wiśnia - 6835 przepisów (strona:367/456)

Best of the best recipes from 2012 131

Najlepsze z najlepszych.  12 miesięcy = 12 przepisów. A jakie są Wasze typy?Czekoladowe ciasto z białekCiastka owsiane z czekoladąCiasto czekoladowo-kawowe z cudownie czekoladową polewąLekkie

Słodkie Przyjemności
Ciasto drożdżowe z kruszonką 160

ciasto drożdżowe z kruszonką - mój przepis podstawowy :) "Składniki:1/2 szklanki ciepłego mleka (125 ml)40 g drożdży200 g masła1 szklanka cukru pudru2 żółtkajajko3 szklanki (300ml) mąkiew. 3 łyżki suszonych wiśni, 1 łyżka zmielonej kandyzowanej skórki pomarańczowejkruszonka : 100 g masła, 100 g mąki, 50 g cukruSposób przygotowania:Do szklanki z mlekiem wrzucamy pokruszone drożdże i rozrabiamy.Do robota kuchennego (albo do miski

Słodkie Przyjemności
Kruche ciasto budyniowe z jagodami 336

Dzisiejszy dzień ponownie spędzę w sadzie. Też fajnie, bo jadę po kolejną porcję wiśni. Ale jest jeden minus, Dziadek jedzie ze mną, a to oznacza, że nie będzie miał kto mi zbierać jagód, heh. Dobrze, że jeszcze mi ich trochę zostało po ostatnim wypadzie do lasu. Lubicie w ogóle jagody? Jeżeli tak, to mam dla Was nową, smakowitą propozycję

Słodkie Przyjemności
Ciasto z nektarynkami 118

Zdecydowanie jestem zwolenniczką ciast owocowych. Nawet wytworne czekoladowe torty są dużo lepsze z dodatkiem choćby wiśni. Dlatego latem, gdy dostępność świeżych, słodkich owoców nie stanowi większych problemów, staram się dopuszczać się jak najczęściej takich wypieków jak dziś. A dziś przygotowałam dla Was nic innego jak Ucierane ciasto z nektarynkami i kruszonką, które idealnie nadaje się nie tylko do herbaty :) Częstujcie

Słodkie Przyjemności
Czekoladowa babka bez jajek 338

Dziś coś dla alergików. Zostałam ostatnio poproszona o przygotowanie jakiegoś ciasta dla osoby, która nie może jeść jajek i nabiału. Na początku pomyślałam o kruchym cieście

Słodkie Przyjemności
Tartaletki z kremem budyniowym 126

pudru2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego750ml mleka2 łyżki wódki- u mnie "Soplica"o smaku orzech laskowy2 różne galaretki ( u mnie agrestowa i wiśniowa)owoce ( u mnie jagody i drylowane wiśnie)Wszystkie składniki posiekać nożem, zagnieść ciasto do połączenia składników.Schłodzić około 30 minut ( może być więcej, kruche ciasto lubi być schładzane wielokrotnie).Schłodzonym ciastem wylepiać foremki, ciasto również można rozwałkować

Garnkowe fanaberie
Babka bananowo-gruszkowa 288

czas ucierając.Do ciasta dodać obrane i pokrojone w kostkę owoce ( zamiast wymienionych w składnikach owoców można dodać można dodać owoce z puszki osączone z soku np: ananasy, brzoskwinie, wiśnie lub świeże owoce np: jabłka, mango) i wymieszać ciasto razem z owocami.Ciasto wyłożyć do formy keksowej, albo babkowej z kominkiem, wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą.Wstawić do nagrzanego piekarnika

Mix smaku
Ciasto z owocami II 135

szklanka cukru* 1 cukier wanilinowy* 1 łyżka octu* 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej* 2  łyżeczki proszku do pieczenia* 2/3 szklanki oleju* mrożona mieszanka owoców ( truskawki, wiśnie, porzeczki, maliny) lub świeże owoceSposób wykonaniaJajka wybić do miski, dodać cukier i cukier wanilinowy, łyżkę octu i utrzeć na puszystą kremową masę, następnie ucierając na średnich obrotach wlać olej. Na koniec dodawać

Mix smaku
Sernik „Zebra” 300

Jest to najlepszy z serników i najlepszy ze sposobów jego pieczenia. Kto nie spróbował jeszcze, niech szybko nadrobi zaległości, bo naprawdę warto. A przede mną, jeszcze sernik czekoladowy z wiśniami… Polecam. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Sernik „Zebra” appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Panna Cotta Granatowa 126

kremówki (double cream)- 200ml mleka 3,2%- 3 łyżeczki żelatyny- laska wanilii- 3 łyżki cukru z wanilią- 2 łyżki zimnej wodyDodatkowo:- 1 owoc granatu- 2 łyżki syropu (dałam z wiśni)- 1/2 łyżeczki soku z cytryny- ½ łyżeczki skrobi kukurydzianej (odrobina wody do rozrobienia) Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody (aby napęczniała). W rondelku zagotowujemy mleko. Zdejmujemy z kuchni i dodajemy

mojewypiekiinietylko
Kruchy placek morelowo budyniowy 141

Placki z owocami zawsze cieszą się wielkim powodzeniem, nie tylko latem, kiedy jest sezon na truskawki, wiśnie, jagody…  Morele uchodzą za gorszą wersję brzoskwiń, ale jest to ocena bardzo subiektywna. Moim zdaniem nic nie jest w stanie zastąpić tej barwy, smaku i zapachu, a kruchy placek morelowo budyniowy niech będzie tego namacalnym przykładem.     Składniki na ciasto kruche:   - 500 g mąki

mojewypiekiinietylko
Japońskie kuleczki mięsne 192

Fromuła zawitała dzisiaj do Kraju Kwitnącej Wiśni. Ponownie, na zaproszenie Darii, wzięłam udział we Wspólnym Gotowaniu z Formułą z okazji GP Japonii. Japonia, jej kultura, ludzie, zabytki, kuchnia zawsze mnie fascynowały. Dla mnie ten kraj posiada jakąś magię. Właśnie przy okazji tego wydarzenia mogłam, zgłębić trochę tajników kuchni japońskiej i przygotowałam japońskie kuleczki mięsne oraz sunomono z ogórka. Pomysł

mojewypiekiinietylko
Pierwsza rocznica bloga 172

wpisy, do kolejnych komentarzy, poszukiwania nowych smaków… i nie tylko.  Pierwsza rocznica bloga nie może się obyć bez czegoś słodkiego. Choć wirtualnie, ale serdecznie zapraszam na sernik czekoladowy z wiśniami w „tortowym” wydaniu (przepis będzie w dniu jutrzejszym).Danusia Wydrukuj przepisThe post Pierwsza rocznica bloga appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Ciasta i desery 175

Pierożki z migdałami i batatamiGreckie ciasto orzechoweTorcik marchewkowyGalette ze śliwkamiFinancier z gruszkamiBocconotti calabresiPanna cotta idealnaClafoutis z wiśniamiGalette z rabarbarem i truskawkamiTosty francuskie z rabarbaremFinansier z rabarbaremTureckie

Chilli Czosnek i Oliwa
Lekkie rogaliki z marcepanem, czekolada i wisnia czyli poWeekendowe Lakocie odc.51 113

zakupy. Odkryłam, ze niedaleko mam Lidla a w nim za całkiem przystępna cenę dostępny jest marcepan. A jak już go kupiłam pomyślałam o rogalikach. Do marcepanu idealnie mi pasowały wiśnie i czekolada. Lubicie takie

Dzieje kuchennej Wiewióry