buraki - 8865 przepisów (strona:336/591)

Surówka z kiszonej kapusty(wersja 2) 96

mięs, potraw mącznych ( klusek , pierogów , krokietów ) i warzywnych ( placków ) . Wspaniale wzbogaci każdą potrawę   Inne dodatki do obiadu… ** Duszone pieczarki ** Surówka z selerem naciowym ** Surówka ze świeżych buraków ** Surówka ze świeżych ogórków   Składniki: 500 gram kiszonej kapusty 2 papryki czerwone 1 cebula 1 por jabłko 2-3 marchewki natka pietruszki 3 łyżki oleju sól i pieprz łyżeczka

Kulinarny S.O.S.
Surówka z kiszonej kapusty(wersja 1) 104

pełna wartościowych witamin! Pasuje do pieczonych mięs lub ryb, kotletów, gulaszy, krokietów oraz klusek (np. pyz, klusek śląskich) .   Inne surówki… ** Surówka ze świeżych ogórków ** Surówka ze świeżych buraków ** Chińska surówka z białej kapusty   Składniki na 4-5 porcji: 400-500 g kiszonej kapusty 2 duże marchewki duże słodkie jabłko 7-8 łyżek oleju 1-2 płaskie

Kulinarne S.O.S.
Surówka z kiszonej kapusty(wersja 2) 96

mięs, potraw mącznych ( klusek , pierogów , krokietów ) i warzywnych ( placków ) . Wspaniale wzbogaci każdą potrawę   Inne dodatki do obiadu… ** Duszone pieczarki ** Surówka z selerem naciowym ** Surówka ze świeżych buraków ** Surówka ze świeżych ogórków   Składniki: 500 gram kiszonej kapusty 2 papryki czerwone 1 cebula 1 por jabłko 2-3 marchewki natka pietruszki 3 łyżki oleju sól i pieprz łyżeczka

Kulinarne S.O.S.
Kiszone marchewki 142

Opis Kiszone marchewki : Kiszone marchewki stanowią świętą alternatywę dla kiszonej kapusty, ogórków, buraków, papryki, pomidorów czy cytryn. W smaku jest bardzo słodka i zarówno delikatna. Najlepsza jest taka po 5-6 dniach kiszenia. Wtedy jest jeszcze bardziej chrupiąca, słodka i pyszniejsza. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do innych dań, ale również jako samodzielna przekąska do pochrupania. Kiszone warzywa

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Imbirowa konfitura z marchwi i czerwonych pomarańczy 68

Chlebodawcy . Kiedy wyrobione ciasto spokojnie wyrastało w foremkach, my w tym czasie przygotowaliśmy  z Leszkiem, gospodarzem Kulinarnego Atelier dodatki do pieczywa. Pyszna pastę rybną, krem z pieczonych buraków i chrzanu oraz hummus z dodatkiem papryki. Oprócz wytrawnych dodatków przygotowaliśmy również ekspresowy słodki dodatek do chleba, a była to konfitura z imbiru, pomarańczy i marchwi…. mniam

Tajemnice Smaku
Pęczotto z grzybami i boczkiem 94

gotowaniu obu potraw jest stopniowe dodawanie płynów i mieszanie, mieszanie, mieszanie... Z zależności od dodatków za każdym razem może smakować inaczej: można ugotować pęczotto z groszkiem, kurczakiem, szpinakiem, burakami. Ja natomiast bardzo polecam pęczotto z grzybami i boczkiem. Wykorzystałam zamrożone borowiki, dzięki czemu pęczotto ma cudowny aromat, smakuje pysznie, jest kremowe i bardzo sycące.  Pęczotto z grzybami

Obiad gotowy
Sałatka z tofu i orzechami nerkowca 124

Szybki i smaczny pomysł na zdrową przekąskę lub kolację. # wegańskie #roślinne #beznabiału Składniki: – 90 g tofu wędzonego – 50 g gotowanego buraka – 1/2 pomarańczy – 2 garści sałaty z roszponką – 15 g orzechów nerkowca – łyżeczka oleju sezamowego – cytryna Sposób przygotowania Buraka pokrój w plasterki, a tofu i obraną pomarańczę w kostkę. Dodaj sałatę z roszponką

Mrs. Endorfina
Pierś kaczki z buraczkami w syropie klonowym 84

kaczki. Dodatkiem są buraczki, ale w moim wydaniu. Z syropem klonowym, sokiem z pomarańczy i świeżym rozmarynem. Połączenie idealne. SKŁADNIKI na 2 porcje: 2 piersi z kaczki 4 ugotowane buraki 2 łyżki syropu klonowego 1 łyżka masła 1 pomarańcza świeży rozmaryn sól, pieprz Przy smażeniu piersi z kaczki wybieram komfortową patelnię nieprzywierającą La Bonita , która pozwala przygotować danie

kulinarnyJa
Kiszona brukselka 116

Kiszona brukselka. Nasi czytelnicy wiedzą, że kisimy różne warzywa, nie tylko ogórki i kapustę. Polecam inne nasze przepisy na kiszone warzywa: kiszona marchew , kiszone rzodkiewki , buraki . ogórki małosolne w plastrach. Tym razem w słoiku znalazła się brukselka. Początkowo chciałam przygotować brukselkę z bułką tartą, ale stwierdziłam, że brukselkę zakiszę. Brukselka to kapusta, a warzywa kapustne kiszą się łatwo

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jakie warzywa dla cukrzyka 163

formie suchej. Są również warzywa o wysokim indeksie glikemicznym. Ten rodzaj należy jednak ograniczać w spożywanej ilości, ale nie całkowicie wykluczać z diety. Takimi warzywami są np. brukiew, buraki, dynia i kukurydza. Owe warzywa w rozsądnym porcjach są również zalecane. Osobnym tematem są jednak ziemniaki. W formie gotowanej lub pieczonej posiadają duże ilości węglowodanów i jednocześnie mało błonnika. Razem

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Polska - Schabowy z selera 131

Sporo osób ostatnio wspominało, że lubi schabowe z selera, a cześć nawet chwaliła się, że robi podobne z buraków! Początkowo sceptycznie podchodziłem do tej wersji schabowych, które zazwyczaj u nas były z boczniaków lub kotletów sojowych, ale muszę przyznać, że selerowe schabowe okazały się być bardzo miłym zaskoczeniem! Składniki (4 porcje): - pół selera - sól, pieprz Proporcje do panierki

Roślinożerni urlopowicze
Błonnikowe ABC - działanie, źródła, wskazówki 58

jedzeniu, pamiętaj o pierwszej i ostatniej, naczelnej zasadzie: Błonnik występuje wyłącznie w pokarmach roślinnych! Najbogatsze w błonnik są: kapusta włoska oraz biała, chleb razowy, fasola, groch, brukselka, marchew, buraki, ziemniaki oraz rodzynki. Tam jest go rzeczywiście najwięcej, ale we wszelkich warzywach, owocach, zbożach, nasionach, orzechach - możesz być przekonany o jego obecności! Jeżeli po poznaniu zbawiennego działania błonnika i różnorodności

Gary Bez dna
Zupa porowo - ziemniaczana 323

Rzymianom, a do Polski przywędrował wraz z królową Boną. Por ma działanie antyseptyczne, moczopędne i przeciwskurczowe. Polecany jest osobom zmagającym się z anemią, zawiera bowiem więcej żelaza niż czerwone buraki. Rozszerza naczynia krwionośne i korzystnie wpływa na układ krążenia, ale może powodować wzdęcia. Zupa porowo - ziemniaczana

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
kuchnia XX - lecia międzywojennego 128

ogórków ryby: babka z ryby bitki ze śledzi flądra smażona panierowana flądry zapiekane śledzie w pomidorach sosy: sos pieczarkowy – pieczarki w śmietanie sos tatarski sos z oliwek warzywa: buraki obsmażane w cieście jarmuż z kasztanami zupy: ogórkowa ze świeżych ogórków zwyczajna zupa rybna - rosolnik

królestwo garów
Moje kulinarne hity X-XII 2019 97

robiłam też z odmrażanymi owocami jagodowymi (truskawkami, malinami), dorzuciłam banana i jabłko, wyszło świetnie. Jeśli dajecie mrożone owoce, najpierw trzeba je rozmrozić i odlać sok.  2.  Kiszone buraki, które można później zjeść, np. na kanapce, a z płynu zrobić barszcz (świetnie sprawdził się na wigilii) albo po prostu go pić, ma właściwości prozdrowotne, tj. woda z kiszonych

Qlinarnie i Qlinarnie