wiśnia - 6835 przepisów (strona:332/456)

Babeczki ryżowe z frużeliną jeżynową 124

Pyszne babeczki z mąki ryżowej. Moje w wersji z frużeliną jeżynową, ale można zrobić je z powodzeniem z malinami, wiśniami lub jeszcze innymi owocami. Przepis na spód ryżowy pochodzi z książki Moniki Mrozowskiej "Słodkie i zdrowe, czyli desery, które możesz jeść codziennie". Z podanych poniżej składników wychodzą 4 babeczki pieczone w miseczkach do zapiekania. SKŁADNIKI Na babeczki 15 g świeżych

Passions hobbies life
Clafoutis z truskawkami 116

francuski rustykalny deser, oryginalnie przygotowywany z czereśni zapiekanych pod warstwą ciasta. Z uwagi na jego popularność doczekał się wersji z innymi owocami. Do jego przygotowania sprawdzą się też wiśnie, maliny czy tak jak u mnie truskawki. Kokilki z owocami zapieczonymi pod warstwą ciasta wyjmujemy z piekarnika, obsypujemy cukrem pudrem i podajemy jeszcze ciepłe. Pyszny, niekomplikowany wypiek, który francuskie mamy

Smakowity Blog Kulinarny
Bezglutenowe fit brownie kojące nerwy 281

nerwowego” weekendu. Jest bez glutenu, bez cukru, bez tłuszczu, ale nie bez smaku. Misiek, byłe pewien, że to jego ulubione czekoladowe ciasto ( ten przepis ), tyle że bez wiśni. Użyłam do niego puree z dyni, ale śmiało można zastąpić puree z batatów, jabłek, fasoli a nawet zwykłych ziemniaków, tyle, że do tych dwóch ostatnich radzę dodać pół szklanki mleka

greenscarf
Serniczek chia na jagodach z warstwą czekolady. Pyszny deser w pucharku. 176

szklanki delikatnego twarogu naturalnego 2-3 łyżeczki cukru pudru 3 łyżki jagód 2 łyżki nasion chia 4 łyżki mleka 4 krople soku z cytryny 2 kostki gorzkiej czekolady z wiśniami i jeżynami Ekoflorka (do starcia) + 1-2 kostki gorzkiej czekolady Ekoflorka waflowa rurka Przygotowanie: Do miseczki wsypujemy nasiona chia i zalewamy je 4 łyżkami zimnego mleka, mieszamy. Odstawiamy

Słodkie okruszki
Rogaliki Drożdżowe 143

ostudzonego 4 dag drożdży 1/4 szkl mleka 6 łyżeczek cukru 2 1/2 szkl mąki 1 jajko szczypta soli czekolada bądź marmolada do nadziewania, a u mnie nawet i wiśnie z nalewki ;) 1. Mleko podgrzewamy, dodajemy 2 łyżeczki cukru i rozpuszczamy w nim drożdże. Odstawiamy do ruszenia. 2. Do miski wsypujemy mąkę, resztę cukru oraz wbijamy całe jajko. 3. Wyrośnięty zaczyn

Gotowanie...to proste !
Budyń z chia 188

Jeżeli jesteście zainteresowani nasionami chia zapraszam na supple.pl Składniki: 1 szkl  napoju migdałowego z wapniem i witaminami lub mleka 3 łyżki nasion chia 2 połówki brzoskwiń w syropie wiśnie z kompoty  listki czekoladowe Przygotowanie: Do napoju wsypać nasiona, wymieszać i pozostawić. Po około 5 minutach ponownie wymieszać i odłożyć na około 1 godzinę by nasionka napęczniały.  Brzoskwinie

Ala piecze i gotuje
Ciasto Kukułka 137

masła 50 ml spirytusu 2 szklanki mleka w proszku Poncz do nasączenia: 300 ml przegotowanej zimnej wody 3 łyżki spirytusu aromat arakowy Dodatkowo:  kakao, czekolada, polewa czekoladowa, wiśnie w syropie - dowolnie, według Waszych upodobań ;-) Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę, na koniec dodajemy stopniowo cukier. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy

Czary - gary w kuchni
Tosty francuskie z musem czereśniowym 94

czereśniowy: 400-500 gram czereśni (użyłam mrożonych, mogą być świeże) 2 łyżki wody 3-4 łyżki syropu (dowolnego, może być klonowy, z agawy - ja użyłam syropu z marynowanych wiśni ale głównie chodzi o to, by czereśnie się skarmelizowały) szczypta cynamonu Do podania: mus czereśniowy jogurt naturalny świeże owoce Jajka roztrzepujemy z mlekiem i solą. Każdą kromkę moczymy minutę w masie

Mango Papaja
Pascha – wegańska i bez glutenu 166

mleka ryżowego 60 g mąki kokosowej 2 laski wanilii 4 łyżki oleju kokosowego (nierafinowanego) 2 łyżki syropu klonowego 20 g skórki pomarańczowej 45 g mieszanki suszonych wiśni i żurawin 15 g orzechów pekan 15 g zblanszowanych migdałów szczypta gałki muszkotołowej szczypta soli   żurawina i płatki różane do ozdoby (opcjonalnie) Kaszę płuczemy w zimnej wodzie i wrzątku. Gotujemy

Mienta blog
Wędzony sos sojowy 140

Wędzony sos sojowy jest bardziej intensywny w smaku od standardowej wersji. Sos sojowy może być stosowany w marynatach lub solankach do ryb. Składniki: Sos sojowy Brykiet Bradley Smoker – Wiśnia Przygotowanie: Umieścić sos sojowy w dużym naczyniu żaroodpornym Wędzić przez około 1 godzinę w temperaturze 70-80 0 C. W ty czasie kilkakrotnie mieszając Wyjąc sos z wędzarni i pozostawić

naRuszcie
Sernik jogurtowy z liofilizowanymi owocami 152

Zachęcam do upieczenia, bo jego konsystencja jest bardzo delikatna i smaczna! :) Składniki: 500g jogurtu greckiego 2 jajka  1 opakowanie budyniu śmietankowego 4 łyżki cukru trzcinowego  ananas liofilizowany wiśnia liofilizowana   aromat pomarańczowy Sposób przygotowania: Jajka ucieramy z cukrem na puszystą pianę. Następnie dodajemy budyń,aromat pomarańczowy obtoczone w mące owoce liofilizowane i jogurt grecki. Wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy

Truskawkowa Fiesta
Frużelina z owoców leśnych i gruszek 180

Dlatego ilość cukru uzależnij od przeznaczenia frużeliny, owoców, z których ją przygotujesz i od własnych upodobań smakowych. A z jakich owoców można zrobić frużelinę? Z wielu: maliny, truskawki, jeżyny, wiśnie, rabarbar, borówki, jagody, porzeczki... Warto eksperymentować ze smakami. Sprawdź u Pani Doroty, jakie owoce potrzebują najwięcej żelatyny i gdzie można wykorzystać frużelinę. Smacznego! Z podanych proporcji wyszły mi około

Anioszek w kuchni
Owsiany deser z jogurtem i owocami. 135

cukru, smakował wyśmienicie. Zapraszam do wypróbowania :)    Składniki : 3/4 szklanki ugotowanej kaszy owsianej Melvit   1 jogurt Jogobella owocowa wyspa ( z brzoskwiniami ) słodka mandarynka lub pomarańcz kilka suszonych wiśni kilka suszonych owoców żurawiny  Wykonanie :   Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odstawić do przestygnięcia, mandarynkę lub pomarańcz obrać i pokroić w kostkę.Do kaszy dodać owoce, jogurt

Sama słodycz i szczypta chili
Mini torciki 143

biszkopt.  Okrągłą foremką wycinamy mini torciki.  Każdy mini torcik polewamy polewą czekoladową  (może być rozpuszczona czekolada),  ozdabiamy bitą śmietaną i wiórkami kokosowymi.  Możemy ozdobić wiśniami. Smacznego

Pyszności Słodkości
Sernik bez pieczenia – kardamonowy, z wiśniową pianką 224

sernika i zostawiamy do całkowitego stężenia na 6-7 godzin. Wycinamy sernik z tortownicy ostrym nożem, następnie odpinamy obręcz. Podajemy ze świeżymi sezonowymi owocami – świetnie pasują i truskawki, i wiśnie. NA SERNIK 0,5 kg sera na sernik, z wiaderka, trzykrotnie mielonego 0,5 szklanki cukru pudru (jeśli wolicie bardzo słodkie desery-2/3 szklanki) 0,5 szklanki świeżo zagotowanej

Karo in the Kitchen