wiśnia - 6835 przepisów (strona:334/456)

Mazurek marchewkowy 127

łyżeczka cynamonu 110 ml oleju słonecznikowego Masa serowa: 275 g twarogu tłustego, zmiksowanego 1 opakowanie waniliowego serka homogenizowanego (400 g) 40 g cukru pudru Dekoracja: suszone morele, wiśnie kandyzowane, migdały, orzechy włoskie Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach.  Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, orzechy, goździki oraz cynamon. Za pomocą miksera - jajka i cukier ubić

Świat Ciasta
Granola w Proszku - Mega Zdrowa, Bez Cukru 124

brazylijskie, macadamia , pistacje, pecan, nerkowce, włoskie, migdały) 50 g mieszanych nasion (u mnie mak niebieski, nasiona chia , len, słonecznik, dynia, sezam) 125 mieszanych suszonych owoców ( u mnie figi, żurawina, wiśnie , morele) - mogą być tez rodzynki sułtanki 1,5 łyżki kakao ( u mnie karob) 1/2 łyżki świeżo zmielonej kawy skórka otarta z 1 pomarańczy Wykonanie: Piekarnik nagrzałam do 180 stopni. Płatki

Blondynka Gotuje
Przepis na Paschę Wielkanocną 335

mleka 3.2% laska wanilii 6 jajek 500 ml śmietany 18% 250 g masła 150 g cukru pudru 70 g posiekanych migdałów 70 g posiekanej suszonej żurawiny 50 g kandyzowanej wiśni skórka otarta z 1 pomarańczy sok z 1 pomarańczy Sposób przygotowania Paschy Wielkanocnej: Mleko gotujemy razem z rozciętą laską wanilii. Jaja łączymy razem ze śmietaną i wlewamy do gotującego się

Słodkie Przyjemności
Restaurant Week w Alyki: Z tęsknoty za wiosną 131

barw uzupełniała mistrzowsko przyrządzona kaczka — delikatna i soczysta za sprawą metody sous-vide (gotowania w próżni) z chrupiącą skórką. Jedna z lepszych, jaką jadłem. Świetnie komponowała się z podanymi wiśniami. Uwagę przykuwała również dekoracja z rzepy arbuzowej i bratków. To wszystko tworzyło idealną kompozycję. Mimo że na talerzu stosunkowo dużo się działo, to nie była ona przegadana, jak to zwykle

Food Square
Ciastka z konfiturą 113

zrobienia ciastka z przepisu mojej teściowej. Kiedyś te ciasteczka podobno były dość popularne, zwłaszcza że do zrobienia ich nie potrzeba dużo składników. Ciasteczka są pyszne. Ja użyłam konfiturę z wiśni i aronii. Składniki: 250 g mąki 250 g margaryny 250 g twarogu tłustego lub półtłustego konfitura Wykonanie: Twaróg zmielić lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Margarynę, mąkę i twaróg przełożyć

Mama Gotuje
Warzywne ciasto, wersja beta ;) 127

składa się z dwóch warstw – ciemnej, z buraka i jasnej, z marchewki. Ciemne ciasto z buraka: ok. 150 g wiórków buraka 100 ml wody lub mleka 130 g 100% wiśni Łowicz lub Rapsodia (Biedronka) 4 czubate łyżki mąki owsianej 2 łyżki wiórków kokosowych 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Jeśli ciasto będzie

Kucharzyca
Najłatwiejszy mazurek z kajmakiem i czekoladą / Easy dulce de lece and chocolate tart 252

cool place for several hours. Enjoy! Przypominam też inne moje przepisy na pyszne mazurki: Mazurek różano-kawowy / Easter shortbread with coffee and rose petal jam Mazurek z wiśniami i czekoladą / Easter shortbread with cherries and chocolate Mazurek podwójnie różany z białą czekoladą Mazurek królewski z białą czekoladą-test przepisu z najnowszego numeru Kukbuka

karmelowy
Mazurek różano-marcepanowy 119

masła 100g c. pudru 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia średni słoiczek marmolady z dodatkiem róży 400g marcepanu 1,5 tabl. mlecznej czekolady skórki kandyzowane siekane migdały kandyzowane wiśnie Ciasto: Wszystkie składniki posiekać i szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto owinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Rozwałkować na kwadrat wielkości 25x35cm, nakłuć widelcem w kilku miejscach. Piec

Smakołyki Asi
Świat słodkości. Ekoflorka - smak, tradycja i ekologia. 155

jako dodatek do deseru. Czekolady Ekoflorka naprawdę są godne polecenia. W ofercie firmy znajdziecie czekoladę mleczną (czystą) oraz z dodatkami suszonych owoców bio: malin i truskawek, jagód oraz wiśni i jeżyn. Owoce pochodzą z plantacji ekologicznych zlokalizowanych w Bieszczadach. Drugą linią są czekolady gorzkie (czysta i tak jak w przypadku czekolad mlecznych, tu również występuję też wersje z dodatkami

Słodkie okruszki
Pierogi ruskie ze szpinakiem 131

się własnymi prawami, a nazwy które wskazują na pochodzenie potrawy z konkretnego państwa często z prawdą nie mają wiele wspólnego. I tak o śledziach po japońsku w kraju kwitnącej wiśni nikt pewnie nie słyszał, jak o fasolce po bretońsku w Bretanii, a pierogi ruskie w Rosji nazywane są "pierogami polskimi". A tradycyjne ruskie wzbogacone o szpinak czy dalej są ruskimi

Smakowity Blog Kulinarny
Sernik chałwowy / Halva cheesecake 142

Święta niebawem, warto więc zainteresować się przepisami na pyszne świąteczne wypieki. Proponuję dziś łatwy sernik z dodatkiem pysznej chałwy i wiśni kandyzowanych, oblany polewą czekoladową. Jest pyszny! Polecam nawet niedoświadczonym w kuchni, gdyż jest bardzo łatwy w przygotowaniu:) Scroll down for recipe in English Sernik chałwowy (12 porcji) Składniki na spód: 120 g ciasteczek digestive lub herbatników 3 łyżki

karmelowy
Tort czarno-biały 183

ochotę, można nasączyć każdy blat herbatą. Przekładamy blaty masą. Ostatnią częścią masy smarujemy boki. Ja posypałam je płatkami. Wierzch ozdabiamy polewą i opcjonalnie kokosem, orzechami lub owocami: sezonowymi, kandyzowanymi wiśniami czy miechunką. Post Tort czarno-biały pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Muffiny dla czekoladoholików 174

uchylonych drzwiczkach. Czekolada + owoce Krem na bazie czekolady połączony ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny to małe arcydzieło. Do środka można dodać trochę czekoladowego kremu i ulubione owoce, np. wiśnie. Jeśli lubisz nie tylko niebanalny smak, ale i wygląd, przygotuj cupcake z kokosowym śniegiem i truskawkowym nadzieniem (jeśli sezon na truskawki się skończył, wykorzystaj mrożone owoce) – w końcu najpierw jemy

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Mus czekoladowy 127

idealny na przedświąteczny deser. W paczce, którą dostałam znalazłam między innymi czekoladę ze skórką pomarańczy, która była inspiracją dzisiejszego przepisu. Znalazłam też czekoladę z wytrawnym cytrusowym nadzieniem, z wiśnią i orzeźwiającą miętą ,wszystkie te połączenia bardzo lubię, więc to była bardzo miła niespodzianka. Czekolady o zawartości min.70 %  kakao mają mocny i wyrazisty smak, a owocowe dodatki bardzo dobrze

Bon appetit mon amie
Crêpes suzette (płonące naleśniki z syropem z czerwonych pomarańczy) 103

mówiąc rzadko kiedy wychodzą rewelacyjne, a ponadto nie mam cierpliwości do ich smażenia :-). Tak więc naleśniki zazwyczaj jadamy z konfiturami, mamy ich całą spiżarnię, do wyboru do koloru - truskawki, wiśnie, mirabelki, dynia, róża i wiele wiele innych. Jednak korzystając z sezonu na czerwone, sycylijskie pomarańcze postanowiłam kilka sztuk "poświęcić" do przygotowania crêpes suzette czyli płonących naleśników z syropem

Pora coś zjeść