buraki - 8865 przepisów (strona:360/591)

CURRY Z DYNI, BOTWINKI I CIECIERZYCY 136

finalnie otrzymać pyszną, niby orientalną, a jednak klasyczną lecz niebanalną, potrawę pełną zdrowych składników. Składniki na 3 porcje: 1 szklanka suchej ciecierzycy, 1/2 małej dyni hokkaido, 1 mały burak, 1 cebula, pęk botwinki, 1 szklanka tłustego mleka kokosowego, 4 ząbki czosnku, sól, curry (po 1 łyżeczce), imbir, natka pietruszki, pieprz (po 1/2 łyżeczki). Wykonanie: Ciecierzycę moczymy przez 12 h. Następnie(...)odcedzamy, przepłukujemy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości.  W międzyczasie kroimy cebulę w pióra,  buraka i dynię w kostkę, czosnek na drobne kawałeczki. Wrzucamy na bardzo rozgrzaną patelnię i podmażamy. Zalawamy odrobiną wody i gotujemy/odparowywujemy do miękkości. Pod koniec dodajemy mleko, ugotowaną ciecierzycę, botwinkę i przyprawy. Pozostawiamy na wyłączonym, gorącym palniku. Po lekkim ostudzeniu zjadamy. Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
Wyciskarka do soków Hurom Alpha H-AA 125

Świeżo wyciskany sok jabłkowy Z 1kg jabłek otrzymałam 600ml świeżego soku . Oczywiście ilość i słodkość soku zależą od tego jakiego rodzaju jabłek użyjemy. 3. Świeżo wyciskany sok z buraka ? A może z winogron ? Jako ciekawostkę, warto w tym miejscu dodać, że z pozostałości po soku z buraka, możemy przygotować ćwikłę z chrzanem Takich własnych, domowych kombinacji soków można by wymieniać

NiePieprz.pl
Odchudzający koktajl z banana i pietruszki wg Ewy Chodakowskiej 2796

Odchudzający koktajl z banana i pietruszki wg Ewy Chodakowskiej – to kolejna propozycja na koktajl odchudzający wg Chodakowskiej – poprzedni możecie znaleźć tutaj: Odchudzający koktajl z buraka i awokado wg Ewy Chodakowskiej . Koktajl ten poza tym, że jest zalecany jako element diety odchudzające, to ma również inne zalety – np. jest bogatym źródłem witaminy A i folianów – a więc(...)kcal.   Zobacz również przepisy na: Koktajl z jarmużu, banana i jabłka – odchudzający i mega zdrowy! Koktajl hamujący apetyt – do zrobienia w 5 minut! Odchudzający koktajl z buraka i awokado wg Ewy Chodakowskiej Fit budyń jaglany z bananem i brzoskwiniami Mega szybkie i dietetyczne muffinki śniadaniowe Dietetyczny obiad, czyli pieczona pierś kurczaka z warzywami Pulpeciki z cukinii w sosie pomidorowym

Kulinarne Przeboje
Sałatka z łososiem, czerwoną quinoą i kolorowym burakiem 173

łosoś (najlepiej dziki pacyficzny, lub z hodowli ekologicznych), bazę stanowi sałata masłowa, a wszystko polałam sosem winegret. Składniki: pół szklanki czerwonej ugotowanej quinoy pół główki sałaty masłowej 1 kolorowy burak 2 plastry kalarepy 1 opakowanie wędzonego łososia BIO 2 łyżki marynowanych owoców nasturcji kilka liści czerwonego szczawiu 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu jabłkowego pół łyżeczki musztardy Dijon(...)pieprz sól Wykonanie: Sałatę rwiemy na 2 talerze, posypujemy quinoą, dodajemy szczaw, plasterki buraka, kalarepę pokrojoną w trójkąty, kawałki łososia i owoce nasturcji. Oliwę z oliwek mieszamy z octem jabłkowym, pieprzem, solą i musztardą. Powstałym sosem polewamy sałatkę.  Smacznego

Quinoa Raz!
Scandinavian Love Fika, czyli warsztaty o szwedzkich przekąskach z Electrolux i Ikea 176

kardamonem Kladdkaka, czyli szybkie ciasto czekoladowe z bitą śmietaną  Toast Skagen, czyli klasyczny sandwich z białego chleba tostowego z krewetkami zimnowodnymi Roastbeef podany na chrupkim chlebie z marynowanymi burakami i BIO kiełkami Hitem warsztatów były oczywiście bułeczki cynamonowe z kardamonem ! Michał uczył nas jak wiązać te klasyczne szwedzkie supełki. Popatrzcie na fotkach jakie mamy skupione miny 😁. Nie muszę

Kulinarne przygody Gatity
Salatka warstwowa ze śledziem 173

Sałatka bardzo ładnie prezentuje się w małych słoiczkach. Mnóstwo smaków, które uzupełniają się idealnie.  Składniki: ok 300 g filetów sledziowych 2 ziemniaki 3 średniej wielkości marchewki 1 duży burak 3 jajka 1 ogórek kiszony kawałek czerwonej cebuli szczypiorek około 6 dużych łyżek majonezu 1 łyżeczka musztardy 1/4 łyżeczki kurkumy 2 łyżki śmietany 18% sól i pieprz Przygotowanie: Śledzie moczymy

Lena Gotuje
Sałatka ze smażonym serem halloumi 246

kupiłam w  Biedronce ). Na pewno znajdziecie go w każdych delikatesach lub sklepach internetowych. PRZEPIS NA SAŁATKĘ ZE SMAŻONYM SEREM HALLOUMI Składniki: około 100 g roszponki około 150 g burak liściowego lub młodych liści botwinki 1 mała cebula 10 pomidorków koktajlowych 250 g sera halloumi 2 łyżki nasion słonecznika 2 łyżki oliwy Dressing do sałatki: 1 łyżeczka musztardy dijon(...)oliwy sól  Przygotowanie sałatki z halloumi: Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek. Na gorą patelnie położyć ser halloumi. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Liście buraka liściowego, razem z łodyżkami - pokroić. wymieszać z liśćmi roszponki i przełożyć do miski. Dodać pokrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz pokrojoną w cienkie piórka cebulę. Usmażony ser halloumi pokroić

kolorowotorcikowo
SCANDYNAVIAN LOVE FIKA – warsztaty pełne smaków Skandynawii 184

godziny razem z pozostałymi uczestniczkami przygotowywałyśmy Kanelbullar – czyli pyszne, słodkie drożdżowe bułeczki z masą cynamonową, Toast Skagen – sandwiche z krewetkami zimnowodnymi i pyszny, soczysty Rostbef z marynowanymi burakami i warzywami. To był prawdziwy orgazm dla podniebienia! Produkty najwyżej jakości ( !!! ) zastawiły stoły, a my oblizywałyśmy palce próbując przygotowanych dań. Niesamowita uczta, podczas, której spróbowałam nieznanych dotąd mi produktów

Ostra na Słodko
Czerwony chłodnik warzywny – idealny na upały 142

obrałam ze skórki. Botwinkę i buraczki pokrojone na mniejsze cząstki, zalałam bulionem i ugotowałam do miękkości. Odcedziłam i wystudziłam. Ogórki i rzodkiewki pokroiłam na kawałki, dodałam wystudzoną botwinkę z burakami, czosnek i pęczek koperku. Wszystko to dokładnie zmiksowałam na gładką masę. Dodałam jogurt i zmiksowałam ponownie. Doprawiłam wg uznania solą i pieprzem, posypałam dodatkową porcją koperku. Podałam z jajkiem

Kate's Kitchen
Sałatka z pieczonych buraczków 202

dałam kujawski z czosnkiem) 1 łyżka octu winnego (u mnie jabłkowy) sól do smaku   cukier - do smaku - pominęłam pieprz najlepiej świeżo zmielony ( dałam kolendrowy) garść koperku - opcjonalnie Przygotowanie Buraki upiec w piekarniku ( np tak jak w tym  przepisie) lub ugotować. Ostudzić, obrać. Jabłka obrać ze skórki, przekroić na pół usunąć gniazda nasienne. Przy pomocy  robota

Stare Gary
Fasolka szparagowa kiszona 236

Smacznej Pyzy! Zawsze kochałam kiszone ogórki i kiszoną kapustę, ale przez lata niewiele innych rzeczy kisiłam. W mojej spiżarce pojawiał się kiszony kalafio r, pomidory, no i oczywiście kiszone buraki. Robię zakwas na chleb i żurki a to przecież także kiszonki. Nastawiam octy owocowe chociaż to nieco inna fermentacja. Jak na pewno zaobserwowaliście teraz kiszę już więcej warzyw

Smaczna Pyza
Jak dłużej zachować świeżość warzyw i owoców? 217

sałata nawet do 21. Szukając nowej lodówki warto mieć z tyłu głowy, że są dostępne takie rozwiązania. W dolnej szufladzie lodówki świetnie przechowują się m.in. marchewki, buraki, rzodkiewki/rzodkwie, kalarepa – lecz pozostaną jeszcze dłużej świeże, jeśli odetniemy im nacie i liście . Seler naciowy można przechowywać bardzo długo. Wystarczy owinąć go w folię aluminiową i schować do szuflady lodówki

Poezja smaku
Sok z jarmużu ogórka i pietruszki 156

już wcześniej pisałam u mnie w tym roku robi się sporo soków owocowych i warzywnych w różnych kombinacjach smakowych jak i kolorowych. Był już sok owocowy , czerwony z buraków a tym razem zielony. Do tego soku użyłam jarmużu, natki pietruszki, ogórka i kiwi.  Sok zrobiony wyciskarką wolnoobrotową CR 4117 CAMRY PREMIUM. Składniki: 2 spore garści jarmużu 1 spora

Ala piecze i gotuje
Sałatka tajska z dresingiem orzechowym / Thai salad with peanut dressing 320

obłędnym dressingiem na bazie masła orzechowego z miodem i imbirem z pewnością zachwyci absolutnie wszystkich! Jeżeli jesteś fanem tego typu dań, polecam także moją orzeźwiającą sałatkę z kaczką, pieczonymi burakami i pomarańczą i sałatkę z tuńczykiem, awokado i jajkiem w koszulce – wszystkie absolutnie przepyszne. Dorzuciłam ekstra trochę rukoli gdyż miałam jeszcze jakąś resztkę, jednak nie jest ona niezbędna

karmelowy
Barszcz Czerwony z Uszkami 151

SKŁADNIKI: 30 dag buraków czerwonych 1 marchewka 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1 liść laurowy 6 ziarenek pieprzu koncentrat z buraczków odrobina soku z cytryny sól - według uznania PRZYGOTOWANIE: Marchewkę i cebule obieramy kroimy w kawałki, zalewamy 1 litrem wody. Garnek nastawić do gotowania, dodajemy liście laurowe i pieprz. Gotujemy około 15 min. Na grubych oczkach szatkujemy buraczki

Dziś Ja gotuje