moje nowe, inne ravioli. Składniki (na dwie porcje): 1 szklanka mąki (ja użyłam orkiszowej razowej, ale może być pszenna) 2 jaja szczypta soli 1 opakowanie kremowego serka o smaku wiśni i żurawiny (użyłam Almette) 250 gram czereśni, umytych i wydrylowanych 50 gram masła szczypta cynamonu 1 łyżka cukru trzcinowego 3-4 łyżki płatków migdałów Z mąki, szczypty soli, jednego
Mango Papajamąki 3 łyżki roztopionego masła 3-4 łyżki jogurtu naturalnego ½ szklanki ciepłej wody szczypta soli oraz: w sumie ok. 700 g sezonowych owoców: np. truskawki, czereśnie, wiśnie, śliwki, jagody 2-3 łyżki stopionego masła ew. śmietana Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy małą szczyptę soli. Na środku robimy dołek, dodajemy roztopione masło i jogurt naturalny. Zaczynamy mieszać i wąską strużką dolewamy
bistro mamaszklanki mąki pszennej 150g cukru 150ml oleju 150ml mleka 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki mleka 350g pokrojonych na kosteczkę jabłek (lub innych owoców, np. wiśni, śliwek) Wykonanie ciasta: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Po ubiciu wlewać
Mania Wypiekaniamogą potrzebować dodatku pektyny lub kwasu: morele maliny jeżyny borówka amerykańska wczesna niedojrzałe renklody dojrzałe jabłka pomarańcze Owoce ubogie w pektynę - zawsze potrzebują dodatku kwasu, pektyny lub obydwu składników: wiśnie czereśnie gruszki truskawki borówka amerykańska późna rabarbar bez dziki figi guawy granaty* *informacje o ilości pektyn w owocach znalazłam na portalu www.skarbywsloikach.com Frużelina malinowa Frużelina borówkowa
Mania Wypiekaniamożna porównać do naleśników ,więc jeśli lubicie naleśniki i zakalce to deser jest dla Was :D. Można go przygotować z różnymi owocami , pomimo tego że w oryginale był z wiśniami. Ja upiekłam z truskawkami. Nam smakowało :) Wymiary foremki : średnica 24 cm Temp. pieczenia : 200 C Czas pieczenia : 30 -35 minut Składniki : 2 jajka 100 g masła 7 łyżek cukru
Słodkości i nie tylkoszklanki mleka otarta skóra z 1 pomarańczy zaczyn 8 dkg masła 1 łyżka spirytusu 1/2 słoika gęstego dżemu lub mały słoik róży ucieranej lub 1 słoik osączonej konfitury z wiśni (dałam bardzo gęstą konfiturę z owoców dzikiej róży) 2 planty (po 250 g) 2 kostki smalcu (po 250 g) sok z 1 pomarańczy na lukier cukier puder (na lukier
Kuchnia Prezydentowejjeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem . Następnie robimy sobie ulubioną herbatkę (tu: ulubiona czarna z kwiatem dzikiej wiśni - poezja!) i wcinamy
Kuchnia Prezydentowejwymyśliłam ten deser naprędce z tego co akurat znalazłam w dość opustoszałej lodówce. Wyszło przy tym nawet zdrowo, bo i musli z pełnego ziarna i suszone owoce i wiśnie prawie jak świeże. Zachęcam więc wszystkich do przygotowania tego prostego deseru i życzę smacznego". Czytaj więcej
Wiem co jemczarnej porzeczki Dżem truskawkowy z mango Dżem mirabelkowy z miętą Dżem morelowy Kompot z mirabelek Czekośliwka Gruszki w aromatycznej marynacie Gruszki w pomarańczowym syropie Cynamonowe jabłka na szarlotkę Wiśnie w słoikach bez cukru i soku Marynowana papryka Czosnek marynowany Sos boloński na zimę Sos do lasagne Krojone pomidory w przecierze Zimowa Sałatka z cukinii Zimowa sałatka z kapusty i buraczków
Wiem co jemserniki na zimno są u nas dość często. Nie mogło więc zabraknąć go również na świątecznym stole. Tym razem była to wersja czekoladowa na kruchym kakaowym spodzie i wiśniami na górze. Zniknął błyskawicznie i co niektórzy domagają się powtórki na Nowy Rok. Ja mam jednak nieco inny pomysł na sernik noworoczny. Jaki, przekonacie się wkrótce”. Czytaj więcej
Wiem co jemImieniny mojego męża zazwyczaj obchodzimy przez dwa kolejne weekendy. Są więc także dwa torty. Jeden już opisałam, a ten dzisiejszy , podobnie jak w ubiegłym roku, jest z wiśniami i kremem śmietanowo-jogurtowym z ta różnicą, że tym razem zamiast biszkoptu jest lekkie i soczyste ciasto kakaowe, a wierzch tortu jest posypany startą czekoladą. Tort jest dość wysoki i może
Wiem co jemksiążki. Przygotowując ciasto zamieniłam orzechy laskowe na migdały i dodatkowo przełożyłam je masą budyniową. Wyszedł z tego całkiem zgrany duet. Wszystko doskonale się skomponowało. Wilgotne czekoladowo-migdałowe ciasto z wiśniami, nasączone likierem wiśniowym i miękka, czekoladowa masa budyniowa. Najlepsze jest na drugi dzień, chociaż nie jest mu łatwo do niego dotrwać." Czytaj więcej
Wiem co jemmoich, ostatnio mocno ograniczonych, możliwości, może dlatego odczuwam lekki niedosyt, bo nie do końca nasyciłam zmysły okolicznościami przyrody. Na weekend upiekłam szybkie, niezawodne i bardzo smaczne ciasto z wiśniami – ulubione ciasto mojego męża. Fotka nie jest najpiękniejsza, ale robiona na szybko "w gościach" . Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytyzapraszam na oryginalny w smaku sernik (z brzydką fotką). Zawartość w masie serowej dużej ilości migdałów sprawia, że sernik ma niezwykłą konsystencję, jest nie tyle kremowy, co chrupiący, a wiśnie i polewa czekoladowa dodają wilgoci i przełamują tą chrupkość. Jedyna zmiana jakiej dokonam następnym razem, to zmniejszenie ilości dodanej mąki. Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytyjabłek 2 łyżeczki cynamonu 2,5 szklanki * mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao garść dowolnych orzechów garść suszonych owoców (ja użyłam wiśni, ale równie dobrze mogą to być rodzynki czy żurawina) 1 i 1/4 szklanki cukru 3 jajka 1 szklanka oleju pół szklanki mleka 1 łyżka soku z cytryny * szklanka
Domowa Cookierenka Agi