Garda założył tę wspaniałą winnicę. Kolejne wina z tej części to mocne i cieliste wina o zawartości alkoholu ponad 14,5 %, charakteryzujące się mocno owocowym bukietem, z wyraźnymi nutami wiśni, wanilii z czekoladowymi refleksami w tle i bardzo dobrym stylu. Czwarty set, obejmujący aż pięć win Amarone della Valpolicella to dość intrygująca wyprawa w zakamarki regionu Reneto w roczniki
królestwo garówktóre było idealnym wstępem do Barbery del Monferrato Maria 2012. To wino charakteryzowało się żywym i lśniącym rubinowo-czerwonym kolorem, zdecydowanym owocowym aromatem, z nutami dzikiej jagody, porzeczki i wiśni oraz przyjemnym i długim posmakiem. Idealnie komponowałoby się z pieczonym lub gotowanym mięsem czy też makaronami np. autorstwa Joanny. Najciekawsze wino oczywiście było na koniec, czyli Barolo Tradizione 2008. Głęboki
królestwo garówsię nadaje czerwone Giro Rot z winnicy Kühling -Gillot. Świetny reński kupaż Cabernet Sauvignon, Merlota i Shiraz. Wino starzone w beczkach z francuskiego dębu. W aromacie można wyczuć zapach wiśni oraz akcenty karmelowo -waniliowe. W smaku i kolorze ciemno czerwone owoce leśne. W połączeniu z befsztykiem świetnie się uwydatniają lekko pikantniejsze nuty (głównie dzięki Shiraz). Wzajemnie się uzupełniają. Podawać
królestwo garówwinnicy Friedricha (Pfalz). Wspaniałe czerwone wytrawne wino, 100% zawierające jeden z najpopularniejszych niemieckich szczepów czerwonych winogron, tak naprawdę o ciemnorubinowej barwie. Zawiera bardzo bogaty bukiet owocowy z przewagą wiśni i jeżyny, w mniejszym stopniu innych owoców leśnych, w smaku złożone i głębokie z eleganckimi taninami, gęstej strukturze i fajnym, długim finiszu, zostającym na podniebieniu, powodując dobrą równowagę z mięsem, daniem
królestwo garówsprawdzić na wielu letnich, plenerowych imprezach. Limited Edition Colchagua Malbec 2012 ( 24,99 zł). W kieliszku intensywnie czerwone z fioletowymi refleksami. Dominują typowe dla Malbeca aromaty jeżyn i dojrzałych wiśni. W ustach jest mocne ale dość gładkie. Taniny są przyjemne, nieagresywne. Wino jest bardzo smaczne i doskonale sprawdzi się na przykład do solidnego kawałka argentyńskiej wołowiny. Warto otworzyć je chwilę
królestwo garówdomu przygotować modne i efektowne dania czy dodatki. Przygotowaliśmy: 1) ceviche z sandacza kompresowane z cytrusami, musem avocado, kawiorem porzeczkowym, pianą morską 2) tatara z polędwicy wołowej podwędzany wiśnią, suszonymi pomidorami, rukolą, siemieniem lnianym i granitą z oliwy truflowej 3) sorbet na ciekłym azocie z grysem owocowym. W spotkaniu uczestniczyli Katarzyna Piecychna z Magazynu Wino , Sylwia z Kuchnia
królestwo garówmnie najlepsze wino wieczoru, tu odezwała się moja miłość do rieslinga :) Dawson Creek Cabernet Sauvignon 2012 - dobrze zbalansowane, w nosie i ustach ciemne owoce z przewagą czarnej porzeczki i wiśni. Primavera Dao Casal Mor Special Selecion 2012 w nosie dojrzałe owoce i przyprawy, w ustach krągłe, świeże. Do ryb, makaronów i serów. Château Tour Prignac Medoc 2011 Rubinowe, nuty czerwonych
królestwo garówkostkę i zmiksować razem z owocami. Przetrzeć przez sito, doprawić do smaku miodem i solą. Zagotować, dodać zimne masło, wymieszać do rozpuszczenia, zdjąć z ognia. * truskawki, maliny, czarna porzeczka, wiśnie zastawa
królestwo garówcukru (ja dodałam 3/4 szklanki cukru + łyżkę cukru trzcinowego) 1/2 szklanki oleju 1 i 1/2 szklanki mąki Szymanowskiej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia owoce (np truskawki, jagody, wiśnie, jabłka) ulubiony aromat (ja zamiast aromatu dodałam 2 łyżeczki cukru waniliowego) Przygotowanie: Całe jajka miksujemy z cukrem. Następnie dodajemy olej oraz kilka kropli ulubionego aromatu i dalej miksujemy
Kuchnia po mojemuchwilę na wolnych obrotach i krem gotowy. Ja preferuję kremy mało słodkie. Po nasączeniu i przełożeniu kremem wszystkich warstw tort gotowy. Wierzch dekorujemy wedle upodobań - u nas: warstwa kremu, wiśnie z kisielu i tarta, gorzka czekolada. Tort schładzamy w lodówce. Pyszności. Mężowi i gościom bardzo smakował, więc wypiek uznaję za udany i polecam do domowych eksperymentów
Kuchnia po mojemusera z jagodami: ok. 1,3 litra śmietany 18% (4 x po 330 g) * 5 białek 1 szklanka cukru pudru 2 opakowania budyniu śmietankowego jagody lub inne owoce (maliny, wiśnie, porzeczki) 1 łyżka mąki ziemniaczanej + 1 łyżka cukru z wanilią Spód: 5 żółtek 200 g masła (1 kostka) 3 szklanki mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki śmietany
Poezja smakuwłasnym, kompotów czy też mrożonych owoców. Świetnym sposobem na ich wykorzystanie jest to pyszne, wilgotne, bardzo proste i szybkie ciasto na bazie jogurtu naturalnego. Ja najczęściej piekę je z wiśniami drylowanymi a tym razem zrobiłam z truskawkami ze słoika (w soku własnym). SKŁADNIKI: (na tortownicę 26-28 cm, ja piekę w szklanej formie na tartę) 2 jajka 1 szkl jogurtu
Kto ugości moich gości?lody lubimy mogą one być albo bardzo słodkie albo bardziej lub mniej kwaśne. Domowe lody są pyszne i może nie aż tak dietetyczne jak niedawno umieszczone tu lody z wiśni ale cóż mama też człowiek i coś pysznego jej też się należy. Składniki: 3 szklanki czarnej porzeczki 200 g śmietanki 30% 200 g jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru pudru
Mama GotujeByły już lody z wiśni i czarnej porzeczki więc czemu nie zrobić lodów jagodowych. Ostatnio przeczytałam skład lodów, które można kupić w sklepie i w porównaniu z domowymi nie mają szans. Nie chodzi tylko o całą listę ulepszaczy i wzmacniaczy smaku ale i o smak. Domowe lody rządzą ;) Składniki: 2 szklanki jagód 200 g śmietanki 30% 200 g jogurtu naturalnego
Mama GotujeKisiel można zrobić praktycznie z każdego owocu, i w zasadzie zawsze robi się go tak samo. Był już kisiel z wiśni i z czarnej porzeczki , nadeszła więc pora na kisiel zrobiony z jagód. Słodki, pyszny po prostu palce lizać. Składniki: 1 szklanka jagód 1,5 szklanki wody 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Jagody umyć, oczyścić, zmiksować blenderem
Mama Gotuje