kruche ciasteczka z kremem z serków, karmelizowanymi truskawkami i letnimi owocami w towarzystwie prażonych migdałów oraz danie, które zachwyciło wiele osób: roladki z kurczaka z szynką oraz serkiem z wiśnią i żurawiną, duszone z warzywami a podane z sosem z suszonych owoców i cytrusów oraz nutką cynamonu. Wszystkie potrawy przygotowane przez uczestników były tak wspaniałe i oryginalne, że zachwytom
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaubijania białek do otrzymania gęstego kremu. Czytałam, że ten krem można "przebić", więc uważałam. Kremu nie miksowałam długo, co było dla mnie miłą niespodzianką:) Dodatkowo: likier waniliowy Dalkowski wiśnie kandyzowane czekoladowe rurki do dekoracji, mogą być inne czekoladowe ciasteczka chrupiące płatki do posypania wierzchu WYKONANIE: Ciasta upiekłam dzień wcześniej. Następnego dnia rano upieczone blaty czekoladowe przekroiłam na pół, nasączyłam likierem
Blondynka Gotujepstrągi 1 serek Almette wiśniowo-żurawinowy sól pieprz garść białych porzeczek 1 łyżka śmietany 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka octu winnego 2 ziemniaki roszponka, wiśnie i porzeczki do dekoracji Ziemniaki obrać pokroić na plasterki i wrzucić na wrzątek na kilka minut. Serek wymieszać ze śmietaną , doprawić oliwą octem, solą i pieprzem. Pstrągi umyć. Białe porzeczki rozgnieść i natrzeć nimi pstrągi
Gotowanie jest łatweszybko składniki ciasta. Wylepiam nim formę, którą następnie wkładam do lodówki na 30 minut ( lub na balkon zimową porą :) - 2 litrowe słoiki owoców w kompocie ( u mnie truskawki i wiśnie)/ lub 2 opakowania mrożonych owoców po ok. 450-500 gram - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 2 łyżki bułki tartej Owoce odcedzam na sicie. Mieszam z bułką tartą i mąką ziemniaczaną. kruszonka
kawawszklancezostały przez nas obdarowane pasztetem na spróbowanie - jednoznacznie każdy powiedział, że nie jadł lepszego pasztetu! Idealnie doprawiony, cudownie wilgotny i jeszcze ta galaretka - nasza była zrobiona z malin, borówek, wiśni i świeżej żurawiny! Możecie być pewni, że będziemy z pomysłami na pasztety kombinować i z pewnością upieczemy go razem :) Zdecydowanie warto! Na koniec wyciągaliśmy królika z piekarnika! Rany, aromaty
Plate of Joyolejem konopnym, - bagietki posmarowane olejem kokosowym, ze szczypiorkiem i czosnkiem + sałatka ze świeżych ogórków, papryki i sałat, - michę owoców: banany, maliny, borówki, - naleśniki z kremem czekoladowym i wiśniami, - chleb "7 ziaren" z masłem orzechowym, - chleb "7 ziaren" z "masłem" z awokado, - kanapki z olejami kokosowym i konopnym, awokado, czosnkiem, ogórkami świeżymi i kiszonymi, pomidorami, paprykami, sałatami, co kto lubi
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEsłoika...można także owoce zmiksować razem ze śmietaną itd..jak kto woli... 300 ml kremówki + 2 łyżki cukru pudru ewentualnie bita śmietana w sprayu bezy owoce [ u mnie wiśnie ] Śmietanę ubić z cukrem pudrem.W pucharkach układać warstwami pokruszone bezy, bitą śmietanę i owoce
Moje domowe kucharzeniemaki pszennej 250 ml maślanki ( dałam truskawkową ) 110 gr cukru 1/3 szkl oleju 2 jajka esencja waniliowa 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody owoce ( w moim przypadku wiśnie z nalewki ) Kruszonka: 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła 2,5 łyżki cukru 1. Kruszonke szybciutko zagniatamy i chowamy do lodówki. 2. Jajka roztrzepujemy z cukrem. 3. Do jajek
Gotowanie...to proste !batatów i kalafiora Składniki: 4 porcje 1 duży batat lub dwa małe 100 g czarnej quinoa, waga sucha 1 mały kalafior 5 liści jarmużu 1 duże jabłko garść physalis (wiśnia peruwiańska) po szczypcie cynamonu, kajenskiego pieprzu, kolendry, kminu rzymskiego Dressing 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę sok z połowy cytryny 3 łyżki oliwy sól
codojedzeniapaczka biszkoptów 1/2 kg sera białego tłustego 1 szklanka śmietanki 30 % 1 łyżka cukru pudru wanilia 1 duża filiżanka mocnej kawy chlust rumu kakao kawa opcjonalnie łyżka soku z wiśni lub jagód (dla koloru) Miksujemy ser ze śmietanką i cukrem na gładką masę, dodajemy rum i wanilię i dalej miksujemy, odkładamy trochę serka i dodajemy sok, mieszamy. Przekładamy biszkopty zamoczone
harrisarozdziałów. Bardzo spodobał mi się podział na rozdziały, odpowiadające produktom albo grupom produktów: I Szparagi, bób, groszek II Cukinia i kwiaty cukinii III Pomidory IV Truskawki, maliny, jagody, wiśnie… V Dynia VI Jabłka i gruszki VII Marchew i buraki VIII Ziemniaki i bataty IX Pory X Szpinak i jarmuż XI Soczewica XII Kasze XIII Ryż i komosa ryżowa XIV Mąka
Moja pasja smakumąki 1 szklanka cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa kremówka: 330 ml śmietany kremówki 30% 1 opakowanie śnieżki 2 łyżeczki cukru pudru Galaretka wiśniowa 1 kg dowolnych wiśni świeżych lub mrożonych 2 opakowania galaretki wiśniowej Wykonanie: Biszkopt: Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier. Kiedy będą dobrze ubite dodajemy po jednym jajku
Podróż w kulinarianieodporna na działanie temperatury, dlatego żywność ją zawierającą należy jeść w formie surowej). Zwiększa przyswajanie żelaza nawet 2-3 krotnie. fruktozę z owoców kwas jabłkowy i winowy (jabłka, wiśnie, winogrona). mięso - zawiera tzw. meat factor, czyli czynnik który zwiększa wchłanianie żelaza z roślin. Najlepiej więc łączyć np. szpinak czy buraki z krwistym mięsem. produkty sojowe fermentowane
Powiedz dietom nietroszkę więcej czasu w kuchni żeby później zajadać się ze smakiem. W sezonie letnim grzechem byłoby nie wykorzystać obfitości owoców. Ja lepię z jagodami, wiśniami, truskawkami i czym się jeszcze da. Natomiast jeżeli zostanie nam np. z rosołu mięsko to warto również taki farsz przyrządzić. Ja wykorzystuję go również do krokietów lub do pyzów
Maślane ciasteczkosuchych) 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru (12dkg) 2 jajka 8 dkg roztopionego masła szczypta soli dowolne owoce ( truskawki, jagody , wiśnie. U mnie jeżyny) masa budyniowa: 1/2 l mleka 3 łyżki cukru laska wanilii , łyżka cukru waniliowego lub kilka kropli ekstraktu z wanilii 4 łyżki mąki ziemniaczanej łyżeczka mąki pszennej żółtko Lukier
Maślane ciasteczko