Wszystkie składniki ciast powinny mieć temperaturę pokojową.Jest to przepis na blachę o wymiarach 24x28 cm.Margarynę można zastąpić masłem.Aronię można zastąpić innymi owocami np. jagodami, truskawkami, śliwkami, wiśniami, porzeczkami itp.Owoce do ciasta mogą być świeże lub mrożone.W przypadku dodawania do ciasta owoców mrożonych, nie należy ich wcześniej rozmrażać. Trzeba je wyjąć z zamrażalnika bezpośrednio przed dodaniem
Gospodyni Miejskabardzo wysokie. Jeśli ciasto ma być wyższe lub będzie pieczone na większej blasze należy je przygotować z 1,5 - 2 porcji składników.Rabarbar można zastąpić innymi owocami np. wiśniami, jabłkami, truskawkami, jagodami, choć najlepsze jest z kwaśnymi owocami jak np. rabarbar.Margarynę można zastąpić masłem.Ciasto należy kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu.Za pomocą suchego patyczka można sprawdzić, czy ciasto
Gospodyni Miejskamożna robić na owocach wydrylowanych (wymaga to trochę dłubania), lub zalać alkoholem całe owoce razem z pestką.Z uwagi kwas pruski, który wydziela się z pestek (tak jak u wiśni, śliwek czy moreli) tak przygotowaną nalewkę powinno się zlać znad owoców max. po miesiącu. Składniki:1 kg owoców tarniny,1 l spirytusu,500 ml wody,10 goździków
SzczyptaSmaQzdjęcia wystarczą aby przekonać Was do wypróbowania :)Na 3 torciki:2 białka z niewielkich jajek100 g drobnego cukru ( nie cukru pudru)szczypta soliopakowanie serka owocowego (u mnie z wiśnią i żurawiną)pomarańcza3 łyżki miodułyżeczka cynamonupołowa granatuPiekarnik nagrzewamy do 120 stopni.Białka ubijamy ze szczyptą soli.Gdy będą już prawie sztywne zwiększamy obroty miksera na maxa i powoli dosypujemy po łyżce cukru.Ubijamy
Mienta blogżółtka2 łyżeczki proszku do pieczeniaBeza:4 białka 1/2 szklanki cukru kryształu2 łyżki mąki ziemniaczanejDodatkowo:słoik dżemu lub konfitury, u mnie frużelina truskawkowa, ale może być wiśnia lub brzoskwinia garść orzechów włoskich od www.Skworcu.com.plMasa budyniowa:1/2 litra mleka1/2 szklanka cukru kryształucukier waniliowy2 łyżki mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej20 dag masła 1. Składniki na ciasto łączymy ze sobą, zagniatamy
Apetyczna babeczkadość energicznie zamieszać. Syrop zostawiamy do ostygnięcia, przelewamy do ceramicznego lub szklanego naczynia(np. dzbanuszka) i polewamy nim ciepłe pankejki. Podajemy warstwowo z ulubionymi dodatkami - u nas przesłodkie wiśnie z babcinego soku oraz świeży tymianek. Smacznego
Symfonia Smakówodpowiadam na pytania Wiktori, dziękuje :*1. Piosenka idealna na dziś to..hmmm, nie mam pojęcia 2. Miejsce, w którym czuję się jak ryba w wodzie, to ..mój dom 3. Wiśnie czy czereśnie?Czereśnie. 4. Morze, jezioro czy góry?Morze. 5. Miałaś w dzieciństwie wymyślonego przyjaciela? Jeśli tak, jak się nazywał, jak wyglądał?Raczej sobie nie przypominam :P 6. Czego
More food, love and dreamskoleżankami, hhahaha, te kobiety mnie nadal zaskakują, taka starsza wersja mnie i moich przyjaciółek, naprawdę. A dzisiaj chłodniej, ale nadal słonecznie. Plany?Pieczemy drożdżówki.Jedziemy na rower.I drylujemy wiśnie.Pomiędzy tym masa różnych rzeczy.I może jeszcze jakieś wybieganie?Może być nawet krótkie. Bo dawno już go nie było, a ja się stęskniłam
More food, love and dreamswięc nadal będę je piekła :3Haha, nawet już mam zamówienie od cioci na dwa torty xd (biszkopty przełożone krem cappuccino i dżem wiśniowym z całymi wiśniami)A muffinki powędrowały do przyjaciela, który wczoraj też obchodził swoją "rocznicę"18 muffinek
More food, love and dreamsKakaowy clafoutis z czereśniami, oprószony trzcinowym cukrem pudrem (potem jeszcze z twarożkiem)Z tego co się orientuje to clafoutis jest z wiśniami, albo z czereśniami, natomiast ten drugi z każdym innym owocem, alee.. nie do końca jestem pewna :P Przepisów na ten jeden(dwa) wypieki jest całe mnóstwo,z mlekiem, kremówką, śmietaną... ciekawi mnie
More food, love and dreamsłyżeczka cukru wanilinowego2-3 krople barwnika różowego i brązowego (niekoniecznie, można też dodać 1 łyżeczkę kakao)100g mlecznej czekoladySos:3 szklanki czerwonych owoców jagodowych (maliny, truskawki, mogą też być wiśnie)4-5 łyżek cukruDodatkowo:żelki na Halloween 1. Ciasteczka zemleć i wymieszać z roztopionym masłem. Równomiernie rozłożyć je do 8 niedużych szklaneczek i wstawić do lodówki. 2. Śmietankę
Mała Cukierenkaprzed samym podaniem oprószyć delikatnie cukrem pudrem.*Ciasto wychodzi dość słodkie więc ilość cukru można zmniejszyć.**Najlepiej aby był to dżem domowej roboty lub taki z dużymi kawałkami wiśni.Smacznego
Złote przepisywykładamy maliny. Teraz jeżeli są kwaśneposypujemy lekko cukrem.Pieczemy ok .35 minut/200 st.Metodą patyczka sprawdzamy gotowość ciasta do zjedzenia.Powinien być suchy.Oczywiście zamiast malin mogą być śliwki, wiśnie, jabłka,gruszki. Co kto lubi.Na małą tortownicę będzie to odpowiednio- 3 jaja, 120 gr.masła, 5 łyżek cukru, 10 łyżek mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia- pół łyżki kakao- bułka tarta
Pasje Jolkicukru pudru2 łyżki ciemnego kakaoNadzienie:1 szklanka cukruokoło 1/2 szklanki wody1 szklanka orzechów włoskich1/3 szklanki śmietanki 30%1 serek Apetina naturalny1 łyżeczka masłaCzekoladowe listki:listki np. mięty, róży, bazylii, wiśni (nie trujące!)kuwertura lub czekoladaPrzygotowanie:Kruche ciasto:Do miski przesiewamy mąkę, wsypujemy cukier puder i kakao. Dokładnie mieszamy i dodajemy żółtka i masło, które siekamy na malutkie kawałeczki (składniki można
Oryginalny smakjest z dodatkiem dżemu i oleju.Wykonanie murzynka jest proste a co najważniejsze jeszcze nigdy nie zawiodlam się na tym przepisie. Ciasto to można dowolnie modyfikować dodając różne owoce jabłka, wiśnie czy na wierzch porozkładać kleksy dżemu a dodatkowo polany gorzką czekoladą po prostu rozpływa się w ustach.Nie jest suchy ani zbyt mokry, puszysty i czekoladowy - idealny.Składniki:3 jajka1
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia