buraki - 8865 przepisów (strona:335/591)

Postne kotleciki z warzyw z odpadów po soku 84

piekarniku, są bez tłuszczu. Składniki na 24 kotleciki : 700-1000 g odpadów po soku (sok pozyskany z 1,5 kg – 2 kg warzyw mieszanych kapusty, marchewki, pietruszki, buraków ) 1 cebula, drobno posiekana 3 ząbki czosnku 350 g passaty 350 g marchewki startej na tarce o małych oczkach 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki

moj przepis na
Jakich produktów nie odgrzewać. Mogą być toksyczne! 301

Podczas długiego gotowania lub smażenia zawarte w szpinaku azotany przekształca się w azotyny. Naukowo udowodnione jest, że spożywanie azotynów może przyczynić się do powstawania nowotworów. Podobna sytuacja wygląda z burakami, rzodkiewką, selerem i marchwią.  Te warzywa są bardzo zdrowe, ale tylko i wyłącznie jak spożywamy je na surowo! Grzyby Lubisz zupę grzybową? Jak ją przyrządzisz jesz ją kilka

To Musisz Wiedzieć
Makaronowa sałatka z szynką i żółtym serem 90

śledziem Sałatka śledziowa z buraczkami Sałatka z dynią i figami Sałatka jarzynowa z brukselką i topinamburem Sałatka z fasolką szparagową, kolorową marchewką i piernikowym dressingiem Sałatka z pieczonych buraków i czerwonych pomarańczy Sałatka ze świeżym ananasem i winogronami Sałatka z paluszkami surimi i czosnkiem Sałatka z krewetkami i różowym sosem Sałatka ze świeżym ananasem i kurczakiem Makaronowa sałatka

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka ze szpinakiem i grillowanym kurczakiem 89

Sałatka ze szpinakiem i grillowanym kurczakiem to szybka propozycja na lekką i zdrową kolację. Sałatka składa się praktycznie z 3 składników. Szpinak to bogactwo składników odżywczych

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Keto Green Velvet Cake (Paleo, LowCarb) 83

zielony zawrót głowy Wybór padł na zieloną wersję słynnego Red Velvet Cake (tutaj znajdziecie wariację na jego temat w postaci muffinek ). No bo skoro jest to ciasto biszkoptowe zabarwione burakami przełożone białym kremem, to analogicznie puszysty biszkopt ze szpinakiem i białym kremem staje się Green Velvet Cake. U mnie oczywiście w wersji zgodnej z dietą ketogeniczną , czyli Keto Green

Modern Cave Girl
Cytrynowa babka z białej fasoli 122

powiedział, że warzywa tylko na wytrawnie? Świetnie sprawdzają się również właśnie w słodkich wypiekach. Ciasto z buraków już było, z marchewki także, więc tym razem padło na białą fasolę.  Przepyszna, wilgotna i mocno cytrynowa babka to moja propozycja nie tylko nadchodzące  Święta Wielkanocne, będzie idealna również na imieniny, urodziny lub po prostu do niedzielnej kawy. Dzięki dodatkowi

Krylowa Kuchnia
Pieczone pierogi z ciasta drożdżowego z dynią i farszem z grzybów leśnych 116

Zamiast tradycyjnych gotowanych pierogów, można zrobić pierogi pieczone. Dobre na ciepło jak i na zimno. Mogą być daniem obiadowym z dodatkiem barszczu z buraków. Farsz zrobiłam głównie z lejkowca dętego. Dorzuciłam kurki, podgrzybki i prawdziwki. Nadzienie możemy zrobić dowolne np. z mięsa z rosołu i warzyw Ciasto wałkowałam na dość cienkie placki, jak na makaron. Wykrawałam koła obręczą

Leśny Zakątek
Terrina z braków i sera koziego 90

kozi i buraki to nieśmiertelne i sprawdzone połączenie. Można łączyć je na wiele sposobów w przeróżnych przekąskach lub daniach głównych. Jest to też jedno z moich ulubionych połączeń, na blogu znajdziecie już  zapiekankę z botwinki z serem kozim , która bazuje na tych samych smakach. Tym razem dla odmiany połączyłam te składniki w przekąsce na zimno. Jest to terrina

Healthycreations.pl
Zakwas na żurek 81

Jeszcze nie tak dawno kisiliśmy buraki na wigilijny barszcz czerwony, a tu już pora przygotować zakwas na żurek . Ugotowana na nim tradycyjna świąteczna zupa jest o wiele smaczniejsza od tej z torebki lub butelki. Jeżeli użyjemy mąki żytniej, możemy ugotować wyrazisty żurek, a jeśli mąki pszennej – można przygotować łagodniejszy w smaku barszcz biały. Zakwas na wielkanocny żur najlepiej

niecodziennikpary
Chłodnik litewski 66

Chłodnik litewski lub chłodnik z botwinką to potrawa, która zawsze gości na naszych stołach, gdy tylko pojawiają się nowalijki na bazarku. Do torby pełnej botwinki, rzodkiewek

niecodziennikpary
Frytki z piekarnika 80

kupować mrożonych frytek. Zaletą w ich przygotowaniu jest fakt, że nie potrzebujemy litra czy dwóch oleju, a jedynie szklankę. Przy okazji możemy wykorzystać piekarnik do upieczenie mięsa lub czerwonych buraków – oszczędzamy czas i pieniądze, a my to lubimy. Składniki na frytki z piekarnika 1 kg dużych ziemniaków 1 szklanka oleju (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Ziemniaki obrać, umyć, pokroić

niecodziennikpary
Brownie z batatami 82

Wzorując się na naszych pysznych brownie, które piekliśmy z dodatkiem buraków i dyni , napisaliśmy przepis na brownie z batatów . Wierzcie nam, że użyte słodkie ziemniaki nie zaburzyły smaku tego wspaniałego czekoladowego ciasta, nadal czekolada gra pierwsze skrzypce. Brownie z batatów ma chrupiący wierzch i wilgotne wnętrze, czyli to co jest charakterystyczne dla tego ciasta i co sprawia

niecodziennikpary
Pieczona łopatka cielęca 76

minimalną ilość przypraw, ale takich, które gwarantują wydobycie pełnego smaku mięsa i uzyskanie aromatycznego sosu. Do pieczonej łopatki z cielęciny zrobiliśmy pieczone łódeczki z ziemniaków oraz surówkę z kiszonych buraków . To był bardzo niecodzienny obiad. Udostępnij Pieczona łopatka cielęca – składniki 1 kg łopatki cielęcej 1 / 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina 3 ząbki czosnku 1 gałązka rozmarynu 4 ziarenka

niecodziennikpary
Sałatka makaronowa z brokułem i papryką 404

śledziem Sałatka śledziowa z buraczkami Sałatka z dynią i figami Sałatka jarzynowa z brukselką i topinamburem Sałatka z fasolką szparagową, kolorową marchewką i piernikowym dressingiem Sałatka z pieczonych buraków i czerwonych pomarańczy Sałatka ze świeżym ananasem i winogronami Sałatka z paluszkami surimi i czosnkiem Sałatka z krewetkami i różowym sosem Sałatka ze świeżym ananasem i kurczakiem Sałatka makaronowa

Kulinarne przygody Gatity
Buraczki ze śliwką 66

bidi-language:#0400;} Buraczki i pomidory, to nasze ulubione warzywa. Oba kochamy w każdej postaci. W wersji słodkiej, która wyszła nam jak za dobrych, starych czasów. Składniki: 500 g buraków czerwonych 3 żółte śliwki 1 mała czerwona cebula 2 łyżki miodu 50 ml octu ryżowego sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui

R'n'G Kitchen