mandarynki, grejpfrut, suszone owoce, mango, pomarańcze. Warzywa : natka pietruszki (hodowana w domu), pietruszka (korzeń), por, roszponka, seler (korzeń), ziemniaki, sałata lodowa, warzywa strączkowe, czosnek, brokuły, brukselka, kalafior, trufle czarne, buraki, cykoria, dynia, endywia, fenkuł, kapusta, marchewka, rzodkiewki, kalafior ( w tym dwa ostatnie przypadają bardziej na marzec). function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined
Coś bym zjadłasłodka i ostra papryka, oregano, lubczyk opcja: świeży posiekany koperek 1 łyżka mąki pszennej i łyżeczka mąki ziemniaczanej łyżka masła i 2 łyżki oleju rzepakowego/oliwy propozycja podania: puree ziemniaczane + buraki gotowane wymieszane z serem sałatkowym PRZYGOTOWANIE: Schab myję, osuszam ręcznikiem papierowym. Pora przekrawam wzdłuż na pół i siekam w cienkie talarki/półksiężyce. W szerszym garnku rozgrzewam olej/oliw
Zasmakuj Kuchniwszystkie przepisy z bloga, które nadają się na taką okazję i skupiłam je w jednym miejscu. Być może dla kogoś będą one inspiracją :) SAŁATKI Sałatka śledziowa z ziemniakami i burakami Sałatka z kuskusem, kurczakiem i fetą Sałatka z kurczakiem i tortellini Sałatka z zupek chińskich Sałatka z kuskusem, awokado i suszonymi pomidorami Sałatka ryżowa z pieczarkami
My simple kitchensiebie. Na warsztat wzięliśmy aż cztery przepisy z książki – tartę z dynią, borowikami i śledziem, do której właśnie załączam przepis, halibuta w papilotach z warzywami, sałatkę z pieczonych buraków i zupę z soczewicy. Każde danie miało w sobie coś wyjątkowego, ale myślę, że najważniejszą rzeczą jaką wyniosłam z warsztatów, to to że umiejętne połączone składniki w daniu
A to pestkazachwyca bogactwem smaku z dominującą nutą dojrzałych malin, truskawek i pieprzu. Intensywny aromat cechuje się wyjątkową soczystością i elegancją- CONO SUR, Carmenere SKŁADNIKI: 1 pierś z kaczki 3 ugotowane buraki 2 łyżki syropu klonowego 80 ml czerwonego wina (użyłem Cono Sur Carmenere ) 1 łyżka masła świeży rozmaryn sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Pierś z kaczki układamy na desce skórą do góry
kulinarnyJaSkładniki: buraki gotowane 1 kg, smalec 2 łyżki, cebula 1 sztuka, jabłko 1 sztuka, cukier 2-3 łyżki, sól 2 łyżeczki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, ocet 1 łyżeczka, mąka pszenna 1 łyżka Na pole indukcji kładziemy 1 arkusz ręcznika papierowego, stawiamy garnek i włączamy indukcję. Dodać do garnka smalec, stopić, wsypać pokrojoną cebulę, jabłko, wsypać cukier i podsmażyć
W Mojej Kuchni Lubięrozgrzanym oleju w innej patelni. Do sosu dodać sporą łyżkę śmietany. Wyłączyć palnik i doprawić sos solą, pieprzem i szczyptą tymianku.Placki podawać z sosem i np. sałatką z pieczonych buraków
Weekendy w domu i ogrodzietradycyjne receptury przy wykorzystaniu nowoczesnych technologii. Firma Moryń od lat udoskonala swoje receptury łącząc je z warzywami najwyższej jakości. W ofercie znajdziecie: sałatki warzywne, warzywa kwaszone i konserwowe, chrzan, buraki, kompoty. W 2014 roku Moryń wprowadził na rynek przetwory wg domowych tradycyjnych receptur. Są to produkty limitowane pod nazwą „Domowa spiżarnia” . Składniki: (na 1-2 porcje) 2 porcje kopytek
Słodkie okruszkiJeśli chcecie zaskoczyć swoich gości niebanalną przekąską- ta propozycja jest właśnie dla Was. Gotowane buraki nadziane sałatką z dodatkiem śledzia, sprawdzą się na każdej imprezie
Z Hrabiną w kuchniposmarowania chlebka tureckiego 1 jajko rozbełtane i wymieszane z 2 łyżkami mleka Do wypieku chlebka tureckiego najlepiej sprawdza się melasa z karobu, jest znaczniej bardziej aromatyczna niż melasa z buraków cukrowych. Użycie miodu zamiast melasy, zmienia niestety smak i to w mojej opinii na niekorzyść. Zamiast mąki chlebowej używam czasami mąki pszennej uniwersalnej, wtedy żulik bardziej przypomina chałkę
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawymaga kilka dni leżakowania, więc trzeba pamiętać o tym i przystąpić do przygotowań kilka dni przed Wigilią. Gravlax z buraczkami kawałek łososia ze skórą ( ok 700- 800 g) 1 burak 50 g brazowego cukru 100 g soli 1 peczek koperku 1 cytryna 2 łyzki chrzanu SOS 200 ml śmietany kwaśnej 18% 1 czubata łyżka chrzanu łyżka soku z cytryny pół(...)pęczka posiekanego koperku 3 łyżki kaparów sól, pieprz do smaku Buraka obrać na drobnej tarce, przełożyć do miski. Dodać cukier, sól, posiekany koperek, skórkę z cytryny i chrzan – dokładnie wymieszać. Łososia dokładnie natrzeć marynatą z obu stron, ułożyć na blacie folię spożywczą, na niej łososia wraz z całą marynatą (od strony mięsa ma być jej grubo) zawinąć dokładnie w folię
Smaczny zeszytwigilię przystało świątecznych i postnych: kapustę z grochem, którą przygotowała Edyta , śledzie z rodzynkami Doroty , „śledzie” z boczniaków oraz makowiec od Małgosi , śledzie z pieczarkami i pastę z buraków przygotowaną przez Gosię , kluski z makiem Marleny , kruche pierogi z makiem Joanny , barszcz z pasztecikami, wigilijny kompot z suszu oraz tort marchewkowy Julianny, a ja natomiast przygotowałam pierogi z kapustą
Życie zaczyna się w kuchnipełna wartościowych witamin! Pasuje do pieczonych mięs lub ryb, kotletów, gulaszy, krokietów oraz klusek (np. pyz, klusek śląskich). Inne surówki… ** Surówka ze świeżych ogórków ** Surówka ze świeżych buraków ** Chińska surówka z białej kapusty Składniki na 4-5 porcji: 400-500 g kiszonej kapusty 2 duże marchewki duże słodkie jabłko 7-8 łyżek oleju 1-2 płaskie
Kulinarny S.O.S.pełna wartościowych witamin! Pasuje do pieczonych mięs lub ryb, kotletów, gulaszy, krokietów oraz klusek (np. pyz, klusek śląskich). Inne surówki… ** Surówka ze świeżych ogórków ** Surówka ze świeżych buraków ** Chińska surówka z białej kapusty Składniki na 4-5 porcji: 400-500 g kiszonej kapusty 2 duże marchewki duże słodkie jabłko 7-8 łyżek oleju 1-2 płaskie
Kulinarne S.O.S.kawałek chrzanu (5 cm ) 2 łyżeczki nasion kopru 2 l wody 2 łyżki soli kamiennej 6-8 kulek ziela angielskiego 4 liście laurowe 1 łyżka ziaren pieprzu czarnego Buraki myjemy, szorując szczoteczką. Kroimy w kawałki, plastry, jak lubicie. Czosnek kroimy w plastry, nie obieramy i nie dzielimy, całą główkę po prostu kroimy, łupiny dają więcej aromatu. Chrzan myjemy szczoteczką
Ogrodnik w podróży