drugim dniu... Dzień trzeci, czwarty, piąty... Składniki: 2-3 kg ogórków, im mniejsze tym lepsze wiązka kopru 5-6 ząbków czosnku mały korzeń chrzanu 4-5 liści wiśni Solanka: 3 litry wody 4 łyżki soli, tradycyjna łyżka do zupy, ani kopiasta ani płaska, powiedzmy, że pełna Gotujemy wodę z solą, studzimy i zalewamy nią ogórki. Wierzch obciążamy talerzykiem
Apetyczna babeczkażółtka jaj - 5 szt cukier puder - 125 g cukier waniliowy - 1 opak orzechy włoskie - 65 g rodzynki - 50 g KRESTO mleko - 300 ml listki mięty do dekoracji wiśnie do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Orzechy włoskie obrać ze skórki, posiekać. Do garnka wlać mleko, podgrzać, nie gotować. Żółtka przełożyć do miski, dodać cukier puder i cukier waniliowy, utrzeć do białości. Następnie dodać
Kuchnia DanusiFale dunaju Jabłecznik z bitą śmietaną Kruchy placek ze śliwkami Łaciaty sernik Makowiec Makowiec zawijany Małe szarlotki Mini serniczki Murzynek Murzynek Piernik na święta Piernik z marchewką Placek z wiśniami Placek drożdżowy ze śliwkami Puszysty sernik Rolada kokosowa Sernik na święta Sernik na zimno na serkach homogenizowanych Sernik na zimno z musem truskawkowym Sernik na zimno z truskawkami Sernik
Aga w kuchniporzeczki Dżem śliwkowy Koncentrat pomidorowy Konfitura malinowa Konfitura wiśniowa Lecho z cukinii Marynowane kurki Marynowane opieńki Mus jabłkowy z miodem Ogórki małosolne Sok z aronii z sokownika Sok z wiśni Suszone pomidory w oliwie
Aga w kuchnimarmoladą Ciasteczka z marmoladą Ciasteczka z marmoladą z ciasta francuskiego Ciasteczka z białą czekoladą Ciasteczka z m&m's Ciasteczka marcepanowe z marmoladą Ciasteczka z marcepanem i suszonymi wiśniami Ciasteczka z żurawiną i białą czekoladą Ciastka dwa kolory Ciastka kawowe Ciasteczka marchewkowe przekładane powidłami Ciasteczka owsiane Ciastka z kaszy manny Ciastka ze skórką pomarańczową Choinki pistacjowe Czekoladowe jeżyki Dekoracja
Aga w kuchniparę dni przed jej przetworzeniem. Ma to na celu zniwelować cierpkość, charakterystyczną dla tego owocu. Podobno też dzięki temu można wydobyć z niej więcej soku :) Niektórzy także dodają liście wiśni podczas gotowania. Aronia zawiera bardzo dużo witamin, składników mineralnych i antyutleniaczy. Ma działanie odżywcze i antytoksyczne, reguluje poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych, poprawia koncentrację i pamięć. Aronie podzieliłam
Aga w kuchniWielkanocnym. Składniki: 800 g serka ricotta 3 jaja szklanka mleka 200 g masła 3/4 szklanki cukru łyżeczka cukru wanilinowego 4 łyżki mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej Sos: 300 g wiśni 400 g truskawek 4 łyżeczki cukru Przygotowanie: W rondelku topimy masło z cukrem. W misie za pomocą trzepaczki ubijamy ricottę z jednym jajkiem i dwoma żółtkami. W osobnej
Kuchnia Łukaszajaja -200 g zwykłej mąki -1 łyżeczka proszku do pieczenia -140 g suszonych owoców tropikalnych- u mnie dałam na oko Suszonych owoców od Skworcu takich jak – mango kandyzowane+wiśnie suszone premium+ananas kandyzowany+melon kandyzowany -50 g ziarenek od Ziarenkowo Cynamonowy Raj -brązowy cukier do posypania Natłuścić keksówkę o pojemności jednego litra. Moje była ciut większa chyba. Rozgrzać piekanik
Z Kuchni Do KuchniBocconotti - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Ciasto czekoladowe z migdałami - Martynosia z bloga Codzienne Gotowanie Fichi al forno con Vin Santo - Mikołaj Kaczmarek z bloga Italianizzato Kruche babeczki z wiśniami, Bocconotti calabresi - Zuzia z bloga Chilli, Czosnek i Oliwa Lody tiramisu - Ola z bloga Poznaj smaki świata Niebiańska panna cotta z sosem malinowym - Zuzia z bloga Chilli, Czosnek i Oliwa
Chilli Czosnek i Oliwapieczenia. Idealne ,kiedy nam się nie chce stać i patrzeć w okno piekarnika. Składniki - - opakowanie biszkoptów do tiramisu -sok porzeczkowy -galaretka porzeczkowa (bądz o smaku owoców leśnych ewentualnie wiśni) -galaretka brzoskwiniowa -śmietana do ubijania 36 % ok. 500 g -świeże lub mrożone borówki -konfitura z owoców leśnych lub borówkowa Przygotowujemy galaretki. Dodajemy ciut mniej wody niż jest to w przepisie
Z Kuchni Do Kuchniuwolnić powietrza z masy.Przełoż maśę do tortownicy i piecz jak wyżej. Przed przekrojeniem biszkopta należy odczekać 24 godziny. Na skomponowanie ciasta, wystarczy 2 torebki galaretki truskawkowej wiśnie lub truskawki śmietana 30 % lub 36% Galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzątku, dobrze wymieszać, schłodzić. Ubić śmietanę na sztywno . Do śmietanki dolać płynną, lecz już schłodzoną galaretkę, zmiksować. Poczekać około 5 minut
Z Kuchni Do Kuchniszaleć. Gałka lodów, Wasze ulubione. Pozostałe kluczowe skladniki, które nadają charakteru chrupkiego całości to Cynamonowy Raj od Ziarenkowo- cynamon w połączeniu z lodami i sernikiem – to trzeba spróbować! Wiśnie suszone premium Skworcu ..w przyszłości zaleję je spirytusem, jak to robiła moja babcia! Ananas kandyzowany Skworcu – wiecie , że ananas odchudza? Kandyzowane mango Skworcu Szybciutko trójkącik wychłodzonego w lodówce sernika, obok gałeczka
Z Kuchni Do Kuchniprzejść się piechotą wesoło podśpiewując lub wsiąść do MPK. Składniki -lody, Wasze ulubione -czarne winogrona -cynamonowy raj od Ziarenkowo -kawałeczki serniczka z tego przepisu TUTAJ -mango kandyzowane od Skworcu -wiśnie suszone premium od Skworcu -ananas kandyzowany od Skworcu -wódka weselna- czyli jakikolwiek rodzaj wódki Postępowanie banalnie proste, tylko musi być szybkie, bo lody się topią rzecz jasna. Gałka lodów
Z Kuchni Do Kuchnibyle jakie ciastko. Przepis ukradziony Rafałowi, z którym mam przyjemność gotować. Osoba Rafała zasługuje na osobny rozdział, ale o tym później. Robiliśmy ciastko czekoladowe z kremem waniliowym, konfiturą z wiśni i suszonymi śliwkami z miętą. Pycha!! Chcecie spróbować? Oto przepis: 150 g gorzkiej czekolady 250 g brązowego cukru 2 duże jajka 350 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
ladykitchenkuchni polskiej, czyli knedle ze śliwkami. Obowiązkowa pozycja w sezonie śliwkowym. A, że sezon jeszcze trwa, polecam dłużej nie zwlekać, tylko zrobić ! Knedle, poza śliwkami, można wypełniać także wiśniami, morelami, brzoskwiniami ... ale te ze śliwkami - NAJLEPSZE ! ;) Składniki: * 750 g ziemniaków * 2 jajka * około 300 g mąki pszennej * około 500 g śliwek * 3 łyżki cukru pudru * sól * 3 łyżki bułki
kolorowotorcikowo