buraki - 8865 przepisów (strona:347/591)

Tort Red Velvet na jogurcie z kremem 159

wtedy ładnie wystygnie i ładnie przekroi się na blaty. Ja użyłam tutaj barwnika spożywczego w proszku - użyjcie jaki macie i jadacie, jeśli nie jadacie sztucznych barwników dodajcie soku z buraków ale kolor będzie trochę inny. Tort jest idealny na wszelakie uroczystości albo na komunie, chrzciny czy święta. Krem jest na bazie serka śmietankowego o twardej konsystencji lub można dodać

Moje Małe Czarowanie
Nie Lada Restobar - nowoczesny bar mleczny 103

choć gruby, przyrządzony metodą sous-vide, pozostał cudownie soczysty, posypka z boczku podbijała smak mięsa, a demi glace dobrze łączył jego smak z warzywnymi dodatkami. Puree bez zarzutu, kiszone buraki zaskakujące, mimo, że znam już ich smak. Natomiast z brukselką się nie lubię i raczej się to nie zmieni. 😅 👉 Deser  - czekolada/malina/wanilia Ponownie klasyczne, sprawdzone połączenie smaków

Cooking Monster
Surówka ze świeżego buraka czerwonego 132

Dzisiaj przedstawiam totalną bombę witaminową w formie surówki. Idealna jako dodatek do obiadu. Dla mnie pycha. Składniki: 1 czerwony burak ( średni ) 1 jabłko 1 łyżka majonezu Sól Wykonanie: Buraka i jabłko obieramy ( warto ubrać rękawiczki ). Ścieramy na tarce ( ja wykorzystałam thermomixa ). Dodajemy majonez i doprawiamy do smaku solą. Mieszamy i gotowe. SMACZNEGO. (function

Smaki Ewy
BURCZANE GNOCCHI 121

dokładnie odparujemy je po ugotowaniu. Najlepsze będą ziemniaki sypkie, o zwartym miąższu, np. odmiany bryza, bellarosa, wineta. SKŁADNIKI / 4 PORCJE KOPYTKA 600 g ziemniaków ( jesiennych, niemłodych) 1 burak (około 160 g) 1 jajko 1 szklanka (150 g) mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej sól SOS GORGONZOLA 100 g gorgonzoli 200 ml śmietanki 30% sól DO PODANIA: uprażone na suchej(...)lekko osolonym wrzątku, aż będą miękkie i zaczną się rozpadać. Odcedzamy, przekładamy z powrotem do garnka, chwilę odparowujemy i rozgniatamy na gładkie puree. Przekładamy do miski, odstawiamy do ostygnięcia. Buraka myjemy, zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C, bez termoobiegu. Pieczemy 1 godzinę, lub dłużej, aż wbity widelec bez trudu zagłębi się w miąższu

cool and minty
Ciasto czekoladowe z burakiem - mega 90

Ciasto czekoladowe z burakiem jest mega pyszne, mega czekoladowe, mięsiste i długo zachowuje świeżość. Kolejne na blogu z ciast z dodatkiem warzyw, które wzbogacają małe co nieco do kawy o wartościowe składniki odżywcze. Dzisiaj w roli gwiazdy poczciwy buraczek! Moje ulubione warzywo jest w cieście absolutnie niewyczuwalne. Sama zdrowa słodycz. Zrób i poznaj ten smak

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tanie dania Marzec 121

Kurczak pieczony w całości Pasztet ze szpinaku i kaszy jaglanej Pasztet z kaszy gryczanej Pasztet z soczewicy czerwonej Pesto ze szpinaku Orkiszowe risotto z białą kiełbasą Ryż z pieczonym burakiem i oliwkami Makaron z pesto szpinakowym Sałatka z kaszą Pasztet jajeczny Pasztet z jajek Kotlety z kaszy jaglanej ze szpinakiem Pizza z boczkiem i serem feta Ziołowy omlet na parze(...)pomidorami Makaron po chińsku z omletem Pierogi z soczewicą Warzywa na patelnię Kopytka jaglane Omlet z jarmużem Surówka z kapusty pekińskiej z pieczonym burakiem, groszkiem i olejem lnianym Pierogi z kaszą gryczaną i serem Artykuł Tanie dania Marzec pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Hashimoto na widelcu – UgotowanePozamiatane.pl partnerem medialnym książki 145

choroby tarczycy często są mylone z depresją. Co bym ugotowała z “Hashimoto na widelcu”? Dobrze wygląda sałatka z kiszonych warzyw, komosa z borówkami, zupa z selera, chrzanowa sałatka z buraków, sałatka z kalafiora z awokado czy boczniakiami i cytrynowy pudding z siemieniem. Sporo jest też sałatek z kaszą, zup i kanapek z pastami. Warto się zapoznać z tymi przepisami

Ugotowane pozamiatane
Pasztet z kurczaka i suszonych pomidorów 114

jeść do znudzenia - jest niesamowicie pyszny! Zajrzyj również: Pasztet z królika Pasztet z cukinii Pasztet z wątróbki Pasta z awokado i suszonych pomidorów Pasta z bobu Pasta z buraków i słonecznika Pasztet z kurczaka idealnie współgra z pomidorami, a jeżeli dodamy do niego suszone pomidory to pasztet z mięsa gotowanego przestaje być mdły, pomidory uwydatniają jego nieśmiałą naturę powodując

MamaOskarka
Pięć Przemian - recenzja zdrowej żywności 169

cukry: 1 g w tym alkohole wielowodorotlenowe: 13 g  Błonnik: 7,3 g Białko: 8,8 g Sól: 0,6 g Placki Czerwone z burakiem i pasternakiem Składniki ⇾  mąka owsiana bezglutenowa, płatki owsiane bezglutenowe, mąka teff, burak suszony 11%, pasternak suszony 7,5%, cebula suszona, wodorowęglan sodu (substancja spulchniająca), sól himalajska, kurkuma, estragon, kardamon, pieprz Pomysł

Zdrowie na języku :P
Prażonki/duszonki z wolnowaru 227

było pysznie. Proporcje pozostawiam wam, to zależy ile robicie, na ile osób, jaki duży garnek, z jakich składników. Moje prażone są typowe śląskie, bez marchewki i buraków, tylko ziemniaki i wędlina. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zimowy obiad wegetariański III, Meimei 146

zdjęciu: frytki z pasternaku, pieczone ziemniaki, surówka z buraków , surówka z marchewki, selera korzennego, naciowego, jabłka i cebuli, smażony kotlet z mozzarelli, panierowany w mące kukurydzianej i jajku.  Meimei znajduje się na ul. Geodetów (w budynku Respana). Znajdziecie tu chińskie danie narodowe, czyli pierogi ale również kimchi, ciasteczka ryżowe, baozi (pieczone pierogi). Jest nawet trochę dań wegańskich

Qlinarnie i Qlinarnie
Jaglane kotlety z brokuła 134

Zapraszam Was do wypróbowania kotletów jaglanych z botwinką- zdrowych, smacznych, wegańskich, fit – pieczonych a nie smażonych. Pokazywałam Wam już przepisy na kotlety jaglane ze szpinakiem , z botwinką, z burakami pieczonymi . Dzisiaj czas na jaglane kotlety z brokuła. PRZEPIS NA JAGLANE KOTLETY Z BROKUŁA Składniki na jaglane kotlety z brokuła: 0,5 szkl (100g) kaszy jaglanej suchej 300g brokuła ugotowanego

Dorota Smakuje
KUCHENNA APTEKA #15 - BOTWINA 122

Botwina to młode liście i korzenie buraków ćwikłowych. Najbardziej popularnym daniem z jej wykorzystaniem jest zupa botwinka, ale botwina może być wykorzystana nie tylko do przygotowania zup. Można z niej przyrządzić sałatkę, koktajl, tartę, pizzę, a nawet kotlety czy placki.  Te niepozorne liście oraz małe buraczki to prawdziwa skarbnica witamin i składników mineralnych. Mają ogromny wpływ na nasze

Kuchnia MagdaLeny
Kotlety mielone po szwedzku 78

jest on bardzo wyczuwalny. Dla urozmaicenia smaku domowych klopsów można wykorzystać ten, jednak inny od rodzimego, przepis. Składniki : - 300 g mielonego mięsa, - mała cebula, - 1/2 ziemniaka, - 1mały, marynowany burak, - 1małe jajko, - 2 - 3 łyżki bułki tartej, - 2 łyżki mleka, - sól, pieprz, - bułka tarta do obtoczenia, - olej do smażenia. Wykonanie : Cebulę posiekać i usmażyć na oleju. Połówkę ziemniaka zetrzeć na drobnej(...)tarce, a buraka pokroić w drobną kostkę. Dodać resztę składników, doprawić i uformować kotlety. Obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na rumiano

Przepisy Mikołaja
REWELACYJNA SAŁATKA Z BURAKÓW, ZIEMNIAKÓW I MARYNOWANEJ CEBULKI 127

resztą też nie byłam wcale w tyle ;) Bardzo polecam, jest posta i pyszna.  Na dodatek kupiłam gotowane buraczki w całości, więc miałam mniej roboty. Składniki: 500g buraków (około 2 dużych sztuk) 1 kg ziemniaków (około 6-8 średnich sztuk) łyżka majonezu 4 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz 1 cebula 1 łyżka soli wrzątek 8 łyżek octu balsamicznego

Cytryna&Co.