buraki - 8865 przepisów (strona:334/591)

Surówka z białej kapusty ze śmietaną 192

zwiększyć ich ilość zależnie od swoich potrzeb.   Proste dodatki do obiadu… ** Sałatka obiadowa z cukinii ** Sałatka obiadowa z ogórka kiszonego ** Surówka ze świeżych ogórków ** Surówka ze świeżych buraków   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki dla 2-3 osób: ok. 500 g świeżej kapusty (użyłam pół główki małej kapusty) 1 większa marchew 1 jabłko 2 łyżki gęstej śmietany

Kulinarne S.O.S.
Surówka z białej kapusty ze śmietaną 192

zwiększyć ich ilość zależnie od swoich potrzeb.   Proste dodatki do obiadu… ** Sałatka obiadowa z cukinii ** Sałatka obiadowa z ogórka kiszonego ** Surówka ze świeżych ogórków ** Surówka ze świeżych buraków   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki dla 2-3 osób: ok. 500 g świeżej kapusty (użyłam pół główki małej kapusty) 1 większa marchew 1 jabłko 2 łyżki gęstej śmietany

Kulinarny S.O.S.
Ryżowa sałatka z ananasem i kukurydzą 106

śledziem Sałatka śledziowa z buraczkami Sałatka z dynią i figami Sałatka jarzynowa z brukselką i topinamburem Sałatka z fasolką szparagową, kolorową marchewką i piernikowym dressingiem Sałatka z pieczonych buraków i czerwonych pomarańczy Sałatka ze świeżym ananasem i winogronami Sałatka z paluszkami surimi i czosnkiem Sałatka z krewetkami i różowym sosem Sałatka ze świeżym ananasem i kurczakiem Ryżowa sałatka

Kulinarne przygody Gatity
Wielkanocne menu - 15 przepisów na słone dania 128

jogurcie greckim) . Przekąska na słono, która zachwyca wyglądem. Terrina buraczana to połączenie masy na bazie jogurtu greckiego wraz z dodatkiem natki pietruszki i masy przygotowanej z soku z buraków. 2. Terrina z serków wiejskich to pomysł na urozmaicenie tradycyjnego śniadania. Wbrew pozorom poniższą terrinę bardzo szybko przygotujecie. 3. Jajka w szynce pod kiełkową pierzynką podane z sosem chrzanowym . Przystawka

Ugotować
Jajka faszerowane suszonymi pomidorami i serem feta 113

naszych stołach królują jajka . Przygotowałam przepis na proste i szybkie jajka, faszerowane suszonymi pomidorami oraz serem feta. Są przepyszne i przepięknie się prezentują. Do zabarwienia jajek użyłam soku z buraków, jeśli chcecie uzyskać taki kolor, koniecznie wypróbujcie . Drukuj Jajka faszerowane suszonymi pomidorami i serem feta Przygotowanie: 30 min. Wielkość: 8 sztuk Kalorie (porcja/sztuka): 198 kcal Składniki 4 jajka

Przepisy na widelcu
Jajka faszerowane buraczkiem 85

wszelkiego rodzaju imprezy przy stole. Buraczki i kwaskowa feta nadają im fantastycznego, słodko - kwaśnego smaku. Zdecydowanie polecam! Składniki dla 2 osób: 2 jajka  1 większy ugotowany lub upieczony burak (użyłam gotowych) kawałek fety (1 czubata łyżeczka) 1 łyżeczka koperku sól, pieprz Jak zrobić jajka farszerowane buraczkiem?  Jajka ugotować na twardo, zahartować i delikatnie obrać, po czym przekroić wzdłuż(...)pół. Ostrożni e wyjąć żółtka, aby nie uszkodzić białka i przełożyć do miseczki. Ugotowanego lub upieczonego buraka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dodać do żółtek. Wkruszyć fetę, posiekany koperek, doprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać, rozgniatając widelcem.  Jeżeli wolicie gładszą konsystencję farszu możecie zetrzeć buraczki na miazgę, a fetę i żółtko na tarce o małych oczkach

Codzienne Gotowanie
Sałatka z kukurydzą i ananasem 88

śledziem Sałatka śledziowa z buraczkami Sałatka z dynią i figami Sałatka jarzynowa z brukselką i topinamburem Sałatka z fasolką szparagową, kolorową marchewką i piernikowym dressingiem Sałatka z pieczonych buraków i czerwonych pomarańczy Sałatka ze świeżym ananasem i winogronami Sałatka z paluszkami surimi i czosnkiem Sałatka z krewetkami i różowym sosem Sałatka ze świeżym ananasem i kurczakiem Sałatka z kukurydzą

Kulinarne przygody Gatity
Kopytka Shreka 97

stronią od warzyw, zawsze warto więc starać się dodawać jak najwięcej "zieleniny" do posiłków. Dodawać możemy zresztą nie tylko szpinak, dzięki któremu kopytka nabiorą zielonego koloru, ale też np. buraków, dzięki czemu uzyskamy różowe zabarwienie (przepis na buraczane kopytka ). Mamy więc coś dla miłośników Shreka i dla miłośników Barbie 😄 Dodatkowym plusem kopytek jest to, że są proste do zrobienia

Z notatnika dietetyka
Grecka tarta na Wielkanoc 88

robi zwykła feta. No i zioła… Oregano i tymianek podkreśliły smak tarty. Lubię piec wytrawne tarty zwłaszcza te bezmięsne jak tarta brokułowa z pieczarkami czy tarta z burakami i botwiną . W sezonie na szparagi często piekę tartę z zielonymi szparagami . Bezmięsna tarta ma swoje walory i jest moim ulubionym daniem na co dzień. Grecka tarta 4 porcje Składniki

codojedzenia
Kuchenne sposoby na kolorowe jajka 103

naturalny sposób? Nie jest to wcale takie trudne! Kolor żółty - wystarczy ugotować jajko w wodzie z dodatkiem kurkumy. Kolor różowy - ugotuj jajko w wodzie, w której wcześniej gotowane były buraki. Kolor pomarańczowy - łupiny po cebuli zalej wodą, ugotuj w tym jajko. Kolor fioletowy - ugotuj jajko w wodzie, w której wcześniej gotowana była czerwona kapusta. Kolor niebieski - rozmroź jagody, ugotuj

Z notatnika dietetyka
Barszcz ukraiński z kiełbasą jałowcową 77

lekko osolonej wodzie ( niewielka ilość ). Cebulę i por pokroiłem w kostkę, zeszkliłem na klarowanym maśle, dodałem przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodałem wszystkie warzywa pokrojone w kostkę. Całość przesmażyłem. Buraki zawinąłem w ąluminiową folię i piekłem w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 90 minut. Zagotowałem bulion, dodałem listek laurowy, ziele angielskie, szczyptę kminku i wszystkie przesmażone warzywa. Zagotowałem

R'n'G Kitchen
Brownie z ciecierzycy (ciasto czekoladowe paleo) 113

zaszkodzi 🙂 PaleoSMAK Smacznego! Inne brownie (ciasta czekoladowe) paleo: Brownie z batatów Brownie z cukinii Brownie z dyni Brownie bananowe Brownie AIP (bez alergenów) Brownie z kiszoną kapustą Brownie z buraków i awokado Wartości odżywcze Wartość energetyczna Węglowodany Tłuszcze Białko przyswajalne błonnik ogółem wielonienasycone Blacha (20 porcji) 2175 kcal

PaleoSMAK
Przechowywanie żywności 118

ogórkiem w roli głównej) pomidory, z których można przygotować przecier pomidorowy czy domowy ketchup , papryka, z której można przyrządzić smaczny przecier, świetnie nadaje się również do marynowania czy sałatek, buraki – tarte buraczki to doskonały dodatek do zimowych obiadów, fasolka szparagowa – świetnie nadaje się jako składnik sałatek do słoików, jabłka, z których można przygotować mus idealny do razowych naleśników, truskawki

moj przepis na
Rozgrzewająca zupa dyniowo-buraczkowa z pastą z kolendry 101

litry zupki: 500 gr mięsa z kością (u mnie kości schabowe) 2 litry zimnej wody 5 ziarenek ziela angielskiego 3 listki laurowe 10 ziarenek nasion kolendry 3 marchewki 2 buraki 1 korzeń pietruszki 250 gr puree z pieczonej dyni lub 400 gr świeżej dyni 1/4 korzenia selera 50 gr pasty z kolendry można zastąpić pęczkiem żywej kolendry drobno posiekanym

moj przepis na
Wegańskie i bezglutenowe ciasto marchewkowe bez cukru 66

alergików i wegan. Składniki na formę o średnicy 23 cm: 200 g marchewki, startej na tarce o małych oczkach (u mnie 500 g odpadów po soku z marchwi i buraków) 100 g oleju kokosowego (następnym razem dodam 50 g) 100 g pokrojonego ananasa (u mnie 150 g jabłka (1 jabłko) starte na tarce o dużych oczkach) 150 g ksylitolu

moj przepis na