wiśnia - 6835 przepisów (strona:359/456)

Puszysty sernik waniliowy z wiśniami 165

pęknięcia stają się niewidoczne, kiedy sernik ostygnie i opadnie:) Po ostygnięciu na środku ciasta utworzy się wgłębienie, które postanowiłam wypełnić orzeźwiającym owocowym nadzieniem.  Przygotowałam sos z mrożonych wiśni (450g) cukru (3 łyżki) i odrobiny mąki ziemniaczanej (płaska łyżka), która zagęściła sos. Wszystko wymieszałam, wrzuciłam do rondelka, dodałam łyżkę wody i gotowałam na wolnym ogniu ciągle mieszając przez

Kulinarne Inspiracje
Tort Falubaz 285

Biały biszkopt przełożony kremem czekoladowym oraz wiśniami. Myszka z białej masy cukrowej ręcznie malowana. Napis lukier królewski- robione po raz pierwszy

Pudełko rozmaitości
Clafoutis z jabłkami 126

tego niby ciasto deseru jest to że błyskawicznie się go przygotowuje i    można użyć do niego owoców jakie mamy pod ręką , mogą to być : śliwki, truskawki jabłka , wiśnie ,itp. W sam raz do kawki i szybko  znika z talerza :)                  Zapraszam :) Składniki : 6 kopiastych    łyżek mąki ziemniaczanej

Sama słodycz i szczypta chili
Drożdżowe bułeczki miodowe 128

mąkę pszenną. Ciasto wyrobić (powinno "odchodzić" od ręki, jak się będzie kleiło to dobrze jest dosypać trochę mąki). Z wyrobionego ciasta formować drożdżówki (ja do niektórych wkładałam do środka wiśnie), wykładć je na przygotowaną wcześniej formę do pieczenia (wyłożoną papierem pergaminowym), posmarować rozmąconym jajkiem i wstawić do nagrzanego do 75 o C piekarnika. Drożdżówki piec od 5 do 10 minut

In my kitchen
Muffiny ze snikersami i masłem orzechowym 111

temperaturze 200 o C. Przed wyjęciem z formy muffinki należy ostudzić. Uwagi: od siebie dodałam do ciasta oprócz batoników, około 4 dkg posiekanych orzechów włoskich i 3 łyżki wiśni ze słoika. Ciasto było zbyt gęste, więc dodałam jeszcze około 50 ml mleka. Wszystko się zgrało, a muffiny okazały się rewelacją szczególnie dla moich kumpli

In my kitchen
Rolada czekoladowa z nadzieniem z serka mascarpone i malinami 149

Wykonanie: Składniki dokładnie zmiksować. Ja przygotowałam ten krem z podwójnej ilości składników. Składniki na polewę: 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady; 30 g masła; Dodatkowo: 250 g malin lub wiśni; Wykonanie: Masło rozpuścić razem z czekoladą na małym ogniu, cały czas przy tym mieszając. Ostudzoną roladę rozwinąć, odłożyć ściereczkę. Roladę natychmiast posmarować kremem, ułożyć maliny i zwinąć w rulon. Ciasto

In my kitchen
Tort wiśniowo-śmietanowy 144

kolejny tort z serii "smak mojego torta". Tort wiśniowo-śmietanowy to puszysty biszkopt przełożony wiśniami w żelowej polewie wiśniowej i pyszną ubitą śmietaną. Mniam mniam...:) Pychotka

In my kitchen
Racuszki drożdżowe z jabłkami 134

Racuchy... uwielbiam:) I te z jabłkiem i te z wiśnią i te bez dodatków... wszystkie uwielbiam! I wciąż szukam idealnego przepisu:) Ostatnio trafiłam na ten przepis i wszystkim posmakowało. Może to właśnie ten będzie ten idealny przepis? Może? Zobaczymy, bo chociaż ten jest niczego sobie to ja i tak nadal będę szukać tego... jeszcze lepszego:) A nuż trafię? Składniki

In my kitchen
Mus pomarańczowy 279

czubate łyżki mąki ziemniaczanej; cukier kryształ do smaku; białka z 2 jaj ubite na sztywną pianę; skórka pomarańczowa starta z 1 pomarańczy;  Dekoracja: cieniutkie plastry pomarańczy; kandyzowane wiśnie; Wykonanie: Sok, żółtka, mąkę ziemniaczaną i cukier zagotować na średnim ogniu, cały czas mieszając. Gotować około 4 minut. Mieszając, wystudzić ugotowany krem. Do wystudzonego kremu dodać ubite na sztywną pianę białka

In my kitchen
Ma'amoul 86

upieczeniu i wystudzeniu ciastka posypać cukrem pudrem. *semolina t o rodzaj gruboziarnistej mąki lub drobnoziarnistej kaszy otrzymywanej z twardej pszenicy zwanej durum. *mahlab to przyprawa w postaci suszonych nasion wiśni wonnej używana głównie w kuchni bliskowschodniej do wypieków. Na zdjęciu foremka, której użyłam do formowania ciastek

In my kitchen
Ciasto Wuzetka (W-Z) 2745

śmietanę, wymieszać. Lekko ciepłą polewą polać ciasto. Moje uwagi: 1. Ciasto można posmarować dżemem z czarnej porzeczki, będzie winniejsze. 2. Jeżeli chcesz, ciasto możesz delikatnie naponczować, np. sokiem z wiśni

In my kitchen
Tort dla Pawła 147

Kolejny tort ze starszej mojej kolekcji:) Dzisiaj Jubilat ma już 19 lat:)   Czekoladowa rozkosz... z wiśniami moczonymi w rumie:) Mniaaammm

In my kitchen
Pysznotka 222

zagotowania. Gotować około 2 minut. Budyń wystudzić. Masło utrzeć na krem i cały czas ucierając dodawać stopniowo po łyżce budyniu. Na koniec można dodać odrobinę spirytusu i garść wiśni wydrylowanych lub w syropie. Upieczone i wystudzone ciasto przełożyć przygotowanym kremem budyniowym: na jedno ciasto z pianą i orzechami wyłożyć krem, na krem wyłożyć drugie ciasto tak, by piana i orzechy

In my kitchen
Ma'amoul - z kuchni emigranta... 142

szczypta soli   opcjonalnie dwie łyżki płynnego miodu Nadzienie   250 g daktyli bez pestek   2 łyżki masła (najlepsze są na maśle ghee)   duża szczypta zmielonych nasion wiśni wonnej tzw. mahlab (można zastąpić małą szczyptą pieprzu) opcjonalnie duża szczypta kakao do smaku albo szczypta gałki muszkatołowej albo 3 łyżki stołowe posiekanych drobno orzechów Przygotowanie Mąkę wymieszać z proszkiem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Japońskie jedzenie Madame Wu 134

Dziś podajemy przepis autorstwa MadameWu z zaprzyjaźnionego bloga Dziękuję za wypowiedź Blog świetnie prowadzony, z dużą dawką humoru z pewnością zainteresuje wszystkich miłośników Kraju Kwitnącej Wiśni A poniżej przepis wraz ze zdjęciami autorstwa Weroniki Smacznego :) Co potrzebne ? dobre chęci :)   najlepiej  Yamashita Tomohisa , który nam to ugotuje   sałata lodowa (albo kapusta, Luby Weroniki robi z kapustą)   ryż

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata