godziny. 3. Delikatnie podzielić ciasto na 6 części. Każdą rozwałkować w kształt koła. Pokroić na trójkąty i nakładać ulubione dodatki, najlepiej gęste aby zapobiec wypływaniu podczas pieczenia. Ja użyłam wiśni smażonych oraz gęstych powideł. Zwijać w rogaliki lekko dociskając brzegi aby dodatkowo zabezpieczyć nadzienie przed wypłynięciem. Posmarować wierzch białkiem i – opcjonalnie – posypać makiem, sezamem lub posiekanymi orzechami. Piec
UgotujmyTo.plowocami zawsze każdemu smakuje Proste ciasto z rabarbaremSkładniki:250 g margaryny1 szklanka cukru3 łyżki wody2 jaja2 szklanki mąki pszennej1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaowoce (rabarbar – około 300 g , wiśnie, jabłka lub inne)1. Margarynę z cukrem i wodą rozpuszczamy w rondelku nie dopuszczając do wrzenia.2. Po przestudzeniu miksujemy z pozostałymi składnikami. Wylewamy do tortownicy o średnicy 23 cm, wysmarowanej
UgotujmyTo.pltruskawekpuszka brzoskwiń w syropie200 g jagód leśnychcukier do smakuKiedy latem wybierzemy się na targ owocowy... panuje tam istna uczta dla zmysłów. Wszędzie mnóstwo rozmaitych owoców w różnych kolorach. Wiśnie, czereśnie, truskawki, maliny, jagody... Jak więc nie skusić się na taki deser, który proponuję dzisiaj? :) Podanych składników wystarcza na 6 porcji.Śmietanę kremówkę ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania
Świat Domowej Kuchniniesmaczne. Po ostudzeniu róże ułożyć na blacie kuchennym, jedna przy drugiej i posypać dużą ilością cukru pudru. Następnie w środek każdej różyczki włożyć do środka dżem (fot.2), rodzynki lub wiśnie z zalewy
Świat Ciastapełen spontan i smakołyk zupełnie nieplanowany , a powstał z końcówki sera , który uchował się w lodówce!Ja wykorzystałam do nich czereśnie – Wy możecie śmiało to zrobić z wiśniami , które już niedługo będą się pojawiać!Trochę obrotów miksera …. chwila cierpliwości … i możemy zajadać!Zachwycą i tych starszych i tych młodszych łakomczuchów!Jak je zrobić?Zobaczcie!!!SKŁADNIKI:CIASTO:- margaryna
Ostra na Słodkowiecie mam w domu wielką fankę wszelkiego rodzaju SERNIKÓW , dlatego o serniki jestem proszona najczęściej.Był już SERNIK PUSZYSTY Z KARMELEM SERNIK Z WIŚNIAMI I GALARETKĄSERNIK CZEKOLADOWY Z POLEWĄSERNIK ŚMIETANKOWY Z CZEREŚNIAMISERNIK Z BRZOSKWINIAMIPOMARAŃCZOWY SERNIKa ostatnio taki Z MAKIEMWszystkie smakowały równie wyśmienicie!Dziś mam dla Was kolejny przepis na sernik!Tym razem wersja dwukolorowa przypominająca znane i lubiane CIASTO ZEBRA.Jasna
Ostra na Słodkoserem mozzarella i suszonymi pomidorami w sosie porowym z ziemniakami pieczonymi.A na deser moja wymarzona: Panna cotta waniliowa z posypką bezową polana sosem owocowym i Lody z gorącymi wiśniami.Nasza oferta wyglądała tak :https://www.groupon.pl/oferty/krakow-extra/cosa-nostra-1/34499738Za ucztę o wartości 140 zł zapłaciliśmy 69zł – naprawdę warto!Popijając herbatkę wkroczyły przystawki – jak jak to ja : najpierw uczta , potem zdjęcia .Przepięknie podane
Ostra na Słodkokolejny sernik gotowy!Był już sernik z karmelem …Sernik z brzoskwiniami …Sernik z wiśniami …Sernik cappuccino …i wiele wiele innych!Tym razem wersja bardziej orzeźwiająca , letnia … a mianowicie cytrynowa.Delikatnie kwaskowy smak świetnie współgra ze słodyczą pozostałych składników.Łatwy , szybki …. i niesamowicie smaczny!Ps. niezwykle puszysty!SKŁADNIKI :* twaróg mielony – 700 g* masło
Ostra na SłodkoMini wersja znanego tortu Szwarcwaldzkiego z wiśniami. Takie małe torciki to idealna propozycja na kinderbale, przyjęcia, czy po prostu jako słodka przekąska. Łatwe w wykonaniu, atrakcyjne z wyglądu, a przede wszystkim przepyszne w smaku.Mini Torciki Szwarcwaldzkie - Składniki:Biszkopt:4 jajka (osobno żółtka i białka)9 łyżek cukru1/2 szklanki mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku
Słodka StronaRóże Karnawałowe - Składniki:250 g mąki pszennej250 g mąki krupczatki5 żółtek5 kopiastych łyżek śmietany 18%łyżka spirytusu lub wódkipół łyżeczki soli2 łyżki cukru pudrusłoiczek wisienek koktajlowych (można również użyć wiśni z dowolnych przetworów lub dowolnej konfitury)cukier puderolej lub smalec do smażeniaRóże Karnawałowe - Sposób przygotowania:Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dobrze wyrabiamy ciasto. Następnie przykrywamy miską
Słodka Stronaciasto jest pyszne to jeszcze bardzo efektownie wygląda, zwłaszcza kiedy jest sezon na truskawki. Sądzę, że teraz, kiedy truskawki już się kończą można je zastąpić malinami, porzeczkami czy wiśniami i też sernik będzie bardzo smaczny. Można też użyć truskawek mrożonych tylko trzeba odsączyć je z nadmiaru wody.Składniki: 100 g kruchych ciastek100 g masła500 g truskawek200 g białej czekolady400
upichcicniej owoce i zalać drugą tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na kilka godzin, żeby wszystko dobrze zastygło.Kiedy przygotowujemy ten deser zimą, wtedy nie mamy możliwości użyć świeżych truskawek, wiśni czy innych sezonowych owoców. Ja mam na to sposób. Otóż używam owoców mrożonych, ale zalewam je galaretką zanim rozmrożą się. Wtedy owoce nie puszczają soku i smakują jak świeże
Codzienna kuchnia niecodziennatakiego ten brukowiec?Dużo bułeczek drożdżowych przytulonych do siebie nawzajem.Do brukowca możemy użyć jednego nadzienia albo wielu. U nas będzie to dżemik z pigwy,smażone wiśnie i masa serowa a wszytko po to, aby każda oderwana bułeczka byłaniespodzianką.Czas przystąpić do działania.Składniki na ciasto:-1 kg mąki-3 jajka-2 szklanki mleka-4 łyżki cukru-5 dkg drożdży
Maminek kulinarnyaromatu i miksujemy. Wcześniej dobrze jest przygotować kruszonkę i owoce. Owoce mogą być sezonowe lub z przetworów. My wykorzystaliśmy jabłka z syropu i smażone truskawki. Mogą też być brzoskwinie, wiśnie, agrest, w zależności od upodobań i stanu spiżarni. Przepis na kruszonkę: -1/2 szklanki mąki -1/4 szklanki cukru -10 dkg margaryny -2 żółtka -płaska łyżeczka proszku
Maminek kulinarnydeser. Składniki: -1/2 kg mielonego twarogu -400 ml śmietany 18% -6-7 łyżek cukru pudru -4 łyżki żelatyny -3 galaretki o różnych kolorach -owoce, np. drylowane wiśnie -aromat śmietankowy Galaretki rozpuszczamy w osobnych naczyniach, zalewając każdą szklanką gorącej wody. Żelatynę moczymy. Kiedy galaretka zaczyna tężeć wylewamy na spód formy część galaretki zielonej, część czerwonej
Maminek kulinarny