Placki z owocami zawsze cieszą się wielkim powodzeniem, nie tylko latem, kiedy jest sezon na truskawki, wiśnie, jagody… Morele uchodzą za gorszą wersję brzoskwiń, ale jest to ocena bardzo subiektywna. Moim zdaniem nic nie jest w stanie zastąpić tej barwy, smaku i zapachu, a kruchy placek morelowo budyniowy niech będzie tego namacalnym przykładem. Składniki na ciasto kruche: - 500 g mąki
mojewypiekiinietylkoFromuła zawitała dzisiaj do Kraju Kwitnącej Wiśni. Ponownie, na zaproszenie Darii, wzięłam udział we Wspólnym Gotowaniu z Formułą z okazji GP Japonii. Japonia, jej kultura, ludzie, zabytki, kuchnia zawsze mnie fascynowały. Dla mnie ten kraj posiada jakąś magię. Właśnie przy okazji tego wydarzenia mogłam, zgłębić trochę tajników kuchni japońskiej i przygotowałam japońskie kuleczki mięsne oraz sunomono z ogórka. Pomysł
mojewypiekiinietylkowpisy, do kolejnych komentarzy, poszukiwania nowych smaków… i nie tylko. Pierwsza rocznica bloga nie może się obyć bez czegoś słodkiego. Choć wirtualnie, ale serdecznie zapraszam na sernik czekoladowy z wiśniami w „tortowym” wydaniu (przepis będzie w dniu jutrzejszym).Danusia Wydrukuj przepisThe post Pierwsza rocznica bloga appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoPierożki z migdałami i batatamiGreckie ciasto orzechoweTorcik marchewkowyGalette ze śliwkamiFinancier z gruszkamiBocconotti calabresiPanna cotta idealnaClafoutis z wiśniamiGalette z rabarbarem i truskawkamiTosty francuskie z rabarbaremFinansier z rabarbaremTureckie
Chilli Czosnek i Oliwazakupy. Odkryłam, ze niedaleko mam Lidla a w nim za całkiem przystępna cenę dostępny jest marcepan. A jak już go kupiłam pomyślałam o rogalikach. Do marcepanu idealnie mi pasowały wiśnie i czekolada. Lubicie takie
Dzieje kuchennej Wiewiórymój piernikowy debiut. O ile małe pierniczki piekę co roku już od 11 lat, to z takimi dużymi piernikami mam małe doświadczenie. Pamiętam jak upiekłam kiedyś piernik z wiśniami. Niestety okazał się zupełną porażka i na długi czas zniechęcił do takich wypieków. Kiedyś jednak trzeba przełamać ten lęk przed tego typu wypiekami. Poza tym zawsze gdy ponoszę klęskę
Przysmaki Karolkikawy (albo 4 łyżeczki cappuccino)Masa budyniowa:2 szklanki mleka½ szklanki cukru pudru250 gmargaryny2 opakowania budyniu waniliowego z cukremPonadto:Owoce (u mnie brzoskwinie z puszki) ale mogą być np. wiśnie z kompotu. 2 łyżki gorzkiego, naturalnego kakao1 łyżeczka mielonej kawyOkoło 4 – 6 paczuszek herbatników (w zależności od wielkości blachy)Amaretto Ewentualnie bita śmietana i dowolne owoce do ozdoby.Sposób wykonania
Bon Appetit Małgorzatylubicie ciasta drożdżowe, to polecam mazurka drożdżowego, który jest już na blogu. Wystarczy kliknąć na poniższą fotkę. Jest to świetne ciasto świąteczne, które łączy same najlepsze smaki bożonarodzeniowe - orzechy, wiśnie i pomarańcze
Kuchnia domowa Aniwypiekami drożdżowymi. Ja nie rezygnuję z niech przy okazji innych wypieków najbardziej lubię ją na tych właśnie babeczkach. :-) W zależności od pory roku, dodaję na nie różne owoce (wiśnie, brzoskwinie, truskawki). Zimą najlepiej smakują z malinami ze słoika. Takie wspomnienie lata. ;-) Przepis znalazłam dawno temu w Internecie, niestety nie pamiętam gdzie. 1 1/2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 szklanki
Szefowa kuchniwałkując deko grubiej niż zazwyczaj wychodzi 80 – 90 zgrabnych pierogów.Nadzienie:2 szklanki drobno pokrojonych suszonych lub wędzonych śliwek½ szklanki suszonej żurawiny (jeśli ktoś nie lubi to proponuję dodać wiśni suszonych)0,5 kg sera białego półtłustego, nie mielimy tylko dziabiemy widelcemszklanka posiekanych orzechów włoskich½ szklanki mioduSer rozdrabniamy widelcem, dodajemy resztę składników i mieszkamy. Dzięki tłustości sera i zawartości miodu
ladykitchenprzepisu Karmelizowana cebula: 2 duże czerwone cebule 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżeczka płynnego miodu 2 łyżki octu balsamicznego garść suszonej żurawiny (użyłam suszonych czereśni, ale mogą być też wiśnie, rodzynki lub śliwki) szczypta przyprawy korzennej szczypta cynamonu szczypta soli 2 łyżki oleju rzepakowego Żurawinę (lub inne suszone owoce - śliwki pokroić na mniejsze cząstki) namoczyć na pół godziny w ciepłej
Czerwień i błękitNajlepsze te domowe, mocno koprowe i chrzanowe, w sezonie kisimy na okrągło , pod koniec w słoiki, żeby chociaż trochę lata zimą było.składniki ( oczywiście kiszę na
Stare Garydelikatnie cierpki, o ciekawym i zaskakującym smaku deser, deser na który warto się skusić!2 porcje:* galaretka wiśniowa- 1 szt.** szampan- 150 ml* woda- 250 ml* kremówka, kandyzowana wiśnia, czekolada- opcjonalnieGalaretkę wiśniową* rozpuścić w 250 ml gorącej wody.Gdy ostygnie dolać wino i delikatnie wymieszać (by nie stracić bąbelków).Rozlać do pucharków i zostawić do zastygnięcia.Podawać z ubitą śmietanką, kandyzowaną
Kraina Miodem PłynącaSkładniki: 50 g kandyzowanych wiśni 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g rodzynków 50 g suszonej żurawiny 200 g migdałów w płatkach 50 g mąki tortowej 120 g margaryny lub masła 120 g cukru 50 ml śmietanki 30% W rondelku rozpuścić margarynę z cukrem. Zdjąć z ognia, dodać śmietankę i przestudzić. W dużej misce umieścić wszystkie bakalie (te większe
kulinarnyswiatdomidarujcie sobie jej dodatek:) Przepis zaczerpnęłam (i lekko zmodyfikowałam) z tej strony. Koniecznie wypróbujcie!SKŁADNIKI:600 g bakalii ( u mnie orzechy włoskie, orzechy nerkowca, migdały, morele suszone, wiśnie kandyzowane, śliwki suszone,żurawina)2,5 łyżki miodu naturalnego3 jajka50 g zblendowanych fig suszonychziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka cukru wanilinowego1 łyżka powideł śliwkowych (opcjonalnie)2 łyżeczki przyprawy
Słodko-Słony Świat Ilony