buraki - 8865 przepisów (strona:355/591)

Quinoa i żółte curry z krewetkami 132

curry z krewetkami, a zamiast ryżu jest oczywiście quinoa ;) Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 10 krewetek 2 młode marchewki kilka różyczek kalafiora kilka plasterków pora 1 duży liść buraka naciowego, lub kapusty pak choi kilka plasterków ostrej papryczki plaster imbiru 1 ząbek czosnku 2 łyżki żółtego curry 1 łyżeczka mielonej kurkumy 200 ml mleka kokosowego natka kolendry, lub pietruszki(...)imbir i czosnek, trochę (ja dałam pół łyżeczki, ale ile lubicie) utartego w moździerzu kuminu, dolewamy odrobinę wody, żeby warzywa się poddusiły. Gdy są prawie miękkie, dorzucamy posiekany liść buraka liściastego i ostrą papryczkę, chwilę dusimy i dodajemy pastę curry rozmieszaną w mleku kokosowym. Zagotowujemy,redukujemy sos o 1/3, dodajemy krewetki, czekamy, aż się zetną, doprawiamy solą i dodajemy trochę

Quinoa Raz!
Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami 146

sosem Veloute , który świetnie komponuje się z drobiem i owocami morza – polane roladki zyskają nowego oblicza! Gotowe roladki z kurczaka podaję z rozmaitymi rodzajami sałat, młodą kapustą , burakami tartymi, mizerią, koniecznie ziemniakami, tymi pieczonymi chrupiącymi , smażonymi, gotowanymi, ryżem ugotowanym na żółto – z kurkumą lub przyprawą curry i wymieszanym z przesmażoną na maśle posiekaną papryką czerwoną lub zielonym

Zasmakuj Kuchni
Zupa z botwinki z fetą 77

proszę bardzo. W lodówce miałam jeszcze resztkę fety i efekty macie na zdjęciu.  Składniki: 1 pęczek botwinki 1 l bulionu warzywnego 1 szklanka zakwasu z buraków 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 3 ziemniaki pół łyżeczki octu winnego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka masła śmietana 18% (po płaskiej łyżeczce na porcję) 1 łodyga grubego szczypiorku 100 g sera

Kardamonovy
Sałatka z buraczków i wędzonej makreli 149

żeby smażyć wędzoną makrelę, a to na prawdę smaczna rzecz. Warto spróbować. Użyłam filetów wędzonych na gorąco. Bardzo polecam! składniki ( 2 2 filety wędzonej makreli ok 300 g gotowanych buraków (gotowych, pakowanych próżniowo) garść mieszanki młodych listków sałat (w oryginale rukiew wodna) 2 łyżeczki  chrzanu (gotowego lub świeżo startego) 2 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz oliwa przygotowanie Skórę

Stare Gary
KAC – czym jest i jak sobie z nim poradzić 102

miętową lub rumiankową, wodę z miodem i cytryną lub mój „napój reanimacyjny”, na który przepis podam na końcu. Bardzo polecany jest również oczywiście sok spod kiszonej kapusty, ogórków lub buraków. Soki spod kiszonek, jak i same kiszonki są bogate w minerały i witaminy, które pouciekały w trakcie imprezy wraz z kolejnymi kieliszkami ? Poza tym, pomimo kwaśnego smaku, działają

Kate's Kitchen
botwinka w stylu azjatyckim z pieczonym kurczakiem i makaronem soba 124

łyżki sosu rybnego, 2 łyżki czerwonego octu winnego, szczypta mielonego chilli, 1 łyżeczka miodu, 1 ząbek czosnku, opcjonalnie sól Składniki sosu zmiksuj na gładką pastę. Jeśli przy botwince są buraki, to pokrój je w cienkie plasterki i podsmaż, aż będą miękkie. Liście pokrój w szerokie pasy, dodaj do buraczków i trzymaj pod przykryciem na małym ogniu, aż więdną. Kurczaka

Eksperyment sobotni
Omlet z 3-ch z kabaczkiem - porcja dla dwojga 168

małe: 1/2 kabaczka 3 jajka duża łyżka gęstego jogurtu greckiego 2-3 pomidorki koktajlowe 2 łyżki fasolek soi (mrożone) garstka kiełków soi - nazywane taugè 2 liście z czerwonych buraków (botwinka) 1/2 łyżeczki przyprawy maggi w proszku 1 łyżka oleju do smażenia kilka kropel oleju chili (do smaku i koloru) Wykonanie: Kabaczka zetrzeć ze skórką oczywiście na tarce

Sztuka gotowania w/g Samiry
Spaghetti z botwinką 91

garść orzechów piniowych 40 g startego parmezanu (do pesto) 100 ml oliwy listki majeranku (1 łyżka) parmezan sól, pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy. Botwinę myjemy (bez buraków), osuszamy i kroimy. Czosnek siekamy. Orzechy prażymy na suchej patelni. Botwinę, ser, czosnek, orzechy, liście majeranku, oliwę, przekładamy do blendera, miksujemy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Do makaronu dodajemy

R'n'G Kitchen
Polędwiczka na parze z botwiną i "Moja siostra mieszka na kominku" 131

folię. Powtórzyć z pozostałymi kawałkami. Sakiewki ułożyć w naczyniu do gotowania na parze. Przykryć i gotować całość do 30 minut. W czasie gotowania polędwiczek przygotować salsę:  ogonki liściowe buraków pokroić na kawałki długości ok. 1 cm, kalarepkę i cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, bazylię i koper pokroić drobno. Wszystkie składniki salsy wymieszać i odstawić do przegryzienia

Weekendy w domu i ogrodzie
Chłodnik litewski z botwinki. Przepis krok po kroku. 139

kochamy? Za lekkość i orzeźwienie, które przynosi w gorące dni. Za chrupkość nowalijek w nim zawartych, za słodki smak młodego buraka i kremowy smak jajka na twardo.   Gwiazda sezonu letniego   Chłodnik litewski to na pewno top 10 moich zup, jednakże jest to tzw. gwiazda sezonu letniego

kuron.com.pl
Chłodnik z czerwonego buraczka 144

łyżki posiekanego kopru 2 łyżki mięty 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka soku z limonki 1litr kefiru oliwa sól pieprz 4-5 jajek ugotowanych na twardo Wykonanie: 1. Buraki oczyścić, ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, wystudzić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach,   a rzodkiewki i obranego zielonego ogórka również zetrzeć na tarce o grubych

Szalona Kuchnia Eweliny
Kurczak na warzywach z piekarnika 164

kurczaka. Można tak przyprawić kilka godzin wcześniej, ale nie trzeba. Ja nie miałam czasu, ale wiem że to jest dobre. Do garnka wlać wodę i osolić do smaku. Wrzucić buraki i gotować 3 minuty. Następnie dodać ziemniaki. Gotować 5 minut. Odcedzić, zostawić 300 ml wody. Na dnie blaszki rozłożyć warzywa, wlać wodę. Posypać delikatnie suszonym oregano. Na górze rozłożyć

Kuchnia Pokoleń
Wegański bigos z cukinią i botwiną 157

aromat mięsa.   1 mała główka młodej kapusty 1 opakowanie tofu wędzonego 1 pomidor duży 3 gałązki selera naciowego 2 marchewki 1 cukinia mała 1/2 pęczka botwiny bez buraków sól, pieprz, papryka wędzona 1 liść laurowy 2 ziela angielskie olej rzepakowy 1 cebula koper świeży Kapustę drobno kroję, przekładam do garnka wlewam zimną wodą, tyle żeby była przykryta, dodaję

wesoła kuchnia
Co w maju do lunchboxa? - Proste obiady na 7 dni #3 (PDF do pobrania) 271

Rada: Do kaszotto wykorzystaj pół pora i pół pęczka koperku, które został po przygotowaniu spanakorizo. Kaszotto świetnie się mrozi - testowałam :) Sobota - Falafele buraczane Kolejna propozycja różowego dania z dodatkiem buraka. Tym razem są to falafele, czyli wegetariańskie klopsiki z ciecierzycy z burakiem lub buraczkami z botwinki. Podajcie je w chlebku pita lub wrapie z dodatkiem pomidora malinowego, młodego szpinaku, szczawiu

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa buraczkowa z ziemniakami 239

wskazówek w przepisie Wywar na żeberkach wołowych po ugotowaniu wywaru wyjmij z niego mięso i warzywa, cebulę zostaw warzywa z wywaru pokrój w kostkę i odstaw dodaj pokrojone buraki, 1 łyżkę słodu lub parę szczypt cukru i 1 łyżkę soku z cytryny zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie ze wskazówkami w ramce Etap II otwórz garnek i dodaj ziemniaki

Szybko Szybkowar