mango Dżem mirabelkowy z miętą Dżem morelowy Kompot z mirabelek Czekośliwka Gruszki w aromatycznej marynacie Gruszki w pomarańczowym syropie Cynamonowe jabłka na szarlotkę Wiśnie w słoikach bez cukru i soku Marynowana papryka Czosnek marynowany Sos boloński na zimę Sos do lasagne Krojone pomidory w przecierze Zimowa Sałatka z cukinii Zimowa sałatka z kapusty i buraczków
Wiem co jemserniki na zimno są u nas dość często. Nie mogło więc zabraknąć go również na świątecznym stole. Tym razem była to wersja czekoladowa na kruchym kakaowym spodzie i wiśniami na górze. Zniknął błyskawicznie i co niektórzy domagają się powtórki na Nowy Rok. Ja mam jednak nieco inny pomysł na sernik noworoczny. Jaki, przekonacie się wkrótce”. Czytaj więcej
Wiem co jemImieniny mojego męża zazwyczaj obchodzimy przez dwa kolejne weekendy. Są więc także dwa torty. Jeden już opisałam, a ten dzisiejszy , podobnie jak w ubiegłym roku, jest z wiśniami i kremem śmietanowo-jogurtowym z ta różnicą, że tym razem zamiast biszkoptu jest lekkie i soczyste ciasto kakaowe, a wierzch tortu jest posypany startą czekoladą. Tort jest dość wysoki i może
Wiem co jemksiążki. Przygotowując ciasto zamieniłam orzechy laskowe na migdały i dodatkowo przełożyłam je masą budyniową. Wyszedł z tego całkiem zgrany duet. Wszystko doskonale się skomponowało. Wilgotne czekoladowo-migdałowe ciasto z wiśniami, nasączone likierem wiśniowym i miękka, czekoladowa masa budyniowa. Najlepsze jest na drugi dzień, chociaż nie jest mu łatwo do niego dotrwać." Czytaj więcej
Wiem co jemmoich, ostatnio mocno ograniczonych, możliwości, może dlatego odczuwam lekki niedosyt, bo nie do końca nasyciłam zmysły okolicznościami przyrody. Na weekend upiekłam szybkie, niezawodne i bardzo smaczne ciasto z wiśniami – ulubione ciasto mojego męża. Fotka nie jest najpiękniejsza, ale robiona na szybko "w gościach" . Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytyzapraszam na oryginalny w smaku sernik (z brzydką fotką). Zawartość w masie serowej dużej ilości migdałów sprawia, że sernik ma niezwykłą konsystencję, jest nie tyle kremowy, co chrupiący, a wiśnie i polewa czekoladowa dodają wilgoci i przełamują tą chrupkość. Jedyna zmiana jakiej dokonam następnym razem, to zmniejszenie ilości dodanej mąki. Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytyjabłek 2 łyżeczki cynamonu 2,5 szklanki * mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao garść dowolnych orzechów garść suszonych owoców (ja użyłam wiśni, ale równie dobrze mogą to być rodzynki czy żurawina) 1 i 1/4 szklanki cukru 3 jajka 1 szklanka oleju pół szklanki mleka 1 łyżka soku z cytryny * szklanka
Domowa Cookierenka Agikupnej. Poza tym, szybciej od niej tężeje, a wykonanie jest banalnie proste. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki (na 15 szt.): 0,75 l soku z czerwonych owoców (winogrona, wiśnie, maliny). Można wycisnąć samodzielnie, bądź kupić gotowy, byle był bez dodatku cukru. po ok. 150-200 g świeżych owoców: truskawki, borówki amerykańskie, czereśnie 7-8 g agar agar Przygotowanie: 1. Przygotować
Domowa Cookierenka Agitrwały (na pewno nie spłynie z babeczek), idealnie nadaje się również do przekładania tortów czy wypełnienia rolady. Oczywiście nie musi być na bazie jagód - świetnie sprawdzą się także maliny, wiśnie, porzeczki czy truskawki. Polecam serdecznie, zwłaszcza w wersji z pektyną, ponieważ tężeje błyskawicznie, poza tym będzie jadalny dla wegetarian :). W wersji z żelatyną zaleca się przygotowanie bazy, czyli żelu owocowego
Domowa Cookierenka Agiszklanki płatków owsianych pół szklanki otrębów pszennych (można w zamian zwiększyć ilość płatków owsianych) pół szklanki posiekanych orzechów Felix koktajl orzechowy garść ulubionych suszonych owoców (u mnie: wiśnie, rodzynki, biała morwa) pół szklanki ulubionych ziaren/ nasion/ pestek (np. ziarna słonecznika, pestki dyni, siemię lniane, sezam, czy nasiona chia) pół szklanki miodu (użyłam wrzosowego) pół szklanki masła orzechowego + dodatkowe kilka
Domowa Cookierenka Agioleju Biszkopt jasny: 5 jajek 3/4 szklanki (160g) cukru 3/4 szklanki (100g) mąki pszennej tortowej 1/4 szklanki (35g) mąki ziemniaczanej Krem owocowy: 500 g mrożonej mieszanki owocowej (truskawki, maliny, wiśnie, czarne porzeczki) 500 g serka mascarpone 400 g śmietany kremówki 30 lub 36% 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru pudru 2 czubate łyżeczki pektyny 1 łyżka soku z cytryny
Domowa Cookierenka Agijeszcze raz Karolina ♥ I mamy w końcu wspólne zdjęcie! Bo na wcześniej wspomnianym koncercie spotkanie nie zostało uwiecznione... :c Ja i mój naleśnik! :D Orkiszowy z serem z wanilią, wiśniami (frużeliną wiśniową?), czekoladą i cukrem pudrem. Pycha pycha pycha! ♥ Nie ważne jak, ważne z kim, haha
breakfast of dreamsrozmroziły, lub zostawiamy je w temp. pokojowej. Rano spęczniałe nasiona przekładamy do miksera i miksujemy na gładką masę. Dodajemy kakao, sól i słodzimy do smaku. Przekładamy do miseczki, dodajemy wiśnie, ricottę i podajemy. Smacznego
breakfast of dreamsmini tort a'la Szwardzwaldzki - kakaowe biszkopty z serem białym z mieloną wanilią, wiśniami i gorzką czekoladą~ Dzisiaj - 2 lipca, breakfast od dreams obchodzi swoje drugie urodziny! Nie wierzę, że jestem tutaj już drugi rok. W poprzednim dziwiłam się, że obchodzę pierwsze urodziny bloga. Czy teraz dziwię się bardziej? Nie. Jestem już po prostu tak przywiązana do tego miejsca
breakfast of dreamsdomowym dżemem wiśniowym i tahini ; kawa malibu ~ Dżem tym razem nie został zrobiony przeze mnie... Dostałam go od pani Basi :) Przepyszny. Uwielbiam domowe dżemy! ♥♥♥ Dodatkowo odkryłam nowe przepyszne połączenie - wiśnie i tahini! I drugi raz z rzędu omlet? Tak... Za długo żadnego omleta nie jadłam i teraz włączyła mi się "faza
breakfast of dreams