buraki - 8865 przepisów (strona:343/591)

Fasolowa chrzanowa pasta na kanapkę 133

Ekspresowa pasta z fasoli, chrzanu i buraka. Możemy ją nałożyć na kanapkę, zjeść jak taki a'la humus lub nafaszerować nią jajka. Lubię bardzo takie jedzenie, które ma wiele zastosowań. Przeglądając mojego bloga można gołym okiem to zauważyć, ja po prostu nie wyobrażam sobie jeść 3 lub więcej dni pod rząd kanapki z tą samą pastą bez zmiany dodatków. Poza(...)grochu nie zawiera sodu. W niektórych jej gatunkach a jest ich naprawdę wiele występuje żelazo, kwas foliowy , selen oraz dobroczynny zwłaszcza dla mężczyzn cynk. Składniki: 1 duży upieczony burak 1-1,5 szklanki ugotowanej fasoli 1 łyżka oleju 1 łyżka chrzanu sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Wszystkie składniki wkładamy do miski i blendujemy na gładką masę.  Doprawiamy solą

Życie zaczyna się w kuchni
Gratin ziemniaczany przepełniony łososiem 130

plastrach MOWI 1 średniej wielkości cukinia 1 szklanka śmietanki 30% 1 łyżeczka chrzanu około 60 g sera żółtego sól do smaku 'kawior': 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z buraków 2 łyżeczki agaru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 szklanka oleju rzepakowego/ryżowego mała strzykawka Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie około 2 mm plasterki. Cukinię pokroić w plastry. Śmietankę

Kraina Miodem Płynąca
Tarta z burakiem naciowym, twarogiem i podsuszaną kiełbasą 135

ciasto 1 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki graham 125 g masła 1 jajko szczypta proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka cukru nadzienie duża garść liści z buraka naciowego 1 cebula 3 ząbki czosnku sól pieprz 200 g twarogu sól pieprz tłuszcz do smażenia polewa 150 g śmietany 18 % 1 jajko garść tartego żółtego sera ok 50g dodatkowo(...)podsuszanej kiełbasy wiejskiej 100 g sera żółtego Opłukane liście buraka siekamy, na patelni rozgrzewamy 3 łyżki tłuszczu, może być olej. Podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy pokrojone liście i smażymy aż do wyparowania całego soku który puszczą warzywa. Po wystudzeniu dodajemy rozkruszony twaróg i doprawiamy solą i pieprzem. Śmietanę z jajkiem i żółtym serem blendujemy i doprawiamy do smaku Ciasto

Gotowanie jest łatwe
Zupa Botwinka – dieta dr Dąbrowskiej 136

zawekować na później – zobacz wpis Jak wekować zupy w słoiku.     PRZEPIS NA ZUPA BOTWINKA Składniki na zupa botwinka: 2 małe pęczki botwinki lub 1 duży 1 burak 1 marchewka pół pęczka szczypiorku pół pęczka koperku 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1 liść laurowy 5 szt ziele angielskie     Jak zrobić zupa botwinka: Do garnka wlewamy(...)szklankę wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, marchewkę pokrojona w kostkę, gotujemy 5 min pod przykryciem. W tym czasie obieramy buraka, myjemy i ścieramy na tarce – wrzucamy do wody i gotujemy pod przykrywką 3 min. Botwinkę myjemy – buraczki, łodygi drobno kroimy i wrzucamy do garnka. Gotujemy 5 minut. Liście botwinki drobno siekamy i wrzucamy do garnka na ostatnie

Dorota Smakuje
Gołąbki z botwiny 131

Botwinka to młode korzenie oraz liście buraka ćwikłowego. Potrawy takie jak zupa czy chłodnik znają wszyscy. Te robione są głównie z młodych korzeni buraka. A co w takim razie z liśćmi? Gołąbki z botwiny Liście również są jadalne i co niektórzy dodają je do zupy botwinki . Zupa nie jest jednak jedyna formą w jakiej można wykorzystać liście botwiny. Liście można

mecooks
Piątek: Zdrowe gnocchi z batatów ze szparagami 142

dodać garść pomidorków koktajlowych a to celem przełamania słodyczy batatów, delikatną kwaskowością pomidorów. Polecamy Wam przepisy z Niedzielnego Kucharza na klasyczne gnocchi z resztek gotowanych ziemniaków oraz gnocchi z buraków ćwikłowych . Składniki: 1 słodki ziemniak o wadze około 500 g 1 jajko 250 g mąki (2 szklanki) plus kilka łyżek 50 g tartego parmezanu (1/2 szklanki) plus kilka łyżek

Niedzielny kucharz
Kotleciki szpinakowe z kaszy jaglanej z surówką z czerwonej kapusty i jabłka 88

Kotleciki jaglane pojawiają się u nas na obiad, dosyć często. Lubię eksperymentować dodając do nich np. odrobinę soczewicy, puree z buraków, lub jak w tym przypadku szpinak. Kotleciki podałam z soczystą surówką z mojej ulubionej czerwonej kapusty, lekko kwaśnego jabłka i słodkiej żurawiny. 100 g kaszy jaglanej Risana 70 g bułki tartej 70 g szpinaku łyżka oliwy łyżka soku

Mienta blog
Wiosenna tarta parmezanowa 112

zimnej wody 3 żółtka spora szczypta soli spód tarty: pokruszone ciasta z ww przepisu 2 łyżki naturalnego, gładkiego twarożku dodatki: 3 łyżki naturalnego, gładkiego twarożku łyżeczka pudru buraczanego (liofilizowany burak) ogórek rzodkiewki rzeżucha Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto i wkładamy je na 15 minut do zamrażarki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość(...)Wystudzone ciasteczka kruszymy i mieszamy z twarożkiem. Wykładamy nim formę na tartę (o średnicy ok. 20 cm) i przekładamy do lodówki na pół godziny. Twarożkiem mieszamy z pudrem z buraka i rozsmarowujemy na spodzie tarty. Umyte warzywa kroimy w plasterki i układamy na wierzchu. Całość posypujemy rzeżuchą. Smacznego :)   Artykuł Wiosenna tarta parmezanowa pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Hummus buraczany z chrzanem 133

jest lekko słodki a jednocześnie ostry. Do tego ulubione dodatki – kiszone ogórki, rzodkiewka, kiełki, pomidor i pyszna i przede wszystkim zdrowa kanapka gotowa ! Składniki: puszka ciecierzycy 1 duży burak, ugotowany lub upieczony 2 łyżki świeżo startego chrzanu lub chrzanu konserwowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka brązowego cukru 2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę oliwa z oliwek sól(...)pieprz Przygotowanie: Do blendera wrzucamy ciecierzycę, pokrojonego na mniejsze części buraka, chrzan, sok z cytryny, cukier czosnek oraz sól i pieprz. Całość dokładnie miksujemy na gładką pastę. Jeśli podczas miksowania zrobi się bardzo gęsty dolejcie odrobinę oliwy. Tak przygotowany hummus podajemy z ulubionymi warzywami. Smacznego

Życie ze smakiem
GRILLOWA UCZTA NIE TYLKO W TRADYCYJNYM WYDANIU! 133

okrągło solony z kolorowym pieprzem 200g SEKO – 2 opakowania * grillowana kukurydza * świeży szpinak * prawdziwe, dobrej jakości masło * czosnek * świeży ogórek SAŁATKA: świeży szpinak baby + pieczone ziemniaki + pieczone buraki + śledzik na okrągło solony z kolorowym pieprzem 200 g SEKO ( wraz z olejem i cebulką ) + sól + pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Bułki nacinamy, smarujemy z każdej strony dobrej jakości masłem i nacieramy

Ostra na Słodko
SAŁATKA Z LIŚĆMI BURAKA, JAJKIEM I SOSEM MUSZTARDOWYM 138

sałatkę. To tylko 5 minut pracy i mamy gotową lekką, zdrową sałatkę, idealną na 2 śniadanie lub kolację. Całość polana sosem musztardowym smakuje wyśmienicie. Składniki: * około 60 g liści buraka łącznie z łodygami * 4-5 rzodkiewek * 2 jajka ugotowane na twardo * kiełki rzeżuchy do posypania na wierzch * 7-8 plasterków ogórka świeżego pokrojone dodatkowo w ćwiartki * 3 łyżki kukurydzy konserwowej(...)użyłam  Orzech ) * 2 łyżeczki sosu musztardowego (użyłam sosu musztardowego czosnkowego z ziołami  Octim ) Wykonanie: Liście buraka łącznie z łodygami pokroić na mniejsze części, ułożyć na płaskim talerzu. Na wierzchu poukładać jajka ugotowane na twardo pokrojone w ćwiartki, pokrojonego w ćwiartki ogórka i pokrojone w mniejsze kawałki rzodkiewki. Na wierzch posypać kukurydzę konserwową, polać sos musztardowy

Zrób to smacznie
Co jeść w maju? Sezonowe warzywa i owoce 152

polecane jest osobom ze skłonnościami do anemii – wszystko przez dużą zawartość żelaza i kwasu foliowego. Czytaj więcej – przepisy ze szparagami Botwinka Czyli młode liście, łodygi i korzenie buraków ćwikłowych, mają liczne właściwości i wartości odżywcze. Botwina zawiera sporo witaminy A oraz K. Oprócz tego można w niej znaleźć witaminę D, E, C oraz witaminy z grupy

365 dni dookoła kuchni
Tęczowe tortille pełnoziarniste – warzywna przekąska dla dzieci. 105

finger food” czyli potrawy do której spożycia nie potrzebujemy sztućców. To dobra alternatywa dla kanapek. Zawierają mnóstwo warzyw, wyglądają apetycznie i są smaczne. Składniki: 6 pełnoziarnistych tortilli 3 ugotowane buraki papryka czerwona papryka żółta duża marchewka połowa duzego ogórka 300g hummusu Sposób przygotowania Tortille możesz kupić lub przygotować samemu. Warzywa pokrój w cienkie paseczki (julienne). Na każdej tortilli rozsmaruj

wysmienity
JOGURTOWE BUŁECZKI DROŻDŻOWE 145

niezawodny przepis na delikatne, puszyste i bardzo smaczne bułeczki. Dobrze wyrośnięte, lekkie i pełne pęcherzyków powietrza. Smaczne ze słonymi jak i słodkimi dodatkami. Idealne z wegańskimi kotlecikami z buraków, kaszy i batatów. Ciasto nie sprawi Wam najmniejszych problemów. Jest gęste, plastyczne i dobrze daje się formować. Pięknie i szybko rośnie w ciepłym miejscu, np. w pobliżu grzejnika, a później

cool and minty