czereśniami. Składniki: 1 szklanka ryżu, 700 ml mleka, 300 ml wody, 2 łyżki cukru, 2 cukry waniliowe, ½ łyżeczki cynamonu mielonego, 250 ml śmietanki kremówki, 1 szklanka dojrzałych czereśni lub wiśni, 3 łyżki cukru pudru, szczypta soli. Wykonanie: Wodę zagotować z mlekiem, z odrobina soli, z cukrami i cynamonem. Wrzucić opłukany ryż i mieszając ugotować do miękkości. Czereśnie opłukać, wydrylować
Tradycyjna Kuchniałyżce kajmaku. Żelatynę zalewamy 1 łyżką gorącej wody i mieszamy aż sie rozpuści. Dodajemy do miksującej się masy.Do kieliszków wkładamy po 1 łyżeczce wiśni w syropie bądź innych owoców. Na to wykładamy masę serową i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny do stężenia ja. /ŹRÓDŁO MojeTworyPrzetwory
Anioły w kuchniJagodowy dżem chia - 2 szklanki jagód - 2-3 łyżki chia - 2 łyżeczki miodu 3. Czereśniowy/ wiśniowy dżem chia - 2 szklanki wiśni lub czereśni - 3-4 łyżki nasion chia - 2 łyżeczki miodu Przygotowanie : Zblendować lekko owoce, lub rozgnieść widelcem chwilę zagotować i stopniowo dodawać nasiona chia, można dodać
zdrowa vege kuchniamąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao szczypta soli 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju Krem: 10 - 12 łyżek likieru śmietankowego z whisky lub innego albo sokiem z wiśni i likieru wiśniowego 250 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 400 g waniliowego serka homogenizowanego 2 łyżeczki żelatyny 100 g cukru Dodatkowo: 500 g czereśni 1 torebka galaretki
Zakątek rozkoszy kulinarnychjabłkach można ułożyć gęściej). Całość pieczemy około 40-45 minut w 180 stopniach. RADY: Do tego ciasta można wykorzystać różne owoce, np. truskawki, jabłka, czereśnie, maliny, śliwki, agrest, porzeczki, wiśnie, itp. Z każdym owocem smakuje wyśmienicie! Świeże owoce z powodzeniem zastępują marynowane (trzeba odpowiednio wcześniej odsączyć). Do ciasta można dodać odrobinę kakao - będziemy mieć biszkopt czekoladowy :) Jeśli na dużą blaszkę
Kolorowy Przepisownikkilka dni.. Trudno w takie dni o mobilizację w kuchni. Nie poszalałem ostatnio, ale coś tam robiłem ;) Raczej na szybko i nic skomplikowanego :) Najpierw zrobiłem makaron z wiśniami, ale przy szarówce za oknem zdjęcia wyszły tragiczne :D , następnego dnia, żeby urozmaicić i spróbować czegoś innego, zrobiłem go z czereśniami, zdjęcia niewiele lepsze, ale coś już lepiej widać :D Składniki
Parowar Facetabiszkopt i nie widzę potrzeby nasączania go ponczem. Jeśli jednak lubicie bardzo wilgotne spody w ciastach, możecie zastosować poncz (np. słabą herbatę z cukrem i wiśniówką lub sokiem z wiśni/czereśni). Torcik można przygotować w tortownicy o średnicy 21cm lub niewiele większej, będzie wtedy nieco niższy. Na trochę większą formę w składnikach do ciasta podaję w nawiasie większą ilość
Smakołyki BerenikiDomowe soki z owoców (truskawki, maliny, porzeczki, czereśnie, wiśnie, etc.) a nawet syropy dodawane do wody, są znakomitą alternatywą niezdrowych gotowych soków kupowanych w sklepie. Jak zrobić domowy sok z owoców? Ile czasu muszę na to poświęcić? Ile to będzie kosztować? Domowy sok z owoców czarnej porzeczki to bardzo prosta sprawa, przygotowanie nie zajmuje dużo czasu (jeśli oczywiście
IzaGotujeDomowe lody można robić w zasadzie ze wszystkich owoców. Robiłam już lody ze zmiksowanych truskawek, wiśni i koktajli jagodowych (jagody i kefir) i truskawkowych (truskawki i kefir) czy zamrożonego świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego. Wszystkie te lody są rewelacyjne. Tym razem lody z kiwi i mięty. Składniki: ½ szklanki mięty ½ szklanki wody 8 lub więcej łyżek cukru 4 kiwi 3 łyżki
Mama Gotujepołączeniu z maślanką. Polecamy na deser dla całej rodziny. Mrożone owoce otulone maślanką SKŁADNIKI : 50 g mrożonych malin 50 g mrożonych truskawek 50 g mrożonych wiśni 50 g mrożonej czarnej porzeczki 50 g mrożonych czerwonych porzeczek 400 ml maślanki 100 g świeżych truskawek 16 kakaowych herbatników PRZYGOTOWANIE : Przygotowujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Herbatniki siekamy na mniejsze kawałki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkizawarty w nich cyjanowodór (kwas pruski). Co do zasady: pozbywamy się pestek z owoców. Zawierają one cyjanowodór, który nie dość, ze zepsuje nalewkę to i wasze zdrowie. Zwłaszcza pestki wiśni zawierają duże ilości cyjanowodoru. Czasami w przepisach jest podane żeby jakaś tam konkretna ilość owoców była z pestkami. Wtedy te pestki dać można. Ale w ściśle określonej przez przepis ilości
Marder&Marder ManufactureOwocowy szał. Truskawki, maliny, czereśnie, porzeczki, wiśnie, agrest... O, jeszcze zapomniałam o jagodach. Manufaktura dżemów, ciast, kompotów i innych przetworów pracuje pełną parą. Bez odbioru. :):):) Czereśnie, wanilia i kawa. Brzmi kusząco, prawda? A smakuje jeszcze lepiej. W sam raz na letnie wycieczki, do rączki dziecka, do pracy. Gdy tylko najdzie nas ochota na coś słodkiego. Szybkie i proste w wykonaniu
My simple kitchenwyśmienicie i szybko znikały. Składniki : 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 5 jajek 3 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dżem z wiśni serek kremowy malina z jagodą Wykonanie : Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, stopniowo dodawać ciągle mieszając olej i mąkę z proszkiem . Gofrownicę
Sama słodycz i szczypta chiliporzeczką to idealny wypiek na letnie dni , łatwe do przygotowania , doskonale smakuje dzieciom i dorosłym, nadaje się na wszelkie imprezy-do tego kremu pasują wszystkie czerwone owoce lata: maliny, wiśnie, truskawki, czereśnie. Ciasto podane na talerzu z serii RAJSKI OGRÓD Bogucice Składniki: Ciasto: 6 białek 15 dag cukru drobnego 5 dag mąki tortowej 5 dag wiórek kokosowych białych
Wanilia i Kardamonmiesiącach od nastawienia. Przeglądając internet natchniemy się na wielką różnorodność przepisów dotyczących nalewki. Podstawowa zasada jest taka, że do słoja wrzucamy kolejno sezonowo dojrzewające owoce: truskawki, maliny, jagody, wiśnie, czereśnie, porzeczki, agrest, morele, gruszki, śliwki, jabłka, jarzębinę, owoce cytrusowe, a niektórzy dorzucają nawet nawet posiekane orzechy czy migdały. Musimy pamiętać, aby owoce posiadające pestki wydrylować, a duże owoce podzielić
Walijskie Pichcenie