czereśniowy: 400-500 gram czereśni (użyłam mrożonych, mogą być świeże) 2 łyżki wody 3-4 łyżki syropu (dowolnego, może być klonowy, z agawy - ja użyłam syropu z marynowanych wiśni ale głównie chodzi o to, by czereśnie się skarmelizowały) szczypta cynamonu Do podania: mus czereśniowy jogurt naturalny świeże owoce Jajka roztrzepujemy z mlekiem i solą. Każdą kromkę moczymy minutę w masie
Mango Papajamleka ryżowego 60 g mąki kokosowej 2 laski wanilii 4 łyżki oleju kokosowego (nierafinowanego) 2 łyżki syropu klonowego 20 g skórki pomarańczowej 45 g mieszanki suszonych wiśni i żurawin 15 g orzechów pekan 15 g zblanszowanych migdałów szczypta gałki muszkotołowej szczypta soli żurawina i płatki różane do ozdoby (opcjonalnie) Kaszę płuczemy w zimnej wodzie i wrzątku. Gotujemy
Mienta blogWędzony sos sojowy jest bardziej intensywny w smaku od standardowej wersji. Sos sojowy może być stosowany w marynatach lub solankach do ryb. Składniki: Sos sojowy Brykiet Bradley Smoker – Wiśnia Przygotowanie: Umieścić sos sojowy w dużym naczyniu żaroodpornym Wędzić przez około 1 godzinę w temperaturze 70-80 0 C. W ty czasie kilkakrotnie mieszając Wyjąc sos z wędzarni i pozostawić
naRuszcieZachęcam do upieczenia, bo jego konsystencja jest bardzo delikatna i smaczna! :) Składniki: 500g jogurtu greckiego 2 jajka 1 opakowanie budyniu śmietankowego 4 łyżki cukru trzcinowego ananas liofilizowany wiśnia liofilizowana aromat pomarańczowy Sposób przygotowania: Jajka ucieramy z cukrem na puszystą pianę. Następnie dodajemy budyń,aromat pomarańczowy obtoczone w mące owoce liofilizowane i jogurt grecki. Wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy
Truskawkowa FiestaDlatego ilość cukru uzależnij od przeznaczenia frużeliny, owoców, z których ją przygotujesz i od własnych upodobań smakowych. A z jakich owoców można zrobić frużelinę? Z wielu: maliny, truskawki, jeżyny, wiśnie, rabarbar, borówki, jagody, porzeczki... Warto eksperymentować ze smakami. Sprawdź u Pani Doroty, jakie owoce potrzebują najwięcej żelatyny i gdzie można wykorzystać frużelinę. Smacznego! Z podanych proporcji wyszły mi około
Anioszek w kuchnicukru, smakował wyśmienicie. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 3/4 szklanki ugotowanej kaszy owsianej Melvit 1 jogurt Jogobella owocowa wyspa ( z brzoskwiniami ) słodka mandarynka lub pomarańcz kilka suszonych wiśni kilka suszonych owoców żurawiny Wykonanie : Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odstawić do przestygnięcia, mandarynkę lub pomarańcz obrać i pokroić w kostkę.Do kaszy dodać owoce, jogurt
Sama słodycz i szczypta chilibiszkopt. Okrągłą foremką wycinamy mini torciki. Każdy mini torcik polewamy polewą czekoladową (może być rozpuszczona czekolada), ozdabiamy bitą śmietaną i wiórkami kokosowymi. Możemy ozdobić wiśniami. Smacznego
Pyszności Słodkościsernika i zostawiamy do całkowitego stężenia na 6-7 godzin. Wycinamy sernik z tortownicy ostrym nożem, następnie odpinamy obręcz. Podajemy ze świeżymi sezonowymi owocami – świetnie pasują i truskawki, i wiśnie. NA SERNIK 0,5 kg sera na sernik, z wiaderka, trzykrotnie mielonego 0,5 szklanki cukru pudru (jeśli wolicie bardzo słodkie desery-2/3 szklanki) 0,5 szklanki świeżo zagotowanej
Karo in the Kitchenokruszka" . Składniki: 2 szkl napoju migdałowego lub mleka 1 szkl płatków owsianych zwykłych Halina 1 łyżka nasion chia 4 łyżki czerwonej porzeczki 6 łyżek malin 6 łyżek wiśni 3-4 łyżki wody golden syrop wg uznania migdały w płatkach Przygotowanie: Napój migdałowy doprowadzić do wrzenia wsypać płatki owsiane i mod czasu do czasu mieszając gotować do miękkości płatków. Zdjąć
Ala piecze i gotujeprzykrywamy folią, wkładamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Deser wyjmujemy z kokilek poprzez zanurzenie na chwilę w gorącej wodzie, można lekko podważyć nożem. Podajemy z wiśniami nasączonymi w alkoholu. UWAGA!!! Jeśli nie lubicie galaretki, gotową panna cottę można polać ulubionym sosem owocowym
słodki bratekmąki pszennej 100g płatków lub słupków migdałowo-cyt2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu spirytusowego lub jabłkowego skórka otarta z jednej niewoskowanej cytryny około 500g owoców (najlepiej kwaśnych: agrest, wiśnie, maliny) kruszonka: 50 masła 45g cukru 100g płatków owsianych kilka kropli aromatu waniliowego Sposób przygotowania: Miękkie masło ucieramy z cukrem aż powstanie biała, puszysta masa. Stopniowo po jednym dodajemy jaka
Pyry na Gazinnymi artykułami dekoracyjnymi. Nie jestem fanką gotowych lukrów plastycznych, bo jak dla mnie choć świetnie wyglądają to ciężar słodkości niweczy całość. Wśród moich ulubionych dekoracji są owoce suszone: (żurawina,wiśnia,morela), wszystkie orzechy, oraz mak do bardziej wytrawnych przysmaków, nasiona (pestki dyni czarnuszka)... Jest tego sporo bo przecież w obecnych czasach mamy duży wybór. Popularnym dodatkiem do ciast i ciasteczek
vaniliowoczekoladowadługo. Następnie podano nam chrupiące pierożki wonton z wieprzowiną oraz dwa wina: Leaping Horse Merlot (39,0 zł) Prosty w stylu merlot. Wino pachnie przyjemnie owocowymi aromatami śliwki, czarnej wiśni i odrobiną oliwek. Idealne do pieczonych mięs, drobiu, ryb i warzyw, potraw z grilla, sałatek. Ironstone Cabernet Sauvignon (56,0zł) Ciemno czerwony cabernet savignon, o wyrazistym smaku. Dominują aromaty ciemnej
królestwo garówbędzie domagał się zmiany o 180 stopni, to lekko kwaśny koktajl będzie jak znalazł. Polecam. P.S. Nadarzyła się okazja, aby spróbować Maćka koktajl z liczi, mleka kokosowego i wiśni . Oczywiście nie wahałam się ani chwili :). I całe szczęście, bo był świetny! Składniki: 4 kiwi sok z połowy pomarańczy banan 2 łyżki syropu klonowego (lub inny słodzik) 200 g jogurtu
zadanie-gotowanieWszystkie składniki włożyć do miski, szybko zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut Kruche ciasto nr 2 - (z przepisu Tarta wiśniami ) Składniki: 300 g mąki 120 g cukru 100 g masła 3 żółtka skórka otarta z 1 cytryny 3 łyżki bardzo zimnej wody Wykonanie: Mąkę przesiać przez sito, dodać cukier
Mama Gotuje