wiśnia - 6835 przepisów (strona:368/456)

Świąteczny piernik po świętach 236

mój piernikowy debiut. O ile małe pierniczki piekę co roku już od 11 lat, to z takimi dużymi piernikami mam małe doświadczenie. Pamiętam jak upiekłam kiedyś piernik z wiśniami. Niestety okazał się zupełną porażka i na długi czas zniechęcił do takich wypieków. Kiedyś jednak trzeba przełamać ten lęk przed tego typu wypiekami. Poza tym zawsze gdy ponoszę klęskę

Przysmaki Karolki
Deser kawowy z owocami 183

kawy (albo 4 łyżeczki cappuccino)Masa budyniowa:2 szklanki mleka½ szklanki cukru pudru250 gmargaryny2 opakowania budyniu waniliowego z cukremPonadto:Owoce (u mnie brzoskwinie z puszki) ale mogą być np. wiśnie z kompotu. 2 łyżki gorzkiego, naturalnego kakao1 łyżeczka mielonej kawyOkoło 4 – 6 paczuszek herbatników (w zależności od wielkości blachy)Amaretto Ewentualnie bita śmietana i dowolne owoce do ozdoby.Sposób wykonania

Bon Appetit Małgorzaty
Makowiec drożdżowy 227

lubicie ciasta drożdżowe, to polecam mazurka drożdżowego, który jest już na blogu. Wystarczy kliknąć na poniższą fotkę. Jest to świetne ciasto świąteczne, które łączy same najlepsze smaki bożonarodzeniowe - orzechy, wiśnie i pomarańcze

Kuchnia domowa Ani
Babeczki z kruszonką i malinami deserowymi Nasza Chata 166

wypiekami drożdżowymi. Ja nie rezygnuję z niech przy okazji innych wypieków najbardziej lubię ją na tych właśnie babeczkach. :-) W zależności od pory roku, dodaję na nie różne owoce (wiśnie, brzoskwinie, truskawki). Zimą najlepiej smakują z malinami ze słoika. Takie wspomnienie lata. ;-) Przepis znalazłam dawno temu w Internecie, niestety nie pamiętam gdzie. 1 1/2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 szklanki

Szefowa kuchni
Lepienie pierogów uspokaja. Inne pierogi świąteczne. 144

wałkując deko grubiej niż zazwyczaj wychodzi 80 – 90 zgrabnych pierogów.Nadzienie:2 szklanki drobno pokrojonych suszonych lub wędzonych śliwek½ szklanki suszonej żurawiny (jeśli ktoś nie lubi to proponuję dodać wiśni suszonych)0,5 kg sera białego półtłustego, nie mielimy tylko dziabiemy widelcemszklanka posiekanych orzechów włoskich½ szklanki mioduSer rozdrabniamy widelcem, dodajemy resztę składników i mieszkamy. Dzięki tłustości sera i zawartości miodu

ladykitchen
Śledzie z karmelizowaną cebulą 189

przepisu Karmelizowana cebula: 2 duże czerwone cebule 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżeczka płynnego miodu 2 łyżki octu balsamicznego garść suszonej żurawiny (użyłam suszonych czereśni, ale mogą być też wiśnie, rodzynki lub śliwki) szczypta przyprawy korzennej szczypta cynamonu szczypta soli 2 łyżki oleju rzepakowego Żurawinę (lub inne suszone owoce - śliwki pokroić na mniejsze cząstki) namoczyć na pół godziny w ciepłej

Czerwień i błękit
ogórki małosolne 129

Najlepsze te domowe, mocno koprowe i chrzanowe, w sezonie kisimy na okrągło , pod koniec w słoiki, żeby chociaż trochę lata zimą było.składniki ( oczywiście kiszę na

Stare Gary
Wystrzałowa galaretka z % 144

delikatnie cierpki, o ciekawym i zaskakującym smaku deser, deser na który warto się skusić!2 porcje:* galaretka wiśniowa- 1 szt.** szampan- 150 ml* woda- 250 ml* kremówka, kandyzowana wiśnia, czekolada- opcjonalnieGalaretkę wiśniową* rozpuścić w 250 ml gorącej wody.Gdy ostygnie dolać wino i delikatnie wymieszać (by nie stracić bąbelków).Rozlać do pucharków i zostawić do zastygnięcia.Podawać z ubitą śmietanką, kandyzowaną

Kraina Miodem Płynąca
Florentynki 149

Składniki: 50 g kandyzowanych wiśni 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g rodzynków 50 g suszonej żurawiny 200 g migdałów w płatkach 50 g mąki tortowej 120 g margaryny lub masła 120 g cukru 50 ml śmietanki 30% W rondelku rozpuścić margarynę z cukrem. Zdjąć z ognia, dodać śmietankę i przestudzić. W dużej misce umieścić wszystkie bakalie (te większe

kulinarnyswiatdomi
BLOK BAKALIOWY - KEKS BAKALIOWY 446

darujcie sobie jej dodatek:) Przepis zaczerpnęłam (i lekko zmodyfikowałam) z tej strony. Koniecznie wypróbujcie!SKŁADNIKI:600 g bakalii ( u mnie orzechy włoskie, orzechy nerkowca, migdały, morele suszone, wiśnie kandyzowane, śliwki suszone,żurawina)2,5 łyżki miodu naturalnego3 jajka50 g zblendowanych fig suszonychziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka cukru wanilinowego1 łyżka powideł śliwkowych (opcjonalnie)2 łyżeczki przyprawy

Słodko-Słony Świat Ilony
Rogaliki drożdżowe 116

godziny. 3. Delikatnie podzielić ciasto na 6 części. Każdą rozwałkować w kształt koła. Pokroić na trójkąty i nakładać ulubione dodatki, najlepiej gęste aby zapobiec wypływaniu podczas pieczenia. Ja użyłam wiśni smażonych oraz gęstych powideł. Zwijać w rogaliki lekko dociskając brzegi aby dodatkowo zabezpieczyć nadzienie przed wypłynięciem. Posmarować wierzch białkiem i – opcjonalnie – posypać makiem, sezamem lub posiekanymi orzechami. Piec

UgotujmyTo.pl
Proste ciasto z rabarbarem 148

owocami zawsze każdemu smakuje Proste ciasto z rabarbaremSkładniki:250 g margaryny1 szklanka cukru3 łyżki wody2 jaja2 szklanki mąki pszennej1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaowoce (rabarbar – około 300 g , wiśnie, jabłka lub inne)1. Margarynę z cukrem i wodą rozpuszczamy w rondelku nie dopuszczając do wrzenia.2. Po przestudzeniu miksujemy z pozostałymi składnikami. Wylewamy do tortownicy o średnicy 23 cm, wysmarowanej

UgotujmyTo.pl
Letni deser owocowy 377

truskawekpuszka brzoskwiń w syropie200 g jagód leśnychcukier do smakuKiedy latem wybierzemy się na targ owocowy... panuje tam istna uczta dla zmysłów. Wszędzie mnóstwo rozmaitych owoców w różnych kolorach. Wiśnie, czereśnie, truskawki, maliny, jagody... Jak więc nie skusić się na taki deser, który proponuję dzisiaj? :) Podanych składników wystarcza na 6 porcji.Śmietanę kremówkę ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania

Świat Domowej Kuchni
Róże karnawałowe 132

niesmaczne. Po ostudzeniu róże ułożyć na blacie kuchennym, jedna przy drugiej i posypać dużą ilością cukru pudru. Następnie w środek każdej różyczki włożyć do środka dżem (fot.2), rodzynki lub wiśnie z zalewy

Świat Ciasta
Muffiny serowe z czereśniami 162

pełen spontan i smakołyk zupełnie nieplanowany , a powstał z końcówki sera , który uchował się w lodówce!Ja wykorzystałam do nich czereśnie – Wy możecie śmiało to zrobić z wiśniami , które już niedługo będą się pojawiać!Trochę obrotów miksera …. chwila cierpliwości … i możemy zajadać!Zachwycą i tych starszych i tych młodszych łakomczuchów!Jak je zrobić?Zobaczcie!!!SKŁADNIKI:CIASTO:- margaryna

Ostra na Słodko