wiśnia - 6835 przepisów (strona:359/456)

Pysznotka 228

zagotowania. Gotować około 2 minut. Budyń wystudzić. Masło utrzeć na krem i cały czas ucierając dodawać stopniowo po łyżce budyniu. Na koniec można dodać odrobinę spirytusu i garść wiśni wydrylowanych lub w syropie. Upieczone i wystudzone ciasto przełożyć przygotowanym kremem budyniowym: na jedno ciasto z pianą i orzechami wyłożyć krem, na krem wyłożyć drugie ciasto tak, by piana i orzechy

In my kitchen
Ma'amoul - z kuchni emigranta... 146

szczypta soli   opcjonalnie dwie łyżki płynnego miodu Nadzienie   250 g daktyli bez pestek   2 łyżki masła (najlepsze są na maśle ghee)   duża szczypta zmielonych nasion wiśni wonnej tzw. mahlab (można zastąpić małą szczyptą pieprzu) opcjonalnie duża szczypta kakao do smaku albo szczypta gałki muszkatołowej albo 3 łyżki stołowe posiekanych drobno orzechów Przygotowanie Mąkę wymieszać z proszkiem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Japońskie jedzenie Madame Wu 139

Dziś podajemy przepis autorstwa MadameWu z zaprzyjaźnionego bloga Dziękuję za wypowiedź Blog świetnie prowadzony, z dużą dawką humoru z pewnością zainteresuje wszystkich miłośników Kraju Kwitnącej Wiśni A poniżej przepis wraz ze zdjęciami autorstwa Weroniki Smacznego :) Co potrzebne ? dobre chęci :)   najlepiej  Yamashita Tomohisa , który nam to ugotuje   sałata lodowa (albo kapusta, Luby Weroniki robi z kapustą)   ryż

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kuchenne zamienniki - co czym zastąpić i do czego stosować 185

zastąpić świeżym lub suszonym estragonem. Kwiaty bananowca (serca bananowca) W sałatkach można zastąpić karczochami. Lubczyk Można zastąpić młodymi liśćmi selera (co dość często wykorzystujemy gotując rosół) Mahlab - pestki dzikich wiśni Przyprawa popularna w krajach Bliskiego Wschodu, dodawana często do ciastek i pieczywa. Ze względu na gorzki migdałowo-wiśniowy smak należy stosować ją bardzo ostrożnie. W Polsce można ją zastąpić suszonymi

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Jibneh shelal - syryjski ser 232

zawartość tłuszczu tym lepiej) 1,5 litra wody 1- 2 płaskie łyżki stołowe soli  opcjonalnie 2 łyżeczki nasion czarnuszki lub kminku opcjonalnie 1/4 łyżeczki rozdrobnionych jąder pestek dzikich wiśni lub ich zamienników ( tutaj link ) Przygotowanie Podgrzać wodę do temperatury 85 - 90 stopni, dodać sól i wymieszać. Mozzarellę rozdrobnić lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wrzucić do wody

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Serniczki w szklaneczkach 196

zobaczyłam  ten przepis od razu wiedziałam, że muszę go zrobić.  Smak powala...rewelacja . Składniki; Dżem wiśniowy własnej roboty lub wiśnie w syropie, bądź inne owoce, 250 g sera  z wiaderka, szczypta soli, 1/2 szklanki cukru, 3 jajka, 1/2 szklanki kwaśnej śmietany, 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego / u nas domowej roboty cukier waniliowy/, Wykonanie; Ser miksujemy ze składnikami, dodając

Anioły w kuchni
Słodkie środy - Tort pod czereśniową chmurką 158

pieczenia 100 g masła masa: 500 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wody galaretka: 2 słoiki 750 ml wiśni 2 galaretki 600 ml wrzącej wody dodatkowo: 100-120 g małych białych bez  PRZYGOTOWANIE: Spód: Mąkę łączymy z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, żółtkami i masłem – szybko zagniatamy ciasto. Formujemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Czeko - jeżyna 142

posmakiem czekolady. Coś pysznego! Już żałuję, że zrobiłam jej tak mało. Niestety nie mam już w planach, ponownie przerabiać jeżyn w tym roku. Pora na coś innego. Czekają wiśnie, jabłka, brzoskwinie ;) Ale wróćmy do czeko-jeżyny. Będzie idealna na jesienne śniadania przy kubku gorącego kakao. O ile coś do tej jesieni zostanie ;) Warto zainwestować w dobrej jakości czekolady (gorzka

CookYourself
Baba Polska drożdżowa z lukrem 196

mąki pszennej 4,5 dag drożdży 1 jajo 6 łyżek cukru 1/2 łyżeczki soli 3 łyżeczki wody 2 łyżeczki likieru lub wódki 1/2 szklanki rodzynek 1/2  szklanki wiśni kandyzowanych skórka otarta z całej cytryny Lukier: 2 łyżki soku z cytryny 1 szklanka cukru pudru Do posypania: Migdały w płatkach lub słupkach 1. Drożdże rozpuścić z łyżeczką cukru i wodą

Apetyczna babeczka
Ciasto „Przysmak bogów” 141

mąki, 1 szklanka cukru, 2 jajka, 1/2 szklanki śmietany, 1 łyżka proszku do pieczenia Krem : 1 puszka zagęszczonego mleka,200 g masła, 1/2 szklanki orzechów (można dodać owoce np. wiśnie) Przygotowanie: Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać śmietanę. Wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem. Ciasto wlać do natłuszczonej formy i wstawić do nagrzanego do 170°C piekarnika.Piec

kulinarnajamka.blogspot.com
Tropikalna przekąska 184

chmur, szarości, na uśmiech od ucha do ucha... Składniki -super cienkie wafle ryżowe  GOODFOOD Migdałowy Przylądek od ZIARENKOWO soczysta i pełna słońca Konfitura Pomarańczowa ETERNO jędrne i aromatyczne Wiśnie z Rumem ETERNO mandarynka pomelo kandyzowane w płatkach SKWORCU Na waflach ryżowych rozsmaruj konfiture pomarańczową. Kuchnia napełni się przyjemnym światłem. Nasyć nim oczy, przekaż do każdego receptora informację- ma być

Z Kuchni Do Kuchni
Wiśniowe natchnienie w słoiczku 134

domu pełno optymistycznych kolorów. Piękny fiolet zakwitł w małej doniczce, uwodząc nie tylko barwą, ale również zapachem. A w kuchni dziś króluje czerwień i wiśniowy smak... Składniki: 1 szklanka wiśni bez pestek 2 szklanki wody 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2-3 łyżeczki cukru do smaku Przygotowanie: Owoce wsypujemy do misy blendera, dodajemy 1/2 szklanki wody. Miksujemy. Następnie przekładamy wiśniowy

Słodkie okruszki
Zestawienie przepisów na Wielkanocne pyszności! 252

Gordona Ramsaya Mazurek królewski z białą czekoladą i kajmakiem Mini serniczki z ciasteczkami oreo Marynowane jajka faszerowane musem z tuńczyka Marynowane jajka nadziewane z sałatką z łososia Mazurek z wiśniami i czekoladą Babka z advocatem Pieczona karkówka w imbirze, anyżu i miodzie Podwójnie lukrowana babka kawowa Jajka herbaciane nadziewane guacamole Anielskie ciasto czekoladowe z polewą i prażonymi orzechami Babka drożdżowa

karmelowy
Drożdżowa babka z porzeczkami i makiem 190

otarta z dwóch cytryn lub pomarańczy płaska łyżeczka soli 300 ml ciepłego mleka 12 dag roztopionego ciepłego masła 2 jaja Dodatkowo: 4 łyżeczki maku ok. 15 dag kandyzowanej porzeczki, wiśni lub innych ulubionych owoców garść orzechów laskowych, pokrojonych i uprażonych na suchej patelni 1. Mleko mieszamy z drożdżami i łyżką cukru, odstawiamy na kwadrans aby zaczęły fermentować.. 2. Masło

Apetyczna babeczka

Proponowane wyszukiwania